Fotohospoda

Obecná diskuse aneb Co se jinam nevešlo

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod pemar 4. 1. 2021 11:48

Jak jsem psal, také jsem se situaci přizpůsobil, možná až přehnaně, přeorientoval jsem se na ČR a koupil permanentku do zoo, která mi byla většinu času pro kočku, neboť zoo byly v některých obdobích zavřené. Objednal jsem si Safari ve Dvoře Králové, to mi zrušili den před odjezdem.

Trávit čas jen v ČR mi psychicky vadí, přicházím tím o tu největší vymoženost, kterou mi plyšák přinesl, svobodu cestování, byť mi ještě zatím nechal tu druhou, že si mohu koupit foťák od Nikonu a nemusím spoléhat na Meoptu nebo sovětskou provenienci. Vadí mi to i proto, že třeba ubytování v Hluboké nad Vltavou bylo OK, ale třeba úroveň restauraci byla pod psa, jediné, co mělo evropské parametry, byly ceny jídla. Takže jsem se vztekal a pohoda byla pryč (jedinou náplastí bylo, že jsem objevil Budvar ve verzi “kroužek”). Na focení ptáků to byl lepší průměr, zoo byla nadprůměrná a pak ještě rybník Vyšatec.

Já nejraději cestují autem po Evropě, ale to jde také dost do kytek, ten tlak na elektromobilitu mi bude nepříjemně prodlužovat dobu cestování, co jsem ujel za den, to pojedu 2 dny “na pohodu”, tedy pokud nebudou ještě jiné pakárny.

Celkově to přispívá k mé foto frustraci, Nikon mne také štve, jestli to tak půjde dál, zůstanu zavřený doma a budu fotit makro.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod wikxzen 4. 1. 2021 12:02

Zažíváme novou zkušenost. Zesnulou pratetu nemůžeme obléci před pohřbem, pohřební služba nedovolí ani otevřenou rakev, zatím se jedná alespoň o nahlédnutí přes sklo, resp. před zavřením rakve a kremací. Obřad bude hodně skromný, prakticky jen o pár lidech.
Její promořený byt musí nejdříve "vyčistit" firma, pak může někdo z rodiny tam přijít uklízet její věci a třídit, aby se byt postupně nachystal k prodeji.
Borec, co přistavuje kontejnery na směsné odpady, odmítl poté co se dověděl, že jde o promořený byt nás zavést do pořadí... a bylo mu jedno, že to bude vše po vyčištění.
Majitel domu pro změnu tlačí na to, aby to bylo vše vyřešené co nejrychleji, že prý hrozí nákaza atp., panikaří, stejně jako sousedi naproti dveřím...

Strýce převezli v sobotu na ARO. Plíce má zničené, prý jen 5 % plic je zdravých. Ale doktoři říkali, že má šanci přežít. A vypadá to, že minimálně měsíc ho nikdo z rodiny neuvidí. Strýc je celoživotní sportovec, vášnivý kolař, procestoval na kole Evropu, vyšlapal několik velehor a třeba poslední měsíce před nákazou si pořídil trenážér na veslování. Šlachovitý, vysportovaný, žádné nemoce, jen max. křečové žíly v míře přijatelné... a pak stačí jedna virová nálož.
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod tomashr 4. 1. 2021 12:40

Ad plíce - tak jakožto těžký astmatik tohle vnímám až moc silně, ono totiž v rozporu s představou mnoha lidí utvářenou dopujícími "pseudoastmatiky" mezi cyklisty a lyžaři tohle není žádná legrace :-(
Právě tady je totiž jeden z bodů, kde se vytváří mýtus o "chřipečce", plíce mladého člověka totiž mají obrovskou funkční rezervu, já například jsem v jistých obdobích tak na 50ti procentech funkce, ale v podstatě mi to ani moc nevadí (a to už ani nejsem mladý). Takže když Covid celkem běžně očeše 25% kapacity i u na pohled lehkého případu, tak si toho dotyčný leckdy ani nevšimne, hlavně když byl před tím v kondici nadprůměrné. Jenže to nic nemění na tom, že objektivně i něj ten nález existuje a vlastně nikdo neví, co to udělá do budoucna... A pokud byl nemocný už předem v kondici horší (třeba jen kvůli věku), tak se to najednou pozná velice. Už dnes vyskakují první studie "dlouhého Covidu" a je to docela děsivé - lidé z jarní vlny na pohled uzdravení, ani nebyli na pohled v ohrožení života, ale najednou mají problém vyjít tři patra po schodech atd.

Naopak mně docela překvapuje to o problémech s vyklízením bytu, to slyším poprvé. Co vím, tak ani nejskeptičtější teorie nenaznačují riziko přežití viru mimo tělo víc než cca měsíc (a i to už je spíš jen za složité shody okolností), běžně spíš tak do týdne. Pokud bych podobné vyklízení řešil a šlo počkat tak dva měsíce, tak se podle mne o infekčním materiálu nedá mluvit ani teoreticky, zrovna v tomto bodě by mi to i přes můj "neodmítačský postoj" už také sklouzávalo spíš k hysterii či snaze někoho vydělat. Přirozeně pokud bys musel vyklízet "ihned", tak to je trochu jiná věc, ale to naštěstí nebývá nutné vždy.
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar 4. 1. 2021 12:43

Tohle je samozřejmě někde jinde, daleko za limitem, kde končí sranda. Nedělám si iluze, jak bych dopadl, já mám plicní nedostatečnost i bez nákazy. Ale ta panika a hysterie, to je šílené.

I proto mne tak štvou ti, co se chovají tak sobecky, že nám tohle může zůstat na hodně dlouho.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod wikxzen 4. 1. 2021 12:52

S tím bytem to bude muset holt nějak počkat. Přímí příbuzní pratety v České Lípě jsou v karanténě, resp. nakažení, takže to padlo na nás v Ostravě, protože ti z Brna (strýcova rodina) jsou také nakažení a v karanténě. Taky se tam řeší ztráta zaměstnání u obou českolipských rodin ve zkrachovalém gastro podniku...
Řešíme to vše přes telefony, e-maily atd. - ochoty by člověk v této době sotva pohledal.
Taky nás to s tím promořeným bytem překvapilo, resp. ty okolnosti s lidma. Byla snaha to řešit hned, ale taky začínáme mít pocit, že pro panikáře a vyděšené lidi nebude byt prodejný nebo bude snaha hned slevit.
Do toho se ještě míchají problémy s neplacením vody, elektřiny, plynu a případně nějaké úvěry na nové vybavení, které prateta pořizovala před rokem na sebe s tím, že má/měla docela slušný důchod.
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod tomashr 4. 1. 2021 13:04

Tak objektivně připouštím, že tady je obrovský rozdíl mezi Prahou (a obecně velkými městy) a menšími městy či dokonce venkovem. Co mi na jaře popisovali někteří známí z venkova, tak tam se magořilo opravdu extrémně, až po volání policie, když nakažený otevřel okno, podobné extrémy v Praze naštěstí příliš nemáme. Máme tu kolem covid zase některé jiné "radosti", ale tohle zrovna ne...
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar 4. 1. 2021 13:09

To panikaření je šílený, existenční problémy k tomu. A na druhém pólu švindlování a nezodpovědné chování.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Davidof 4. 1. 2021 13:51

Přiznejme si, že každý se cítí středobodem svého světa a tak nějak si myslí, že se chová rozumně, ale přísně vzato si každý ty pravidla vysvětluje a ohýbá po svém. Sebe z toho nevyjímám, aby bylo jasno.
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod noxx_cz 4. 1. 2021 14:07

Situace je to tuze prapodivná a v určitém střednědobém výhledu zoufalá. Mě spíš napadají otázky využití současné situace, reps. hromadného testování a očkování. Mám rád scifi a tak mě napadá spousta myšlenek, jak to obrovské množství biologického materiálu (DNA) využít :-). Myslíte si, že se ten materiál, nebo informace z něho získané někde ukládávají a zpracovávají? Myslím si totiž, že tu zatím nikdy v moderní historii (možná celkově lidstva) nebyla podobná možnost získat víceméně kompletní DNA celých národů. Otázka je, k čemu všemu by to se dalo použít. Nooo a spiklenecké teorie o možnostech spojených s očkováním nechávám stranou :-).
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod monikash 4. 1. 2021 14:37

Noxxi, to je přece jasné, vyklonují nás mimozemšťani znovu na farmách umístěných na odvrácené straně Měsíce a pak nás všechny nahradí. Domluvili se na tom s Číňany, proto taky na tu odvrácenou stranu letěli. ;-) Ale mě nedostanou, Já půjdu akorát na očkování a budu pak kupovat všechno od M$. :-))))
Sony RX100/7, A6600, A7III + A7Sii

Moje cvaky najdete zde http://monikash.rajce.idnes.cz/
A videa tady https://www.youtube.com/@monikasindelkova1432/videos
monikash
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davidof 4. 1. 2021 14:42

Já bych řekl, že ten proces testování nemají dotažený do té míry, že by z něho dokázali vytěžit nějaká opravdu převratná data.

I když, teď se objevilo, že každý dvoustý člověk má pradědu Čingischána, tak se možná pletu :-)
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod cport 4. 1. 2021 14:50

wikxzen: drzim pesti ...

V zasade souhlasim s Pemarem (bylo by fajn, kdyby se nekteri dokazali trochu omezit - parby nejsou nutne a znam dost lidi z lekarkeho prostredi, od kterych vim sve ... ). Ale taky si ty pravidla ohybam podle sveho, protoze treba omezit sport venku na 2 lidi je nuda ...

K foceni - no ja snad uz ke konci tydne budu mit fotak zpatky. Pitomost za 3000,- a ceka se na ni 2 mesice :/ Jinak GR III pujde zrejme z domu. Mel jsem ho ted temer 2 mesice jako "hlavni" fotak a nakonec jsem si na tu ergonomii nezvykl. GR II byla v tomto uplne nekde jinde. Pritom je to jen softwarova zalezitost ... asi napisu do Ricohu :)
cport
Návštěvník

Odeslat příspěvekod noxx_cz 4. 1. 2021 15:05

monikash píše:Noxxi, to je přece jasné, vyklonují nás mimozemšťani znovu na farmách umístěných na odvrácené straně Měsíce a pak nás všechny nahradí. Domluvili se na tom s Číňany, proto taky na tu odvrácenou stranu letěli. ;-) Ale mě nedostanou, Já půjdu akorát na očkování a budu pak kupovat všechno od M$. :-))))

To byla jen taková myšlenka, jak by se taková data mohla dát využít :-).
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davidof 4. 1. 2021 16:40

Cport

To je škoda že sis nezvykl, tím hůř, že to byly opravdu spíš softwarové záležitosti
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 4. 1. 2021 18:45

tomashr píše:A zkusil jsi o tom opravdu přemýšlet a hledat odpovědi anebo jsi chtěl jen nadávat?

Ne, ja nepremyslim, protoze nemusim. Posloucham a beru si k srdci to, co rikaji neuplatni odbornici ve vlade, co rikaji objektivni reporteri na Ceske Televizi a take pravidelne overuji fakta za pomoci factcheckingoveho serveru manipulatori.cz. Takze na me si nikdo neprijde, me nikdo nemuze napalit, protoze jsem takhle pojistenej proti lumparnam. Kdybych pouzival svuj vlastni rozum, mohl bych snadno nekomu skocit na lep, protoze rozhodne nejsem natolik kvalifikovany, abych si udelal na ruzne veci svuj vlastni nazor. Jsem rad, ze jsou tu vzdelani a kvalifikovani lide jako je pan Cemper, kteri mi reknou, co a proc si mam myslet a ja jim verim, protoze to jsou cestni lide. Jiz od poslechu.

8-)

Obrázek

:hm
Petr Luňák
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka