Fotohospoda

Obecná diskuse aneb Co se jinam nevešlo

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod milann88 19. 5. 2024 07:01

Ono taky zabery, kde zvire zabira opravdu velkou cast obrazu bez orezu nejsou vetsinovy vysledek WL foceni, at je to z duvodu, ze se ke zvireti nedostanete, nebo je to z estetickych duvodu, kdy vrabec pres cele policko neni zase tak zajimavy a trpi estetika.
milann88
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 19. 5. 2024 07:05

DPreview jsem přestal sledovat, protože úroveň jejich sample Photos je žalostná, o parník je v tomto ohledu překoná třeba i naše makofoto.cz. Ti lidé tam vesměs kecají nějaké marketingové blafy od výrobců, za což jsou placeni a nic víc, žádnou další ambici tam nevidím. A současní zákazníci zlenivěli, co se focení týče, takže jim to nevadí, technická kvalita není v centru pozornosti.

S tím problémovým stavem je to podle vesměs důsledek zlenivělého fotografa. Znám to na vlastním příkladu, nedělám před focením potřebnou přípravu, kašlu na maskování, fotím za chůze a nečekám na ideální záběr, prostě to vyfotim teď a tady. A nebo jsem někde, kde už další šanci na fotku nebudu mít, takže si nemohu udělat krok či dva stranou, protože mi jinak subjekt odletí, odběhne nebo se mne pokusí kousnout či dokonce sežrat. To je třeba příklad fotek z Afriky, kde se dalo fotit jen z auta, a tam excelovaly světelné teleobjektivy.

Hodně fotek jsem kvůli pozadí hodil do koše nebo rozmazával v postprocesu. A když porovnám počty vydařených fotek na f5.6 a f8, nižší clona jasně vítězí, umožňuje mi o krok lepší ISO nebo rychlejší čas. Těžko bych hledal fotku, u které bych řekl: “to pozadí bylo zajímavé, mohl jsem ho tam přidat více”. Tak jedna ze sta nebo jedna z tisíce.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 19. 5. 2024 07:56

Davidof píše:
K tomu slouží sice i jiné nástroje, ale ať si o tom myslíme cokoli, hloubka ostrosti je prakticky nejdůležitější.

Samozřejmě lze najít spoustu výjimek, kde je tenhle postup méně vhodný, ale podle mě je, jakožto jakýsi výchozí stav, z praktického hlediska pro sportovní a reportážní (a také wildlife) fotografii nejlepší.

Je pravda, že když jsem měl MFT, tak jsem to viděl jinak, ale praktické a nemilosrdné srovnání výsledků focených ze stejného místa ve stejnou dobu mě přesvědčilo :-)

Sorry Davide, ale když se bavíme nad tou konkrétní fotkou z odkazu, tak mi netvrď, že se pozadí zhorší jakkoli podstatně... Za mne tohle je přesně bod, kde přínos bude větší než ztráta a právě že si nemyslím, že by to byla zas taková výjimka, reálně to je tak 50:50 a tomu už se snad ani nedá říkat "výjimka" :-)

Jinak já momentálně fotím na FF pomalu víc než na MFT a názor v tomto nejenže neměním, ale spíš se v něm utvrzuji - DOF je prostě spíš jen modla, kterou si fotografové v dost ohledech zjednodušují práci, ale přínos to není zdaleka tak často, jak se snaží výrobci světelných skel lidem namluvit.

A navíc to fotky sune do podoby, kterou umí nejlépe napodobovat AI - klidně se vsadím, že během pár let tohle hodně oblibu světelných skel značně omezí. Můžete proti tomu protestovat, ale na má slova dojde (a vlastně ani nevím, zda z toho konkrétně v tomto případě mám radost) :hm :nenapadne
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod landov 19. 5. 2024 08:45

noxx_cz píše:Btw landov - s tou 600 sis fakt sedl, fotky jsou prostě parádní!

Diky, to sme si naozaj s tym sklom sadli. Normalne ma to zacalo este viac bavit, a nie je to iba tym, ze nove sklo. Toto sklo ma proste ten WOW faktor ;-)

Dnes rano sme sa boli prejst popri znamom mieste, kde hniezdi Trsteniarik bahenny. Je ho velmi pocut, ale extremne tazko najst v tom trsti. Dnes sa na chvilku vsak zadarilo.

Z 600/6,3, plna diera, vacsi orez v LR, bez LR Denoise alebo Topaz.
Obrázek
landov
Expert

Odeslat příspěvekod Davidof 19. 5. 2024 08:54

No, já přece nepíšu o té konkrétní fotce z odkazu, to je snad ze všech mých formulací jasné, ne ?

Tahle fotka je fotka detailu zvířecí tváře- Detaily jsou obecně případ, kdy hloubka ostrosti může být příliš malá.

U wildlife fotografie to je ale spíš výjimečné a určitě nesouhlasím, že to je 50 na 50.

Co se týká AI a fotek světelnými skly, uvidíme. U fotek, které dělám já, jde především o autentičnost, emoce, zážitky a vzpomínky konkrétních lidí.

V tomhle prostředí jsem ohledně fotografování světelnou 100-300 nebo 70-200 poměrně optimista.
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod tomashr 19. 5. 2024 09:21

No právě o tom poměru bych se docela hádal… Držme se WL/bird - malí ptáci jsou vlastně z hledisku problémů s malou DOF skoro 100% (jak je malý, tak je detail skoro vše a DOF je v relaci 1cm běžně) Střední (typ kachna) jsou na tom jen o trochu lépe. U savců zase narážíš na větší velikost - klasický příklad Rosti Stacha s jelenem - on je velký a dále, ale zase z toho plyne běžně potřeba DOF přes metr, což není taky jednoduché. Podle mne to zase bude mírně nad 50%…
Jasnou výhodou je menší DOF třeba u letovek ptáků proti složitějšímu pozadí, tam mázlá křídla leckdy chceme a odsazení od pozadí je fajn - tady bych naopak viděl tak 80% případů ve prospěch malé DOF.
Když se to všechno tak nějak posčítá, tak si skutečně za tím cca 50:50 stojím - ani více, ale ani méně.

Ad AI - tak ty jsi na tom ještě celkem dobře, u sportů s lidmi skutečně budou asi vždycky chtít zájemci o fotky reálné fotky z konkrétní akce, tam AI ve smyslu kompletního generování moc co nabídnout nemá ne proto, že by to neumělo udělat, ale bude chybět ten konkrétní moment. Ale v řadě jiných oborů to problém bude daleko větší.

A tedy drobné rýpnutí - ony také AI funkce umí dnes už propastně lépe než dřív to pozadí rozmazat velmi hodnověrně a přitom bleskově (použitelné i na rychlou úpravu řady fotek)… Když se srovná před necelým rokem uvedený Lens Blur v LR s tím, o kolik to bylo složitější jen o další rok dříve, tak je to docela brutální rozdíl. A to se bavíme opravdu o porovnání stavu před pouhými dvěma lety s posledním rokem, žádná velká historie…
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Davidof 19. 5. 2024 09:34

Však klidně si za tím poměrem stůj - tohle téma se řeší focením a nikoli slovy.

Moje zkušenost je taková, že k jelenovi, kachně i sýkorce se dostanu v přírodě tak blízko a v takovém prostředí, že menší chyba je úplně odclonit, než hodně zaclonit.

Tvoje zkušenost může být úplně jiná.

Moje "rada" je, že při focení lidí a zvířat reportážním způsobem je lepší jako výchozí nastavení plná díra a krátký čas. "Rada" je v uvozovkách proto, že nemám moc ambici radit.

Při focení detailu, nebo dvojice něčeho, co není ve stejné rovině, je lepší zaclonit.

Když máš čas a skvělé pozadí a dobré světlo, tak je lepší i ty portréty zaclonit.

A celkově je dobré sledovat, jak to dělají ti, kteří to umí. Ale tam člověk ještě navíc zjistí, že je to všechno mnohem, mnohem obsáhlejší problém, že ? :-)
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod tomashr 19. 5. 2024 09:47

Jojo, má to spoustu zákoutí a někdy mi přijde, že výjimek je tolik, že jsou spíše pravidlem :-)

Jinak osobně se k ptákům snažím dostávat hodně blízko a v mezích možností se mi to daří a jak je sýkorka přes půlku políčka, tak už je problém s malou DOF prakticky vždy. Naopak nebývá až tak složité pozadí, při těch menších vzdálenostech od objektu odskakuje rychle.

Naopak u savců (myslím mimo zoo) nebudu nic nakecávat - tam mám problém trochu jinde (a nepochybně v tom nejsem sám) :-(

V zoo je to pak upřímně řečeno problém všeobecný - na jednu stranu se dostaneš blízko, což zvyšuje problémy s malým DOF, na druhou ale zase bývá pozadí bídné, což zvyšuje problém s velkým DOF - tak si vyber :-( :-( :-(
Ale vlastně to je právě o tomhle - je to zkrátka nutné zvážit u každé fotky a v zoo zase nebývá takový fofr, tak se to dá (teda ani tohle není na 100%, občas je v zoo fofr veliký)...
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Davidof 19. 5. 2024 09:51

Máš pravdu, když je čas a možnost, tak je dobrý o tomhle přemýšlet a případně přiclonit.
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod tomashr 19. 5. 2024 10:00

Hlavně si všichni važte toho, když můžete v pohodě fotit... Já letos o WL/bird spíš jen teoretizuji (na rozdíl od minulosti, ještě loni jsem tohle fotil skoro pořád), protože jsem skutečně od podzimu s jednou rukou moc nefungoval a dlouhá skla byla pro mne na chcípnutí. Ne že bych nenafotil v tomto oboru nic, ale je to zlomek, i proto jsem se dost přesunul spíš k streetu atd.

Naštěstí to vypadá, že se konečně dávám do pořádku a v dohledné době se k tomu snad začnu více vracet. V podstatě má podobná komplikace něco do sebe, člověk si začne některých věcí více vážit...
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod NevimAVM 19. 5. 2024 14:22

Tak to je tak se vším, stačí "obyčejná nemoc" ve smyslu, že se týden necítíš dobře a jakou ti pak dělají radost obyčejné věci, že najednou můžeš.. Nebo vlastně stačí i když tě jeden den začne bolet hlava a nemůžeš se třeba kvůli tomu podívat na film a druhý den už jo.. ten pocit... :)
Takže obecně dělejte co chcete (a můžete), protože nikdy nevíte .. někdo tu tuším nedávno váhal, jestli koupit nějaký objektiv, jestli ne.. ser na to, pokud můžeš, kup a užívej..
NevimAVM
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 19. 5. 2024 16:02

Týden je ještě sranda, já v podstatě měl větší problém někdy od října do března, tedy téměř půl roku a pak jsem se spíš jen nějak stabilizoval. Do momentu reálné šance, že budu úplně v pořádku (teda s ohledem na věk, ale aspoň v mezích možností) jsem se dostal až teď, to už je skoro třičtvrtě roku.
A tohle už je naprd, 1-2 týdny tě připraví o něco, ale jak je něco nad měsíc, tak ti to bere aktivity uceleněji. U mne třeba šla dopryč mimo jiné kompletně celá zimní sezóna RC aut, to už nejsi u jedné odpadlé akce, ale fakt celé sezóny...

Prostě souhlas s poslední větou - pokud můžete, tak si užívejte, člověk nikdy neví, co bude za rok. Já takto uvažoval třeba kolem v jiné diskusi zmíněné pracovní akce v New Yorku cca za měsíc - vlastně se mi tam ani moc nechtělo, spousta cestování, úplně ve formě nejsem a na "zábavu" mi tam tolik času nezbyde. Ale pak jsem si řekl cosi ve smyslu "ty blbe, už fakt nejsi mladý - jak víš, že budeš mít ještě lepší možnost?" a v podstatě jsem se postupně začal těšit a brát to pozitivně :-)
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar. 19. 5. 2024 20:14

Mně se to letos také divně sešlo, chronické nastydnutí, nic moc světlo v době mého volna, různé jiné aktivy a povinnosti, námětová krize, letos jsem toho nachodil minimálně o 1/4 méně než loni a s fotkami je to ještě horší. Doufal jsem, že s nástupem jara přijde dramatické zlepšení, ale přišla jen alergie.

Ale člověk musí být optimista, minulý týden mi udělaly radost ty vlhy. A předtím Porsche day.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod milann88 19. 5. 2024 20:37

Landov: Ta 600mm je v dobrych rukou, paradni fotky!

Ja se snazim posledni dobou nosit fotoaparat s sebou, abych mel obcas obcas aspon nejaky vedlejsi produkt:

Obrázek
milann88
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Titan_66 20. 5. 2024 12:11

Tak spousta Vlh je i prý 7km od Mělníka, ani se nemusí na Moravu :-) Kdybych měl auto, asi bych se tam vydal.

Obrázek
Titan_66
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka