Fotohospoda

Obecná diskuse aneb Co se jinam nevešlo

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod wikxzen 4. 2. 2024 14:26

Mno, zatím platí poměr, že více jsem vrazil do baráku, do i na sebe, jídel, psů, kytar, partnerek (a to nemám ještě děti)… toho je. Má „fotodivize“ se krčí spíše na chvostu. :-)
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod oldbas 4. 2. 2024 16:45

landov, pemar: plně souhlasím. Taky jsem dal za fototechniku balík a raději se motám kolem komína.
oldbas
Návštěvník

Odeslat příspěvekod NevimAVM 4. 2. 2024 17:09

To jsou debaty tohle pokazde :) uz vzdycky jen chybi rict "a kolik si v zivote prohulil"? (Ja nic, nesnasim to, v zivote jsem v tlame nemel cigaretu, ble)

A ted si vemte, ze stejne jednou vsichni umreme a tohle vsechno jakoby se nestalo v tu chvili a je jedno, co clovek dela, co si kupuje, kde byl. Proste ve finale game over tak ci tak. To je jiny level filozofovani hosi :)

Za sebe teda musim rict, ze jsem si nekoupil vysledek (par prumernych fotek z milard co lidi foti mi lezi v pc, supr), ale tu cestu za nim, ty zazitky kdy vylezu do prirody nahanet ptacky a dalsi zviratka, to mi dava asi nejvic + ten pocit, ze se tim pak "pochlubim" lidem, ktery to z vetsiny stejne nezajima :D
NevimAVM
Návštěvník

Odeslat příspěvekod noxx_cz 4. 2. 2024 17:19

Naprosto souhlasím. Fotek má člověk spoustu, většina z nich hezky spí v NASce, ale pokaždé, když si je mám chuť procházet, upravovat atd., tak se mi vybaví vzpomínky, zážitky, plánování atd. a hlavně to zase vyvolá chuť podniknout něco dalšího ;-).
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davidof 4. 2. 2024 17:26

Otázkou je, v čem je tahle diskuse horší, než fotka kachny
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod landov 4. 2. 2024 18:49

V ničom.
landov
Expert

Odeslat příspěvekod 25Paladin 4. 2. 2024 19:00

NevimAVM píše:To jsou debaty tohle pokazde :) uz vzdycky jen chybi rict "a kolik si v zivote prohulil"? (Ja nic, nesnasim to, v zivote jsem v tlame nemel cigaretu, ble)

A ted si vemte, ze stejne jednou vsichni umreme a tohle vsechno jakoby se nestalo v tu chvili a je jedno, co clovek dela, co si kupuje, kde byl. Proste ve finale game over tak ci tak. To je jiny level filozofovani hosi :)

Za sebe teda musim rict, ze jsem si nekoupil vysledek (par prumernych fotek z milard co lidi foti mi lezi v pc, supr), ale tu cestu za nim, ty zazitky kdy vylezu do prirody nahanet ptacky a dalsi zviratka, to mi dava asi nejvic + ten pocit, ze se tim pak "pochlubim" lidem, ktery to z vetsiny stejne nezajima :D

A práve preto u teba nechápem ten prestup z OM na Canon. Keď ti ide o zážitky....
25Paladin
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Flor.cz 4. 2. 2024 19:05

tomashr píše:Jakékoli hobby je kompenzační mechanismus, to je jeho podstata (v mozku se aktivují centra odměny a tak, popsáno xkrát). Bráno logicky je v podstatě jakékoli hobby naprostý nesmysl a je úplně fuk, zda je to něco na pohled aktivního anebo je to spojeno s nákupy. Zrovna s tím, že je něco "zdravější", bych byl hooodně opatrný, klasikou je rekreační běhání - upřímně počet lidí, kteří se tím ublížili a v lepším případě řešili dost nepříjemností je poměrně šílený :-(
Ono fakt nemá smysl v tom hledat rozumnost - píšeš že na kole zajede lepší čas, ale při suché logice je to až na pár vrcholových sportovců úplně o ničem a děsná blbost - prostě se "jen" odmění dobrým pocitem...

Jenže právě o tomhle to je - smysl různých koníčků je právě v tom, aby měl člověk nějakou náplň a pocit uspokojení i z volného času. Za mne je vlastně v pohodě cokoli, čím si člověk vyloženě neškodí - problém je třeba sport do extrému, GAS vedoucí k zadlužování a tak. Pokud se to ale udrží v rozumné míře, tak může fungovat skoro vše. On i ten kritizovaný GAS (netýká se jen focení) je v podstatě fajn, pokud tím člověk nikomu neškodí a utratí jen to, co v pohodě může, tak to potěší docela dost.

To si mě špatně pochopil, tím zdravější jsem myslel zdravější psychycky. Nákup něčeho je jednorázová záležitost, dopamin rychle vyprchá, takže lidi co maj jako koníčka nákupy, pak po krátké době koupí zas nějakou jinou blbost. A takhle se dostanou do dopaminového kolečka práce - utrácení. Což je samožřejmě stresující, nedokáží si vytvořit finanční polštář, takže nejistota a další stres. Proto jsem psal, že daleko lepší je mít nějakou činnost (koníček), který dělá radost dlouhodobě stabilně, a nemít to spojené s utrácením.

Davidof: tak desetidenní fotovýlet na Faerské ostrovy se dá pořídit i dost levně, obzvlášť když se jede mimo sezonu, to tam navíc bývá polární záře.
150 tisíc se zmiňovalo za nákup fototechniky, cestovat se dá mnohem, mnohem levněji.

Pemar: Není špatného počasí, jen špatného oblečení :). Třeba na Lofotech jsme byli v zimě, a jak jsem měl teplou péřovku odolnou proti větru, tak jsem si to užil. A zážitky má člověk do konce života.

Obrázek
✔️ Galerie pro fotografy zdarma:.. http://_Story_Show_Gallery_.flor.cz
Flor.cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod NevimAVM 4. 2. 2024 19:16

Přesně takhle vzniká flamewar :D

Tak u mě to nebylo nic jiného, než touha po lepší technické kvalitě (nejen jako takové, ale i sledování očí, hledáček, větší čip, ještě lepší sklo apod.) podpořena tím, že za přechod z em1.3 + 100-400 na R7 + 100-500 jsem doplatil "pouze" cca 15tis (protože se mi podařilo dobře prodat Oly zvlášť tělo a zvlášť sklo). Kdybych nevychytal ty dny Marianne, kdy RF100-500 vyšla na 62tis a tělo R7 na 23tis, tak bych koupil OM1 a 100-400 si nechal a pravděpodobně ji teď měnil za tu novou 150-600 :D, kde konečně funguje ISynchro. Takže jsem vlastně i ušetřil, protože by mě to stálo mnohem víc ve finále.
NevimAVM
Návštěvník

Odeslat příspěvekod 25Paladin 4. 2. 2024 19:22

Nemám pocit že by sme šli do hádky. Len mi prišlo od teba úsmevné čo si napísal. Tak isto ako tá tvoja myšlienka "ako som vlastne ušetril" ...

A čo teda ako hodnotíš výmenu máš z R7 lepšie fotky?
25Paladin
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davidof 4. 2. 2024 19:24

Flor

Tak to ale mluvíme každý o něčem jiném :-)

A to ve více bodech. Jednak ty peníze a za druhé, ty automaticky předpokládáš, že každý nakupuje jako šílený a pak to dá na poličku a nemá z toho radost.

Řekl bych, že většina zde diskutujících “obhájců nakupování” si občas něco koupí, za své peníze, bez zadlužení, třeba nový foťák a potom s ním jde x-krát ven a těší se z práce s ním.

Já to tak mám se všemi svými foťáky, i objektivy.

Opravdu nemám nic proti cestování, absolutně ne, ale prostě nemyslím, že by to měla být nějaká jediná správná cesta jak utrácet peníze za fotokoníček, a občasný nákup fototechniky cesta špatná.
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod pemar. 4. 2. 2024 20:35

Co se mi ale děje, je to, že s sebou nosím pár “oblíbených” kousků, na zbytek se mi práší ve skříni, občas nějaký vyvenčím, ale využité moc nejsou (jednou za čas se mi na něco hodí). Něco jako nářadí v dílně.

Já jsem toho nacestoval docela dost, ale jak člověk stárne, snáší útrapy cestování hůře, po každé delší cestě si říkám, že teď si dáme pauzu. Ale teď zrovna plánuji Portugalsko a Švýcarsko.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Flor.cz 4. 2. 2024 21:45

Davidof: Při cenách fototechniky nemusíš nakupovat jako šílený, aby si utratil balík, stačí objektiv, dva za rok. Když už někoho baví utrácet, tak obvykle utrácí i za další věci. O zadlužení vůbec nepíšu, brát si na koníčka spotřebitelský úver je úplná blbost.

Jasný, každý to vidíme jinak. Pro mě je fototechnika něco, co akorát ztrácí na ceně (Leicu nemám :). Kdyžto fotky a zážitky z cestování na hodnotě neztratí spíš naopak. Fotky mi pořád připomínají, co jsem prožil, kdyžto foťák, kterým jsem fotil před 15 lety se mi válí někde ve skříni a v podstatě je to elektroodpad.
Naposledy upravil Flor.cz dne 4. 2. 2024 22:00, celkově upraveno 1
✔️ Galerie pro fotografy zdarma:.. http://_Story_Show_Gallery_.flor.cz
Flor.cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davidof 4. 2. 2024 21:54

Hm, tak na takovouhle argumentaci už odpověď nemám
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod NevimAVM 4. 2. 2024 21:55

25Paladin píše:Nemám pocit že by sme šli do hádky. Len mi prišlo od teba úsmevné čo si napísal. Tak isto ako tá tvoja myšlienka "ako som vlastne ušetril" ...

A čo teda ako hodnotíš výmenu máš z R7 lepšie fotky?

To byl vtip, proto ten smajlik.
Na to je jeste brzy, nestihl jsem poradne nic nafotit. Uvidime na jare :) Prvni dojmy z technicke stranky ale znaci, ze ano, potencial tam je, ted ho jen vyuzit.
Usetril ve smyslu, ze bych ve finale priplacel vic.
NevimAVM
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka