Fotohospoda

Obecná diskuse aneb Co se jinam nevešlo

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Davidof 22. 6. 2023 07:04

Mě osobně vždy nejvíc informací dávají ty dlouhodobé testy - po roce užívání atp.

Teda pokud vydržím tak dlouho čekat :-)

A přiznám se, že mě hodně ovlivnily i ty “testy”, kde byly záběry z hledáčku. Je to určitě dáno tím, co jsem hledal - rychlý pohotový foťák s dobrým sledováním subjektu.

Krajináři to určitě budou zkoumat jinak :-)
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod cport 22. 6. 2023 07:55

dobře, dopřesňuji ... byli hlavními mediálními tvářemi :) ... jo, ty videa byly spíše na odlehčení. Sami víme, jako komplikované ty maše mašiny jsou, takže podat něco seriozního ve 20-30 minutách se prostě nedá. Ale pro přehled i k ostatním značkám to bylo fajn. A pokud jsem potřeboval něco ke svým dinosaurům, tak jsem tam našel své fórum :) kde jsem se dozvěděl detaily ...

Myslím, že PP se tímto celkem zviditelnilo ...
cport
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 22. 6. 2023 08:59

Ty seriózní recenze víceméně skončily s nástupem bezzcadlovek (možná je to náhoda) a mobilů (tam to náhoda určitě není), dlouhé roky to bylo show a ne poctivé recenze. Teď už by to zase mohly být poctivé recenze, ale fotograficky zaměřené servery stagnují nebo krachují, poptávka se přesunula jinam.

Světem vládne povrchnost a pohodlí.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 22. 6. 2023 09:06

Takhle, já ten odchod známé dvojice nechci podceňovat... Bohužel je smutným obrazem dnešní doby růst preference "klipovitého videa", což sice mne osobně hodně vadí, ale zároveň nemám problém uznat, že Jordan a Chris to dělali dobře pro "masy" a v mezích možností to nebylo tak zlé ani pro kverulanty mého typu :-)
A je mi jasné, že mě sice chybět nijak moc nebudou, ale na globální sledovanost to vliv mít může.

Jinak k tomu co píše davidof bych dodal, že dost věcí se prostě ani nedá poznat dřív, než za ten "rok", to není jen o (ne)odbornosti. Je tu spousta případů, kdy třeba AF docela hodně vyžaduje optimalizaci nastavení a první dojem je úplně jinde než dojem toho, kdo tomu dá čas, leckdy taky dojde na fw upgrady. I výstup z RAW někdy čeká na doladění konvertorů a tak lze pokračovat.

-- 22. 6. 2023 09:44 --

pemar. píše:Ty seriózní recenze víceméně skončily s nástupem bezzcadlovek

V tomhle bodě si myslím, že si děláš moc velké iluze (klasický "vzpomínkový optimismus") :-(
Ono to u DSLR nebylo o nic lepší (myslím takové ty recenze novinek po uvedení). Tedy možná to bylo malinko lepší v tom smyslu, že tehdejší přístroje byly jednodušší, tak se při stejném vynaloženém čase přehlédlo méně věcí, ale ne v tom, že by se tomu věnovalo výrazně více času.
A i tehdy platilo, že opravdu hodnotné byly až články s nějakým odstupem od zkušených fotografů, ty první byly holt jen "první info".
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod cport 22. 6. 2023 09:54

no ... ono se to vyvíjí. Zatímco ze začátku člověk mohl tou recenzí fakt popsat chování přístroje, těch funkcí a možností nebylo tolik a ty recenze tak ani nebyly moc dlouhé. Takže z toho pohledu bylo logické, že se prosadily přehledové krátké videa a na to pak navazovaly fakt dlouhé, podrobné recenze
cport
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 22. 6. 2023 13:06

Byla doba, kdy recenzenti měli nakoupené i laboratorní vybavení, měřili objektivy, testovali, co technika umí a pak od toho přišel odklon a recenzenti se změnili v influencery nebo prodlouženou ruku marketingu. To byl jeden trend, který velmi vyhovoval těm, co měli peníze na marketing a přitom měli produkty, které měly slabá místa. Postupem času tyto firmy produkty vylepšily a pak už marketingová mlha nebyla tolik zapotřebí, mohlo se na tom začít šetřit.

A druhý trend je, že uživatelé změnili preference a zlenivěli, nejen při užívání produktu, ale i při čtení recenzí. Tam už jsem i já, jsem líný věnovat focení úsilí a můj přechod na Z9 je tomu důkazem.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod houghs 22. 6. 2023 13:33

Já myslím, že čtení recenzí dnes už přináší mizivou užitnou hodnotu. Foťáky dnes fotí víceméně stejně, kdysi populární část "Image Quality" můžou nechat u všech stejnou. A nějaká ergonomie ovládání a menu? To je hodně důležité ale také hodně subjektivní.

Těžko si dělám nějaký názor co je zlenivění. Já bych na to tak kriticky nepohlížel. Doba se mění, životní styl také. Kdysi jsme jezdili s obrovskými zavazadly a dnes s malými taškami. Minulý týden jsme se s ženou úplně vyděsili, když jsme zjistili že s sebou nevezmeme víc než 7 kg na osobu a za každé kilo (ne zavazadlo) navíc si aerolinka účtuje 48 USD. No otevřeli jsme si láhev vína, uklidnili se a těch pár věcí co s sebou bereme už máme prakticky nachystané. A na foťáku bude jediný objektiv, další brát nemůžu. I průvodce po Austrálii musím nechat doma. Odlétáme v sobotu.
houghs
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 22. 6. 2023 14:06

S tím, že Nikon Z8 nebo Sony A9 fotí stejně, souhlasit nemohu, to je fakt blbost, ale to, že je někdo Lama a nepozná rozdíl, tomu věřím. Stejně tak věřím tomu, že spousta dnešních lam by měla problém fotit zrcadlovkou, o kinofilmovým foťáku bez AF a bez expozimetru nemluvě. Na všechno spoustu asistentů a výsledky stejně často za prd, viz flickr nebo Facebook.

Co se týče cestování letadlem, tam se držím toho, co se osvědčilo. Jedno tělo (záložní neberu, mírně riskuji), jeden dlouhý teleobjektiv (300mm nebo 500mm), jeden širokoúhlý objektiv (21mm nebo 28mm, 14-24mm jen tehdy, když vím, že budu fotit hodně naširoko) a jeden objektiv v rozmezí 50-85mm. A s tím vyfotím prakticky všechno, co potřebuji. K tomu iPad, baterky a nabíječku a čtečku karet. To celé se i fotobatohem vejde pod 8 kg, takže je to nositelné. Nevozím notebook ani blesk, občas vezmu stativ do zavazadla, kde mám oblečení, to se vždy vešlo pod 10 kg. Příplatky za nadváhu neřeším, protože palubní zavazadlo mám do 8 kg a na další zavazadlo mám limit 40 kg. Odlétám v listopadu.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod 25Paladin 22. 6. 2023 14:27

Pemar: Myslím že haughs hovoril o obrazovej kvalite (nie že sa s nimi fotí rovnako).

Ty vieš od oka rozoznať rozdiel medzi Z8 a Sony A9 ? Či máš pocit že jeden z nich má v image quality navrch?
25Paladin
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 22. 6. 2023 14:41

No popravdě Z8 a A9 bys poznat měl, když má jeden z přístrojů skoro dvojnásobné rozlišení :-) Přirozeně tedy myslím na originálním souboru...
Třeba u Z8 proti A1 bych si ale už s výsledky slepého testu tak jistý nebyl...
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar. 22. 6. 2023 15:35

Pokud to má stejné rozlišení a de facto stejný snímač, tak je ten rozdíl ve výsledku jen v barevném podání, kde ještě hraje roli zpracování a objektiv a pozná ho jen ten, kdo tyhle rozdíly vnímá. Nicméně jak bylo řečeno výše, rozdíl v rozlišení je celkem výrazný.

Pak jsou rozdíly, které jsou způsobené aktuální nedokonalostí firmware, viz ti čoklové, co byli na vzorových fotkách na A1, kdy na všech fotkách měli frontfocus přes půl čumáku (zaostřeno na špičku čumáku, ne na oči). To ale většinou zkoriguje výrobce v rámci produktové péče.

Čím méně fotograf vnímá rozdíly a čím méně fotograf umí foťák ovládat, tím lepší je zákazník pro nějaký ten automatizovaný foťák nebo rovnou pro mobil. A čím více se produktové rozdíly a zejména chyby smývají, tím méně je zapotřebí marketingové show, produkt se “prodává sám”.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod noxx_cz 22. 6. 2023 16:02

Já si taky nemyslím, že někdo pozná rozdíl v obrazové kvalitě dnešních foťáků. A tím taky nemyslím technické možnosti, aby fotka vůbec vznikla (AF, tracking apod.). Ale při pohledu na monitoru, vytištěné fotce atd. nemůže nikdo rozdíl ve foťácích starých +- 5 let a současných poznat. Viz třeba i aktuální příklad: https://www.youtube.com/watch?v=p2_Y06PpJvM. A to je rozdíl středoformát 100Mpx vs FF 12Mpx ;-).
Rozdíly se stírají až při PP, tam to znát samozřejmě je. Nebo při maximalistických tiscích.
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 22. 6. 2023 16:55

Stále dokola, to, že někdo z vás ten rozdíl nevidí, to neznamená, že tam ten rozdíl není. To jen znamená (a pro dotyčného je to dobře), že si nemusí kupovat tu dražší variantu. Takhle je v principu v životě se vším, a je to dobře, protože jinak by spousta firem zkrachovala a mnozí z nás by možná neměli práci.

Ono je to ale většinou něco za něco, 100 Mpx foťák nemívá AF na sport a naopak, čest výjimkám.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod 25Paladin 22. 6. 2023 16:56

Rozdiel v Mpx samozrejme je ale rozprávame sa o obrazovej kvalite, neverím že pri použítí skla ktoré je dostupné na oba systémy bude vidieť nejaký rozdiel, resp. že niekto trebárs z 20 fotografii presne určí že týchto 10 bolo z Nikonu a týchto zo Sony. Hlavne keď fotky prejdu PP aby farebne ladili.

Nedávno som fotil s kolegom svadbu ja som mal Z6 a on D7200 a áno rozdiel vidím. Ale keď som fotky upravil a skúsil slepý test na nefotografoch tak to moc netriafali. A to bolo FF a APS-C s niekoľko ročným rozdielom. Pri porovnaní dnešných FF sú tie rozdiely v Obrazovej kvalite podľa mňa zanedbateľné, ale pokojne ma opravte ak sa mýlim.

Ked si zoberiem podobne Mpx fotoaparát zo SONY, NIKON a Canon dá sa jednoznačne povedať že tento alebo tento má lepší obraz?

-- 22. 6. 2023 16:58 --

pemar. píše:Stále dokola, to, že někdo z vás ten rozdíl nevidí, to neznamená, že tam ten rozdíl není. To jen znamená (a pro dotyčného je to dobře), že si nemusí kupovat tu dražší variantu. Takhle je v principu v životě se vším, a je to dobře, protože jinak by spousta firem zkrachovala a mnozí z nás by možná neměli práci.

Ono je to ale většinou něco za něco, 100 Mpx foťák nemívá AF na sport a naopak, čest výjimkám.

Ale mi netvrdíme že nie je rozdiel v tých fotoaparátoch. Ale skús mi prosím vysvetliť v čom je rozdiel v kvalite obrazu pri rovnako MPx Canone, Nikone a Sony? Aké je u nich poradie? V čom sa to prejavuje a v čom vidíš rozdiely?
25Paladin
Návštěvník

Odeslat příspěvekod wikxzen 22. 6. 2023 17:04

Ale ale ale... s 100 mpix GFX tělem jen do sooc jpg výstupu v "továrním" nastavení a na makro použít krajinářský zoom s 18mm mezikroužkem? Internet baví (a GF 120/4 pláče v šuplíku závistí)! :-)
wikxzen
Pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka