Kdy nahradí bezzrcátka APS-C zrcadlovky?

Obecná diskuse aneb Co se jinam nevešlo

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod pemar 8. 5. 2018 14:45

Já mám kvůli služebním cestám do Asie očkování na žloutenku a břišní tyfus a vozím s sebou antimalarika (ale strašně nerad je jím, jsou to dost dryáky, kvůli průjmům a riziku zažívacích potíží si i zuby čistím balenou vodou, mám očkování na meningokoka, pneumokoka, vzteklině a encefalitidě, vozím s sebou antibakteriální gel a repelenty proti hmyzu), i manželka k těmto destinacím přistupuje s respektem. Dát si něco u stánku nebo s domorodci je podle mých zkušeností rizikové, ale pokud to je připravované na woku přímo přede mnou, tak je riziko o kousek menší, když pominu čerstvost a kvalitu potravin. Problém může být kontaminovaná voda nebo baktérie, nemáme na to z Evropy vybudovanou imunitu. Jarní závitky za studena jsou sice "jen zelenina", ale bral už bych je jako zážitek s mírně zvýšeným stupněm rizika, stačí, že je umyjí v místní vodě a je zaděláno na zdravotní problém.

Já si trochu připlácím za mírný luxus a trochu vyšší stupeň hygieny, ale ať dělá člověk v Asii nebo Indonésii cokoli, úplně eliminovat rizika se nedá, takže se snažím nejít průšvihu naproti, zbytečně nehazardovat.

Rád bych měl pár ukázkově zpracovaných fotek z Vietnamu (tyhle jsou Davida Lazara), byť až s přehnaným postprocesem ve stylu National Geographic:

https://c2.staticflickr.com/4/3792/3333 ... f93d_b.jpg
https://c2.staticflickr.com/8/7770/2694 ... 5dd1_b.jpg
https://c2.staticflickr.com/6/5771/3039 ... deec_b.jpg

ale ty moje budou spíše vypadalat takto:

https://c2.staticflickr.com/6/5819/3082 ... 2d1b_b.jpg
https://c1.staticflickr.com/1/562/20369 ... bd20_b.jpg

Ta poslední fotka si vyloženě říká o to, vzít s sebou dron. To je ale ve Vietnamu trochu pakárna, kolega potřeboval papír, který si musel obstarat ještě v Praze na Vietnamském velvyslanectví, navíc každý let dronu ve Vietnamu se prý musí registrovat a někam hlásit, což většina nedělá a obchází to tím, že požádá o souhlas kapitána. Jinak prý létání samotné je pak bez problému, pokud se člověk nechová jako idiot a nikoho dronem neobtěžuje. A vyhnout se letišti v Danangu.

neboť nejsem profesionál a ne vždy se donutím o dovolené brzy vstát a kvůli fotce obvykle neriskuji koupání v místní vodě nebo dokonce zranění.
Naposledy upravil pemar dne 8. 5. 2018 15:22, celkově upraveno 1
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Mikeczcz 8. 5. 2018 15:21

Já mám obecně trochu vnitřní blok proti tomu do sebe cpát léky a očkování. Před každou cestou kontroluju stránky MZV, tam se vždy objeví varování před akutními riziky a co je skutečně nutné mít očkováno. Jinak se řídím selským rozumem. Nepít nebalenou vodu je základ - ani led, stačí jednou vidět, jak ho vyrábí a manimulují s ním a člověka to rychle přejde. Čistění zubů místní vodou mi nikdy nic neudělalo, ale dávám si pozor, abych skutečně nic nespolkl. Jídlo řeším zásadně s místnima taktikou, najíst se tam, kde je hodně místních. Jídlo se tam nestihne skazit. V rozvojových asijských zemích mám dokupy asi 3 mesíce čistého času + 6 měsíců na Taiwanu, který je v některých částech taky hodně rozvojový a střevní potíže jsem měl jednou.

Btw, jarní závitky jsou deep fried, takže z tech bych ti nic být nemělo. Skvělé letní závitky jsme měl v jednom "homestay" na mekongu, ale tam to riziko vnímám větší.

