Fotohospoda

Obecná diskuse aneb Co se jinam nevešlo

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod cport 10. 2. 2024 11:05

no, nemyslím si, že teď jde Ricohu o nějakou retro vlnu. Spíše nemají zapotřebí dávat to níže a nechávají to pro všechny případy pro srdcaře. Podle mě tím ale zároveň ale ztrácí zákazníky, kteří holt klidně půjdou jinam. Fotodivize je tam taková zvláštní. Jsou už několikátý rok v zisku, ale táhne to hlavně Theta a GR divize.

Co se týče kinofilmu, sám bych si s vyvoláváním nehrál, ale to se dá zajistit jinak (byť ne s takovou kvalitou). Jinak nový kinofilm bude letos právě od Ricohu, už cca 2 měsíce zpět ukazovali funkční prototyp.
cport
Návštěvník

Odeslat příspěvekod fotofanda 10. 2. 2024 11:10

tomashr píše:Asi tak - mohu ilustrovat ze života včerejší příhodou z metra... Jen tak stojím a na čtvrt ucha vnímám dění a najednou zachytím rozhovor páru vedle sebe, kdy se víceméně dá říct, že mladík slečně vykládal něco o tvorbě na film a vyvolání. Vyloženě v rámci balení a snahy o to být zajímavý - zjevně to je bráno jako "dost cool" téma :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Nešlo o vyložené teenagery, tipuji nějaké vyšší ročníky na VŠ - ehm, to je pořád pod půlkou mého věku :-( :/

Pokud byla slečna ekologicky uvědomělá tak nevím, nevím. U všech těchto diskusí se dříve či později objeví ekologický aspekt. Nebo už měl ten týpek okoučované i toto?
Naposledy upravil fotofanda dne 10. 2. 2024 11:18, celkově upraveno 1
Sony a7III + Sony FE 28-70/3.5-5.6 OSS + Sony FE 70-200/4.0 OSS + Sony FE 35/1.8 + Samyang FE 45/1.8
fotofanda
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 10. 2. 2024 11:12

Já u Ricohu spíš nechápu to odpískání řady 645… To je zrovna něco, kde je relativní malosériovost zcela logická, asi je mezi potenciálními zákazníky i větší procento těch “konzervativních” a tak. Ricoh ale 645 zařízl, K-1 fakticky stojí na místě, ale naopak celkem makali na K-3, kde mi přitom přijde zájem snad nejproblematičtější.
Jak říkáš - “takové zvláštní” :-(

-- 10. 2. 2024 10:17 --

fotofanda píše:Pokud byla slečna ekologicky aktivní tak nevím, nevím. U všech těchto diskusí se dříve či později objeví ekologický aspekt. Nebo už měl ten týpek okoučované i toto?

Podle mne tohle už je nad chápání ekoaktivisty, navíc to ale jde okecat, dost vývojek je nových s “ekorecepturou” a mimochodem některé jsou i docela dost podařené (příklad FX39II).

Na okraj - zrovna Fuji Instax je za mne ukázkou, jak se dá i tento aspekt zlepšit fakt smysluplně a ne vše je ecobullshit. To, jak Fuji vymyslelo kazety na 100% z plastu (včetně “pružiny”), kdy je zbytek recyklovatelný opravdu na 100% a nic se do toho nemíchá (zásadní rozdíl od starého Polaroidu) je fakt chytré, v tom ode mne plný respekt…
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod cport 10. 2. 2024 11:50

tomashr: s tou prvni casti souhlasim. Rekl bych, ze bylo malo zdroju na vyvoj vsech vetvi a uz par let je problem konkurovat Fuji s jejich stredoformatovou radou. Ruku na srdce, tam ta miniaturizace skutecne pomohla ... Novy FF urcite bude, ale ta prodleva od K-1II je proste brutalni.

Do budoucna urcite nepojedou mainstream, ale minoritni veci - kinofilm, GR monochrome, Pentax bude zachovan, ale upozaden.
cport
Návštěvník

Odeslat příspěvekod wikxzen 10. 2. 2024 12:03

K 645 se vrátit můžou, ale k původní filmové. :-)
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod tomashr 10. 2. 2024 12:21

Tak zrovna v dnešní době by nemusel být ve "středoformátu" bez zajímavosti ten faktor společného systému pro digi a film... Koneckonců Hasselblad v jisté fázi H řady podporu filmových kazet zařízl, ale poslední to zase měly. Malý digitál 907X-CFV je zase fakticky digiback, který jde nasadit i na vyloženě historická filmová těla z řady C - to opuštění a pak návrat nebude náhoda. Pentax tohle plus měl, sice to moc nekomunikovali marketingově, ale lidí, kteří měli 645D či Z a k tomu staré tělo 645(N) mezi jejich uživateli nebylo zcela zanedbatelné procento. V tomhle naopak Fuji konkurovat nemůže - a zase, je jasné, že Fuji zvládne prodávat "masověji", ale menší skupina zájemců by tady asi být mohla a u 645 si narozdíl od K-1 i myslím, že by se mohli objevovat i noví zájemci.
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod fotofanda 10. 2. 2024 12:26

Nedalo mi to a mrkl jsem na statistiky prodejů vinylů.

V roce 2022 se prodalo cca 41,3 mil. kusů vinylů a tvořily 7,7% procenta obratu hudebního průmyslu. CD se prodalo 33,4 mil. kusů a tvořily 3,0% obratu. Zbytek jsou obratu jsou již streamovací služby a různé downloady.

V roce 1985 je prodalo 167 mil. LP a 120,7 mil. singlů, které dnes již nejsou. K tomu se prodalo 339,1 mil. kazet, které tvořily 52,2% v kusech. CD se prodalo 22,6 mil. Obratově LP 29,4%, kazety 55,3% a CD 8,9%.

Nikdy jsem si neuvědomil tak vysoký podíl kazet v 80. letech. Ty vlastně jako snadno přenosné médium byly nahrazeny dnešními streamovacími/download službami. LP vinyly jsou dnes na ¼ tehdejších prodejů. To je pěkné číslo.

Jinak celá statistika je tady: https://www.riaa.com/u-s-sales-database/

Škoda, že podobné statistiky nejsou pro foto. To by se nám to diskutovalo.
Sony a7III + Sony FE 28-70/3.5-5.6 OSS + Sony FE 70-200/4.0 OSS + Sony FE 35/1.8 + Samyang FE 45/1.8
fotofanda
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 10. 2. 2024 12:51

To máš nějakou divnou statistiku, prodeje vinylů jsou určitě vyšší... Podle mne to je jen za USA, to by pak mohlo vyjít.
Loni (2023) se udává celosvětově až 200 miliónů, přičemž jen naše GZ (míněno jak Loděnice, tak jejich závod v USA) měly něco k 70 miliónů. 2022 to sice bylo méně, ale ani náhodou ne zlomek.

Ono se právě dnes LP prodává hodně, v podstatě to proti době "největší slávy" zase o tolik méně není, ta čtvrtina či dokonce třetina je reálná. Propastně méně je singlů a kazet, to se asi nevrátí nikdy, mizí i CD, které nemá proti digitálu přidanou hodnotu, ale LP prostě málo není. Už se asi růst trhu nasycuje, přírůstky budou spíš už jen v relaci třeba do 10%, ale každopádně se už opravdu nedá mluvit o nějaké "retrodivnosti", z vinyl LP je opět v podstatě mainstream...
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod noxx_cz 10. 2. 2024 13:51

K tomu "hnusnému" počasí malá vzpomínka na to, když ještě i na horách to bílé cosi bylo v množství větším než malém ;-)

Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod monikash 10. 2. 2024 14:59

A jak je vidět, tak to samé bílé je i pod horami.;-)
Tady už kvetou sněženky. A narazila jsem dnes i na jednu zblblou pampelišku.
Sony RX100/7, A6600, A7III

Moje cvaky najdete zde http://monikash.rajce.idnes.cz/
A videa tady https://www.youtube.com/@monikasindelkova1432/videos
monikash
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 10. 2. 2024 18:38

U nás to vypadalo takto:

Obrázek

Šel jsem fotit a nakupovat, ale ani v jednom jsem nebyl moc úspěšný.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod atti.hombre 11. 2. 2024 10:56

Tak ja by som si K3 III kúpil, ale tá cena to zabila. Teraz bola akcia za cca 1660€, ale zaváhal som... no pokial to padne na 1400€ tak ju kúpim.
Ryzen7 5700G, B550 A, 32GB 3600MHz G Skill, Sam.970 Pro ,DT01ACA200 , RM 650x ...
Pentax K-3II Silver Edition
https://eu.zonerama.com/attihombre/245758
atti.hombre
Návštěvník

Odeslat příspěvekod milann88 11. 2. 2024 12:13

Dostal jsem se ke zpracovani fotek ze vcera, vsechno je jenom Fuji X-T2, Sony lezela doma, protoze jsem nejdriv foceni vubec neplanoval. Jsou to vsechno takove klasiky, ale prijemna vzpruha v trochu fotograficky slabsim obdobi.

Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
milann88
Návštěvník

Odeslat příspěvekod landov 11. 2. 2024 12:25

Paráda, ako v jeseni.
landov
Expert

Odeslat příspěvekod pemar. 11. 2. 2024 14:24

Kdyz jsem včera vyrazil, tak bylo slunce a žádná mlha, ale asi to bude tím, ze bylo už kolem 10 hodin dopoledne.

Obrázek

Podobná místa, jiná atmosféra.
pemar.
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka