Fotohospoda

Obecná diskuse aneb Co se jinam nevešlo

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod OnderCZ 29. 12. 2023 22:48

Dostat do mobilu micro 4/3 čip, to věřím, že by "až takový problém" asi nebyl. Ale jak na to udělají objektivy, aby ten mobil zůstal stejně malý, to si nedokážu představit. Ono zatím i s tím palcovým čipem v mobilech to není bůhvíjaké. Marketing je jedna věc, ale fyzika a optika věc druhá. Tam to už okecat tak lehce nelze.
OnderCZ
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 30. 12. 2023 08:44

No popravdě problém bude dost i s tím snímačem... Ono se to nezdá, ale s velikostí fotomodulů je v mobilech docela problém už teď, místa to zabírá hodně. A místo zabrané MFT je proti 1inch o dost větší a to ani neuvažuji IBIS, tam to ještě naroste.
Ale souhlasím s tím, že následný problém s optikou to ještě zkomplikuje. Je to vidět třeba na iPhonu - 13pro měl na hlavním snímači světelnost F1,5, 15pro má snímač větší a "vymakanější", ale světelnost ve spojení s tím klesla na f1,78. To je zhruba 0,5EV dolů, sice to ve výsledku díky lepšímu snímači znamená zlepšení, ale je zkrátka o poznání menší, než by bylo bez limitu velikosti optiky. U MFT tipuji, že při podobné velikosti bude světelnost při nejlepším něco jako F2,2 a kdoví zda ne spíš 2,8 a to zase "sežere" kus toho posunu.

Ona je možná spíš otázka, zda pomalu zase nedozrává čas na zařízení řešené primárně jako fotopřístroj s větší optikou, jen s mobilním OS. Bylo to tu už před víc než 10ti lety, viz třeba https://en.wikipedia.org/wiki/Samsung_Galaxy_Camera . Tehdy to ještě moc smysl nemělo, Android toho v computational režimech tehdy moc nepřinesl, jako telefon by to tehdy bylo nanic, protože se tehdy ještě hodně telefonovalo a tohle by si k uchu nikdo nedával. Ale dnes už jsou prioritou sociální sítě a případné volání se stejně běžně dělá přes Airpods (či nějaký nonApple ekvivalent), tak by podobné větší řešení "telefonu" nemuselo vadit a instagrammeři/bloggeři/vloggeři by mohli mít zájem...
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod foto1977 30. 12. 2023 11:36

Ahoj včera jsme byli jako tradičně po vánocích navštívit mojí sestru a její rodinu. Vždy tam jsem za rodinného fotografa, ale tentokrát jsem zapomněl doma brašnu s foťákem :(
Tak jsem fungoval jen s mobilem, což není úplně špatné, ale když došlo na tradiční společné foto u stromečku tak ségra vytáhla ze skříně starší DSLR Nikon D5100+18-105VR co jsme jí kdysi nadělili. Pointou příběhu je jak mě ohromilo jak je ten foťák s tím záklaďákem OBROVSKÝ...
Po cca 5ti letech focení s bezzrcátky mě to opravdu ohromilo. A to ještě když jsem dříve fotil s 7xxx řadou tak mi ten její foťák přišel jako trpaslík. Večer když jsme přijeli domů tak jsem si hned vzal do ruky svou X-T30 s 18-55 (největší sestava) a docela jsem se zasmál...

-- 30. 12. 2023 11:43 --

p.s. největší "peklo" bylo když jsem na provizorním stativu (vrstva knih na sedačce) ladil kompozici aby se mi v malém obýváku s 18mm sklem všichni vešli do záběru. Musel jsem koukat jen do hledáčku neb to nemá live view displej a už vůbec né výklopný. Pokaždé jsem si nosem do toho foťáku strčil... :)
Hrozně jsem zpohodlněl, bez výklopného LCD už fakt ne...

-- 30. 12. 2023 11:45 --

Toť moje předsilvestrovská bajka... :)
foto1977
Návštěvník

Odeslat příspěvekod bob222 30. 12. 2023 12:03

5100 umožňovala fotiť cez display...
bob222
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Davidof 30. 12. 2023 12:05

Ještě že nevytáhla starej filmovej přístroj a krabičku s filmem ;-)
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod tomashr 30. 12. 2023 12:26

A v čem by byl problém? Film jsem vyvolával naposledy předevčírem a není to nic, co by člověka mělo deptat…
Ono je to fakt o tom, že všichni lenivíme (já samozřejmě taky, nebudu se snažit nikomu nic nakecat), to je asi normální. Občas mi ale přijde, že to sklouzává až do extrému, kdy se ze starších technik dělá úplné “peklo”. U filmu ještě dejme tomu, ale když nějaká diskuze vyzní tak, že Panasonic G9 či první S5 prostě není schopen zaostřovat “vůbec”, i když skutečnost je taková, že 90 % uživatelů při focení nenarazí na problém vůbec, tak to už je opravdu hodně velký úlet od reality. Mimochodem tohle jsem fakt nedávno četl a jen jsem zíral (ne tady) :-(
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Andrea Vyorálková 30. 12. 2023 12:43

Jo, 18-105 mám do dneška nechanou ve sbírce. D5100 měla vyklápěcí displej a 30s live view měla už i moje D3100 (přes takovou páčku). Já spíš sama na sobě pozoruju, že celkem rychle zapomínám, jak se co ovlada, když na to delší dobu nesáhnu. Skleróza :-D
Andrea Vyorálková
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod NevimAVM 30. 12. 2023 12:52

To mi povídej, dnes jsem šel asi po měsíci k rybníku a byl jsem celý vykulený z toho, že horním rolerem na "dvojce" měním clonu a ne čas jako na trojce a že na "jedničce" na bodu taktéž nemůžu měnit čas a pak jsem asi minutu hledal v menu, kde to změnit, než jsem se zorientoval, bože .. :D

Sice bylo pěkně hnusně, sycharavo, pod mrakem, ale i tak jsem si něco donesl :)

Obrázek

Obrázek
NevimAVM
Návštěvník

Odeslat příspěvekod monikash 30. 12. 2023 14:20

Kolega teď vyhazoval krabici od D5000 se seťákem. Je to pořádná krabice. "Zachránila jsem ji, kdybyste ji někdo chtěl. ;-)

Vyjela jsem na Suchý k rybníku https://mapy.cz/turisticka?q=such%C3%BD ... 31478&z=16 , že vyfotím nějaké to vodní ptactvo. A nic. Nepotkala jsem ani kosáka ani sýkorku.
Sony RX100/7, A6600, A7III + A7Sii

Moje cvaky najdete zde http://monikash.rajce.idnes.cz/
A videa tady https://www.youtube.com/@monikasindelkova1432/videos
monikash
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 30. 12. 2023 18:34

Já jsem nevyhodil ani žádnou krabici, ani žádnou zrcadlovku. Stále mám názor, že D850 a D500 jsou lepší stroje, než většina bezzcadlovek od Nikonu, snad jen s výjimkou Z8 a Z9. A i tam se najdou nespokojenci, zrovna včera jsem mluvil s fotografem sportu, který se vrací od Z9 zpátky k D6 a D5.

Nesdílím fetiš malého přístroje. V době kinofilmu jsme měl Mikromu, tomu se nic od Fuji, Sony nebo Olympusu co do velikosti a hmotnosti nevyrovná. Háček je ale v tom, jak se s tím fotí a co z toho padá za fotky. V tom se žádné z těch těl nevyrovná ani Z9, ani D5 ani D850, vesměs se blbě drží a ovládají, je to prťavé, ale jinak o ničem. Je to jen malé do brašny a lehké na přenášení.

-- 30. 12. 2023 18:36 --

Já jsem ulovil na procházce v zoo Aratingu:

Obrázek
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davidof 30. 12. 2023 19:44

To přehnané zmenšování těl nebylo úplně ideální, to je pravda.
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod houghs 30. 12. 2023 20:02

Tady se zase potvrzuje jev, že postupem času jsme víc a víc přesvědčení že ty staré mašiny jsou výrazně horší než je tomu ve skutečnosti. Ta situace ve které byl foto1977 není nijak složitá, měl by stačit i ten nejlevnější foťák. Live view je standardem od D90, takže hlavní problém byla spíš zapomětlivost, focení přes hledáček nebylo nutné. Na tyto domácí fotky je dobré mít alespoň ten nejlevnější stativ za pár stovek, s těmi knížkami by se blbě fotilo i s novým foťákem. Výklopný displej je pohodlnější, ale není to zásadní problém. Jistě, D5100 má přece jen starší snímač a proti dnešním foťákům ztrácí minimálně 2EV v citlivosti (proti FF je to minimálně 3EV) a v exteriéru také DR. Seťák 18-105 je sice hodně starý, ale pořád slušný a na rodinné fotky víc než dostatečný. Nicméně bez blesku by tady byl problém a chybějící externí blesk bych viděl asi jako nekritičtější místo.

Zmenšování je dvojsečná zbraň, na nošení v brašně super, ale u ergonomie to pak vyžaduje kompromisy. Při potřebě rychlého přenastavení ztrácíme drahocenný čas, který může rozhodnout o dobrém a špatném snímku.
houghs
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davidof 30. 12. 2023 20:23

Mozek i svaly jsou někdy nepříjemně ekonomické.

Co nepoužíváš, zakrní. Nebo se to přinejmenším uklidí někam do archívu a chvilku to trvá, než to zase naskočí.

A samozřejmě situace, kdy si dvorní fotograf zapomene foťák, může vytvořit určitý stres a nervozitu :-))
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod pemar. 30. 12. 2023 21:19

LiveView nebo výklopný displej mi přinese pár fotek do roka, ten přínos vidím jako naprosto marginální. U stabilizace je to o kus lepší, tam bychom se mohli bavit o desítkách fotek, kdy to bylo přínosem, ale solidní stabilizaci jsem měl i předtím, v objektivech. Přínos je i zvětšení 1:1 v hledáčku, používám to i jako workaround pro zaostření statických fotek, tam už to budou stovky fotek, kdy to mělo efekt.

Ale úplně největší bomba je pro mne u Z9 zakrytí snímače, na 2 roky užívání jsem nečistil snímač ani jednou.

Ale absolutně největší problém není v těle ani v objektivech, ale v tom, že nejsem ve správný čas na správném místě.
pemar.
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka