Fotohospoda

Obecná diskuse aneb Co se jinam nevešlo

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod tomashr 24. 8. 2023 09:42

Při "dálkové" dopravě to je spíš o rozměrech - tablet nacpu do každé brašničky, notebook už ne tak docela (třeba to PD Sling 6l se prostě NB velikostí nevejde zatímco iPad 11inch ano). Jinak za jízdy autem hmotnost nevadí, za letu jak kdy (občas hlavně nízkonákladovky prudí a na hraně být můžeš).

Naopak ale to nošení není jen o kopcích - zrovna teď jsem měl obvykle tablet u sebe i na většině chození po městě, už jen proto, že to nechceš nechávat válet v autě.
Rozdíl u mne je spíš 700-800g, to je třeba další tělo mnohdy i se sklem a tohle po celém dni poznám určitě.
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod milann88 24. 8. 2023 09:43

Vidím, že věkový průměr zde snižuji, pořád jsem ještě pod třicet, ale tohle generalizování moc nemusím. Třeba na focení mobilem mě moc neuzije.
milann88
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 24. 8. 2023 10:01

Tak u tebe bych věk pod 30 nehádal :-). Podle stylu focení bych čekal i dvojnásobek (myslím to v dobrém, jako ocenění fotografické vyspělosti).

Mně přijde tablet jako výrazně nositelnější, nemám problém ho vzít kamkoliv, nepotřebuji pro něj stůl, je o hodně lehčí a vejde se mi do fotobatohu nebo do přihrádky v autě a přitom má větší displej, než iPhone. Ten je sice ještě nositelnější, ale na úpravy už mi ten displej přijde moc titěrný. Jako výhodu okamžitého zpracování vidím, že si ještě pamatuji, kde a proč jsem to vyfotil a co na fotce je.

Ten přenos RAWů jako u Adobe mi u DxO chybí, ale dá se bez toho fungovat.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 24. 8. 2023 10:11

Hurá, je tu aspoň někdo pod 30 :-)

Jinak o pár příspěvků výše jsem se sice taky trochu ohradil proti přehnané generalizaci, ale na druhé straně si uvědom, že sociologie je klasická statistická věda velkých čísel, kdy z principu prostě musí být výjimky... Že se tě nějaký trend dané skupiny netýká je naprosto normální. Bude-li nějaká posuzovaná skupina obnášet třeba milión lidí, tak i kdyby trend preference focení mobilem byl 95%, tak bude těch "výjimek" pořád 50 tisíc, tedy skoro dvě slušná okresní města (třeba Písek a Jindřichův Hradec v součtu). To pak zas taková výjimka není :-)
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Flor.cz 24. 8. 2023 10:18

tomashr píše:Při "dálkové" dopravě to je spíš o rozměrech - tablet nacpu do každé brašničky, notebook už ne tak docela (třeba to PD Sling 6l se prostě NB velikostí nevejde zatímco iPad 11inch ano). Jinak za jízdy autem hmotnost nevadí, za letu jak kdy (občas hlavně nízkonákladovky prudí a na hraně být můžeš).

Naopak ale to nošení není jen o kopcích - zrovna teď jsem měl obvykle tablet u sebe i na většině chození po městě, už jen proto, že to nechceš nechávat válet v autě.
Rozdíl u mne je spíš 700-800g, to je třeba další tělo mnohdy i se sklem a tohle po celém dni poznám určitě.

A nebo by taky šlo ten tablet v autě uklidit, aby nebyl na očích :). Tahání tabletu v brašně mi prostě moc smysl nedává, když si chci zkontrolovat fotky, tak použiju hledáček, kde to navíc mám bez odlesků.

V letadle by ty rozměry a váha mohli hrát roli, ale byl by to nějaký dost krajní případ, zatím se mi to nestalo.
✔️ Galerie pro fotografy zdarma:.. http://_Story_Show_Gallery_.flor.cz
Flor.cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 24. 8. 2023 11:05

Na tabletu to hned prohlédnu, upravím a pošlu na flickr. To foťák zatím moc neumí.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 24. 8. 2023 11:21

Hlavně ale minimálně u Adobe a iPadu fakt nejde o nějakou "zoufalou náhražku", ona je práce s fotkami (a míním přímo RAW bez kompromisu) bez legrace v pár věcech i lepší než na klasickém počítači.
Jak se často teoretizuje o tom, že by tablet nahradil klasický počítač, tak jako kompletní náhrada to je za mne zatím dost mimo realitu. Na druhé straně ale pokud by se otázka postavila upřesněně ve stylu, zda tabletem nahradím cestovní notebook s ohledem na fotografa, tak tam podle mne odpověď klidně může být ano, tedy že budu mít jen iPad a vedle toho doma výkonnější desktop (či nadupaný méně skladný notebook).

Popravdě já sám o tom po zkušenostech z letošních prázdnin nyní docela vážně uvažuji - budu stejně potřebovat počítač pro dceru a docela uvažuji o tom, že jí nechám svůj lehký MB Air M1 a nový kupovat nebudu. Na fotky na doma použiji výkonnější (a větší) pracovní MB PRO M1 a na cesty už bych bral jen iPad...
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Flor.cz 24. 8. 2023 14:45

Tablet je lepší leda tak v možnosti kreslení masek. Při dnešních AI automatických maskách to ovšem žádná zásadní výhoda není.

Tablet je vhodný především na konzumaci obsahu, na práci je dost nepraktický a neergonomický. Na tabletu nejde používat klávesové zkratky, hůř se používá na klíně, často je potřeba ho přidržovat. Při jeho ovládání je ruka neustále ve vzduchu, takže se rychle unaví. Ne náhodou se k tabletům prodávají přicvakávací klávesnice, aby se jakž takž vyrovnal možnostem notebooků.

Mobilní OS tabletu pak představuje další omezení.
Flor.cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 24. 8. 2023 15:57

V tom se asi neshodneme.

Využívám stojánek, ale třeba teď ho držím oběma rukama a píšu na virtuální klávesnici (mohu to i diktovat). Na úpravu fotek klávesnici používám minimálně, až pak na popisky na flickr, úpravy jsou ve stylu dotknu se a něčím potáhnu. Na klávesnici k tabletu se mi práší, jediné využití by bylo, kdybych iPad připojil k Apple mini jako displej, pak na iOS klávesnici (a asi i myš) potřeboval. Klávesové zkratky nepoužívám.

Mobilní OS je omezení, ale i velký přínos. Největší omezení je v tom, že na něm část programu neběží nebo má omezení, přínos je v tom, že Apple Pencil umí víc, než jakákoli myš.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod landov 24. 8. 2023 16:04

Tomashr: funguje na ipade v maskách možnosť intersect? Na Androide túto možnosť nevidím a dosť ma to štve, dá sa to riešiť cez substract, ale predsa...
landov
Expert

Odeslat příspěvekod tomashr 24. 8. 2023 16:33

Landov - to je asi stejně, je to substract a invert, viz https://www.michaelrungphotography.com/ ... -lightroom
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod 2828 24. 8. 2023 16:55

Existuje bezzrcadlovka nebo klasická kamera se dvěma kartami, kde lze zapisovat záznamy klipů na jednu kartu např.HD rozlišení a na druhou kartu např.FHD rozlišení? Myslím tím v reálném čase jeden natáčený klip uložit ve dvou rozlišeních?...anebo bezzrcadlovka + Atmos ninja ?
2828
Návštěvník

Odeslat příspěvekod jizapo 24. 8. 2023 17:40

Ano existuje. Např. kamera Canon XF605 to má, tak jak píšeš. Jedna karta UHD a druhá FHD. Dokonce na tu základní kartu zapisuje Intra-frame a na druhou Long-GOP. Mám pocit, že XF405 to měla podobně, ale nejsem si jistý, že v různých rozlišeních.
jizapo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod 2828 24. 8. 2023 18:09

Díky, předpokládám že bez časového omezení a rizika vypnutí od vysoké teploty - klip musí být cca 50 minut bez přerušení 15 minut pauza a potom až 60 minut bez přerušení
2828
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Flor.cz 24. 8. 2023 20:40

pemar. píše:V tom se asi neshodneme.

Využívám stojánek, ale třeba teď ho držím oběma rukama a píšu na virtuální klávesnici (mohu to i diktovat). Na úpravu fotek klávesnici používám minimálně, až pak na popisky na flickr, úpravy jsou ve stylu dotknu se a něčím potáhnu. Na klávesnici k tabletu se mi práší, jediné využití by bylo, kdybych iPad připojil k Apple mini jako displej, pak na iOS klávesnici (a asi i myš) potřeboval. Klávesové zkratky nepoužívám.

Mobilní OS je omezení, ale i velký přínos. Největší omezení je v tom, že na něm část programu neběží nebo má omezení, přínos je v tom, že Apple Pencil umí víc, než jakákoli myš.

To ale znamená, že píšeš jen dvěma palci, na fyzické klávesnici se dá psát všemi deseti. Efektivita je někde úplně jinde. Klávesové zkratky taky hodně urychlý práci. Nj, ale na úpravu fotek stačí myš - touchpad, málokdy je potřeba něco kreslit pomocí Pencil. A hlavně na touchpadu stačí hýbat jedním prstem, Pencil vyžaduje pohyb celou rukou. Tablet jsem zkoušel a fakt bych na něm nechtěl upravovat desítky fotek.
Flor.cz
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka