Fotohospoda

Obecná diskuse aneb Co se jinam nevešlo

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod milann88 30. 7. 2024 23:06

Nemyslim, ze by mel byt problem primarne v kombinaci DXO a Lightroom, kdyz vidim tu saturaci na te posledni ukazce a jak slevaji do sebe, tak uz to je na hodne vysoke urovni a uplne bych nechtel, aby vychozi fotka pro upravu vypadala takhle.

Schvalne jsem ted prohnal pres DXO a Lightroom jeden vcera vyfoceny snimek, ktery je podle me jasny kandidat na vypalene barvy, pokud by mela byt tahle kombinace problemova. Ovsem nevidim tam zadny problem a na fotce bez uprav mi barvy prijdou dost presne a idealni pro dalsi PP. WB fotoaparatu auto, DXO ve verzi 3 bez nejakych extra nastaveni a v Lightroom jenom otevreno a vyexportovano bez uprav.

Obrázek
milann88
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 31. 7. 2024 06:43

Milan a noxx - asi zkuste oba porovnat profily použité postupně v procesu.
Jednoznačně v LR - zda je tam Adobe default nebo něco jiného a pak i ve foťáku (to by asi použilo DXO pro převod Fuji RAW do DNG).
Z toho, co ukazuje noxx, mi to opravdu přijde jako problém s převodem barev, což by přitom takový problém být nemusel. Moje výhrady proti DXO se spíš týkaly toho, že hodně zahýbe detaily, ostrostí a tak (někdy k lepšímu, občas ale ne), naproti tomu barvy by se ale takto výrazně rozjet neměly.

-- 31. 7. 2024 08:16 --

houghs píše: Ani na ten portrét, tam pak při focení na plnou díru se ztrácí kontakt s okolním prostředím. Rozpaky jsem měl nad fotkami když jsem naposledy pevným sklem fotil v Itálii. Připadalo mě, že stejnou fotku jak v Benátkách udělám u nás na náměstí.

Zase bych ta pevná skla primárně nespojoval s DOF... Vysoká světelnost se hodí třeba i pro večerní toulky, kdy se běžně fotí celky na větší vzdálenost, kdy ani na plnou díru toho není tak moc rozmazáno, přínos je v možnosti nižšího ISO a/nebo kratších časů. Pro portrét zase lze kdykoli přiclonit a pevné sklo má i pak leckdy zajímavější charakter obrazu. A občas se to hodí i s větším rozmazáním - nějaké detaily na blízko s pozadím celkem blízko, které se zas tak úplně nerozmaže. A někdy i ty vyložené portréty, zrovna za tím, co jsem tu dával z Budapešti si dost stojím, tam je sice pozadí rozmazané hodně, ale křivka i barva starého mostu je pořád natolik výrazná, že to má smysl i jako travel.
Osobně sice nemám na použití pevných skel na cesty nějak jednoznačně pozitivní postoj, už v tom prvním příspěvku, kterým jsem téma teď naposledy znovuotevřel, jsem psal o dost smíšených pocitech. Ale přijde mi jako nesmysl dávat jako protiargument zrovna ten kontakt s prostředím, to se reálně většiny fotek nijak moc netýká (dokonce i bez přiclonění) a u těch pár, kde to roli hraje, se dá vždy přiclonit. Za mne je hlavní problém hmotnost a rozměry (i když třeba 1,8 řada Panasonicu na tom není zle) a pak taky ochota (či vůbec možnost) prohazovat skla.

Podotýkám, že tohle platí pro MFT i FF dost podobně. U MFT je menší rozmazání, ale menší není synonymum pro malé, třeba u portrétu s 45/1,2pro s větším odstupem od pozadí z něj bude taky mazanice, kdy při travelu budu často i u malého snímače clonit, naopak ale stejně platí i klady při slabém světla. Pro konkrétní příklad mám hodně zajímavé fotky z výletu do Krumlova, kde jsme šli s dcerou do grafitového dolu - fotky z něj mám hodně zajímavé, ale jen díky tomu, že jem měl 17/1,2pro, univerzální zoom s F4 už by házel časy/ISO do neúnosné pozice (víc než 3EV rozdíl).
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar. 31. 7. 2024 08:36

Podle mne můžete mít problém udělat s vaší volbou cestovních objektivů fotku tohoto typu:

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Nejde jen o hloubku ostrosti, ale i o přechod mezi ostrým a neostrým, o podání barev, o schopnost fotit, když je málo světla, o zachycení nálady … že ty fotky z cestovních zoomů vypadají jako z mobilu.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod houghs 31. 7. 2024 09:12

Pemare, u poslední fotky přínos pevného objektivu moc nevidím. A k těm ostatním. Podle mě to nejsou typické cestovatelské fotky, spíše fotky reportážní, se kterými se setkáváme třeba v National Geographic. V mém případě focení lidí - členů rodiny - je poměrně okrajové, nikdo se totiž fotit moc nechce a syn mě dokonce výslovně zakázal pořídit z dovolené jedinou fotku. Takže v rámci vlastní rodiny to pro mě není přínosné. Co se týče cizích lidí, styl street foto, tak tady bych měl obavy fotit cizí lidi. Není možné k někomu na ulici přistoupit a vyfotit ho. Pro mě to není přijatelné. Když vidíme takové fotky v NG, je zatím většinou nějaký příběh, je nutné s těmi fotografovanými lidmi navázat nějaký kontakt, projevit o ně zájem, empatii. A pak možná po dvanácti minutách, možná po půldruhé hodině pořídím podobnou fotku. Ale toto je z hlediska laické veřejnosti opravdu velmi okrajový směr, málokdo na dovolené takto fotí.

tomashr: To co píšeš bych potvrdil. Pevné sklo je naproto nenahraditelné v případě nočních fotek když nechceš rozmazané lidi anebo auta (musíš jít na čas maximálně 1/125 až 1/250). Na statických objektech to je skoro jedno, stabilizace dnes dokáže velká kouzla. V tom případě se ale bavíme spíš o širokých sklech, 24 nebo 28mm na FF. Ale u těch objektivů s delším ohniskem mám velké pochybnosti. Podle mě když vezmeš seťák 24-120, tak na té 120 s čtyřkou uděláš velmi dobrou portrétní fotku.
houghs
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 31. 7. 2024 09:13

Pemar - no nic ve zlém, ale minimálně v té velikosti, jak to dáváš tady ve fóru, skutečně neukazuješ naprosto nic výjimečného ani proti kompaktní sestavě u MFT a už tuplem ne proti FF.
U té poslední fotky by mne mimochodem nepřekvapil u MFT ani lepší výsledek - nic se tam nehýbá a tohle je učebnicové téma, kde se perfektně ukáže extrémní stabilizace.

Aby bylo jasno, já chápu, jak to myslíš, koneckonců třeba o té časté výhodě pevného skla v celkovém charakteru dokonce i při zaclonění jsem psal o jediný příspěvek výše, tak to těžko můžu popírat :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Jenom to prostě strašně hrotíš - sorry, ale třeba to omílané "jako z mobilu" je prostě nesmysl, to se už nedá brát jako nadsázkal, já prakticky na každé akci z poslední doby i něco z toho mobilu mám a v přímém srovnání to poznám od klasiky zatraceně hodně (i když jde "jen" o MFT).
Co mne mimochodem docela zaujalo bylo, že asi před měsícem po rodinném výletě v ČR (teď mám okno, zda to byl Krumlov nebo Jindřichův Hradec), něco podobného zcela sama od sebe řekla i moje nejmladší dcera (18 let). Konkrétně, že si vždy chválila, jak jí fotí mobil, ale když vidí fotky ze stejné akce ode mne, tak jí docela dochází, kde je rozdíl, prý v celkové přirozenosti, menším procesu a tak - zjevně nebude úplně pravda, že dnešní mládež je mobily už natolik zblblá, že vůbec nevnímá rozdíly... Jinak v tomto konkrétním případě to srovnávala s FF tělem, ale většina fotek byla s vyloženě málo světelným 28-200 univerzálem.
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod foto1977 31. 7. 2024 09:54

tomashr píše:Pemar - no nic ve zlém, ale minimálně v té velikosti, jak to dáváš tady ve fóru...

V Chrome/Edge musíš dát fotku otevřít na nové kartě, pak se mi otevře v plné velikosti jak to pemar nahrál...
foto1977
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dolgor 31. 7. 2024 10:04

K barevným fotkám Fuji + Nikon. Když jsem provozoval X-T2 a D750/Z6 a potřeboval barevnou shodu, upravoval jsem v LR s Adobe color, přes který jsem dal svůj lehký profil. Fotky byly velmi dobře kompatibilní i na pleťovkách. Nevýhoda samozřejmě je nedokonalý převod X-trans v LR.

Experimentoval jsem i s C1, který umí X-trans perfektně po stránce detailů i barev. Např pro krajinky je C1 skvělý s Fuji i Nikonem. Občas jsem ale narážel na pleťovky C1+Nikon, protože jsou hodně saturované a mají žlutohnědý "opálený" nádech, což mi prostě ne vždy vyhovovalo a moc jsem nevěděl, jak to odstranit. Takže jsem se zase pokorně vrátil k LR, ve kterém se už docela orientuju a mám i nejaké profily (CTM a vlastní) a Fuji prodal, abych měl jednodušší život. Stejně jsem X-T2 vedle Z6 už neměl tolik chuť používat.

Každopádně Fuji neznamená omalovánkové barvy, Fuji mají velmi povedené profily a v LR i C1 se defaultně konvertují perfektně. U noxxe musí docházek k posunům při převodu do DNG nebo při zpracování DNG v LR.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod tomashr 31. 7. 2024 10:12

foto1977 píše:V Chrome/Edge musíš dát fotku otevřít na nové kartě, pak se mi otevře v plné velikosti jak to pemar nahrál...

Zajímavé - pemar je asi jediný, od koho fotky nevidím jako klikací, ale tak jak píšeš to funguje, děkuji.

Jinak ale upřímně na tom, co jsem psal, to nic nemění. Asi mne více než v malém zaujala ta dáma s notebookem, ta je fajn, naopak ta "noční" mi otevřeně připadá kvalitou spíš podprůměrná, omlouvám se.
Zbylé dvě v pohodě, ale zase ne nějak odskočené, abych je bral jako velký argument pro to, co psal pemar.
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod noxx_cz 31. 7. 2024 10:53

No mně taky přijde v podstatě jenom ten kouřící rybář jako ukázka toho, na co měl být příspěvek zaměřený. A upřímně, všechny ty uvedené fotky bych tipoval na nějaký zoom 70-200, klidně i F4. Jinak na nich nic světoborného = ukázkového pro daný rozdíl pevný/zoom není. Navíc tedy poslední fotka je zašuměná, až to tahá za oči. Můj názor.
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 31. 7. 2024 11:22

Ta poslední fotka je na f1.8, dlouhý čas a ISO 6400. Situace, kdy je málo světla a kdy nesvětelný zoom už je za limitem, kdy bez stativu nebo bez blesku to jde fakt těžko, ale stativ ani blesk nemám.

Fakt je, že od vás vidím hodně pohlednicových fotek, budova, občas rodina …

Mne často láká zkusit zachytit moment, náladu, člověka … rodina se fotit většinou moc nechce. Za mne je nejlépe trefené to Porsche, hloubka ostrosti, barvy, … všechno je tak, jak jsem chtěl. S cestovním zoomem by to nešlo.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dolgor 31. 7. 2024 11:32

Pemarův postoj, že každá fotka musí být extra a musí z ní být vidět charakterní optika, je samozřejmě trochu extrém. Ale druhý extrém, že na všechno stačí zoom na f/8 a HO od špiček bot po nekonečno, se mi taky nezdá. Hezké galerie z cest kombinují oba typy fotek. Samozřejmě taky záleží, kam ta cesta vede, jaká je krajina, jestli jsou na místě motivy vhodné pro tele/makro, jestli jde spíš o město a jaké. ...Mně osobně připadá, že s pevným sklem jsem kreativnější a mám z něj nakonec hezčí fotky než ze zoomu, přestože jsou taky na f/8.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Titan_66 31. 7. 2024 11:35

Já když přešel z Fuji na Nikon, tak jsem věděl, že by mi barvy od Fuji chyběly, tak jsem si koupil balíček simulací a používám to k plné spokojenosti už 2 roky.

https://www.cobalt-image.com/product/fu ... emulation/
Titan_66
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 31. 7. 2024 11:41

pemar. píše:Mne často láká zkusit zachytit moment, náladu, člověka … rodina se fotit většinou moc nechce. Za mne je nejlépe trefené to Porsche, hloubka ostrosti, barvy, … všechno je tak, jak jsem chtěl. S cestovním zoomem by to nešlo.

A proč si konkrétně myslíš, že by to nešlo? Sorry, ale konkrétně u toho Porsche prostě vnímám přínos toho, o čem tu píšeš, jako absolutně nulový a jestli mi něco přijde jako pohlednicový cvak, tak právě tohle, přijde mi, že k tomu máš nějak citový vztah (což obecně není špatně), což ti ale posouvá hodnocení trochu moc nahoru.

Ty další dvě jsou daleko zajímavější a tam v takovém rozporu nejsme.

U té noční by mne celkem zajímalo, co je pro tebe "dlouhý čas", ale je to dost o postprocesu, tady by určitě PureRAW či Topaz pomohlo hodně.

-- 31. 7. 2024 13:09 --

Jinak mně u lidí na ulici asi nejvíc baví různé "výjevy". Třeba tuhle fotku pro mne vyloženě dotváří ta černoška s mobilem na pozadí, tohle by větší "odsazení" zabilo.
OM571259.jpg
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod monikash 31. 7. 2024 12:21

Černoška na pozadí fotící pozadí. ;-)
Sony RX100/7, A6600, A7III + A7Sii

Moje cvaky najdete zde http://monikash.rajce.idnes.cz/
A videa tady https://www.youtube.com/@monikasindelkova1432/videos
monikash
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 31. 7. 2024 12:29

Mimochodem jsi se Moniko velmi dobře trefila - "Naked cowboy" byl zezadu ještě obskurnější než zepředu - na slipech právě velký nápis naked cowboy atd :-)

Takže to dotyčnou zjevně zaujalo :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
No a jistě oceňuješ, že po obnažených slečnách, co jsem dával minule, nyní myslím i na ženské čtenářky :-P :-P :-P
tomashr
Pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka