Fotohospoda

Obecná diskuse aneb Co se jinam nevešlo

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Dolgor 30. 8. 2023 15:33

Aktuálně taky řeším, co vzít na dovolenou. Na podzim mě čeká Nicaragua a Kostarika letecky s velmi nízkým hmotnostním limitem, takže zatím nemám jasno, jestli se mi vejde Z6, natož nějaké objektivy navíc. Oprášil jsem náš nepříliš používaný Oly E-M10, ke kterému mám tři sklíčka, která by většinu potřeb řešila, ale moc mi ten foťák nesedí a nejsem si jistý, že to dokážu používáním změnit. Možná ta 40ka způsobila, že pustnu a kostnatím a na nic jiného než Fuji/Nikon už si nezvyknu :) Popravdě mi při shazování gramů připadá lákavější X-T2, i když to nedává logiku, je těžší a musel bych ho znovu koupit. Za ty cca 4-5 let, co jsem ho měl, se mi ale osvědčil jako naprosto skvělý cestovní foťáček. Uvidím ještě, jak dopadne podrobný itinerář cesty a potenciální fotografická témata.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod tomashr 30. 8. 2023 15:52

Pokud ti skla k Oly sedí, tak si kup z bazaru buď E-M10IV případně E-M5III (či OM-5).
Ty už mají novější 20mpix snímač, který je proti 16mpix u první E-M10 lepší nejen rozlišením, ale i méně šumí, mají lepší stabilizaci (byť ne na úrovni top Olympusů), lepší jsou i funkce či AF. U E-M5III je pak AF lepší zcela zásadně, tam už je slušné PDAF a přibyly i různé vychytávky. OM-5 má ještě pár věcí navrch, ale to už v bazaru tak levné nebude, zatímco E-M10IV i E-M5III se třeba na MPB najdou levněji (kolem 600EUR). Na cestách se u obou může hodit i USB nabíjení.
Případně ještě PEN-F, ten také není špatný.

Olympusy mám rád, ale první generace E-M10 je přece jen už překonaná hodně - hledáček s malým rozlišením, málo AF bodů (a AF fakt čistě statický) atd. Už třeba druhá generace E-M10II byla o hodně dále, sice ještě podobný 16mpix snímač, ale jinak se posunulo skoro vše (BTW ta se sežene v perfektním stavu pod 300EUR).
Pokud máš pocit, že ti Oly nesedí na základě první E-M10, tak se vůbec nedivím, to je prostě jedna z prvních generací MILC a od té doby se to hodně posunulo, fakt už jen mírně novější E-M10II je o kus dále a novější jsou pak dále zcela zásadně.
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod wikxzen 30. 8. 2023 16:00

No, jestli je to jen dovolená s válením se u pláže a jedním či max. dvěma výlety někam mimo civilizaci, tak spíš fotomobil v nějaké pevné schránce, aby se jako nerozbil nebo "nezvlhnul" v takovém hustém podnebí. :-)
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Flor.cz 30. 8. 2023 16:02

tomashr píše:
houghs píše:Teoreticky to zní rozumně, ale otázkou je kolik lidí takto fotí. Přece jenom kompozice snímku přes hledáček je úplně něco jiného než vytvářet kompozici v PP ořezem. Nevím jestli by mě to bavilo. Pro mě je ořez korigující nástroj chybné kompozice, používám ho relativně málo, procentuálně je to tak 10% snímků.

Také si myslím, že by to vyžadovalo mnohem častější přehazování objektivů, jedno sklo nemůže stačit. U normálního ohniska by chyběl široký záběr a u širokého by ořez musel být už takový, že by to i při dobrém skle a snímači s vysokým rozlišením znamenalo citelnou degradaci snímku.

Souhlas s prvním odstavcem, taky bych s tímto měl docela problém, prostě komponuji při fotce a dodatečná úprava by mne moc netěšila.
U druhého odstavce přijde na to - pokud někdo fotí primárně na 28mm a spíš si chce občas lehce přidat (třeba k 50-60mm), tak pak to bude v pohodě.

Ořez na ohnisko 56 mm ovšem znamená, že se vyhodí 3/4 obrazových dat, to mi zrovna v pohodě nepřijde.

Olympus je sice pěkně kompaktní systém, ale dost to zabíjí ten menší čip, který ještě navíc začíná až na ISO 200. Jde hlavně o tahání kresby ze stínů, kde to pak nepříjemně šumí.
✔️ Galerie pro fotografy zdarma:.. http://_Story_Show_Gallery_.flor.cz
Flor.cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 30. 8. 2023 16:09

Je fakt, že pokud bych někam jel vyloženě "nefotograficky", tak bych dost uvažoval o RX100, ideálně VA anebo VII. Viděl jsem reálné výstupy u kolegy (včetně tisků i na A3) a vůbec to nefotí blbě, AF je u těch novějších generací výtečný a přitom je to mrňavé a fakt kapesní a to i s EVF.
Sám to nemám proto, že zas tolik nepotřebuji až tak malé rozměry a výstupy z MFT jsou přece jen lepší, ale prostě to funguje a vůbec bych se nestyděl s tím fotit.
Fakt co jsem viděl u kolegy bylo fajn z RX a co umí snímač ostatně vím sám dobře z osobní praxe, protože patrně stejný 1inch mám v dronu...
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Viaggi 30. 8. 2023 16:23

Dolgor, aký je hmotnostný limit? A aké objektívy máš ku Z6?
Viaggi
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Flor.cz 30. 8. 2023 16:26

Obávám se, že kvalitní fotomobil poskytne lepší obrazovou kvalitu než RX100. 3x pevné sklo je lepší než 3x zoom a standardně fotomobily mají ultraširokáč, který se do kompaktního zoomu v dobré kvalitě snad ani dostat nedá. Mobily umí kouzlit s multiexpozicí, aby získaly několikanásobně větší dynam. rozsah a nižší šum v RAWu. Tohle bohužel foťáky neumí.
✔️ Galerie pro fotografy zdarma:.. http://_Story_Show_Gallery_.flor.cz
Flor.cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dolgor 30. 8. 2023 16:31

Mám utěsněný Samsung S10e, ten snad neprovlhne:) Chce se mi říct, narozdíl od high-endových utěsněných Xperií s prakticky nulovou SW podporou, které se rozlepují a rozbíjí se jim dotykové displeje. Od Sony mi, prosím, nic neraďte, protože jsem po zkušenostech s "kvalitou" za prémiovou cenu jejich elektroniky s touhle firmou definitivně skončil a nekoupím od nich v životě už nic ani nové ani bazarové.
Trochu jsem na ty vyšší Olympusy koukal, ale cenově se už to pak jen za tělo blíží X-T2 s 18-55, o kterém vím jistě, že by mi vyhovoval. ...Kdyby aerolinky vážily místo zavazadel cestující, tohle bych asi se svými 70 kg vůbec neřešil:)
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod milann88 30. 8. 2023 16:54

Ten Fuji 18-55 jsem v par kusech zkoušel a vždy mi přišel trochu precenovany. Já bych jako lehkou variantu volil třeba X-S10, 16mm F2.8, 27mm F2.8 a 50mm F2, celkově hodně malá sestava a zábavnější na focení.

Já dnes pořídil Nikkor 24-200 jako must have na cestu do Skotska, kam odlétám koncem týdne.
milann88
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dolgor 30. 8. 2023 16:59

Limit na zavazadlo je 8 kg, možná bude možnost si připlatit. Preferuju vzít Z6, je fajn mít foťák, na který jsem zvyklý. Bude to road trip, auto a různá místa. Na většinu si vystačím se setovým 24-70/4, eventuelně bych pořídil 24-200, ale jestli půjdeme někam na motýle a kolibříky, začne se to komplikovat.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Viaggi 30. 8. 2023 17:02

Odbavenú batožinu nemáš? Ak nie tak je to veľmi málo aj na osobné veci :-) Inak Z6 a 24-70 f4 používam najviac. Skúšal som v rámci dosiahnutia malej váhy dx Z50-250 a je to použiteľné.
Naposledy upravil Viaggi dne 30. 8. 2023 17:11, celkově upraveno 2
Viaggi
Návštěvník

Odeslat příspěvekod milann88 30. 8. 2023 17:06

Co jsem slyšel, tak většinou není problém mít zavazadlo a fotoaparát na krku, který nikdo neřeší. To by mohla být cesta.
milann88
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Viaggi 30. 8. 2023 17:10

milann88, bežne mám palubnú batožinu a fototašku zvlášt a nikdy nebol problém. Samozrejme záleží na leteckej spoločnosti.
Viaggi
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dolgor 30. 8. 2023 17:13

Je jasný, že hned první den jdeme na nákup. Ale tak zas, co člověk v těch tropech potřebuje :) ...Taky myslím, že to se Z6 nějak dopadne. Spíš si tak dělám přestavu, jaké bych měl eventuelně možnosti.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar. 30. 8. 2023 17:58

Do 8 kg se mi vejde tělo a 3-4 objektivy, nabíječky, peněženka a tablet. S tím jsem cestoval třeba na prodloužený víkend do Benátek.

A v odbaveném zavazadle mám někdy ještě stativ, pak už jen toaletní potřeby, léky a nějaké základní oblečení (když jsou teploty mezi domovem a destinací příliš rozdílné, jinak to nemá smysl řešit, prakticky všude je oblečení levnější, než u nás).
pemar.
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka