Kdy nahradí bezzrcátka APS-C zrcadlovky?

Obecná diskuse aneb Co se jinam nevešlo

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod chvd 14. 1. 2019 00:55

Davidof píše:Ten šroubek jde přímo na tělo objektivu, takže se to neotáčí, leda na sílu.
Ale v té 200 cvaká v klidu nějaký optický člen ... jen aby bylo vše jasno předem :-)

To je možná ta předinstalace na 200-400 hires. S novým fiirmwarem vám to půjde hacknout a povolit softwarově. :D
Co jsem se zde naucil:
Čím více MPX nebo větší datová velikost, tím více detailů.
Čím větší "dynamický rozsah snímače", tím vhodnější na focení pošmourna, zamračena.
Software neprodáváný v krabicové verzi zákonitě upadá ve vývoji.
chvd
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davidof 14. 1. 2019 09:01

Na HiRes si počkám do března/dubna. Moc se těším na ty diskuse ;-)
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod Ganec 14. 1. 2019 10:23

Mňa zaujímajú aj tie nastavenia, čo k tomu vymyslia. Napadajú ma hneď 3:
1) zachovaj pohyblivé objekty z 1 záberu
(alebo voliteľne: buď posledného, alebo toho, ktorý obsahuje najmenej pohybu)
2) použi AI pri rekonštrukcii pohyblivých záberov (asi bude vyžadovať viac CPU)
3) odstráň pohyblivé objekty

-- 14. 1. 2019 10:23 --

wikxzen píše:ten "haj-res" si už konečně někam strčte - nudnější téma neznám. :D
Je celkom pochopiteľné, že ťa nebaví riešiť fíčurku, ktorú tvoj foťák ešte nemá
(hlavne ak ju nemá žiaden model "tvojho systému")
Ale neboj, predpokladám, že je to tak len dočasne .. FujiFilm sa novým technológiám až tak moc nevyhýba
=> už naimplementoval IBIS, takže je celkom pravdepodobné, že časom naimplementujú aj high-res O:-)
(hoci kvôli X-trans by to museli naiplementovať nejako inak, keďže u neho by 4 zábery na jeden "kompletný" záber nestačilo)

Podľa mňa je "highres" viac ako zaujímavá téma:
- vďaka nemu snímač konečne zobrazuje pravdivé detaily
=> teda to, čo mu objektív poskytuje a nie to, čo si debayering algoritmus domýšľa
Vďaka porovnaniu single a highres záberov (výsekov) tie rozdiely konečne vidno. A sú celkom zaujímavé.

-- 14. 1. 2019 10:28 --

Radek71 píše:chce to neco ve dne s moc detailama
Podľa mňa je tam tých detailov dosť...

Pridal som tam ešte záber, ktorý som spravil pár minút predtým.
Po zosvetlení a zmenšení na rovnakú veľkosť ten rozdiel dosť vidno (a vybral som výsek, kde je aj pohyb)

Normal:
Obrázek

High-res
Obrázek

-- 14. 1. 2019 10:31 --

Tá osoba v pohybe by sa určite dala pomocou firmwaru odstrániť (už teraz ju skoro nevidno)...
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davidof 14. 1. 2019 11:06

No, nevím, tyhle záběry nevypadají úplně přesvědčivě, nic ve zlém. Nemohu najít místo, kde by ten HiRes jasně dominoval.

Můžu se mýlit, ale podle mě bude HiRes v nejbližších letech spíš speciální doplněk k normálnímu módu - mluvím o potenciálním využití pro 35mm Lumixy. Příklad - nějaké fotky pobřeží moře, s jasnou strukturou kamenů, s rozmazanou vodou. Nebo zasněžené Dolomity - skály, sníh, jasné struktury. Plus produktovka, makro a foto architektury apod.

Tam, možná, může někdo, kdo se tím živí, seznat, že ty extra pixely nějak využije.

Osobně moc nevěřím, že by nějaká AI obstála před pixel peepingem u listí, trávy apod. Maximálně se nějak podaří rozumně implementovat tu deterministickou metodu založené na jednom obrázku extrapolovaném na dvojnásobné rozlišení.

Jinak ale - už teď se dělá focus stacking na počítači, někdo skládá sedmdesát snímků aby dosáhl kýženého efektu, jiný skládá snímky s různou expozicí. A nikdo se tomu nediví a nepokládá to za podvod.
Tak proč by nešlo složit HiRes s jedním z těch zdrojových RAWů ve Photoshopu ručně ?
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod pemar 14. 1. 2019 11:14

Viděno z pohledu Arsenalu, vše je založeno na tom, že je to na stativu a pak to relativně funguje. Z ruky, ani náhodou.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Davidof 14. 1. 2019 11:57

No, taky myslím, že pokud někdo chce zjemnit 40 Mpx rastr na třeba 120 Mpx a nějak takto konkurovat středoformátům, tak to bude mít šanci na úspěch jedině ze stativu. Ty nároky na přesnost budou enormní.

U Olympusu jsem zvědav, co vyčarujou, ale každá dnešní spekulace bude za měsíc legrační. Odhaduju, že půjdou cestou ručního HiRes, protože tu stabilizaci mají famózní, ale bude to mít spoustu ale :-)
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod chvd 14. 1. 2019 13:58

Ganec píše:1) zachovaj pohyblivé objekty z 1 záberu

Tak na to se těším, budeš fotit krásnou podzimní alej a nebudeš tamn chtít mít mázlý to děcko, co tam jezdí na trojkolce, takže:
1-dáš volbu "nezachovej pohyblivé....."
2-zvolíš kompozici
3-fakan na trokjolce se zastaví, aby se vysmrkal
4-mírně foukne větřík
5-a ty máš HIRES fotku smrkajicího klučiny v postapokalyptické aleji
To bude cool!
Naposledy upravil chvd dne 14. 1. 2019 14:26, celkově upraveno 1
Co jsem se zde naucil:
Čím větší "dynamický rozsah snímače", tím vhodnější na focení pošmourna, zamračena.
chvd
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Mikeczcz 14. 1. 2019 14:15

Mě přijde docela zvláštní ta připočůranost z AI, jakože to dáme AI a ta nás spasí, kdo aspoň tuší, jak tyhle systémy fungují, jaké objemy dat a vypočetní výkon potřebují, ...
Mikeczcz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davidof 14. 1. 2019 14:21

Však tam žádná nebude, maximálně to vybere dílčí RAW s nejmenšími rozdíly a možná ho nějak trochu sofistikovaně zvětší.

-- 14. 1. 2019 14:33 --

A navíc - tohle bude taková třešnička na dortu, která bude zajímavá, když bude splněno asi třistapadesát dalších podmínek :-)
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod Mikeczcz 14. 1. 2019 14:46

To byla spíš reakce na Gance, který by to nechal vyhodnotit AI a potřebuje na to "trošku víc CPU"

Pokud bychom se bavili o nějaké skutečně AI, tak si to dokážu spíš představit na Cloudové bázi, tzn z foťáku mám 8x snímek ať už v jednom nebo 8 souborech, ty uploaduju na nějakou cloudovou službu, která mi to do dvou hodin spočítá. V takových případech se dá bavit o tom, že dává využití AI technicky smysl o tom, že dává businessový smysl pochybuji pořád.
Mikeczcz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davidof 14. 1. 2019 15:03

Já to tak pochopil :-)

Možná ten cloud a super počítač by mohl něco spočítat, akorát teda mě to teď dělá 80Mpx RAWy o velikosti 120 MB a to mám jenom 12 bitů.

Evidentně to bude pro hodně profesionální profíky :-)
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod chvd 14. 1. 2019 15:04

MikeCZ:
Já si myslím, že ten Gancův hires lze spočítat klidně za 0,254sec třeba pomocí SČOTu.
Co jsem se zde naucil:
chvd
Návštěvník

Odeslat příspěvekod bob222 14. 1. 2019 15:12

No, ja mám teraz oba stroje 24 mpx a je to až až aj na veľkú tlač. Nehovoriac o nárokoch na zobrazenie techniku. Fakt neviem dôvod na to mať 80 mpx. Ani billboardy pri ceste sa tak nefotia.
Ale možno to niekto užije, olouš už takých hovadín mal.
Skôr ma zaujala avizovaná 7,5 ev stabilizácia, to uż je celkom masaker.
bob222
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Fidko 14. 1. 2019 16:15

Mikeczcz píše:Mě přijde docela zvláštní ta připočůranost z AI, jakože to dáme AI a ta nás spasí, kdo aspoň tuší, jak tyhle systémy fungují, jaké objemy dat a vypočetní výkon potřebují, ...

Ono hlavne myslim, ze "realna" AI by vyzadovala aj HW podporu ktoru E-M1X nedostane, pretoze je to je stale len ich vlajkova lod ktoru ani neplanuju predavat. Sluzi len na demonstraciu toho co Olympus dokaze a tak tam flaknu CPU z tri roky starej E-M1, akurat teraz budu 2. Vrazat stare CPu do vlajkovej lode, to snad nerobi ani Canon.

fidko chce 80Mpix aby mohol fotit holuby sirokacom :-D Canon chysta 100mpix, to bude fotak pre mna. Kupim k tomu nejaku slusnu 24mm a budem s tym fotit vsetko od krajiny az po BIF.
Fidko
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Ganec 14. 1. 2019 16:21

Davidof píše:mě to teď dělá 80Mpx RAWy o velikosti 120 MB a to mám jenom 12 bitů.
Ono je to vraj preto až toľko, lebo high-res RAW nie je komprimovaný
(na rozdiel od ostatných RAW-ov, ktoré mi pri 20 megapixeloch zaberajú len 16MB)

Dočítal som sa to na nejakom fóre .. keď som sa snažil zistiť, či sa jednotlivé zábery dajú z toho RAW extrahovať. No asi sa to nedá. Aspoň nikto nevedel ako. Ale aspoň som sa dozvedel to o tej komprimácii...
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka