Fotohospoda

Obecná diskuse aneb Co se jinam nevešlo

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod pemar. 5. 2. 2024 18:56

Problém dovolených je v tom, že mne tam berou jako manžela, otce, člena výpravy a ne jako fotografa. To se dá ale změnit, ale u nás to chce menší skupinu, když se předem dohodneme, že já jdu fotit (a to že je ta hlavní náplň) a tomu se ostatní přizpůsobí.

Takhle jsme to měli naposledy v Thajsku a fungovalo to parádně. Manželku nezajímalo foceni jako takové, ale to, co se kolem toho dělo, at již to byli Zoborožci nebo thajský box, byla “součástí týmu”, sledovala diskuse s místními experty, nenudila se.

Ono je to hodně po životních etapách, když byli děti menší, bylo to jinak.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davidof 5. 2. 2024 19:02

Je to umění dohody, a není to snadné.

Zde okamžik uzavření jedné dílčí dohody, ale za vteřinu se začíná opět od začátku :-)

Obrázek
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod noxx_cz 5. 2. 2024 19:06

Moc hezky zachycený okamžik toho nej přátelství ;-)
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Viaggi 5. 2. 2024 19:36

Davidof, nadherná fotka :-)
Viaggi
Návštěvník

Odeslat příspěvekod NevimAVM 5. 2. 2024 21:04

25Paladin píše:
NevimAVM píše:Všechno je to o prioritách, kdo chce, čas si vždycky najde. Na cokoli.

Budem len predpoklať a budem rád ak ma vyvedieš z omylu tak si zatiaľ bez manželky a detí, že?

Ano vyvedu, pritelkyne a 2 deti a stejne si najdu cas na hrani her, domaci kino, fotbal, auta nebo nasi kocku :) a spoustu dalsich konicku.. Znam lidi, co z prace leti domu k detem (patricnym nesamostatnym skorodospelym mamankum) a jsou hotovi, ze s nima nestravi zbyvajich 5 hodin dne, ale jen 4:45 a pak vykladaji jak je to hruza a na nic neni cas. Vseho s mirou, dle aktualnich potreb, vse je o kompromisu, domluve, pochopeni apod.

Moje heslo obecne zni "vsecho jde, kdyz se chce". Holt nekdo misto toho hleda 10+1 duvodu, proc neco nejde :)
NevimAVM
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Flor.cz 5. 2. 2024 22:36

Davidof píše:Houghs

To, co jsi napsal, je rozumné a úplně to chápu.

Nemohu ale zcela souhlasit s tím, že tamto byl jen názor a ne tvrzení, ale asi je lepší to nechat být :-)

Pro mě je velký rozdíl mezi větou - Já to dělám takhle a moc mi to funguje - a větou - Všichni to děláte blbě, protože já to dělám takhle a moc mi to funguje.

Ale možná ty diskusní příspěvky chápu úplně špatně a moc to řeším, možné je bohužel všechno.

Paradoxní na tom je to, že já vám to cestování opravdu upřímně přeju a naprosto nemám ambice vám radit, co dělat.

Je to paráda, že někam jedete a že pak třeba postnete fotky - pro potěšení, vzdělání, inspiraci, motivaci ...

Z tohoto je snad dostatečně poznat, že jde o můj osobní názor a preferenci:

"Jasný, každý to vidíme jinak. Pro mě je fototechnika něco, co akorát ztrácí na ceně (Leicu nemám :). Kdyžto fotky a zážitky z cestování na hodnotě neztratí spíš naopak. Fotky mi pořád připomínají, co jsem prožil, kdyžto foťák, kterým jsem fotil před 15 lety se mi válí někde ve skříni a v podstatě je to elektroodpad."

To co jsem psal o dopaminu a utrácení, tak ano, to bylo obecné konstatování, na základě toho, co jsem o dopaminu četl. Myslím, že to s GASem dost souvisí. Na nikoho konkrétního jsem to nevztahoval.

High five se psem je moc pěkný okamžik, má to atmosféru, jen škoda toho stromu jak jde zároveň se zády.
✔️ Galerie pro fotografy zdarma:.. http://_Story_Show_Gallery_.flor.cz
Flor.cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davidof 5. 2. 2024 22:58

Flor.cz píše:Davidof: Při cenách fototechniky nemusíš nakupovat jako šílený, aby si utratil balík, stačí objektiv, dva za rok. Když už někoho baví utrácet, tak obvykle utrácí i za další věci.

Měl jsem na mysli tyto úsudky. A jiné podobné.

S tím opravdu polemizovat neumím, a možná to všechno nějak špatně chápu.
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod Flor.cz 5. 2. 2024 23:29

To "nemusíš" nebylo myšleno na tebe, psal jsem to obecně v reakci na tvůj komentář. Koukám, že je potřeba se precizně vyjadřovat :).

Ten úsudek byla reakce na tvůj komentář v návaznosti na můj předchozí komentář o dopaminu, tak tam je ta souvislost. Ale jak říkám, myslel jsem to obecně, tak nevím, co je na těch výrocích špatně. Už bych do toho raděj nezabředával..
✔️ Galerie pro fotografy zdarma:.. http://_Story_Show_Gallery_.flor.cz
Flor.cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davidof 6. 2. 2024 07:11

Podle mě jeden/dva objektivy za rok nejsou apriori balík a úvaha, že když si kupuješ fototechniku, tak obvykle utrácíš i za jiné věci je taky hodně nepřesná.

Podle mě popisuješ nějaký polo-patologický stav, kdy si někdo koupí foťák/objektiv, párkrát ho zkusí a přestane ho bavit a už kouká, co by koupil dalšího.

To není dobré, ale taky to tady nikdo nedělá a nikdo to neobhajuje.

Úplně pomíjíš lidi, kteří mají focení rádi, aktivně ho provozujou a občas si něco koupí a třeba něco prodají.

A to, co si koupí, rádi a aktivně používají.

Navíc tohle všechno vůbec nevylučuje to cestování, to samozřejmě dělají taky. Jenom to všechno nestaví do takového extrému.
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod cport 6. 2. 2024 07:48

Davidoff: pěkná momentka :)

Já myslím, že k tomu probíranému má asi každý svůj pohled na svět, ve kterém zhodnotit "velikost" svého koníčku, velikost své peněženky a posoudil si plusy a mínusy. :)

Za mě, jako amatér jsem si jako nové kupoval prakticky jen těla. 3 těla za 13 let je snesitelný výdaj, obzvlášť když to člověk pak ještě posune dál. Objektivy jsem kupoval nové jen vyjímečně. Bazarových kousků se objevovalo dost a kupodivu se některé prodaly ještě dráže než předtím. No a mezitím se člověk mohl radovat :)
cport
Návštěvník

Odeslat příspěvekod 25Paladin 6. 2. 2024 07:49

NevimAVM píše:
25Paladin píše:
NevimAVM píše:Všechno je to o prioritách, kdo chce, čas si vždycky najde. Na cokoli.

Budem len predpoklať a budem rád ak ma vyvedieš z omylu tak si zatiaľ bez manželky a detí, že?

Ano vyvedu, pritelkyne a 2 deti a stejne si najdu cas na hrani her, domaci kino, fotbal, auta nebo nasi kocku :) a spoustu dalsich konicku.. Znam lidi, co z prace leti domu k detem (patricnym nesamostatnym skorodospelym mamankum) a jsou hotovi, ze s nima nestravi zbyvajich 5 hodin dne, ale jen 4:45 a pak vykladaji jak je to hruza a na nic neni cas. Vseho s mirou, dle aktualnich potreb, vse je o kompromisu, domluve, pochopeni apod.

Moje heslo obecne zni "vsecho jde, kdyz se chce". Holt nekdo misto toho hleda 10+1 duvodu, proc neco nejde :)

No super :) tak to gratulujem ako skvele si si to vyladil :)
25Paladin
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 6. 2. 2024 08:08

Tak trochu ironicky bych dodal, že když člověk nové věci nenakupuje, tak jen těžko může posoudit, zda to jeho focení něco opravdu přinese anebo to jsou jen "vyhozené peníze" :-) Může o tom jistě "moudře" teoretizovat, ale z osobní zkušenosti mohu jen konstatovat, že představy se pak od reality často zásadně liší...
Dokonce občas nakonec nejvíce práce odvede něco, co člověk vlastně ani koupit příliš nechtěl a i po koupi k tomu nemá nějak vyloženě nadšený vztah. U mne ve spojení s OM to je třeba 12-100/4 Pro (EQ24-200) - mně se do koupě toho skla nijak moc nechtělo, nakonec na něj došlo spíš jen díky hodně zajímavé bazarové nabídce. A vlastně k němu nějak extra hluboký vztah nemám ani nadále, jen jaksi stále znovu zjišťuji, že pro cesty s limitem výbavy prostě nic lepšího není - takový "nudný dříč"... Takže třeba za cca měsíc se mnou do Barcelony opět letí právě tento objektiv.
Ale přirozeně byly i nákupy až bych se nebál říci neúspěšné - něco, co jsem naopak využil o dost méně, ač jsem očekával pravý opak atd. Něco se pak prodá v pohodě, něco je naopak velkou ztrátou - to je život :-)
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod noxx_cz 6. 2. 2024 09:16

Jojo, já tak loni odfotil Maroko jen s Z5 + 24-200. Letos letím v březnu znovu a tedy přikoupil jsem tu levnou plastovou 28ku (u mě platí, že 24 je moc širokých a 35 moc dlouhých) za 5t z Megapixelího bazaru se zárukou ;-). Tak uvidím, které sklo bude mít nakonec na svém kontě více zajímavých obrázků. Jinak tedy první pocity z toho skla jsou super. Jen ho musí člověk nasadit a neřešit kvalitu. Ale výsledné snímky jsou až překvapivě dobré.
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 6. 2. 2024 09:46

Já do Barcelony beru kromě 12-100 ještě Laowu 6mm F2 (fakt dobré sklo a přitom jen 188g, EQ12mm) a možná (to ještě nevím) přihodím i malinký světelnější Panasonic 20/1,7 (87g).
Za mne hodně ultimátní travel sestava, pokud se navíc rozhodnu vzít OM-5 místo OM-1, tak ještě další pokles - měl jsem to pro zajímavost na váze a celá sada s třemi skly a druhou baterkou je cca 1450g. Přitom všechna skla jsou fakt ostrá a bez kompromisů, nic z toho se nedá brát jako nějaká "náhražka".
Zrovna u OM je ten širokorozsahový 12-100 (24-200) optickou kvalitou top, tady se narozdíl od Nikonu ani nedá mluvit o kompromisu, je to fakt výborné sklo. Nějak ho úplně nemiluji, když si mohu vybírat (charakter, někdy vadí i menší světelnost a tak), ale pokud prostě chci pro nějakou akci široký rozsah a vyjít s jediným sklem, tak vím, že se na něj lze spolehnout.
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod milann88 6. 2. 2024 09:47

Noxx: prihod do brašny i 40 2, tyhle skla by se snad měly prodávat jako set :). 40mm je opticky trochu lepší než 28 a trochu univerzalnejsi ohnisko na focení lidi nekde na trhach atp.

Mně oba ty objektivy ještě zůstaly ve skříni po prodeji Z7.
milann88
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka