Já právě tipoval dlouhé sklo doleva vyloženě podle pozadí, ono se to při dlouhém skle tak nějak víc "zkomprimovaně rozmázne". Přitom DOF ve smyslu úseku, kde se trefím do jisté hodnoty rozptylového kroužku, může být v extrému i úplně stejný, ale to neznamená, že je stejné pozadí.
Jistě - ve smyslu, že při vhodné vzdálenosti uděláš slušnou fotku skoro čímkoli a moc na tom nezáleží máš pravdu. V reálu ale člověk naráží až příliš často na to, že vzdálenost focení je víceméně daná předem a nic s tím neudělá, což pak holt zase debatu vrací k univerzálním zoomum anebo (když je dost prostoru a zároveň času na výměnu) k více sklům...
Jinak hřebíček na hlavičku docela uhodil houghs - ono si je fakt dobré trochu ujasnit, zda řešíme vyloženě travel se spoustou limitů a zároveň obvykle jen orientační představou o focení na daném místě (a navíc s prioritou té cesty, kdy focení je spíš doplněk) anebo se bavíme o výletu s jasným zadáním a minimem limitů. A speciální kategorií je pak cosi, čemu můžeme říkat třeba "fotoexpedice", kdy sice cestujeme a limitů může být spousta, ale zároveň je pro nás v dané akci focení absolutní prioritou, pak je to zase jinak...
Přijde mi, že se ta debata v tomto hodně motala

-- 1. 8. 2024 12:24 --
K výměnám skel v problémovém (prašném prostředí) - ono to jedno řešení má, totiž mít rovnou dvě těla

Dělám si legraci jen tak napůl, u wl (i třeba zoo) to dělám celkem běžně (dlouhé sklo a na druhém třeba EQ24-200), ale v minulosti jsem to použil i na cestách. Holt tohle ale dost vylučuje těla stylu Z9 a upřímně i Z8, tohle si lze dovolit spíš jen s relativně malými těly (pro travel, nechme stranou profi a hodně cílené expedice).
Při mých posledních akcích v kategorii travel jsem tuhle možnost nepoužil a případně skla prohazoval, popravdě ale kdybych se chystal do pouště atd., tak bych o tom asi minimálně hodně přemýšlel.