Fotohospoda

Obecná diskuse aneb Co se jinam nevešlo

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Davidof 18. 2. 2021 16:09

Mě zrovna na ten street a spol. chybí u mobilu výklopný display :-)
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod Ferin 18. 2. 2021 16:15

Je pravda, že díky stylu focení může být na ulici člověk s mobilem paradoxně při focení v konečným důsledku daleko nápadnější než člověk s bezrcadlovkou. ;-)
Ferin
Pokročilý

Odeslat příspěvekod tomashr 18. 2. 2021 16:26

Z trochu jiného soudku - podle mne by v jistém smyslu nejzajímavější novinkou tohoto roku mohla být Alice - https://alice.camera .
Samozřejmě že přímo tento projekt na Indiegogo revoluci sám nerozpoutá, i jeho autoři mluví o relativně malé sérii. Jenže pokud se koncept přístroje od základu založeném na computational photography a případně přímo v kombinaci s mobilem osvědčí, tak je objevení se dalších následníků celkem jisté a to už roli na trhu hrát bude. A kdyby hypoteticky po podobném startupu sáhl Apple, tak to bude pro velké fotofirmy naprostá katastrofa...
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod chvd 18. 2. 2021 16:35

Ferin píše:Je pravda, že díky stylu focení může být na ulici člověk s mobilem paradoxně při focení v konečným důsledku daleko nápadnější než člověk s bezrcadlovkou. ;-)

Ale tohle uz 99,99% z nas nejspise v nejblizsich cca 8 letech resit nebude muset. Zrovna "street" se totiz pomerne urcite dost zmeni, pokud vubec prezije. Tedy on se jiz zmenil.
Co jsem se zde naucil:
Čím více MPX nebo větší datová velikost, tím více detailů.
Čím větší "dynamický rozsah snímače", tím vhodnější na focení pošmourna, zamračena.
Software neprodáváný v krabicové verzi zákonitě upadá ve vývoji.
chvd
Návštěvník

Odeslat příspěvekod houghs 18. 2. 2021 16:44

Mě z toho článku hodně zaujala tato část:

Dramaticky přibývá těch, které prostě přestává focení bavit, protože se z něj vytrácí jeden z pradávných motorů: obdiv okolí, pochvalné pohledy kamarádů a poznámky ve stylu “hm, tak tohle bych já nedokázal”.

Jinými slovy: po 150 letech přestává platit, že mít pořádný foťák s sebou automaticky nese onen krásný statut obdivovaného fotografa, který VŽDY vyfotí lépe výlet do Tater, dítě s dudlíkem nebo západ slunce nad Římem.

Kdo fotí kvůli touze být “slavný a obdivovaný”, má prostě smůlu. Svět ho už nepotřebuje, jeho fotky se utopí v instagramových záplavách.

Ten stále existující trend, že nefotíme pro sebe ale pro obdiv na Instagramu. A proto jsme také doslova zaplaveni miliardami fotek, které jsou pouhým fotografickým kýčem. Líbivé barvy, filtry, presety a mám dokonalou fotku. Možná si někdo řekne, že je to otázka individuálního vkusu. No je a není. Podíval bych se tam, kde to funguje stovky a tisíce let. Malířství a sochařství. Cílem umělce bylo nějakými výrazovými protředky zachytit realitu (pokud se nejedná o abstraktní umění). Samozřejmě, každý z nich měl nějaký svůj pohled. Nemůžu si vzpomnět, že bych někdy v nějaké galerii viděl obrázky krajinek s kýčovitými barvami, které předstírají realitu, doplněné něčím podobným jako je HDR a jiné hrátky se světlem, u kterých i laik hned pozná, že tam něco nesedí. Fotky z modrých a zlatých hodinek už také začínají dost nudit.
houghs
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 18. 2. 2021 17:05

Hele těch kýčů bylo v klasickém malířství ve skutečnosti hodně, mimochodem část z nich zlikvidovala právě fotografie, která omezila trh pro portréty/krajiny s extrémně realistickým vyzněním. To ale neznamená, že tu nebyly... A moderní umění už je v tomto vůbec samostatná kapitola, já se dost ztotožňuji s názory z již klasické knihy "Picassova sladká pomsta".
Podle mně u Instagramu je spíš vidět děsná stádnost - HDR možná (aspoň v té extrémní formě) lehce z módy vychází, ale místo toho se všechno možné i nemožné fotí v modré/zlaté hodince, pomalu není vidět fotka s vodou, která by nebyla totálně rozmazaná díky ND (či digitálním postupům), ale týká se to i volby motivů, zrovna loni si možná vybavíte i mediálně debatované "nájezdy" na pole máku či levandulí ze strany instagramerů.
Ale nedělejme si iluze, ona je ta módnost vidět i v oborech, kde to mobily nejde, třeba zvířata. Když někdy před 15ti lety začal Rosťa Stach na workshopech ukazovat fotky ptáků z vorů a dalších postupů pro pohled v jejich výšce, tak se na to vrhli všichni, aniž by vůbec přemýšleli, zda to vždy dává smysl, do podobné oblasti řadím i současnou úchylku "bylo by přeci zvrácené objektiv f1,4 sebeméně clonit" - pro spoustu fotografů to není nic jiného než móda, těch, kteří o tom více přemýšlejí a něco opravdu hledají je bohužel minimum.
Ale tohle bylo fakt vždycky - hádanka pro starší - asi leckdo i z mladých ví, co to je DUTO filtr, ale jestlipak víte, jak ta zkratka vznikla a z jaké doby to pochází? A v době svého vzniku to taky byla děsná móda, do které se pak tepalo jako do kýče atd...
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar 18. 2. 2021 17:18

Já mám nastavené pro sebe do extrému, pocit z focení vnímám více smysly, potřebuji vidět obraz v optickém hledáčku, slyšet bouchnutí zrcadla a mlasknutí závěrky, mám skvělý pocit z držení poctivého kusu kovu a skla v ruce. Tenhle zážitek se postupně vytráci, nejen u těl, ale i u skel, ten orgasmický pocit, jako když člověk drží v ruce kus poctivého skla od Zeisse z těch nových objektivů nemám, jsou to plasťáky. A ten iPhone je na druhém zážitkovém pólu, absolutně žádná radost z focení jako z procesu, i kdyby byl výsledek skvělý a iPhone deklasoval klasickou techniku umělou inteligencí a výpočetním výkonem, nebude to ono, to pravé focení. To, v čem se ale ostatní od Apple mohou učit, je ta intuitivita ovládání, provázanost HW a SW, ekosystém. Tam jsou obrovské rezervy, vezměte si, co všechno by mohly bezzcadlovky umět (zrcadlovky teoreticky také) a jak by uživateli pomoci fotografovat, různé inteligentní sledování a maskování objektů, mohly by plynule spolupracovat se SW a sociálními sítěmi, dělat spoustu věcí za uživatele, být víc LAMA-friendly.

Ono je to ale všude, podívejte se dnes na auto nebo jakékoli spotřebiče, jak jsou ošizené. A speciální kapitola jsou uživatelé, až na pár výjimek populace silně lamovití.

Ten obdiv chce každý, nebo aspoň pozornost, ale tu spíše vyvolá mastodontí vlajková loď Canonu se zvukem šicího stroje, než malá a bezhlučná A9.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Ferin 18. 2. 2021 17:18

Tak ve zlaté hodince malovali od jakživa i malíři a to, že se v ní fotí a fotky mají úspěch, je zcela logický, bo prostě v nedobrým světle bude "stejná" fotka vypadat chca nechca výrazně hůř, až zcela nazajímavě. Takže nemá smysl v tom hledat nějaký mouchy.
A jak píše i Tomáš, i (seriózní a oceňované) malířství je plné "kýčů", zářivých a nereálných barek a vylepšování reality. Ostatně, na rozdíl od fotky se tam "fixluje" daleko líp, bez jakékoliv možnosti (zpětné) kontroly.
Jinak z módy nevychází HDR jako takové, ale pixel mapping (případně některý jiný celoplošný styly HDR) a je tomu tak dobře.
Ferin
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Dolgor 18. 2. 2021 17:45

Když už je řeč o výpočetní fotografii v mobilech, tak Nikon dnes představil 1 palcový stacked senzor pro průmyslové použití. Umí HDR 4k video s 1000 fps. Při 60fps má DR přes 22 EV, čili tam ta výpočetní stránka určitě je, protože takový DR z jedné expozice na křemíkovém senzoru asi získat nelze. Fotofirmy na tom pracují, ale asi není taková sranda nacpat všechny moderní technologie na velké čipy ve srovnání s mobilovými. Když počkáme, bodou nám velký foťáky fotit skoro tak hezky jako ifoun :)
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar 18. 2. 2021 17:57

Tak ona to není žádná sranda, na padajícím trhu zpeněžit nějakou technologii.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Grimjaur 18. 2. 2021 18:46

Ono je jasně rozdíl fotit founem a fotákem, ten pocit, že člověk ovládá mašinky a ona ho poslouchá není k zahození a jeto nutnost. Posledních pár let jsem už celekm zlomil hůl na šitoidní droidem, který mě dokáže uspokojivě vytočit asi jako ten zelený alzazmetek. Po koupí iPhone mě kupodivu zase to mobilní focení zase baví. A protože moje kamarádka šla do posledního Samsunga Note 20 a další čísla, tak jsme se neubránil srovnání. Pokud to beru tak, že na pidičipu je počet megapixlí pouze kvantitativní a nikoliv kvalitativní ukazatel, tak prostě muj verdik byl jasný. Nechtěl bych to ani omylem. Reakce na spoušti je iPhona prostě uplně někde jinde. Jasně pro natáčení jsem dokoupil apku FilmicPro, která s anamorfním sklem 1,33 a externím mikrákem od IK Multimedia a to celé na festovním gimbalu (ne těch mobilních plastácích) dokáže zastoupit slušně třetí kameru, Pro focení zase používám Pro Cam a nemužu si ztěžovat. Navíc pro focení vždy nahodím držák s gripem, protože to mobilní držení mě docela se.... Takže s jAppkem mě to zase ba, i když to není nahrazení, ale doplnění. Kdysi jsem si do práce bral foták, ale když clověk lítá s kamerou na hrbě, tak jsem stejně po něm šáhl málokdy. A s founem to je zábava. Mimochodem před 10 lety jsem pořídil první iPad a slušně si to vybavil studiem, resp kytarovými procesory. Taky by mohla být diskuze, jestli iPhone, nebo iPad, nahradí lampový zesák. No nehradí, ale na cvičení doma, pro rychléí nahrávání nápadů je to bezchybná věc. Kai Hansen, kytarista a zakladatel Helloween, Gamma Ray a dalších mi pouštěl svého času nový song pro turné s Helloween a ptal se mě jestli bych poznal na čem točil kytary. Vím co má doma tak jsem to bral postupně AXE fractal, NE, no tak na Mackova jsi tam vrznul plugin od EZ. Ne kámo, na Bias v iPadu a už jsem to tak nechal, jen to ve studiu vrznul k ostatním. Ono je to totiž ve finále v pazourách. Jak u fotáku tak i v té muzice.
Tohle je cvičení, které si občas nahrávám abych si překontroloval “umělecký” dojem, Iphone jako kamera a iPad jako kytarový procesor. Není to koncert, ale na pro to aby člověk mohl pilovat techniku a neznělo to jako z Bruselle, to je skvělá věc. Tohl mít v roce 84, kdy jsme založili první sestavu ReaktoR :) https://youtu.be/DkOsKJhF7fg
Naposledy upravil Grimjaur dne 18. 2. 2021 19:04, celkově upraveno 2
Technika : Furt se to mění
http://fotomobil.blog.mobilmania.cz/
Grimjaur
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 18. 2. 2021 18:53

Co máš jako grip k mobilu - nějaký pictar i se spouští nebo něco jiného?
Svého času jsem to měl půjčené od kamaráda a držení opravdu zajímavé, ale přišlo mi, že vestavěná spoušť a další ovládací prvky měly občas sklony k lagům a nespolehlivosti, což bylo naprd. Ale už je to nějaký čas, mohlo se to od té doby posunout...
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Grimjaur 18. 2. 2021 19:01

Normální kovový držák, a do nějzsepodu malou kulovou hlavu s držákem. Prostě jsem to poskládal z těch ruznych náhradních dílů, co mám od small rig a dalších značek. Spoust je soft, ale na rozdíl od šitodroida nemám pocit lagování. Jinak anamorf mám Apexell, jiné čočky nepoužívám, je to hle když potřebuju nedoformovaný širokáč o EQ 20 mm. Apka Filmic pro je fantastická a z iPhone dostane docela hodně velký DR. Ti co ji napsali o točení něco věděli :) a
Technika : Furt se to mění
http://fotomobil.blog.mobilmania.cz/
Grimjaur
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 18. 2. 2021 19:07

Jo aha, ty myslíš grip spíš ve filmařském stylu, tak to není problém. Ony právě existují i držáky vyloženě na focení, kdy se to drží jako normální foťák bez EVF (třeba Oly PEN), kdy je v držáku i spoušť, ale vyžaduje to obvykle nějakou vlastní aplikaci (to by nevadilo), ale právě že občas naskočí nějaké lagy od té externí spouště :-(

Jinak pro iPhone pro focení stojí za pozornost appky od Halide, ti zase vyrazili docela hodně z fotek. Pro Cam jako píšeš ty mám taky a je OK, ale to je spíš snaha o získání dojmu jako z klasického foťáku, Halide ale umí víc "čarovat" s novými možnostmi, tak počínaje iPhone XS to je hodně zajímavé, u starších bych se asi držel konzervativnějšího ProCam.
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar 18. 2. 2021 19:32

O Halide jsem slyšel chválu, ale už i tak mám aplikací až moc, tak jsem to zatím nezkoušel.
pemar
Expert

Předchozí stránkaDalší stránka