Fotohospoda

Obecná diskuse aneb Co se jinam nevešlo

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod pemar. 1. 8. 2024 13:57

K tomu, co fotí, tam ani nepotřebuje jet, takže i ten ultrazoom je vlastně zbytečný :-).

-- 1. 8. 2024 15:09 --

Tohle je AI:

Obrázek

Obrázek
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod houghs 1. 8. 2024 14:14

Já to už tady kdysi psal, krajinářská fotografie je žánr kde si dokážeme vystačit i s tou nejlevnější a nejjednodušší technikou. Tady je to vidět a myslím že Flor tak k tomuto přistupuje. Samozřejmě ten stativ je nutnost. Nicméně fotovýprava neznamená jen fototechniku, na rozdíl od běžného cestování to vyžaduje velmi pečlivé plánování z hlediska místa a času. Celý program, celá cesta se podřizuje jedinému cíli - focení. To velký rozdíl proti běžnému cestování, itinerář se volí poněkud volně a spíš jen v hrubých obrysech, tak aby se zajstily letenky, jízdenky, hotely a půjčení auta. Vše ostatní se pak rozhoduje podle situace a nálady až na místě.
houghs
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Flor.cz 1. 8. 2024 15:10

pemar: to že se pomocí AI generují hlavně tyto přetuněný obrázky, neznamená, že AI neumí generovat i něco daleko reálnějšího. Např. tu je pokus o holuby, pomocí AI jsou generovaní jen ty vpravo:

Obrázek

K dokonalosti to má zatím ještě daleko, ale AI se lepší velmi rychle.

houghs: Já si naopak v poslední době koupil lepší zoom objektiv, než jsem kdy měl - Tamron 17-70 f2.8. Ale na výstupu se to stejně skoro nepozná. Mám třeba ve fotoknize z Lofot namíchané fotky z A6000 + 12mm f2 a z kompaktu Samsung EX1. Rozdíl je na A4 poznat jen stěží. Když to člověk zblízka zkoumá, je vidět, že ten kompakt nemá takové rozlišení. Ale je fakt, že ten kompakt by nebyl schopný v nějaké rozumné kvalitě vyfotit polární záři.

S mobily už není ve většině případů potřeba ani ten stativ.
Obrázek
✔️ Galerie pro fotografy zdarma:.. http://_Story_Show_Gallery_.flor.cz
Flor.cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 1. 8. 2024 17:25

Na těch přetuněných obrázcích je zajímavé to, že je člověk najde na flickru i vyfocené, někomu se líbí dát v postprocesingu “volume doprava”. Ono to i dost často funguje, třeba u sportu, ale mně se to nelíbí, mám rád přirozenější fotky.

U mne asi není čistá fotoexpedice nebo čistá rodinná dovolená, u mne je to vždy někde trochu mezi, v Camargue a v Thajsku to bylo hodně blízko té fotoexpedici, s cílenou návštěvou ptačích nebo chráněných parků, jinde to bylo spíše o tom cestování a zachycení atmosféry. Tu atmosféru hodně často dělají lidi, a tam člověk potřebuje oddělit to zajímavé od nezajímavého, světelnost se hodí, a to i když je často světla hodně.

Zítra vyrazím směrem Hluboká nad Vltavou, České Budějovice a Český Krumlov, hlavním cílem jsou vodní ptáci, ale nemám žádné velké cíle, ani fotografické, hrozí velké horka i deště.

Minule byl v Českém Vrbném tento ledňáček:

Obrázek
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Viaggi 1. 8. 2024 17:58

Ledňáček je krásny :-)
Viaggi
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Flor.cz 1. 8. 2024 23:06

Myslím, že trochu otočit volume doprava by pomohlo i tomu ledňáčkovi :). Aspoň oříznout to roští kolem. Jinak pěkný úlovek.
Flor.cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod noxx_cz 2. 8. 2024 07:43

Jojo, ledňáček se mi taky líbí, ale trochu PP by to sneslo. Minimálně opravdu ty větve vpravo a u ocásku.
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 2. 8. 2024 07:44

Obecně si myslím (už to tu ostatně bylo před časem i s ukázkami nad fotkami noxxe), že takzvaně "realistické fotky a malou úpravou" velmi často realitu falšují víc než ty "vytuněné". Oko (a mozek) v řadě případů barvy a osvětlení koriguje velmi podobně, jako fotograf při ladění a pocit na místě není ani zdaleka tak "šedý" jako u některých "konzervativních" fotek.

Je to spíš o míře, zde debatovaný Iversen už je samozřejmě v postprocesu extrém, řada mírnějších úprav mi ale přijde úplně v pohodě. Třeba přidání kontrastu (přímo či křivkou) a určité zvednutí vibrance je podle mne na místě u opravdu hodně fotek.

Tohle píšu obecně, ne jako reakci na poslední fotku. Konkrétně u toho ledňáčka bych také spíš začal od rázného ořezu, s barvami by se vidělo až pak.
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod 25Paladin 2. 8. 2024 08:12

Parádny úlovok ten lednáčkek - tiež sa prikláňam k tomu že by to znieslo trochu pohrať sa s PP. Takto mi tam chýba rukopis autora fotografie.
25Paladin
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Flor.cz 2. 8. 2024 08:38

Tady jsem si dovolil rychlou úpravu v PS. Ukázka toho, jak PP může fotku posunout a přitom to není žádná brutální úprava - akorát ořez, křivky a vinětace.

Je to jak píše tomashr, focená scéna a monitor mají jiný DR, takže je potřeba to úpravou přízpůsobit.
Přílohy
lednacek.jpg
Flor.cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 2. 8. 2024 09:27

Toho ledňáčka jsem dal jako ilustraci, hledal jsem totiž jeho GPS adresu, tohle je prakticky ten cvak, jak to vypadlo s fotoaparátu. Trochu jsem to tehdy upravil, ale nedokončil jsem to, jsou tam mimo jiné ještě rušivé větve, ten výřez mi připadal příliš malý, tak už jsem se na to vykašlal.

Obrázek

Jinak je to klasická ukázka toho, jak máme jiný vkus na úpravy (moje silná stránka to rozhodně není :-) ).
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod noxx_cz 2. 8. 2024 09:35

Hm, tady jsem na straně pemara, líbí se mi a jeho mírná úprava víc. Jen tedy ta trčící větev no ... :-)
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 2. 8. 2024 09:37

Obě ty větve by měly jít pryč, ale nestojí mi to ani za relativně malou námahu s retušováním, musel bych to pak asi ještě zvětšovat přes Photo AI nebo Gigapixel.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Flor.cz 2. 8. 2024 09:54

Ono ještě hodně záleží v jakém prostředí se divák na tu fotku dívá. Já mám ve Photoshopu tmavé prostředí, upravoval jsem to podle toho. Tady na světlém pozadí už to tak dobře nevypadá.
Flor.cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 2. 8. 2024 09:58

V té tmavosti pozadí jsem v tomto případě dost neutrální, nepřijde mi výrazně lepší ani pemar ani flor, tady by to bylo spíš podle kontextu dalších fotek, ale oboje je pro mne přijatelné. V ořezu bych ale určitě postupoval jako flor rázněji.
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka