Fotohospoda

Obecná diskuse aneb Co se jinam nevešlo

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod landov 26. 4. 2023 05:30

Na sirku vacsinou 3:2 a 16:9. Na vysku skoro stale cropujem na 4:5.
landov
Expert

Odeslat příspěvekod tomashr 26. 4. 2023 08:17

Tak pro pobavení - jak jsme tu drbali monochrome a že K3mono je sice slušné, ale víc by to sedělo do GR, tak už se to samé rozebírá i jinde: https://www.dpreview.com/opinion/230149 ... ong-camera

Jinak se závěry toho článku souhlasím - K3III monochrome se mi sice líbí, ale pravděpodobnost, že by mne přivedl ke koupi, je nulová. Hlavou by mi možná vrtal mono K1 s FF snímačem kvůli starým Pentax sklům, ale i tam by bylo vynaložení peněz spíše nepravděpodobné.
Naproti tomu GRIII mono by mělo potenciál oslovit v podstatě kohokoli - je jedno, jaký dotyčný užívá ILC systém, tohle je prostě zajímavý doplněk...
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod cport 26. 4. 2023 09:01

No já to tady už psal víckrát ... a GR Monochrome bych si nejspíše pořídil taky.

... ona ta myšlenka GR Monochrome je ještě starší, diskutovalo se to ještě před GRIII, protože padaly různé verze, kam to Ricoh může posunout. Nejvíce diskutované byly: (i) GR se zakřiveným snímačem, (ii) GR monochrome.
cport
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Andrea Vyorálková 26. 4. 2023 09:31

Osobně si myslím, že by X100V v monochrome verzi zbořila trh. Zvlášť s tím, co se děje s "normální" verzí. Jinak souhlasím s tím, že Pentax zvolil extrémně špatné tělo pro monochrome snímač
Andrea Vyorálková
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod cport 26. 4. 2023 10:14

Jj, souhlasím, Fujině by to slušelo taky.
cport
Návštěvník

Odeslat příspěvekod wikxzen 26. 4. 2023 11:31

GR III má starší 24 mpix snímač od Sony. Starší Sony monochrom 24 mpix snímač už není k dispozici. GR III s monochrom snímačem tedy nebude.
Dostupné jsou jen dva APS-C Sony 26 mpix snímače - tak bych nejdříve očekával vydání barevného GR IV a poté GR IV s monochrom 26 mpix sensorem - a ten se musí objednat zvlášť - pochopitelně se to obecně projeví i na ceně.
Zhruba tak to uvádí jeden z komentářů pod článkem.

Jen mi cosi říká, že je trochu "škoda" nasazovat APS-C 26 mpix monochrom snímač do fotoaparátu s fixním objektivem. U toho Pentaxu K3 III mi to prostě přirozeně dává smysl, ikdyž nad tím hodně lidí ohrnuje nos. Využijí se objektivy daného systému.
Větší smysl z mého pohledu by dávalo (pokud budu fantazírovat) nasadit 40 mpix monochrom verzi do GR (nebo X100 od Fuji, jak bylo uvedeno výše). Bude aspoň možnost i slušného ořezu ála Leica Q2 vč. monochrom verze.

....

EDIT:
Jinak, jak jsem nedávno avizoval objednání GF 23mm F4 z MPB, tak objektiv už dorazil v pondělí minulý týden, ale nakonec šel zpět do MPB.
Po nasazení na 50R to hlásilo chybu ve smyslu, zapněte a vypněte fotoaparát a pak v hledáčku tma. Kontakty čisté, nic se nezdálo podezřelé.
Tak MPB na vlastní náklady si nechal zásilku poslat nazpět k sobě, kurýr balík vyzvedl u mě doma, dodáno expresně do dvou dnů oproti běžnému 3-4 dennímu termínu, reklamaci v MPB do 48h od přijetí balíku uznali a nazpět mi dnes dopoledne zaslali nový kus GF 23mm F4, tak aspoň, že to MPB řeší velice rychle.
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod landov 26. 4. 2023 11:44

Ja som prvykrat otestoval predaj cez MPB a v pohode. Min.tyzden som im odoslal Canon G1X3 na ich naklady, dnes mi dosli € na ucet.
landov
Expert

Odeslat příspěvekod tomashr 26. 4. 2023 12:02

No on ale právě KIII mono ty výměnné objektivy až tak ideálně nevyužije - tohle je typ přístroje spíš pro fajnšmekry, kteří by to hodně ocenili s tradičními skly, což by ale chtělo fullframe a ne APS-C :-( Mono verze K-3 je prostě fakticky z principu limitovaná jen na zlomek z už tak malé skupiny fotografů, kteří dosud zůstali u Pentaxu, nemáš tam (aspoň podle mne) prakticky žádný potenciál nových prodejů. U hypotetické monochrome verze K-1 by tohle bylo trochu lepší, ale u GR máš k dispozici najednou prakticky průřez celým trhem.
Z hlediska vývoje si dovolím tipnout, že nasazení 26mpix mono snímače (jako má K3mono) do GRIII by nebyl velký problém, řídící elektronika se moc neliší a firmware pro postproces se stejně musí napsat celý znovu. Nebude to samozřejmě triviální výměna "kus za kus", ale zároveň to ani nebude druhý extrém typu "fakticky nový přístroj", změn hw okolo by zase tolik nebylo, software by se změnil zásadně, ale vývojáři by měli k dispozici moduly kódu vyvinuté právě teď pro K-3 monochrome a ty se přirozeně dají aplikovat i jinam.

Jinak souhlasím s tím, že jak Fuji X100, tak řada GR (u obou barevné i mono) si přímo říkají o ty 40mpix snímače, jako má X-T5, u fixního ohniska by byly reálně větším přínosem, než u ILC, větší možnost ořezu použití rozšíří nemálo.
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod wikxzen 26. 4. 2023 12:21

Tak vlastně je jen otázkou, jestli objektiv u GR III je už navržen na snímač s vyšším rozlišením než je cokoliv z 24/26 či 32 mpix?
U Fuji X100V je známo, že od první verze X100 do X100F tam byl původní objektiv (jeho známou slabinou byla značná neostrost při MFT @f2, to u X100V již tak není). Takže bych asi předpokládal, že X100V už má objektiv připravený/navržený pro snímač s vysokým rozlišením, tj. i 40 mpix.
V té době uvedení X100V měl Fujifilm i summity , kdy vyšly nové moderní F1.4 R LM WR objektivy XF 18, 23 a 33mm a vždy mluvili i o tom, že jsou připravené na sensory s vyšším rozlišením (tehdy se spekulovalo o 32 mpix a nakonec šli ještě dál - 40 mpix v X-T5/X-H2...).
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod cport 26. 4. 2023 16:38

ano, netuším, jak moc je problém implementovat 26Mpix čip do GR. Nebo jestli je vůbec dostupný monochromatický 24Mpix čip. U těch zrcadlovek si Ricoh vyvíjí ty grafické akcelerátory, které pak upravují signál z čipu přímo v těle. Takže tam problém být může. Nicméně, já jsem v tomto optimista a v GRIIIm budu doufat.
cport
Návštěvník

Odeslat příspěvekod cport 27. 4. 2023 06:05

no neřekli sice čísla ...

https://petapixel.com/2023/04/21/the-pe ... -in-stock/

... a v diskusi se opět řeší GR Mono. Já jsem optimista :)
cport
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 27. 4. 2023 06:45

Upřímně si myslím, že jich udělali pár stovek (maximálně malé jednotky tisíc), aby ověřili zájem a to holt rychle zmizelo. Docela i věřím, že rychleji, než čekali, ty monochrome přístroje osloví jak reálné zájemce (což asi čekali), tak ale i další skupinu ošklivě řečeno hipsterů, kterým to přijde "cool a originální" na základě různých komentářů na YT a IG...
Můžeme se podobným skupinám posmívat, ale obchodně jsou důležité hodně, ostatně to, jak je pořád vyprodané X100V je z velké části právě o podobných lidech (po docela velkém hype na tiktoku atd.).

A ano, taky by mne GR mono neudivilo - právě proto, že to má potenciál oslovit i docela široký okruh zájemců.
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Andrea Vyorálková 27. 4. 2023 09:56

To asi holt začnu šetřit a na tu GR mono si pěkně počkám :-D
Andrea Vyorálková
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod landov 27. 4. 2023 13:47

Jar na Spiši...ako inac, popri ceste. GRIIIx
Obrázek
landov
Expert

Odeslat příspěvekod Davidof 27. 4. 2023 15:39

Ta multichromatická verze GR má něco do sebe :-)
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Předchozí stránkaDalší stránka