Fotohospoda

Obecná diskuse aneb Co se jinam nevešlo

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Davidof 7. 6. 2024 07:40

Já tam ty emoce vidím, proto jsem ji vybral.

Nemá cenu to moc vysvětlovat, buď to člověk cítí, nebo ne, to je prostě život :-)

Ty selektivní úpravy včetně barevných, to je určitě silně ke zvážení.

Popravdě řečeno, mám teď trochu problémy report vůbec vydat, takže občas tomu dám jen povinné minimum. Ale vim o tom :-)

Ta poznámka o tom, že se to líbilo proto, že to je jiné … no, to je v podstatě základní kámen mého snažení :-) Znalosti nemám, dovednosti taky moc ne, takže to hraju na jinakost.

Ono teda, když člověk trochu sleduje reporty z podobných akcí, tak musí uznat, že přidávat stovky dalších skoro stejných fotek moc smysl nemá.
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod noxx_cz 7. 6. 2024 08:01

Bohužel je to tak. Já už na spoustě akcí foťák ani nevytahuju z brašny, když vidím dalších 10 lidí, jak cvakají mobilem. Pro případné publikum je daleko důležitější, že se během pár vteřin uvidí na FB nebo IG než technická a estetická kvalita fotky, která ale bude třeba až za pád dnů nebo hodit v tom lepším případě.
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 7. 6. 2024 08:32

Chce to chodit na sporty, které mobil nedá (nebo alespoň ne nějaké podstatné části) :-)
Ony se takové najdou, kde typicky už jen slušný teleobjektiv udělá rozdíl, který přeci jen trkne i laika... Zrovna u běhů či té cyklistiky to je fakt problém, tam i naprosto neznalý s mobilem slušnou fotku má - stojí u trati a mobil to dá, že bude objekt víc splývat s pozadím neřeší. Ale už třeba blbá horolezecká stěna - tam už nějaký detail výrazu ve vrchní nejtěžší části bez teleobjektivu nejde a tam už rozdíl proti mobilu začne být patrný i pro nefotografa...

Davidof - sorry, ale to "Znalosti nemám, dovednosti taky moc ne, takže to hraju na jinakost." jsou fakt blbé kecy. Právě že v tom sportu už znalostí i schopností vůbec málo nemáš a my jsme si toho tu vesměs všimli - to ale taky nese o něco vyšší nároky a někdy i kritičnost, je to spíš projev respektu :-P :-P :-P

Kdybychom si udělali fotochallenge na stejné akci, tak ve WL, streetu či třeba krajině si to s tebou s chutí rozdám "na férovku" a nijak by mne neudivilo, kdybych tě porazil, ve sportu bych ale upřímně moc neviděl šanci, tam jsi prostě o kus jinde. Přijde mi jen, že ti občas na fakt vysoký level chybí jen krůček, třeba právě v tom postprocesu...
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod milann88 7. 6. 2024 08:49

Za mě je super, že dneska odpadla doba, kdy často fotograf udělal lepší fotky jen proto, že měl techniku. Dneska jsou mnohem větší nároky na schopnosti fotografa, což je z mého pohledu třeba tahle fotka.

Určitě ji nedoceni každý, vkus na fotky je subjektivní a někdo má třeba trochu omeznejsi pohled na to, jak má sportovní fotka vypadat, ale kdo sport chvíli fotil a překonal tu technickou část, tak hledat zajímavé pohledy je přirozený vývoj, i když se k němu nedostane každý. Viděl jsem už různé galerie ze sportovních akcí a kazdy vidí ten správný výsledek jinak, což je super. Ve finále každé fotky si najdou svého diváka.
milann88
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 7. 6. 2024 09:28

Ta technika hraje roli pořád, když si se širokoúhlým objektivem na FF lehnu pod překážku, tak to s mobilem půjde nasimulovat jen těžko.

Jinak Davidof umí krásné sportovní fotky, o tom žádná.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 7. 6. 2024 09:33

Mimochodem chvíli jsem si s tou fotkou hrál a za mne jí fakt agresivnější postproces posune. Nechce se mi to sem dávat, jednak je to manipulace s cizí fotkou a navíc bez vstupního RAW je každá úprava spíš tak trochu nepřesná a mohlo by to zavádět, ale i při pokusu s JPG mi to přijde slibné.
V podstatě select subject, a druhá maska invert na okolí, pak okolí ztmavit, naopak motiv rozjasnit a také trochu cíleně doostřit a začalo se mi to líbit více. Co mi pořád vadí a do oka mne to tluče je něco, za co Davidof naprosto nemůže, ale ten nápis na stehně prostě vypadá pitomě - tady to šlo vlastně proti dlouhému času s panningem a vypadá to spíš jak dvojexpozice :-( Ale s tím se nic nenadělá (jasně, šel by snadno vymazat, ale to je v daném případě asi blbost)...
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar. 7. 6. 2024 09:52

Ten nápis na stehně mne tahal za oči také.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod noxx_cz 7. 6. 2024 13:32

pemar. píše:Ta technika hraje roli pořád, když si se širokoúhlým objektivem na FF lehnu pod překážku, tak to s mobilem půjde nasimulovat jen těžko.

Jinak Davidof umí krásné sportovní fotky, o tom žádná.

No nevím teda, ale zrovna přesně tento případ vidím jako možná nejsnadnější aplikaci fotky na mobilu.
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Obšák 7. 6. 2024 15:07

Za mě dobrá fotka ;-)
Obšák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod landov 9. 6. 2024 05:39

Tak toto sa mi este nestalo nikdy. Vcera sme boli na ture po okoli, chodime tam velmi casto.
Ked sme sa vracali naspat, tak bolo akurat po dazdi a vlese krasne presvitalo slnko cez stromy. Hovorim si to by bola fotka, keby som mal fotak. S mobilom sa mi fotit nechcelo, ale aspon jeden cvak som spravil a isli sme dalej.
Prideme domov a vykladam veci zo sling brasne - mobil, penazenku, doklady...a nakoniec GRIIIx. Vravim si, to snad ku*va nie !!!
Zaver ?:
1/ GR je tak maly fotak, ze o nom naozaj ani neviete...
2/ asi to bude nieco s vekom ...? :-)

Tak aspon ten cvak mobilom:
Obrázek
landov
Expert

Odeslat příspěvekod Davidof 9. 6. 2024 07:27

Tak zatím sis vzpomněl, že jsi fotograf, tak je to ještě dobrý :-)
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod pemar. 9. 6. 2024 16:44

Dnes jsem po delší době vyrazil fotit ptáky a místní ornitolové byli nadšení z toho, že se v Lítožnici objevil racek tříprstý (Rissa tridactyla), což je středně velký mořský pták z čeledi rackovitých, který žije na strmých skalních útesech kolem mořského pobřeží a na ostrovech Severního moře. Zcela výjimečně se zatoulá i do vnitrozemí a v takovém případě se stává cílem výprav mnoha ornitologů a pozorovatelů ptáků:

Obrázek

Přiznám se, že kdyby mne na něj neupozornili, tak bych býval považoval za nějakého běžného racka. Přes Google jsem si ověřil, že je to skutečně ten v ČR vzácný druh, byl viděn u vodní nádrže Rozkoš či na Vavřineckém rybníku, do ČR ho prý dostane obvykle nějaká větší bouře.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod noxx_cz 9. 6. 2024 17:25

Tak přesně tento kumpán mi v pátek kradl rohlíky z hladiny Labe v Brandýse a já nadával jako špaček :-)
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod noxx_cz 10. 6. 2024 08:39

Mimochodem klobouk dolů vám, co ty rychlé létající potvory fotíte ;-). Já to v ten pátek zkoušel na vlaštovkách na hladinou a úplně bez šance :-)
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 10. 6. 2024 08:44

Racci jsou dost v pohodě, tam jsou případné problémy spíš limitem techniky (jasně, něco musíš mit nacvičeno, ale žádný extrém).
Naopak vlaštovky jsou celkem fuška, tam už to chce víc tréningu a praxe i v případě, že máš techniku dobrou :-)
tomashr
Pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka