Fotohospoda

Obecná diskuse aneb Co se jinam nevešlo

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod houghs 6. 2. 2024 19:50

Ferin píše:-- 6. 2. 2024 16:42 --

houghs píše:Portrétní fotky s krémovým bokehem můžu udělat doma na zahradě.

K čemu to? A k čemu takový objektiv, který bude jen zabírat místo doma v šuplíku? ;-)

Mám tři pevné skla, 16+35+85 (na APS-C). Není pravda, že by jen zabíraly místo doma v šuplíku (u mě teda jsou ve skříni, jinak mám v celém domě jen jeden jediný šuplík ve kterém mám uloženo spodní prádlo). Na lokální výlety beru pevná skla 16 a 35 a na několik málo fotek pak zoom 70-300. Ta pětaosmdesátka je výlučně "event" sklo - oslavy narozenin, hody apod. A tam s ní fotím hodně, protože tady vidím tu největší přidanou hodnotu v malé hloubce ostrosti. Také přijde vhod světelné sklo jak se sešeří.

Zdá se, že čísla potvrzují spíš odklon od pevných skel, resp. používají se mnohem méně než kdysi. Thom Hogan napsal, že v první dvacítce nejprodávanějších objektivů není ani jedno pevné sklo. A z té dvacítky je dvanáct středních (základních) zoomů. To že v nějaké anketě jsou nejžádanější pevná skla moc neznamená. Směrodatné je co se opravdu prodává a s čím lidé většinou fotí. Převaha zoomů je zajímavá i proto, že dnes foťáky daleko více kupují ti co opravdu fotí, ostatní přešli na mobily.
houghs
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 6. 2. 2024 21:27

Já (občas) používám 14-24mm, hlavně proto, že nemám pevné sklo na kratším konci, jinak zoomy odpočívají ve skříni.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod 25Paladin 7. 2. 2024 06:02

pemar. píše:Zrovna nedávno se na Nikon Z fóru probíralo, která skla jim nejvíce chybí. Nebudu Vás napínat, hodně hlasů dostaly skla 58/1,4 a 105/1,4.

Můžete hádat proč.

Lebo "seťáky" už majú?
Stále som si napríklad skoro istý že väčšie predaje bude mať práve 24-200 + 24-120 ako 58/1,4 + 105/1,4.
Keby boli tie sklá (58/1,4 a 105/1,4) taký predajný hit tak myslím že Nikon ich Z verzie už dávno uvedie na trh.
Nebojím sa že nemajú ľudí čo si to vedia spočítať.
25Paladin
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 7. 2. 2024 11:14

Ve svém okolí neznám prakticky nikoho, kdo by preferoval seťáky, mohu se zeptat na NPS setkání, jestli je někdo používá, pár zoomů mají určitě a pár pevných skel také, třeba Marian Chytka měl na Dakaru dva zoomy, 24-700/4 a 100-400mm, tj. ne úplně typická profi skla, ale jako seťaky bych je neoznačoval.

Já se S sklům od Nikonu vyhýbám prakticky 100%, ale v tom jsem výjimka, většina lidí kolem mne aspoň 3 pevná skla z S řady má. Ta 58 a 105 jsou ale úplně jiná skla, s více optickými vadami, ale se zajímavějším výstupem, to zatím v S řadě chybí.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod noxx_cz 7. 2. 2024 12:02

Nejsem si úplně jistý, jak reprezentativní je NPS skupina z pohledu prodejů ;-). Kolik % obratu NPS skupina pro Nikon dělá? Můj názor je, že neprosto zanedbatelný, protože je Nikon poskytuje buď zdarma nebo za nějaké nájemné. Nebo se pletu?
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod NevimAVM 7. 2. 2024 12:18

https://petapixel.com/2023/09/05/canon- ... uble-sony/

Tohle je docela zajímavé a to Canon nemá žádná "alternativní skla" ..
NevimAVM
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 7. 2. 2024 12:40

No a četl jsi to celé? Ono je to procento marketshare Canonu opravdu velké, ale to jsou "tupé kusy", kde pořád má Canon ne zcela zanedbatelné objemy v DSLR, navíc se mu v MILC zřejmě podařilo prodat hodně lowend APS-C (nemyslím vyloženě tvůj R7, ale třeba R50/R100 a tak), také asi bude kusově dost R8, což by šlo brát jako lowend FF a tak.
Je to vidět i v odhadech příjmů, kdy je Sony s dejme tomu jen 60% počtu kusů dokonce nepatrně nad Canonem. Zjevně se Canonu až tak ideálně nedaří prodávat ve vyšším cenovém segmentu, kde i má objektivně menší nabídku - R5 už přeci jen stárne, R3 je zas dost specializovaný přístroj a tak.

Ono tohle může hrát pro Canon pozitivní roli v budoucnu - Canon si asi objektivně rozšiřuje absolutní počty uživatelů, což se časem může začít vracet i v těch vyšších a ziskovějších segmentech. Ale zatím to je ve srovnání se Sony spíš takové "nevítězství", kdy poměr výdělku k počtu prodaných kusů asi nebude ideální ...
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Ferin 7. 2. 2024 12:42

houghs píše:
Zdá se, že čísla potvrzují spíš odklon od pevných skel, resp. používají se mnohem méně než kdysi. Thom Hogan napsal, že v první dvacítce nejprodávanějších objektivů není ani jedno pevné sklo.

Tak ono je to celkem logický a očekávatelný z podstaty věci. Širocepoužitelný zoomy budou mít vždy vyšší prodeje než partikulární, ohniskově specifický pevný ohniska, kde se mezi ně ten zájem rozdrobí.
Ferin
Pokročilý

Odeslat příspěvekod NevimAVM 7. 2. 2024 12:48

tomashr píše:No a četl jsi to celé? Ono je to procento marketshare Canonu opravdu velké, ale to jsou "tupé kusy", kde pořád má Canon ne zcela zanedbatelné objemy v DSLR, navíc se mu v MILC zřejmě podařilo prodat hodně lowend APS-C (nemyslím vyloženě tvůj R7, ale třeba R50/R100 a tak), také asi bude kusově dost R8, což by šlo brát jako lowend FF a tak.
Je to vidět i v odhadech příjmů, kdy je Sony s dejme tomu jen 60% počtu kusů dokonce nepatrně nad Canonem. Zjevně se Canonu až tak ideálně nedaří prodávat ve vyšším cenovém segmentu, kde i má objektivně menší nabídku - R5 už přeci jen stárne, R3 je zas dost specializovaný přístroj a tak.

Ono tohle může hrát pro Canon pozitivní roli v budoucnu - Canon si asi objektivně rozšiřuje absolutní počty uživatelů, což se časem může začít vracet i v těch vyšších a ziskovějších segmentech. Ale zatím to je ve srovnání se Sony spíš takové "nevítězství", kdy poměr výdělku k počtu prodaných kusů asi nebude ideální ...

Jj, já jen psal, že to je zajímavé, je tu řeč o sklech a pak člověk vidí, že polovinu trhu má Canon, který těch skel má snad nejmíň ((a dražší? (RF vs zbytek světa))

Upřímně, když si BFU půjde koupit foťák a vedle sebe postavíš nějakou tebou zmiňovanou R50/R8 a nějakou A6xxx řadu, tak už od pohledu většina lidí koupí toho Canona :D
NevimAVM
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 7. 2. 2024 14:49

noxx_cz píše:Nejsem si úplně jistý, jak reprezentativní je NPS skupina z pohledu prodejů ;-). Kolik % obratu NPS skupina pro Nikon dělá? Můj názor je, že neprosto zanedbatelný, protože je Nikon poskytuje buď zdarma nebo za nějaké nájemné. Nebo se pletu?

Nevím jak ostatní, já si všechno platím. Zdarma je jen zapůjčení v případě opravy a za nájemné je, když si chci něco půjčit v zahraničí.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod noxx_cz 7. 2. 2024 14:59

Co já vím, tak všichni "ambasadoři" a ti, většina těch, kteří používají Nikon techniku (stejné to má i Canon) profesionálně, tak si ji jenom pronajímají nebo je jim zapůjčena bezplatně. Proto taky mají ty nejdražší objektivy ;-). Ale jestli se to týká konkrétně NPS, to už netuším.
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 7. 2. 2024 15:07

On je ten přesun k zoomům nejen o pohodlnosti, ale objektivně i o velkém růstu kvality.
U pevných skel to není tak výrazné, tam lze i mezi přes 40 let starými skly najít některá, která lze v kvalitě klidně postavit i nejnovějším, u zoomů ale ani náhodou, tam už i skla vzniklá kolem roku 2000 jsou hodně pozadu proti dnešním.
Je to dáno hlavně růstem výpočetní kapacity, zoom už se narozdíl třeba od 50mm nedá odladit od oka na optické lavici, je to o simulaci mraků kombinací. Navíc pomáhají i různé CNC postupy kolem skel, kdy dnes lze celkem snadno vyrábět asférické členy. Ovšem to jsme zase zpět u počítačů - asférické členy pomohou, ale jejich návrh dále nároky na počet nutných simulací násobí až řádově.
Podle mne se tohle dost zlomilo někdy kolem roku 2010, postupy simulací dozrávaly déle, ale někdy před cca 15ti lety to začalo být funkční, ale taky dobře dostupné a fakt je, že řada dnešních zoomů je opravdu dobrá dokonce i při větším rozsahu.

Pro pevná skla už dnes mluví spíš jen situace s vysokými nároky na světelnost a pak někdy charakter kresby, viz pemarův příklad se starým Nikonem 58mm, což není sklo nijak zázračné v absolutních parametrech, ale spíš zajímavé charakterem.
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar. 7. 2. 2024 15:10

Nejsem Ambasador a techniku si platím.

Produkty zadarmo jsou na bázi smluv, tu já nemám a ani nechci mít.

-- 7. 2. 2024 15:12 --

Ty dnešní skla jsou strašně sterilní, “neudělají” fotku. Je to takový ten styl “Sigma Art”.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod houghs 7. 2. 2024 16:56

V tomto posouzení se přiznám k naprosté neznalosti. Snažil jsem se najít i nějaké relevantní informace k "charakteru" nebo "mikrokontrastu" a nic srozumitelného a viditelného jsem nenašel. Máte někdo nějaké fotky pro porovnání nebo nějaký link na internetu? Rád bych viděl fotky pořízené různými objektivy ve stejných podmínkách a se stejným PP, kde by se ty rozdíly projevily.
houghs
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 7. 2. 2024 18:27

Tohle kdysi hezky popsal Thom Hogan, že technicky vzato, návrhář objektivů vyvažuje širokou škálu atributů, když formuluje optický vzorec. Žádný „dokonalý“ objektiv nemůže reálně existovat, aktuálně je v módě centrální MTF (kontrast), rohová MTF, sférická aberace, kóma, vinětace, lineární zkreslení, chromatická aberace (laterální i podélná), zakřivení pole, posun zaostření, spektrální průchod (barva). Směřuje k ideálním vyvážení.

Z toho třeba Nikon 58 mm f/1,4G vybočoval. Skvělý bokeh, horší ostrost, dokonce i zvlněná rovina ostrosti. Také za to dostali kartáč od hlavních recenzentů objektivů (DPReview, Youtube atd.), v textech ostrosti v záběrech cihlových zdí ten objektiv patřil k těm horším, ne-li nejhorším. Také jsem ho kvůli tomu nekoupil.

Ale pak se podíváte na fotky od lidí, kteří skutečně používají objektiv k zamýšlenému účelu (portrétní fotografové, svatby atd.) a vypadá to skvěle. A o tom je charakter. Podívej se na flickr. Buď to uvidíš, nebo ne. Když ne, tak ušetříš.
pemar.
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka