Fotohospoda

Obecná diskuse aneb Co se jinam nevešlo

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod NevimAVM 22. 6. 2023 19:03

Kdo umí a není lama, udělá pořádnou fotku s čímkoli :)

Tím neříkám, že zrovna já kdovíjak umím, ale chtěl bych vidět, na co by třeba lidi tipovali, že bylo foceno tohle např.? Vsadím se, že polovina lidí by automaticky řeklo "nějaký nabušený FF" nebo se mýlím ?

Obrázek
NevimAVM
Návštěvník

Odeslat příspěvekod 25Paladin 22. 6. 2023 19:29

Kdo umí a není lama, udelá lepšiu fotku s lepším foťákom :)
25Paladin
Návštěvník

Odeslat příspěvekod landov 22. 6. 2023 19:52

...a s dostatočným zoomom a primerane vzdialeným pozadím to urobí bravúrne aj Sony rx 10 s 1" čipom. Toto nie je žiadny challenge.
landov
Expert

Odeslat příspěvekod NevimAVM 22. 6. 2023 20:02

landov píše:...a s dostatočným zoomom a primerane vzdialeným pozadím to urobí bravúrne aj Sony rx 10 s 1" čipom. Toto nie je žiadny challenge.

Tak sem dej nejakou vyzvu ze svoji Z8? To by me zajimalo co udela fotak za 120tis co jiny za polovinu ne :)
NevimAVM
Návštěvník

Odeslat příspěvekod landov 22. 6. 2023 20:07

Neviem, prečo by som mal dávať nejakú výzvu. Fotiek tu mam do aleluja, stačí vyhľadať.
landov
Expert

Odeslat příspěvekod Davidof 22. 6. 2023 20:27

Fotografie má svá tajemství a dalo by se říct, že je do určité míry nelogická - stačí se podívat, jak vlastně funguje stupnice EV.

Analogicky se tedy s nadsázkou dá říct, že dvakrát dražší stroj nedává dvakrát lepší výsledky. Ale dává výsledky o stupeň lepší :-)

V mnoha případech to není moc poznat a šťastný je ten, kdo fotí přístrojem, který ho neomezuje.
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod milann88 22. 6. 2023 20:38

Pemar: Takove porovnani starsi vs moderni technika je hodne i o tom, jak tu svoji aktualni techniku jsi schopny vyuzit z technickeho hlediska a vlastne tak trochu i z toho "fotografickeho". Ty obcas davas technice hodne zabrat velkymi vyrezy, zachranovanim ne idealne zaostrenych snimku z MF objektivu nebo treba extremnimi upravami v ios aplikacich, tohle vsechno klade brutalni naroky na kvalitu fotky, protoze vsechny podobne upravy nasobi chyby objektivu a vycerpavaji technickou rezervu, kterou dany snimek ma. Pokud vyfotis i vyrazne horsi technikou snimek, ktery neni od zacatku z nejakeho uhlu pohledu kompromosni, tak vyhovi i technika, ktera je z dnesniho pohledu mozna zastarala.

Mne by ciste na foceni ke stesti stacila treba Fuji X-T2 s tremi pevnymi skly, nebo Nikon D800 a tri sklicka. Verim, ze bych z technickeho hlediska vlastne nebyl ani moc limitovan na foceni, mesta, cestovani, krajiny, portretu atp., samozrejme tohle neplati pro WL a treba sport, tam je progres fajn a rozvazuje ruce kreativite.
milann88
Návštěvník

Odeslat příspěvekod rodri 22. 6. 2023 22:33

Davide, uz se u vás v Plzni blýská? Tady už je celej západní obzor v ohni. Takovej ohňostroj uz jsem neviděl léta.
rodri
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davidof 22. 6. 2023 22:36

Jo, je tu úplné ticho a na západě to začíná zdálky blýskat. Asi zkusím fotku dne nějakej blesk. Doufám, že to nebude poslední foto :-)
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod rodri 22. 6. 2023 22:45

Ja už musel uklidit foťák z balkonu, docela fouká :-)) .Snad budu mít ráno na baráku střechu a auta bez důlků.
rodri
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davidof 22. 6. 2023 22:59

Tady zrovna začalo pršet, takže jsem taky ustoupil :-)
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod pemar. 23. 6. 2023 05:53

milann88 píše:Pemar: Takove porovnani starsi vs moderni technika je hodne i o tom, jak tu svoji aktualni techniku jsi schopny vyuzit z technickeho hlediska a vlastne tak trochu i z toho "fotografickeho". Ty obcas davas technice hodne zabrat velkymi vyrezy, zachranovanim ne idealne zaostrenych snimku z MF objektivu nebo treba extremnimi upravami v ios aplikacich, tohle vsechno klade brutalni naroky na kvalitu fotky, protoze vsechny podobne upravy nasobi chyby objektivu a vycerpavaji technickou rezervu, kterou dany snimek ma. Pokud vyfotis i vyrazne horsi technikou snimek, ktery neni od zacatku z nejakeho uhlu pohledu kompromosni, tak vyhovi i technika, ktera je z dnesniho pohledu mozna zastarala.

Mne by ciste na foceni ke stesti stacila treba Fuji X-T2 s tremi pevnymi skly, nebo Nikon D800 a tri sklicka. Verim, ze bych z technickeho hlediska vlastne nebyl ani moc limitovan na foceni, mesta, cestovani, krajiny, portretu atp., samozrejme tohle neplati pro WL a treba sport, tam je progres fajn a rozvazuje ruce kreativite.

To je přesné. Ono ta technika s většími možnostmi k tomu ale trochu svádí, teda alespoň mne :-)
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod cport 23. 6. 2023 08:50

Tak ruku na srdce - část té techniky si kupujeme ne proto, že bychom ji fakt nutně potřebovali :) Ale někdy proto, že si najdeme nevyvratitelný důvod to koupit :)
cport
Návštěvník

Odeslat příspěvekod monikash 23. 6. 2023 09:18

Vrátím se k tabletce (lenovo tab p11 plus). Čtečka karet (samsung) funguje jak má. Zkusila jsem si i LR android. No, jako nouzovka by to na fb příležitostně stačilo. Pouzdro s bt klávesnicí sedí taky dobře. Jen to párování, to byla vyšší dívčí. ;-) Ale aspoň už se nemusím tahat s těžkým a velkým noťasem občas do Letovic, kam musím jezdit úřadovat, když šéf nemůže.
Sony RX100/7, A6600, A7III + A7Sii

Moje cvaky najdete zde http://monikash.rajce.idnes.cz/
A videa tady https://www.youtube.com/@monikasindelkova1432/videos
monikash
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 23. 6. 2023 13:43

Shodou okolností jsem si s tím v mezičase důkladně pohrál taky, abych si vše oživil (landov mne vyprovokoval :-) ), u mne iPad Air gen 5 (s M1)...
Popravdě na iPadu to ani nouzovka není, procházení je spíš rychlejší než na desktopu, základní editace v LR je rovnocenná (přičemž odezva na změny je zase spíš nadprůměrná). Vadí mi pár konkrétních detailů v ergonomii (ale může to být i o návyku, uvidíme) a pak to, že na iPadu nelze spustit několik dalších aplikací, které bych na desktopu z LR volal, jinak ale docela plnohodnotné. Za prd naopak stojí práce s popisky a klíčovými slovy, kdy se něco ani do LR classic na desktopu nepřenese a i to další je na tabletu nepružné, možná by pomohla externí klávesnice (to jsem ale zatím neřešil).
Celkově dobré a v podstatě jsem se rozhodl, že na první týden dovolené na začátku prázdnin vezmu jen iPad a otestuji důkladně, nejspíš to pro podobné akce už bude dobré dost. Jestli to bude i praktické řeknu až po reálné zkušenosti s větším objemem dat.

Pro obecné srovnání si je ale nutno uvědomit, že to je iPad s M1 procesorem, který je výkonově na špici (lepší jsou jen poslední iPady Pro s M2). I proti kvalitnímu a poměrně drahému Samsungu, co má landov, je papírově výkonnější tak 2-3x, to může být cítit, ale očekával bych, že S8 bude reálně plně postačovat (byť asi nenastane ten pocit lepší odezvy proti desktopu). Monikou zmíněné Lenovo P11plus je ale pomalejší podle úlohy minimálně 10x, v některých testech to pak bylo spíš 20-30x a tam už by mne docela zajímalo, jak by vypadala odezva nad nějakým RAW - nemám jak zkusit, ale tady už to možná tak trochu nouzovka fakt bude...
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka