Fotohospoda

Obecná diskuse aneb Co se jinam nevešlo

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod houghs 4. 2. 2024 23:26

Davidof: To se nedá brát jako argumentace k nějaké pravdě. Flor tady vyslovil svůj pohled na věc a přiznám se, že ten můj se jeho hodně blíží. Ale každý jsme jiný a déle trvá než pohled toho druhého pochopíme. Třeba milann88 z mého příspěvku usoudil, že jsem asi nějaký šetřílek, ve skutečnosti utratím poměrně dost, ovšem hodně sleduji co za to dostanu. Možná až moc.

Ven chodím často, ale moc mě nebaví tady někde po okolí nebo na krátkých výletech moc fotit. Foťák beru, ale spíš z jaksi proto, že bych měl a ne že bych tak moc chtěl. Prostě pořídit pár dokumentačních fotek. Ovšem když vyjedu ven, je to něco úplně jiného. Je to zážitek a s těmi fotkami přetrvává hodně dlouho. Ideálně ve fotoknihách. Technika jsou hlavně krámy, které rychle ztrácí na hodnotě, ale navzdory tomu nás přitahují a rádi to kupujeme. Já nejsem žádnou výjimkou. A pak to dopadá tak jak úpřimně popsal pemar.

Jinak dovolená pro rodinu za 150K se nedá považovat za drahou. Mimo Evropu není jednoduché s takovým rozpočtem vyjít. Teď jsme byli poprvé na dovolené bez dětí. Vlastně podruhé, poprvé to bylo před 25 lety a po návratu z ní jsme zjistili, že jsme v očekávání. No bylo to teď úplně jiné, byla to jen krátká dovolená na necelé dva týdny. A dlouho diskutujeme kam vyrazíme v létě. Já a dcera jsme chtěli Kolumbii, bohužel jak si žena přečetla info o bezpečnostní situaci, tak Kolumbie dostala bez milosti veto. Pak byly v návrhu Havajské ostrovy, ovšem tady už jsem počítal náklady vs. přínos a to přestalo pro mě být stravitelné. Teď padnul další nápad - Vietnam, ke kterému sháníme informace.
houghs
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 5. 2. 2024 06:41

Zhruba 10 km od Hanoje najdete hadí vesničku Lệ Mật (Việt Hưng, Long Biên District), kde žiji a bydlí chytači hadů. Ti jsou pak samozřejmě i k jídlu. Myslím hady.

Davy turistů většinou míří do zátoky Ha Long. Jak si ji užít, aniž byste z paluby místo ostrůvků museli sledovat 100 jiných lodí? Vydejte se do Bai Tu Long, což je podobná zátoka vedle.

Zábavní park Hồ Thuỷ Tiên, nebyl nikdy otevřený, napospas přírodě. Park najdete ukrytý v lese asi 7 km od centra města Hue. U vstupu do parku sedí hlídač placený za to, aby do něj nikoho nepouštěl. No, jak to tak bývá, za 20 000 VND/osoba (a 5 000 VND za parkování motorky) tam pustí kohokoliv, sami v areálu určitě nebudete.

Sao Beach na exotickém ostrově Phu Quoc, má bílý Písek jako z Karibiku.

Při troše odvahy se daji zkusit nějaké horské túry, pokud možno s průvodcem. Opalování na pláži bych hledal jinde, ale najde se. Na mořské vlnobití bych volil spíše Arugam Bay na Srí Lance, ale něco se najít dá. Dobrodružné cesty na motorce jsou standard, je to nejrozšířenější způsobu dopravy.

Vietnam je hodně rozsáhlý a rozdíl mezi severem a jihem je velký, chce to si předem vybrat, co člověka zajímá. Jídlo spoustě lidi chutná, já se mnohem lépe najedl v Thajsku.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 5. 2. 2024 09:23

Z úplně jiného konce... Jak jsme se po Novém roce s davidofem "plácali po zádech", že jsme v mezích možností slušně zvládli loňské denní a týdenní aktivity, tak mi to nedalo a nakonec jsem si "photo of the week" nechal vyjet i na papír. Motivací hlavně případné ukázky na slezinách atd., ale i prostě jen okamžitý nápad.
Popravdě mne to celkem potěšilo, výsledek nevypadá špatně, na můj první pokus s takto pojatou "knihou" od Cewe spíš velmi dobré (po zkušenostech bych to příště uměl dost vylepšit). Manželka Cewe užívá pořád, ale to je na různé "rodinné fotoknihy" ve stylu "hodně malých fotek", nový je pro mne pokus s většími fotkami a tak...
A tedy opět jsem si potvrdil, že i přes všechny pokroky v monitorech má pořád fotka na papíře své kouzlo :-)
IMG_4815 copy.jpg
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod noxx_cz 5. 2. 2024 11:54

Smekám, super ;-)
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davidof 5. 2. 2024 12:37

Houghs

To, co jsi napsal, je rozumné a úplně to chápu.

Nemohu ale zcela souhlasit s tím, že tamto byl jen názor a ne tvrzení, ale asi je lepší to nechat být :-)

Pro mě je velký rozdíl mezi větou - Já to dělám takhle a moc mi to funguje - a větou - Všichni to děláte blbě, protože já to dělám takhle a moc mi to funguje.

Ale možná ty diskusní příspěvky chápu úplně špatně a moc to řeším, možné je bohužel všechno.

Paradoxní na tom je to, že já vám to cestování opravdu upřímně přeju a naprosto nemám ambice vám radit, co dělat.

Je to paráda, že někam jedete a že pak třeba postnete fotky - pro potěšení, vzdělání, inspiraci, motivaci ...
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod tomashr 5. 2. 2024 13:21

V tomto souhlasím s davidofem - několik příspěvků v té poslední diskusi opravdu bylo trochu přes čáru v tom smyslu, že to nebylo zdaleka jen vyjádření názoru, ale spíš i docela výrazné zarytí do lidí s jiným přístupem...
Ne zas nějaký extrém, proti těm dříve odkazovaným zhovadilostem a agresím z jiných diskusí je to pořád idylka, ale úplně ideální to už nebylo a vlastně můžeme být jen rádi, že tu někdo "nevypěnil" do nějakého vyloženého flamewar :-(

Jinak bych k otázce cestování jen dodal, že je taky vždy na diskusi, zda jde především o turistiku, kde se tak okrajově i fotí anebo opravdu o akci cílenou na focení. Ony to jsou dost rozdílné věci, sám jsem zažil oboje a opravdu se to liší hodně. A to jak výběrem techniky, tak (to často ještě více) fungováním přímo na místě. Oba přístupy jsou samozřejmě naprosto v pořádku, ale zkrátka to není to samé...
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod noxx_cz 5. 2. 2024 13:40

Ideálně je ty dva světy oddělit. Na fotocestování si najít stejně postiženého parťáka (mě se to povedlo s bratrancem) a pak si ukrojit čas na dovolenou s rodinou - i to může být pojato zajímavě s cestováním a ne jen válením na hotelu nebo jedné pláži.
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ferin 5. 2. 2024 13:59

Myslím, že v případě zaměstnaného, omanželkovaného, odítětovaného, odůměného a ozahradovaného člověka není takové oddělení většinou z finančních/časových/praktických/semetrických a jiných důvodů většinou možné.

Já se snažím, byť za cenu určitých kompromisů (nikoliv na straně dovezené fototechniky) a nelibostí na obou stranách bariéry, pojmout každou cestu v rámci možností jako fotovýlet. S tím, že se člověk holt musí smířit s určitou suboptimálostí časovou (délka a denní čas focení na daném místě) i místní (holt při hledání ideální kompozice nevylezu na každý brdek a nepřebrodím každou stoku).
Plus s určitým sebezapřením využívám jinak pro cestu hluché chvilky (stravování spolucestovatelů, východy, západy, ...). Zajímavý, že na rozdíl od domova, jsou na cestách reálnější spíš ty východy než západy. :-D
Ferin
Pokročilý

Odeslat příspěvekod NevimAVM 5. 2. 2024 14:12

Všechno je to o prioritách, kdo chce, čas si vždycky najde. Na cokoli.
NevimAVM
Návštěvník

Odeslat příspěvekod wikxzen 5. 2. 2024 14:40

Já mám pocit, že se tu všichni bavíte o trochu něčem jiném. Z toho se ani flamewar udělat nedá, protože se není moc čeho chytit. Chytrá taktika. :-)
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod landov 5. 2. 2024 14:54

Nuz, aspon "reč" nestoji...!
landov
Expert

Odeslat příspěvekod milann88 5. 2. 2024 15:22

Houghs: jestli jsi z mých příspěvků vycitil, že tě považuji za šetřilka, ta věř, že to mým cílem opravdu nebyl. Celý ten point o bazarovkach byl primárně míněn jako můj pohled na věc, kdy o generaci starší stroje z druhé ruky jsou objektivně dobrej kauf a v reálu jde najít velmi málo používané kusy.

Ale v té diskuzi mezi řádky čtu spíš něco jiného, máš tu velmi minoritní přístup k focení. Z kontextu jsem pochopil, že fotis primárně pro to, abys měl vzpomínky z cestování. Já jsem na druhé straně spektra, občas cestuju hlavně pro to, že bych si chtěl vyfotit nějaký záběr a cestování jako takové bych si bez focení ani tolik neužil. Nebo hledám motivy na focení i na domácí půdě. Já mám cestování jako doplněk k focení, ty spíš naopak a z toho určitě trochu pramení i jiný pohled na technickou stránku.
milann88
Návštěvník

Odeslat příspěvekod 25Paladin 5. 2. 2024 15:44

NevimAVM píše:Všechno je to o prioritách, kdo chce, čas si vždycky najde. Na cokoli.

Budem len predpoklať a budem rád ak ma vyvedieš z omylu tak si zatiaľ bez manželky a detí, že?

Tým nechcem povedať že by ma rodina výrazne obmedzovala vo fotení ale bol to (a niekedy stále je) boj, vysvetliť že najlepšie sa fotí pri západe slnka, a že sa na mieste teda zdržíme. To nehovorím o tom ak vytiahnem ND a chcem fotiť dlhočasovky to ma ide 9ročná dcéra rozcupovať (i keď to som už tiež vyriešil trochu dal som jej do ruky RX100ku a robíme si súťaž o najkrajšiu fotku :) ) tak mi dá aspoň tých 5-10 minút kým dobehne s tým že ona už má pofotené a že prečo to mne tak dlho trvá :)

-- 5. 2. 2024 15:59 --

Ferin píše:Myslím, že v případě zaměstnaného, omanželkovaného, odítětovaného, odůměného a ozahradovaného člověka není takové oddělení většinou z finančních/časových/praktických/semetrických a jiných důvodů většinou možné.

Já se snažím, byť za cenu určitých kompromisů (nikoliv na straně dovezené fototechniky) a nelibostí na obou stranách bariéry, pojmout každou cestu v rámci možností jako fotovýlet. S tím, že se člověk holt musí smířit s určitou suboptimálostí časovou (délka a denní čas focení na daném místě) i místní (holt při hledání ideální kompozice nevylezu na každý brdek a nepřebrodím každou stoku).
Plus s určitým sebezapřením využívám jinak pro cestu hluché chvilky (stravování spolucestovatelů, východy, západy, ...). Zajímavý, že na rozdíl od domova, jsou na cestách reálnější spíš ty východy než západy. :-D

Pod toto sa podpisujem :)
25Paladin
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ferin 5. 2. 2024 16:11

Já zas pod tou tvoji první část!! ;-)
Ferin
Pokročilý

Odeslat příspěvekod houghs 5. 2. 2024 16:24

Já bych si nedovolil nikomu nic tady vnucovat a nikdy to ode mně takto nebylo myšleno. Je teda fakt, že mám trochu pocit, že se zbytečně dost lidí drží poblíž domova a že kdyby se poohlédli trochu dál tak bychom tady mohli mít zajímavější sbírku fotek. A jak ukázal landov s výletem do Polska, nemusí to být nijaké nákladné cestování.

pemar: Díky za tipy. V létě je trochu omezující to počasí, dočetli jsme se že na severu v tu dobu hodně prší a na jihu je zase hodně teplo. Letní měsíce jsou spíš vhodné pro tu střední část.

-- 5. 2. 2024 16:32 --

25Paladin píše:Tým nechcem povedať že by ma rodina výrazne obmedzovala vo fotení ale bol to (a niekedy stále je) boj, vysvetliť že najlepšie sa fotí pri západe slnka, a že sa na mieste teda zdržíme. To nehovorím o tom ak vytiahnem ND a chcem fotiť dlhočasovky to ma ide 9ročná dcéra rozcupovať (i keď to som už tiež vyriešil trochu dal som jej do ruky RX100ku a robíme si súťaž o najkrajšiu fotku :) ) tak mi dá aspoň tých 5-10 minút kým dobehne s tým že ona už má pofotené a že prečo to mne tak dlho trvá :)

To mi pripomína návštevy observatórií, kedy si na rodinke vynutím príchod pred západom slnka a odchod po úplnom zotmení. Zvyčajne to trvá tak hodinu a pol a ostatní idú skoro zošalieť. Po zvyšok večera sa so mnou nikto nerozpráva. Na druhú stranu je to rodinnná dovolenka a treba to takto brať. Fotky sú dokumentáciou príjemných a spoločne prežitých chvíľ a nie cieľom.
houghs
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka