Kdy nahradí bezzrcátka APS-C zrcadlovky?

Obecná diskuse aneb Co se jinam nevešlo

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod pemar 24. 9. 2019 08:16

Jenže výrobci to bio-nastavcům moc neulehčují ... menu jsou zbytečně složité.

Já jsem si zapomněl přepnout z maticového měření na bodové a pak jsem musel docela dost vytahovat stíny.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod bob222 24. 9. 2019 08:56

Tak zrovna u Tvojich mašín by som na menu moc nefrflal, v zásade u riadnych lepších modelov do menu vlezieš raz za čas, nastavené a potom už len meníš prepínačmi na tele, ak samozrejme nefotíš z extrému do extrému.
Najhoršie to má podľa mňa sony, a aj tam sa to dalo zniesť, nastaviť si čudlíky a menu používať viac menej zriedkavo. Sedelo mi menu Canon (viac ako Nikon), ale asi to máme každý inak.
Osobne mi vyhovoval a vyhovuje systém quick menu, ako ho má napríklad olouš a fuji. Do "veľkého menu" tak leziem fakt výnimočne. :)
bob222
Pokročilý

Odeslat příspěvekod smikoto 24. 9. 2019 09:07

Já menu skoro vůbec nepoužívám. Nastavím dle potřeb a tím to u mě většinou končí.
smikoto
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Allydamm 24. 9. 2019 10:04

Tak nějak, ale když potřebuji změnu u nějaké neobvyklé položky, je to jako bych to držel v ruce poprvé v životě.
Allydamm
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 24. 9. 2019 10:22

Já mám na D850 dvě nastavení, jedno na sport a druhé na všechno ostatní.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod pemar 24. 9. 2019 14:49

Občas se to hodí, například když se člověk přichomýtne k tréninku surfařů (není to finální verze, ta bude tak za týden nebo dva, až se dostanu k postprocesingu):

Obrázek

Hodilo by se mi se sice jiné sklo (600/4 na stativu), ale když jde člověk na procházku, fotí z ruky a tím, co má (300/4 PF). Je to pak sice jen výřez, ale na Facebook nebo Instagram to bohatě stačí. Pak se hodí mít možnost přepnout na sportovní režim (komprimovaný 12-bitový RAW, AF-ON, Group-AF a 25 bodů na tlačítko ...).
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Ganec 24. 9. 2019 15:30

bob222 píše:Osobne mi vyhovoval a vyhovuje systém quick menu, ako ho má napríklad olouš a fuji. Do "veľkého menu" tak leziem fakt výnimočne. :)
Ja v podstate nemusím až tak často ani do toho quick menu.
Už na P sa dá fotiť skoro všetko (pomocou rollerov skorigovať expozíciu/clonu + krížovým ovládačom meniť ostatné)

Vyhovuje mi aj to "veľké menu", lebo je delené podľa oblastí a ešte k tomu abecedne (hoci len v angličtine) ;-)
A - autofocus -> veci týkajúce sa ostrenia
B - buttons -> tlalčidlá
C - continuous
D - display -> nastavenia zobrazenia
E - exposure -> všetko čo sa týka expozície a nastavení kvality snímky
F - flash -> nastavenia blesku
.. až u G to nesedí - colors => nastavenie farieb
atď (video, hľadáčik, ...)

Aj Panasonic TZ200 má tieto oblasti, ale má ich menej (hoci na prehľadovú obrazovku by sa zmestili)
Po oblastiach to má spravené aj Sony, ale nie sú tak pekne zobrazené na jednej obrazovke ako to má Oly/Panasonic.
Ešte som v tom nenašiel žiadnu logiku a tak keď niečo hľadám kamošovi, tak musím prejsť všetky oblasti.
(preklikať sa všetkými obrazovkami a všímať si ich nadpis)
Asi najhoršie to má Canon: bez nadpisov, len s číslami: 1, 2, 3, 4, 5, 6 .. tam už treba sledovať aj samotné nastavenia.
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod landov 24. 9. 2019 16:28

Pemar: fotka sa mi paci, myslim ze ziadne velke upravy tam ani nie su potrebne. Vyhoda moznosti orezu z 42MPx su velmi prijemne, chapem, ze D500 je u teba v utlme :-)

AwwA píše:
landov píše:Tak APSC pokracuje dalej, Canon s DSLR a Nikon s CSC...zatial :tleskani
https://nikonrumors.com/2019/09/23/brea ... soon.aspx/

Sony A6100 a A6600 se počítají také?

samozrejme, ze ano

-- 24. 9. 2019 17:29 --

bob222 píše:Aj Fuji, nie?

isteze
landov
Expert

Odeslat příspěvekod Ganec 24. 9. 2019 16:45

pemar píše:.. fotí z ruky a tím, co má (300/4 PF). Je to pak sice jen výřez, ale na Facebook nebo Instagram to bohatě stačí.
:hm

Takže:
- v podstate vláčiš so sebou len pevnú 300-ku, lebo ostatné zoomy na FF sú už príliš ťažké alebo krátke
- potrebuješ kvôli tomu kilový foťák so 45 megapixelami, aby si potom mohol robiť výrezy
- čo najväčšiu kartu aby sa ti tam tie zábery vošli, mala by byť aj čo najrýchlejšia, aby ťa to moc nespomaľovalo
- k tomu potrebuješ ten najvýkonnejší počítač, lebo čím viac megapixelov, tým väčší výkon PC je potrebný
- no a "finální verze, ta bude tak za týden nebo dva, až se dostanu k postprocesingu"
=> bude vo výsledku podobná tomu, akú by si s mFT bezzrkadlovkou spravil už na mieste :oops:
(a aj tak prevyšujúca možnosti facebooku/isntagramu)

Stačilo by, ak by si už počas fotenia nastavil správnu expozíciu, kontrast a pri fotení dbal aj na kompozíciu
.. a nesústreďoval sa celý čas len na ostrenie a udržanie foteného objektu v prostriedku
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod FXE1 24. 9. 2019 18:48

Pemar foto už je teraz dobré, akurát mi neide do hlavy, pre čo sa do Teba v každom druhom príspevku naváža náš národný klaun ? Pre..ahol si mu frajerku, kým on fotil s MFT, či čo :) Zrejme to v tom 0,76 MPx EVF nezbadal :)
FXE1
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar 25. 9. 2019 03:09

Díky, mám už relativně dobrou představu, jak to vyfotit. Ideálně bych to fotil 600/4 nebo 800/5.6, protože ty objekty jsou vesměs hodně daleko a využil bych tím plně schopnosti FF. Nicméně, tyhle objektivy jsou vesměs velké, těžké a drahé, takže to většina fotografů kompromisuje, včetně mne.

Protože jsem znal přesné termíny a protože jsem na těchto akcích naposledy, zkusil jsem si je vypůjčit přes NPS, ale místní pobočka Nikonu je vůbec nemá, takže jsem musel vystačit s tím, co mám.

Vzhledem k charakteru akce nebyla šance se dostat blíže (což jinak v 99% situaci je), takže jsem snad poprvé naplno využil možnost cropu, není to ideální, ale pro můj účel to stačilo. Tady by se uplatnil 500/4 (pro mne by ale musel být v PF verzi, s velkým teleobjektivem nemám chuť se tahat). Jako výhodu jsem vnímal to, že jsem mohl libovolně dlouho fotit z ruky, rozdíl mezi 300mm a 420mm jsem vnímal jako relativně zanedbatelný, u obou jsem dělal výřez.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Fidko 25. 9. 2019 06:18

Podla mna by sa dal solidny vysledok dosiahnut aj s nejakym Tamron/Sigma 600mm zoomom, ale to uz su dve kila.
Fidko
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar 25. 9. 2019 06:59

Přes dvě kila jen objektiv, s tou pro mne nevyhovující světelností, nicméně místní profesionální fotograf ho měl nasazený na D750, takže je to také opce.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Ganec 25. 9. 2019 07:04

FXE1 píše:Pemar foto už je teraz dobré, akurát mi neide do hlavy, pre čo sa do Teba v každom druhom príspevku naváža ..
FXE1: ty máš nejaký problém so zrakom? :--
Ja nereagujem na každý druhý pemarov príspevok :pozor
:D

Veď si to skontroluj:
=> posledných 5 strán - kedy pemar napísal 7 príspevkov - som na neho nereagoval .. až doteraz
.. a to som za ten čas napísal 10 príspevkov, z toho 3 boli adresované aj tebe

Ale keď už si sa musel ozvať .. a nijakým argumentom nereaguješ na to čom som napísal .. ale "rozvíjaš inú vojnu" (*)
=> tak som očividne trafil klinček po hlavičke :twisted:
(že s DSLR je problém spraviť zábery už na mieste, lebo sa treba sústreďovať na ostrenie a potom ich treba dorábať)

(*) totižto, keď už na mňa útočíš vykonštruovanými dohadami + pokusom o zahanbenie (lebo mám niečo čo "má menej")
=> tak to znamená, že v tejto diskusii som vyhral -> a preto sa snažíš vytvoriť inú diskusiu, v ktorej by si mal navrch

FXE1 píše:v tom 0,76 MPx EVF
no vidíš: tebe sa to zdá málo .. a predsa to stačí a v ničom ma neobmedzuje! :-]
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod landov 25. 9. 2019 07:26

Fidko píše:Podla mna by sa dal solidny vysledok dosiahnut aj s nejakym Tamron/Sigma 600mm zoomom, ale to uz su dve kila.

Myslim, ze ano, jedine problem je hmotnost. Ale plne chapem pemara, ze pouzil D850 + 300/4PF + crop. Tato zostava je fakt vydarena. Sam mam 300/4PF a este stale ma udivuje ake je to male, lahke a opticky vydarene sklo.
No a cropovat z D850 pri 42MPx a zaroven vyuzivat benefity FF cipu je parada.

FXE1: nekrm trolla pls ;-)
landov
Expert

Předchozí stránkaDalší stránka