Fotohospoda

Obecná diskuse aneb Co se jinam nevešlo

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod pemar. 10. 6. 2024 11:16

Problém u vlaštovek je podobný jako u vlh, nečekaně a nepravidelně mění za letu směr, Z9 a 500 PF mi to stíhají, ale mně se docela často stává, že mířím objektivem do prostoru, kde už ten pták není. A čím delší sklo, tím spíše se dostane mimo záběr. Takže ideální je, pochopit nějaký vzorec pohybu těch ptáků a odhadnout prostor, kde budou.

Jinak včera jsem se byl podívat na 800 PF, ale zatím jsem ho nekoupil, nicméně možná využiji možnost si ho zapůjčit. Můj problém je v tom, že málo chodím ven, takže fotografování trpí.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod landov 12. 6. 2024 14:45

Ked sa pripleties inym do remesla...:-)
Obrázek
landov
Expert

Odeslat příspěvekod LoboC 13. 6. 2024 13:51

Prchající Žluna zelená...
Obrázek
LoboC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod landov 15. 6. 2024 10:50

Budapest...
Obrázek
landov
Expert

Odeslat příspěvekod pemar. 16. 6. 2024 15:19

Holub nikobarský:

Obrázek
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 18. 6. 2024 08:13

Tak tu máme novinku z analogu - Pentax 17, viz https://www.dpreview.com/news/900206167 ... ilm-camera .
Kupovat nebudu, když dojde na film, tak mám přístrojů dost, ale jinak to je docela zajímavé řešení, už jsem viděl daleko větší úlety.
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod cport 19. 6. 2024 00:15

LANDOV: fajnova architektura ... krasny cas, hezka kompozice

tomashr: no ...no muj salek kavy to neni. Jsem fakt zvedavy na zajem. Podle me, lide spise chteli klasiku ...
cport
Návštěvník

Odeslat příspěvekod landov 19. 6. 2024 05:38

Diky :-) vystihli sme krasne pocasie .
landov
Expert

Odeslat příspěvekod tomashr 19. 6. 2024 06:53

Cport - já ti nevím, podle mne obchodně v analogu pořád vládnou "hipsteři" (zjednodušeně řečeno). Těch, kteří to berou jako klasické seriózní focení, je celkem málo a ti si obvykle pořád celkem snadno seženou nějakou bazarovou SLR či něco jiného ze staré výroby, naproti tomu osoby stylu Lomo society to oslovit docela může.

Řešené je to podle mne docela hezky, jen bych asi preferoval "fullframe", ten půlený formát mi přijde zbytečný. I když kdoví, ve spojení s docela slušným objektivem to nemusí být marné. Já mám možná trochu deformovaný pohled z Diany mini od "Lomo society", kde už prostě na jednočočkový objektiv byl takto malý formát už zkrátka "moc malý"...

Co je škoda je to, že Pentax při úvaze o půleném formátu od Diany mini neokopíroval možnost přepínání mezi půleným formátem a čtvercovým 24x24 - to objektiv vykreslit musí, obrazový kruh pro 24x24 je prakticky stejný jako pro 17x24 a přidávalo by to zajímavou variantu.

No jak říkám - kupovat nebudu (aspoň ne teď, pokud by časem vylezla nějaká výrazná sleva, tak kdoví), ale nepřijde mi to úplně mimo, současný trh analogu je dost specifický a může to do něj zapadnout docela dobře.
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod cport 19. 6. 2024 21:04

jj, tahnout to hipsteri ... a asi i nejaky fanclub v Japonsku. Uz hlasi vyprodano :D

Klasiku film bych asi zvazil, tento crop ne
cport
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 20. 6. 2024 07:29

Tak ona to klasika je - "půlený" kinofilm se používal už "pradávno" :-) Myslím i pro focení, u kinematografie to byla úplná samozřejmost (Super35)... Třeba "půlený" Olympus Pen patří mezi "nejkultovnější" přístroje fotohistorie :-)
Přijde mi, že to zmizelo hlavně proto, že v době rozmachu focení na kinofilm byly filmy natolik levné, že to moc nestálo za námahu, náročným zase vadila menší kvalita (u filmu to je ve vztahu k ploše opravdu zcela přímočaré, tam to není zdaleka tak zamotané jako u digi).
Je ale otázka, zda dnešní realita není docela argument pro tohle - když se podíváš a zjistíš, že nejlevnější barevný negativ (36sn) stojí přes 300 (a řada je spíš k 400), vyvolání C-41 dejme tomu 130 a najednou jsi za jeden film běžně mezi 450-550 korun, tak není úplně bez zajímavosti, zda tě každý "cvak" vyjde na 7 nebo 14 korun... Kvalita přitom není dnes moc tématem, na film se fotí převážně jako experiment a retro, kdy je často jistá míra nekvality, zrna, atd. spíš vyžadovaná...

Trochu jsem se na Pentax 17 koukal detailněji a víc do hloubky a popravdě jsem došel k závěru, že se mi vysloveně líbí a přijde mi to fakt vydařené. Záchvatu GAS odolám snadno, ale jen "díky" tomu, že v poslední době fakt nemám na "analog" vůbec čas, takže mi moje Olympusy OM i další hračky jen leží, další analog mi nedává smysl. Nebýt tohoto omezení bych si to ale fakt snad zašel koupit, u Škody ještě jeden mají :-)
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod noxx_cz 20. 6. 2024 12:27

Nejspíš to bude souviset s takovou malou osobní krizí (zřejmě středního věku :-) ), ale asi bych v rámci svého focení potřeboval nějaký zajímavý impuls, tak už nějakou dobu koketuji se změnou systému, ale do Sony se mi z Nikonu přecházet nechce a Fuji si nechávám jako druhý systém určitě. Co byste mi doporučili z nabídky Canonu jako ekvivalent Z6II/III?
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 20. 6. 2024 12:34

noxx - R6II je přímý ekvivalent (daleko lepší než Z6II, verze III asi má za cíl právě tlak na EOS R6II). Jsou i další alternativy, ale přímý ekvivalent je jasný...
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod noxx_cz 20. 6. 2024 14:03

Ok, myslel jsem si to, i podle vašich předchozích vyjádření, jen jsem si to chtěl potvrdit ;-). Mrknu se na specifikace a hlavně nabídku objektivů. Vím, že to bude finančně náročné, ale už jsem dlouho do techniky neinvestoval a mohlo by mě to zase nakopnout.

-- 20. 6. 2024 14:16 --

Jediné, s čím mám u Canonu problém je kvalitativní pocit z materiálu a provedení. Tady mi prostě přijde Nikon na daleko lepší úrovni. Ale snad je to jen pocit ;-)
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 20. 6. 2024 14:30

Změna systému toho nevyřeší.

Když nefunguje bordel, nemění se postele, ale bordelmamá.
pemar.
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka