Fotohospoda

Obecná diskuse aneb Co se jinam nevešlo

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Davidof 6. 12. 2020 20:44

Máš pravdu - inkoust :-)
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod pemar 6. 12. 2020 21:21

Já jsem ráno zapomněl dalekohled a tak jsem cely den bojoval s tím, abych ptáky včas uviděl a nevyplašil, třeba tuhle žlunu jsem viděl mezi listím na příliš velkou dálku, takže mi nestačilo ani 500mm a musel jsme dělat dost velký ořez:

Obrázek

a pak se se z nouze pustil do umění, protože kolpík mi zalezl do roští a mně se nechtělo odretušovávat ty větve za ním:

Obrázek

(Koukám, že na monitoru ty jeho nohy v pohodě vidím, na iPadu je mám umělecky schované) :-)
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Davidof 7. 12. 2020 10:49

500 mm je prostě málo, aspoň že máš těch 40+ Mpx :-)

Tak jsem si vyzkoušel, že na "produktovou" fotografii reportážního typu může lépe fungovat sestava s objektivem 24-200/8 EQ než sestava s 28-70/2 … :-)

Ve chvíli. kdy oba systémy fotí na společnou potřebnou hloubku ostrosti, tak se ukáže síla Olympusu, a to docela brutálně. Skutečnost, že člověk bez problémů udrží 1 sec expozici je tak užitečná, stejně tak to, že tyhle časy udrží i jednou rukou v předklonu …

A nelze pominout skutečnost, že Olympus má podstatně, ale opravdu podstatně lepší minimální zaostřitelnou vzdálenost.

Samozřejmě, jakmile jsem fotil na minimální hloubku ostrosti, z větší dálky, tak nebylo sporu o tom, kdo je bokeh- a low-light vítěz, ale pobavilo mě, o co lepší byl na ty detaily Olympus a taky jak neskutečně malá vypadá sestava EM1-3 + 12-100/4 versus R6 + 28-70/2 … :-)
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod milann88 7. 12. 2020 11:11

Z mini testu na vcerejcim florbalovem zapase, kde jsem si pro sebe porovnal Nikon D850 vs Z6 mi vyslo, ze si vystacim se Z6. S D850 se pocitove fotilo lepe a pri kontrole na displeji vypadala spousta snimku dobre zaostrenych, ale pak pri selekci jich byla spousta zaostrena lehce mimo(nebylo to FF/BF, to jsem mel serizene) i v situacich, kdy to zrovna nebyl nejak narocny pohyb, v tomto mam u Z6 asi o neco vice spravne zaostrenych fotek, kdyz uz to tam trefim, jak potrebuji, prijde mi, ze Z6 to zvladne zaostrit o kousek lepe. Nejake procento spravne zaostrenych fotek urcite pocitat nebudu, nemel to byt zadny exaktni test a fotil jsem pouze se Sigmou 135 1.8, ktera florbal stiha spise na hrane. Nejvetsi problem Z6 je, ze pri nejrychlejsi sekvenci ukazuje posledni snimek a tim zhorsuje moznosti regovat na zmeny pohybu, ale i s tim se da pracovat nebo prepnout na pomalejsi sekvenci. Z toho co jsem zkusil, tak pro me pocitove jsem mel mozna lepsi vysledky z D4s, ale tezko hodnotit takhle s odstupem.

Co se tyka face/eye-detect, tak to bylo v podani Nikonu uplne nepouzitelne, obliceje vetsinou spise nenasel a fotoaparat casteji vyhodnocal jenom nejblizsi objekt, kdyz oblicej nasel, tak to casto vubec nebyl ten nejblizsi, takze za me k toumhle pouziti ne, protoze i kdyz to nakonec neco naostrilo, tak to bylo hodne nevyzpytatelne.

https://www.flickr.com/photos/190445134 ... 7188467186
S fotkama tentokrat nejsem uplne spokojeny, dost jsem si hral s porovnavanim.
milann88
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davidof 7. 12. 2020 11:58

R6 taky ukazuje poslední snímek, což ale podle mě znamená, že je právě lepší mít co nejrychlejší sekvenci, ne ?

Když zapomenu na místní škádlení, tak je třeba přiznat, že dokud nebude EVF bez blackoutu a se zpožděním pod setinu sec, tak to bude vždy o něco horší, než OVF.

U 12 sn./s v R6 se s tím dá žít a po pravdě, už mi to někdy muselo klesnout na těch 9,6 sn/s a vůbec jsem si toho nevšiml, ale fotil jsem cyklisty a predátory, ne superhbité florbalisty :-)

A u prvního testu pomalejší sekvence R6 jsem neměl zapnutý "superrychlý display", nebo jak se to jmenuje a při tom byly třeba tři snímky / sec nepoužitelné.

Jinak neboj, ty fotky dělají nadstanardní reportáž :-)

Face Detect u tohoto sportu bude nejspíš minoritní mód, aspoň zatím.
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod milann88 7. 12. 2020 12:17

Tam je prave problem, ze zobrazeni posledniho snimku dela to zpozdeni, to neni vylozene zpozdeni hledacku, ale zpozdeni pramenici z toho, ze koukam na vyfocenou fotku a pritom uz se deje neco dal, kdyby to umelo 20 FPS, mozna by to nebyl takovy problem i takhle se s tim da fotit bez problemu, ale je to trochu otrava i kdyz vysledky jsou ve finale dost dobre. Zpozdeni hledacku jako takove pro me nehraje roli, tam je to dost v pohode.
milann88
Návštěvník

Odeslat příspěvekod jozef6 7. 12. 2020 12:38

milann88 píše:S D850 se pocitove fotilo lepe a pri kontrole na displeji vypadala spousta snimku dobre zaostrenych, ale pak pri selekci jich byla spousta zaostrena lehce mimo(nebylo to FF/BF, to jsem mel serizene) i v situacich, kdy to zrovna nebyl nejak narocny pohyb, v tomto mam u Z6 asi o neco vice spravne zaostrenych fotek, kdyz uz to tam trefim, jak potrebuji, prijde mi, ze Z6 to zvladne zaostrit o kousek lepe.

Neviem na aku clonu si fotil, ale napadlo ma, ci rozdiel v percente zaostrených fotiek nemoze byt sposobeny aj rozdielnym rozsilenim snimacov D850 a Z6, tj. 45 Mp vs. 24 Mp. Snimac s viac Mp vyzaduje presnejsie zaostrenie, alebo inak, na snimaci s vacsim rozlisenim je skor vidno neostrost ako na snimaci s mensim rozlisenim. Priklad: ak by sme sucasne fotili so Z6 a Z7 myslim, ze by na Z6 bolo o nieco viac fotiek ostrých ako ostrych fotiek vyfotenych Z7-kou. Pricinou tohto malého rozdilu v "neostrosti" by bolo len viac MP snimaca Z7.
Inak vdaka za porovnanie.
jozef6
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davidof 7. 12. 2020 12:51

Budu hádat - F1,8 :-)

Milan - a kolik má tvoje Z6 rychlost sekvence ?
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod milann88 7. 12. 2020 13:05

Vsechny fotky jsou na F1.8 a pri porovnani by urcite cip s vetsim rozlisenim ukazal vic chyb, ale tady je to videt uz pri mensim priblizeni. Upravoval jsem to vsechno jenom na tabletu a priblizil jsem si to vzdy podobne, takze na D850 jsem ani vetsinou nekoukal na 1:1.

Fotim budto na H+ kde je to max 12 FPS pripadne H, kde je to 5,5 FPS. Realne to muze by i mene, protoze mam nastaveno prioritu zaostreni, takze fotak nestupusti, pokus si mysli, ze nema zaostreno a navic mam zapnutou redukci blikani.
milann88
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davidof 7. 12. 2020 13:20

Tak to je stejné, ale na těch youtube videích je vidět přeci jen určitý rozdíl ve vizuálním vjemu - R6 je plynulejší.

Ale taky zobrazuje poslední snímek (u mechanické a EFC).

Ta redukce blikání by šla vypnout ne ? Ta neřeší pruhy ale kolísání expozice, které se dá řešit snadno v postprocesu (?) Myslím pro krátké časy.
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod pemar 7. 12. 2020 13:58

Pominu chybějící návyky potřebné pro obsluhu D850 (zacházet s tím jako se Z6 nebo D750 nevede k optimálnímu výsledku, ale nebudu házet hrách na zeď), jen připomínám, že jsem jinak zajímavou Sigmu Art 135/1,8 nekoupil kvůli nekompatibilitě fw a že nemám od nikoho potvrzené, že je to vyřešené.

Ta Sigma blbě komunikovala s D850 i D500, zkoušel jsem před koupí zaostřování na běžící postavě proti mně na f1.8 a odpad byl obrovský, zkoušel jsem různé kusy a na obou tělech, stejnou situaci Nikon/Sigma, při běžném portrétním zaostřování ale nebyl žádný větší rozdíl. Pokud si dobře pamatuji, tak poslední (a jediný) firmware update 135mm F1.8 DG HSM A017 je z cca z června 2018 a tohle neřešil. Já jsem Sigmu už také neřešil, koupil jsem místo ní Nikon 105/1,4 a riskl ožvýkání těch plastových převodů, díky kterým ale zase 105/1,4 ostří přesněji než 135/1,8, a to i na statické objekty. Jestli na Z6 chodí bez problému, tak bych si tu Sigmu asi nechal, opticky je to parádní objektiv.

Jinak to zaostření těch fotek radši vůbec nekomentuji, nevím, co je focené čím, ale ...
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod milann88 7. 12. 2020 14:21

Davidof: Redukce blikani jde vypnout, ale v hale je lepsi ji nechat zapnutou i za cenu pomalejsiho sekvencniho snimani, beru to uz automaticky a priznam se, ze jsem delsi dobu nezkousel, jak je velky je to rozdil se Z6.

Pemar: Neprijde mi, ze by bylo na foceni s D850 potreba nejake specificke navyky, nekolik moznosti nastaveni navic nejsou zrovna slozite a zkousel jsem ruzny moznosti. Ostreni co do presnosti mi u 135mm prijde na staticke objekty podobne jako s Nikkor skly, co jsem zkousel, v ostre akci jsem ji zkousel poprve a tam me ta kombince nenadchla, pricemz na vsech jinych telech jsem byl s tim objektivem spokojen vic, pro me neni uplne dulezite, kde ja zakopany pes, ale ze to pro me neni pokrok. Urcite tim malym testem nedelam zadne obecne zavery, to nebyl ani cil.

Co se tyka tech fotek, tak nemam problem upredsnostnit moment pred dokonalym zaostrenim, tentokrat jsem ten kompromis delal casteji, ale netrapi me to ani v nejmensim.
milann88
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davidof 7. 12. 2020 14:39

Vidíš Milane, co se jako starej nikoňáckej ambasador všechno nedozvíš :-)

Ad redukce blikání - ale je to tak, že tím u mechanických závěrek eliminuješ kolísání celkové expozice jednotlivých snímků, ne ?

Kvůli tomu jsem to vypnul, to zpomalení mě štvalo a řekl jsem si, že to zas takový problém není to srovnat.
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod pemar 7. 12. 2020 14:41

Fakt tě nechci kritizovat, ale protože mne ten sport vůbec nezajímá, tak se dívám na řemeslo, konkrétně zaostření a to mne po prvních 4 fotkách přestalo bavit, všechno do koše. Fakt se tě nechci dotknout, mám k tobě plný respekt, ale o tom, že specifické návyky zapotřebí jsou, o tom byly napsané celé knihy. To samé s tím Nikon sklem, nepíší obecně o nějakých 1.8G sklech, ale konkrétně o 105/1.4G, což je sklo se specifickou konstrukcí ostření, nevím o jiném skle tohoto typu, které by bylo zpřevodované 1:2 do pomala a přesto by nebylo výrazněji pomalejší, než ta Sigma.

Každý má jiná měřítka, ale s tímhle odpadem bych se na to vykašlal a našel si jiné sklo. Nebo se tím začal zabývat pořádně a řešil to.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod milann88 7. 12. 2020 14:49

Davidof: Ja nechci tvrdit, ze jsem neco nemohl delat spatne, kazdy dela chyby, ale na obecne popichnuti jako "navyky pouzivani D850" mi opravdu nic nerika, beru kdyby tady padlo, ze nejake konkretni nastaveni dela znatelny rozdil v uspesnosti zaostreni, ale to jsem nezaznamenal a navic jsem zkousel vice nastaveni.

Redukce blikani resi kolisani expozice, ale nekdy se to projevi i castecnym zatmaveni snimku a take by mela castecne resit kolisani barevnosti snimku, kvuli tomu to pouzivam. Naposledy jsem to ovsem testoval nekdy pred lety a je mozne, ze uz ty rozdily nejsou tak dramaticke.

Pemar: Ja si to vubec neberu osobne a na tech fotkach vidim to co ty, jenom to pro me neni dulezite vzhledem k pouziti snimku, kdybych vice resil technickou stranku, tak asi udelam uplne jiny vyber z nafocenych snimku a tady to bylo castecne i tim Nikonem D850.
milann88
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka