Ferin píše:-- 6. 2. 2024 16:42 --houghs píše:Portrétní fotky s krémovým bokehem můžu udělat doma na zahradě.
K čemu to? A k čemu takový objektiv, který bude jen zabírat místo doma v šuplíku?
Mám tři pevné skla, 16+35+85 (na APS-C). Není pravda, že by jen zabíraly místo doma v šuplíku (u mě teda jsou ve skříni, jinak mám v celém domě jen jeden jediný šuplík ve kterém mám uloženo spodní prádlo). Na lokální výlety beru pevná skla 16 a 35 a na několik málo fotek pak zoom 70-300. Ta pětaosmdesátka je výlučně "event" sklo - oslavy narozenin, hody apod. A tam s ní fotím hodně, protože tady vidím tu největší přidanou hodnotu v malé hloubce ostrosti. Také přijde vhod světelné sklo jak se sešeří.
Zdá se, že čísla potvrzují spíš odklon od pevných skel, resp. používají se mnohem méně než kdysi. Thom Hogan napsal, že v první dvacítce nejprodávanějších objektivů není ani jedno pevné sklo. A z té dvacítky je dvanáct středních (základních) zoomů. To že v nějaké anketě jsou nejžádanější pevná skla moc neznamená. Směrodatné je co se opravdu prodává a s čím lidé většinou fotí. Převaha zoomů je zajímavá i proto, že dnes foťáky daleko více kupují ti co opravdu fotí, ostatní přešli na mobily.