O čínských filtrech

Obecná diskuse aneb Co se jinam nevešlo

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Pan Kája 12. 7. 2015 12:40

Zdravím, nechce se mi házet podobnou diskuzi přímo do sekce s filtry a objektivy. Asi mě ani nepřekvapilo, za jaké šíleně nízké ceny se dají na internetových obchodech sehnat prapodivné neznačkové filtry všeho druhu, ale přesto se objevuje jen minimum (alespoň pseudo)testů, varující či uklidňující potencionální zákazníky.

Otázkou do pranice jest - zkoušel někdo podobný filtr? Jaké měl zkušenosti?

Za sebe mohu prohlásit, že jsem zatím vyzkoušel CPL filtr za 140Kč od Green-L. Nic jsem od toho nečekal, bylo to čistě ze zvědavosti, zdali něco podobného vůbec může fungovat. K mému velkému překvapení, až na na změnu teploty barev během změny intenzity, drobnou degradaci okrajů na širokém ohnisku a odlesky není zase tak špatný. Funguje (i to mě překvapilo) a ostrost obrazu je u levnějšího seťáku +- srovnatelná s foty bez filtru. Ale hádám, že ne každý bude mít tak pozitivní zkušenost...
Siemens M50 -> SE T300 -> SE K750i -> SE C702 -> SE Elm -> Motorola Atrix 4G -> Lumia 1020 (AT&T) -> Lumia 930 -> Galaxy S7 -> Huawei P30 Pro -> Vivo X100 Pro
Pan Kája
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kozakm 12. 7. 2015 13:03

Potiz je v tom, ze tech filtru je tolik druhu a "znacek", ktere se navic v case dost meni, takze asi uplne nema smysl neco testovat.
kozakm
Návštěvník

Odeslat příspěvekod anonym 12. 7. 2015 14:01

Používám osmidolarové infračervené filtry z eBay a oproti drahým značkovým jsem nezpozoroval jediný rozdíl. Vše zcela bez problémů.
anonym

Odeslat příspěvekod ziki 12. 7. 2015 16:05

Ja bych se těch levných čínských filtrů z ebay apod. nebál, ale naopak je doporučil každému, kdo by chtěl s filtry teprve začít experimentovat. Když někoho focení s filtry chytne, tak si stejně časem pořídí něco lepšího. Ale pokud by ten filtr měl jen ležet v šuplíku, tak bude rozhodně lepší, když to bude nějaký laciný než nějaký pomalu v ceně nového objektivu ;).
Nedávno jsem také kupoval na ebay nějaký laciný CPL GreenL a funguje a polarizuje na sto procent :).
ziki
Návštěvník

Odeslat příspěvekod chel 12. 7. 2015 18:24

A proc by nemely fungovat? Je to jen sklicko s kovovym ramkem.
chel
Návštěvník

Odeslat příspěvekod anonym 12. 7. 2015 18:59

Ne vždy je to sklíčko... alespoň v pravém významu tohoto slova.
anonym

Odeslat příspěvekod fajkusj 12. 7. 2015 19:52

Před pár lety jsme dělali test CPL filtrů, byl tady i článek. FF Canon 12M, Hasselblad 100 a ty filtry včetně vario ND (= 2x polarizační). Cena odpovídala kvalitě. V první řadě to byla ostrost, pak konstrast. A vidět bylo i barevné zkreslení a zásadní problém se ukázal s odlesky. Hoya HD to natřela všem a pro zajímavost, kvalitní vario ND měl lepší výsledky než levné nebo střední CPL (cenově).
Souhlasím se ziki, na zkoušení jsou dobré ty levné. Pak buď leží v šuplíku nebo ho nahradí něco top kvality.
fajkusj
Návštěvník

Odeslat příspěvekod vormen 12. 7. 2015 20:07

já mám zkušenost s CPL filtrem z ebay, nějak to fungovalo, ale po lehkém setření filtru hadříkem, se na něm udělaly hodně výrazný škrábance, jako by to sklo bylo něčím nabarvený. pak jsem měl několik UV filtrů a už nikdy víc. ostrost a kontrast jde totálně pryč, odlesky strašný. teď už používám jen hoya. na první zrcadlovku a seťák se to dá, ale na lepší focení ani náhodou.
vormen
Návštěvník