Fotohospoda

Obecná diskuse aneb Co se jinam nevešlo

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod houghs 2. 2. 2024 19:55

cport: Zapomínáš na mě. A výměna není v dohledu.

25Paladin: No peněžence to určitě neprospělo, zvlášť pokud ve výsledných fotkách nelze najít odpovídající přínos. Na druhou stranu pemar tady dal i nějaké sportovní fotky, myslím že to byl box, tak tady to možná až tak marné nebylo.
houghs
Návštěvník

Odeslat příspěvekod 25Paladin 2. 2. 2024 20:36

Peňaženku to isto bolí. Ale nato podľa mňa Pemar svojim príspevkom nenarážal.

Ja som teda tiež prechádzal z "F" na "Z" aj s výmenou väčšef časti objektívov (resp. ich doplneniu) a finančne je to totál úlet... to sa nedá nijako ospravedlniť ak sa nato pozerám z pohľadu peňazí.
Čo sa týka kvality tak v 99% klient nespozná rozdiel medzi D7000 (ktorú ešte stále používam ako záložne/2telo) a Z6 ktorým fotím primárne a to je tam nie len rozdiel DSLR a MILC ale aj APS-C vs FF.
Na druhú stranu ja prechod neľutujem. Či to malo odpovídajíci přinos, to je vždy veľmi individuálne.
25Paladin
Návštěvník

Odeslat příspěvekod houghs 2. 2. 2024 22:03

Áno, každý si to musíme odôvodniť sám, každý fotíme niečo iné, inak, máme iné potreby atď. Ale nič v zlom, je tu aj hodnotenie objektívne. A tou je kvalita práce s novou technikou vs. so starou, ktorá by mala byť uplatniteľná. To je kritérium, ktoré musia starostlivo zvážiť tí, ktorí to majú ako živobytie. Tam by sa mala nová investícia odraziť vo vyšších príjmoch.

Ja sa živím niečím iným, ale aj tak sa nedokážem zmieriť s predstavou že vydám 150K za odpovedajúcu "Z" zostavu s rovnakým výsledkom. Keby som fotil aspoň niekedy ten šport, možno by som si to ešte dokázal obhájiť. Okrem toho by pre mňa bolo dosť bolestivé zmieriť sa so stratou interného blesku. No a tiež o žiadne "záložné" telo nemám záujem, som poriadkumilovný človek ktorý nechce prechovávať nepotrebné haraburdie. Preto zatiaľ výmena nie je na obzore.
houghs
Návštěvník

Odeslat příspěvekod cport 2. 2. 2024 22:44

houghs píše:cport: Zapomínáš na mě. A výměna není v dohledu.

25Paladin: No peněžence to určitě neprospělo, zvlášť pokud ve výsledných fotkách nelze najít odpovídající přínos. Na druhou stranu pemar tady dal i nějaké sportovní fotky, myslím že to byl box, tak tady to možná až tak marné nebylo.

pardon :) zapomněl jsem ... já výměnu taky neplánuji ... jsem spokojený se skly a i v tělech je pořád perspektiva

-- 2. 2. 2024 22:46 --

pemar. píše:Nespěchal bych s tím, já jsem si se Z9 zatím moc nepomohl.

vsak ani nespecham :) nemam duvod :)
cport
Návštěvník

Odeslat příspěvekod monikash 3. 2. 2024 09:50

Viděli jste https://www.idnes.cz/xman/styl/comedy-w ... l_fro/foto ?
Některé jsou docela povedené. Škoda že tam není uvedeno, čím to bylo foceno.
Sony RX100/7, A6600, A7III + A7Sii

Moje cvaky najdete zde http://monikash.rajce.idnes.cz/
A videa tady https://www.youtube.com/@monikasindelkova1432/videos
monikash
Návštěvník

Odeslat příspěvekod milann88 3. 2. 2024 11:08

Kdo nema problem s nakupem bazarovek, tak si dnes muze poridit kvalitni CSC uz za hodne slusne penize bez nejakych vetsich ustupku. Namatkou Nikon Z5 se da sehnat plus minus okolo hranice 20k, Fuji X-T3 za cca 16k a bez pozadavku na foceni akce i Fuji X-T2 za 10k vyhovi. A ultimatni stoje pro krajinare jako Nikon Z7 a Sony A7rIII, jsou dnes taky cenove relativne dostupne stroje. Jako stroj na cestovani muze i Oly E-M1III za dnesni ceny udelat hodne radosti.

Rychlost s jakou se na trh sypou novinky posunuly ceny predchozich generaci do hodne snesitelnych urovni, pricemz pro bezneho fotografa je uzitna hodnota hodne blizka novemu modelu. Ja bych si taky neporidil Sony A7RIV za plnou cenu, ale v momente kdy dostanu nabidku ho koupit za cenu blizke jedne tretiny puvodni cene, tak uz se nad tim da uvazovat trochu jinak.
milann88
Návštěvník

Odeslat příspěvekod 25Paladin 3. 2. 2024 11:58

houghs píše:Ja sa živím niečím iným, ale aj tak sa nedokážem zmieriť s predstavou že vydám 150K za odpovedajúcu "Z" zostavu s rovnakým výsledkom. Keby som fotil aspoň niekedy ten šport, možno by som si to ešte dokázal obhájiť. Okrem toho by pre mňa bolo dosť bolestivé zmieriť sa so stratou interného blesku. No a tiež o žiadne "záložné" telo nemám záujem, som poriadkumilovný človek ktorý nechce prechovávať nepotrebné haraburdie. Preto zatiaľ výmena nie je na obzore.

Tak ja netvrdím že výsledok je rovnaký ja ten rozdiel vidím + ja cítim väčší komfort pri fotení. Ja som spokojný. Ale či aj klient vidí rozdiel tak to by som povedal že nie. Jemu je jedno čím je to vyfotené on hodnotí či sa mu fotka páči alebo nie.
25Paladin
Návštěvník

Odeslat příspěvekod landov 3. 2. 2024 12:10

Myslím ze sa tu zabúda na najdôležitejší faktor kúpy novej techniky, t.j.urobiť si radosť.
landov
Expert

Odeslat příspěvekod Flor.cz 3. 2. 2024 15:39

Zas na druhou stranu, udělat si radost za 150K je dost extrém. Myslím, že radost by měla spočívat hlavně v samotném focení a osobně dám raději peníze za cestu do nějaké fotogenické destinace.
✔️ Galerie pro fotografy zdarma:.. http://_Story_Show_Gallery_.flor.cz
Flor.cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davidof 3. 2. 2024 15:58

To já radši koupím pěkný objektiv nebo foťák, a lokaci si najdu někde blíž :-)
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod houghs 3. 2. 2024 16:19

"Urobiť si radosť" je eufemizmus pre G.A.S. Tým sa dá obhájiť úplne všetko. Racionálne argumenty netreba. Nebudem to kritizovať, napísané toho bolo o tom viac ako dosť a každý to máme tiež trochu inak. Rovnako sú dosť problematické a veľmi subjektívne argumenty že sa s novou technikou fotí lepšie a je z toho väčšia radosť. Škoda že to nie je vidno na tom výsledku. Áno, technická kvalita snímkov proti D7000 je viditeľná, ale oproti foťákom vydaných po r. 2014 je ten rozdiel takmer nulový.

Vrátim sa k tomu čo tu bolo predtým. Argument bazár si myslím že tiež neobstojí. Staršie telá sa dajú kúpiť za rozumnú cenu, aj nová Z5 je cenovo relatívne prístupná. Ale máme tu objektívy a tu je to o niečom inom. Naviac je to z tých 150K dominantná časť rozpočtu. No keby som mal argumentovať bazárom, tam by bolo vhodné poukázať na DSLR, kde aj veľmi dobré objektívy v dobrom stave sa dajú kúpiť za výbornú cenu, no a obyčajné setové APS-C objektívy sú takmer zadarmo.
houghs
Návštěvník

Odeslat příspěvekod milann88 3. 2. 2024 18:01

Tech 150k mi pro nejakou sestavu na vylety prijde jako cena odtrzena od reality.

Dam ti priklad bazarovych sestav, ktere by ti splnily temata, ktera jsem pochopil, ze fotis, navic jsem z kontextu pochopil, ze extra neholdujes nizke hloubce ostrosti, coz to cele jeste zlevnuje.

Nikon Z5 - 20k - pro bezne foceni naprosto bez kompromisu, fajn hledacek, stabilizace, dostatek tlacitek i velmi slusna ergonimie
Nikkor 24-200 - 14k - genialni sklo na cestovani, tady vubec neni o cem.
Nikkor 40 F2 - 4,5k - skvely prcek na cestovani, kdy se hodi mensi hloubka ostrosti, nenapadnost, nebo je malo svetla, prekvapive slusny objektiv.
Nikkor 28-75 2.8 - 17k - tohle by ti pokrylo veskere foceni na oslavach, navic hloubkou ostrosti bys na tom byl cca jako u F1.8 na APS-C a ziskla bys vetsi flexibilitu.
Nisi 15 - 10k - tady je cena noveho, zrovna u sirokacu je na Nikon Z vyber mensi, ja bych na obcasne pouziti vzal klidne Nisi 15mm.

Vychazi mi to na nejakych 65k a nevidim tam zadne slabe misto, pokud jsi zvykly, neni problem doplnit treba o malinkatou SB400.

Treba u Sony se to da poskladat i o neco zajimaveji, ale pro tento konkretni pripad mi Nikon prijde jako dobry priklad.
milann88
Návštěvník

Odeslat příspěvekod milann88 3. 2. 2024 19:40

Ještě bych doplnil variantu Sony, na cestování jsou mi dost sympatické širokorozsahové zoomy, šel bych třeba do následující sestavy, zase bazarové ceny:

Tamron 17-28 F2.8 - 14k
Tamron 28-200 F2.8-5.6 - 14k
Sony 35 F1.8 - 9k
Sony 85 F1.8 - 9k

Sony A7III je dnes z druhé ruky za hodne slušné ceny, koukal jsem, že 25k stojí velmi pěkný kus, ale nejsem až tolik fanoušek trojkové generace Sony, ale ve finále z praktického hlediska tomu moc nechybí. Ale pro demonstraci, že sestava na cestování nemusí stát 150k je to podle mě dostatečné.
milann88
Návštěvník

Odeslat příspěvekod houghs 3. 2. 2024 20:46

milann88: Tvůj návrh má logiku, ale moc nesedí. Tak zaprvé, nenakupuju v bazaru. Ani to nemám zapotřebí. Má to praktické důvody, jako třeba záruka, ale také ty emotivní. Ani já nejsem uchráněn před G.A.S. Prostě by mě chyběla radost z nákupu nové techniky. A proč bych si měl pořizovat novou techniku, která mě přinese stejný výsledek když z toho nebudu mít ani tu radost z nákupu? Zeptám se rovnou, kdo z Vás tady si koupil novou výbavu z bazaru?

Zadruhé, odpovídající tělo je pro mě Z6, ne Z5. Nechci si zvykat na foťák bez horního displeje. Zatřetí jako hlavní seťák bych si určitě pořídil 24-120. Dál nepotřebuji široké pevné sklo, chci zoom. A ukázalo se, že přece se i na těch cestách občas hodí i ten dlouhý zoom. Co se týče pevných skel, mám 16mm, které ale používám teď jen proto, že jsem ho měl z minulosti na D3100, kde to dávalo při 18-105 větší smysl. Dál mám 35 a 85, což je v přepočtu tak 50 a 105, ale s tou 85 by se dalo také žít. Blesk je rozhodně slabé místo, já vím že jsou k mání malé externí blesky, ale s externím bleskem na dovolenou jezdit nehodlám, ať je jak chce malý. Na akce používám - a to celkem často - SB 700. Ten by samozřejmě zůstal. Při tomto zadání Ti možná ani těch 150K stačit nebude. Přechod na Sony nepřichází v úvahu, kupovat objektivy jiných značek také moc nechci.
houghs
Návštěvník

Odeslat příspěvekod fotofanda 3. 2. 2024 22:01

Flor.cz píše:Zas na druhou stranu, udělat si radost za 150K je dost extrém. Myslím, že radost by měla spočívat hlavně v samotném focení a osobně dám raději peníze za cestu do nějaké fotogenické destinace.

No někdo su udělá radost foťákem ta 150k a jiný zase motorkou nebo sporákem čí cabriem za mega (i více). Nic z těchto tří položek není nezbytné ani ryze praktické.

No a cyklisti by se mohli také přidat.

Proč by fotografové měli být výjimkou.

PS: jak jsou na tom rybáři? Těch jsou mraky, a že by češi nějak milovali na jídlo ryby jsem si nevšiml.
Sony a7III + Sony FE 28-70/3.5-5.6 OSS + Sony FE 70-200/4.0 OSS + Sony FE 35/1.8 + Samyang FE 45/1.8
fotofanda
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka