Fotohospoda

Obecná diskuse aneb Co se jinam nevešlo

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod cport 27. 4. 2023 21:10

:D

... boříš tady sny :D
cport
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 28. 4. 2023 06:11

Ve Fotoskoda je v bazaru Leica Monochrome.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 28. 4. 2023 06:11

Já si teda do té poslední fotky rýpnu - ty růžové mraky mi přijdou dost divné. To je vážně focené s nějak atypickým světlem, že to tak vycházelo? Po západu slunce to není určitě, na ranní červánky to taky nevypadá, tohle mi přijde spíš jako trochu divné vyvážení barev :-(
Jinak linie a barvy dole pěkná klasická kompozice, za mne fajn, ale ta obloha mne docela tahá za oči. Nebo mi něco uniká?
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod landov 28. 4. 2023 06:45

Neunika :-) Trosku je to pritiahnute za vlasy, popravde svetlo uz nebolo nic moc.
Horsie je, ze ako som ju sem napostoval, tak som si chcel vyskusat tu novu funkciu v LR: nejako cez klavesu ALT zrusit vsetky upravy nad jednou konkretnou...no a vymazal som celu fotku :D Tak som musel znova naimportovat vymazany RAW do LR, ale ten sa samozrejme naimportoval bez uprav - nuz a znovu sa mi ju nechcelo upravovat, Takze mraky su, ake su :hm
landov
Expert

Odeslat příspěvekod wikxzen 28. 4. 2023 10:33

Tady např. další K-3 III Monochrome ukázky... jestli to tu už neproběhlo. Více dole jsou pak třeba srovnávací ukázky s vysokými ISO hodnotami.
https://www.flickr.com/photos/ned_bunne ... 0307495920

Ned Bunnell writes: "Mike, Ricoh Pentax US kindly loaned me a Pentax K-3 III Monochrome. I’ve only had it for a few days, but I’m quite pleased with what I’m seeing so far. I’m primarily using my SMC FA 31mm (and FA 43mm Limited). The DNG files which I’m processing with ACR look great. Wonderful tones and detail. And what amazes me is I really can’t tell the difference between ISO 400 and 6400. I’ll probably have to start adding a little 'grain.' Because Tri-X never looked this clean. :-) I’ve started a Flickr album and will be adding more photos over the next few weeks. I thought a few folks here might enjoy seeing them.

"And I should add, at this point I’m not doing any heavy editing. I’m just trying to understand how the raw files render images."

Cheers, Ned
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod cport 28. 4. 2023 13:34

to vysoke ISO je fakt pěkné
cport
Návštěvník

Odeslat příspěvekod fotofanda 28. 4. 2023 15:25

Vypadá to moc dobře. Chtěl bych ale vidět přímé srovnání monochrom vs. bayer převedený do ČB.
Sony a7III + Sony FE 28-70/3.5-5.6 OSS + Sony FE 70-200/4.0 OSS + Sony FE 35/1.8 + Samyang FE 45/1.8
fotofanda
Návštěvník

Odeslat příspěvekod noxx_cz 28. 4. 2023 17:56

Mě překvapilo ISO 50k u Leicy M11 Mono, naprosto bezproblémů použitelné a tipnul bych si na ISO tak 3200. Takže ono na těch mono snímačích opravdu něco bude - nejenom z pohledu focení, ale i techniky.
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 29. 4. 2023 05:26

fotofanda píše:Vypadá to moc dobře. Chtěl bych ale vidět přímé srovnání monochrom vs. bayer převedený do ČB.

Už tu to bylo - jak ukázka Ricohu, tak jsem linkoval něco k Leice...
V podstatě má monochrome vyšší maximální hranovou ostrost - 26mpix je opravdu 26mpix bez jakéhokoli "ale" zatímco color je 3x8,7mpix, ze kterých se to poskládá přes demosaic, což sice není špatné, ale dokonalé taky ne. No a odstranění bayer masky dále zvedne (zcela přímo) citlivost o minimálně 1EV, když se připočte neexistence barevného šumu a zase vlivy demosaic, tak je to další EV k dobru. Reálně tedy lepší highISO o 2EV je dost jistota a je to spíš umírněný odhad, klidně to mohou být i 3EV.
Nevýhoda je za mne jediná - je to opravdu přímo BW a nedá se volit více charakterů převodu na základě jednotlivých barev, jde pracovat jen s kontrastem a křivkami. Popravdě já bych s tím asi dokázal žít celkem snadno, vím ale, že poměrně dost lidí fotících do BW ve skutečnosti pracuje s barevnými kanály až do extrému a ti by mohli být trochu zklamaní...
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod landov 29. 4. 2023 06:00

Vcera v Kosiciach - vitanie vitazov hokejovej extraligy.

GRIIIx
Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek
landov
Expert

Odeslat příspěvekod Andrea Vyorálková 29. 4. 2023 06:47

Děláš tomu GR III x tak dobrou reklamu, že si asi taky jeden pořídím :-D

A teď vážně - máš dost dobré oko a umíš se dívat
Naposledy upravil Andrea Vyorálková dne 29. 4. 2023 07:11, celkově upraveno 1
Andrea Vyorálková
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Davidof 29. 4. 2023 07:11

Ještě že máme termíny symbióza, inspirace, kouzlo okamžiku … jinak by se tohle nedalo popsat :-)

A z červené knihovny pak příběh, jak on ji vytrvale nechtěl celých dvacet let, ale pak vznikla láska jako trám
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod cport 29. 4. 2023 11:53

No, nicméně ... i tak doporučuji být na GR opatrný. Ta přední vysouvací část je taková křehčí. A opatrně s vlhkostí. U předchozí generace se občas stávalo, že se pak k sobě "lepily" lamely clony. Oprava byla celkem drahá.
cport
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davidof 29. 4. 2023 11:57

Mě se slepily u té třetí, myslím zrovna u x-ka.

Jestli mi tam ukápla slza, nebo slina, nebo kapka potu, nebo něco jiného, to mi u Škody neřekli. Ale zkásli mě pěkně.
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod pemar. 29. 4. 2023 15:17

Dnes je opět zataženo, občas i prší, slunce se nechce a nechce ukázat. Šel jsem se projít do parku Stromovka, nafotil nějaké brhlíky, špačky a volavky, ale nejvíce mne zaujaly veverky:

Obrázek

Zkusil jsem lehkou verzi výbavy, 300 PF s telekonvertorem, je to trochu měkčí a potřebuje to dost často nějakou tu korekci v postprocesu, ale pokud chce člověk ušetřit nějaké ty gramy a kilogramy, tak je to pořád ještě docela zajímavá alternativa.
pemar.
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka