Zaloha do 50% velkosti nie je zle riesenie, ak clovek vie spravit toto dobre. Ja to stale neviem .. pre fotodokumentacne fotky , v pripade, ze vysledok je slusny na tlac do A5, asi staci. Tlac na papier neviem ci je uplne ok, ak ide o atrament, kolko to vydrzi ? 5 rokov ? 10 ? Imho najlepsie je dokladne mazat, ciastocne zmensovat, delit na obycajne a extra a potom zalohovat a archivovat. Zalohovanie .. interny disk + externy (alebo NAS), pokial toho nie je vela a nechcem aby v tom druhi nieco videli, tak siforvat a cloudove ulozisko. Disaster archiv potom na inom mediu a sup rodicom, do prace do suflika a pod. (disaster znamena opziar, potopa, kradez). Medium podla velkosti .. do 10GB by som volil CDcka, tie nemaju problem ani po 15 rokoch, DVD by som urcite ani neuvazoval, ale DVD-RAM ano. SSD a celkovo flashove veci opatrne, ich princip je taky, ze tak po 10 rokoch uz zacnu stracat naboj a tym aj informacie, plus obcas proste chcipnu bez varovania. HDD ... musia sa uchovavat v protimagnetickom obale a sem tam zapojit , pretoze ak zatuhnu loziska, dopadnu tiez blbo). Archiv je najlepsie raz za cas skontrolovat a pripadne presunut na ine medium. Novsie napr.

Akekolvek presuny je nutne kontrolovat. Tj. md5ka napr. zdroj, ciel , az potom vymazania na zdroji.
Fotky vlastnych deti su dolezite , ale urcite nie je potrebne uchovavat v plnom rozlisenie tisicky kazdy mesiac. Po 15 rokoch je clovek vdacny aj za rozmazanu neostru zle vytlacenu papierovu fotku. Plati, ze menej je viac.
Este ma napadlo, ze nie zla archivacia je prevod fotky na filmovy negativ. Ale asi draha