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek
Mikeczcz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 8. 5. 2018 15:32

Já mám většinu očkováni v rámci cestovní medicíny, takže víceméně povinně, ale ti doktoři nejsou blbci a necpou do nás nic zbytečně, naštěstí. Ty antimalarika nám důrazně doporučují v době dešťů a do nějakých destinací. U mne je jedna z nejrizikovějšich destinací Indie, s velkým odstupem pak všechno odstatní mimo Evropu, kvůli tomu mám těch očkováni více, než bych měl soukromě.

Jinak ty jarní závitky jsou dvojího druhu, jedny jsou smažené a ty mi chutnají a druhé jsou z rýžového papíru a jedí se studené, ty se ve Vietnamu dělají s velkou oblibou, manželka je miluje a mně spíše nechutnají.

Nezkoušel jsi navštívit některých z těch jejich národních parků?

Ta fotka z té lodi se mi velmi líbí.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Mikeczcz 8. 5. 2018 15:38

Měl jsem v plánu něco kolem Nha Trang, ale nakonec nevyšel čas. Ve Vietnamu mám za sebou kolečko, Ho Chi Ming, Mekong Delta, Hanoi, Sa Pa, Halong Bay. Sestra byla ještě navíc v Ba Be national park a pochvalovala si hodně. Vietnam si dám určitě ještě jednou, největší problém bude jestli se s přítelkyní domluvíme, jestli dáme sever nebo jih.

Opatrnosti z Indie rozumím, nikdy jsem tam nebyl, ale co znám z doslechu mi úplně stačí. Nicméně, tam se dá zažít zajímavá dovolená. Sestřenice tam strávila dva týdny v resortu někde kolem Goa, výlety na motorkách do džungle, koupání a tak. Na mě přílíš velká komerce, ale hádám, že to bude spíš tvůj typ dovolené.

Edit: jako dovolenkový resort mě napadá ještě ostrov Phu Quoc, letadle s Ho Chi Ming je to pod hodinu.
Naposledy upravil Mikeczcz dne 8. 5. 2018 15:42, celkově upraveno 1
Mikeczcz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lukas_highenergy.cz 8. 5. 2018 15:40

Znama moudrost ze sluzebních cest praví, že "kdo se v Indii nepo_ral, ten nejedl prave mistni jidlo" :-D
lukas_highenergy.cz
Moderátor

Odeslat příspěvekod pemar 8. 5. 2018 15:44

Já jsem tam místní jídlo už vícekrát s opatrností jedl, bez následků, ale největší problémy za poslední roky jsem měl jednou po whiskey se sodou těsně před odletem v Mumbai. To byl trest za tu sodu, která tam nepatří.

Manželka více preferuje kombinaci Srí Lanka a Maledivy, mně více než Vietnam láká Thajsko, je sice dost zprofanovanované, ale miluji thajské jídlo.

A štve mne, že asi budu muset tahat s sebou notebook, posledně jsem měl s sebou jen přenosný wifi hardisk s SD kartou, který jsem ovládal z iPadu a na něm zálohoval RAWy, měl jsem to nastavené tak, že stačilo zastrčit SD kartu (bohužel nevím o žádné variantě s XQD kartou a SSD diskem). Ten hardisk mi ale odešel a nahradil jsem ho SSD přenosným hardiskem, nemá ale WiFi a čtečku na SD/XQD.

Jinak kolega mi říkal, že Nikon má zaregistrované dvě nové FF těla, čeká se, že jedno z toho bude zrcadlovka a možná to bude Nikon Df II s EVF a druhý má být nástupce D750, čeká se, že bude mít AF jako D850/D500. Takže uvidíme.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod lukas_highenergy.cz 8. 5. 2018 19:18

No ono pemare taky dost zalezi, co beres jako "mistni jidlo". Z vecere v Leela Palace v Bangalore ti predpokladam blbe nebude, i kdyz to bude "zarucene indicky jidlo". Ja treba zasel s mistnima do firemni kantyny (slusny hardcore) a chodil s nima do reatauraci, co navstevuji oni. Plus sme pochopitelne "oficielne" vymetli i ty luxusni, co sou na sluzebce povinny... Co sem teda jediny v Indii neriskoval, bylo jidlo na ulici. A pritom tohle mam vyslovene rad a treba v Thajsku sem jedl cokoliv, co me zaujalo.... Kazdopadne Indie je na foceni kuxusni, jen to chce nekam do vesnic ma sever pod hory. Stred je hnus a jih neznam.
lukas_highenergy.cz
Moderátor

Odeslat příspěvekod pemar 8. 5. 2018 19:56

Jídlo v pětivězdičkovém hotelu neberu za místní jídlo, firemní kantýna se také hodně liší, v kancelářích v hlavním městě je to na úrovni místního KFC, i místní si dost často posílají pro pizzu nebo nějaké curry a k tomu plechovka coca-coly, relativně bez rizika, když se člověk vyhne majonézám a posype si i pizzu chilli, jako místní.

Klasícký street-food na ulici je rizikový, maso bylo na tom slunci hodiny, u zeleniny je to o kousek lepší, pokud jí nemyli, pokud to smaží na plynovém hořáku, tak to nemusí dopadnout špatně. Dá se přežít lisovaná třtinová šťáva přímo z ulice, jinak v případě nutnosti volím radši čaj, než Lassi, i když takové mango je v Indii mnohem lepší, než jinde.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Ganec 8. 5. 2018 21:15

Keď ti tak záleží na tom jedle, tak nie je jednoduchšie zájsť do nejakej (vietnamskej) reštaurácie čo je nablízku? :--
Vo vedľajšom vchode máme nejaký viet-house, tak som si tam dnes dal Bún Dau polievku (ako full jedlo) .. pre zmenu. Doteraz som si vždy dal nejakú malú polievku + nejaké "druhé" kompletné jedlo. No vždy som bol potom nejaký unavený. Ale ani dnes sa mi nič nechce :-(
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod bob222 9. 5. 2018 05:38

Ja mám rád vietnamské PHO polievky v rôznych verziách a samozrejme ramen.
Ale žeriem to len po európe, v číne som bol raz pracovne a moc som sa von nedostal.
bob222
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar 9. 5. 2018 05:56

Tu cca desetidenní dovolenou mám od toho, abych se psychicky a fyzicky zregeneroval a vydržel pracovat pod velkým stresem další čtvrtrok nebo půlrok. K tomu většinou potřebuji úplně změnit prostředí (v Čechách jsem myšlenkami pořád u pracovních témat) a nemuset řešit žádné problémy s jídlem nebo něčím jiným, trochu se nechat rozmazlovat. Nedílnou součástí je zachytit pár nejlepších momentů fotograficky, to mne psychicky nabíjí i po návratu domů.

Protože takhle jezdíme třikrát nebo čtyřikrát do roka (na lyže, na hory, k moří, ...), tak už jsme na těch opravdu pěkných místech byli vícekrát a nutí nás to zkoušet nové, celkem pochopitelně s nižší úspěšností. Ony i ty tradiční destinace v Rakousku, Itálii nebo Francii se velmi zhoršily, kvůli ztrátě tradic a nájezdu těch, kteří si toho dobrého neváží. Ty indoevropské destinace jsou exotičtější, ale vadí mi tam ta špína a zdravotní rizika, člověk musí být pořád trochu ve střehu, navíc dostupnost by byla o hodně lepší z Austrálie nebo Činy, lety z Prahy jsou docela opruz.

Ve Vietnamském jídle mi něco vadí, Ramen si rád dám v Evropě i v Asii, ale raději takový ten čínský, ten mi chutná o dost více, sranda je, že oni ho jí hůlkami. Ujíždím na nudlích Phad Thai. O jídlo samotné ale nejde, většinu z jídel, co mám rád, umím i uvařit.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod bob222 9. 5. 2018 06:24

Ja zas takto nemusím väčšinu arabskej kuchyne, ich kombinácie korenia mi občas fakt nelezú cez krk.
bob222
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Radek71 9. 5. 2018 08:06

Nejlepsi je, kdyz se naockujes, ja dal tyfus, zloutenka a jeste neco a koupis antimalarika. Pak v Africe narazis na cecha, ktery je tam dva roky a zadny antimalarika nema na ockovani jsem se neptal. Rikas si "to je ale nezodpovedne" a stale si je teda neberes, protoze jeste nejses v tom regionu, ktery sviti jako stredni riziko (jsou tri levely - nejvyssi cerveny je jenom na par mistech v okoli nekolika malo jezer). Pak dorazis do te prostredni urovne a zdravotni sestra, co tam zije 10 let nema antimalarika a velmi varuje, ze vedlejsi ucinky jsou horsi nez priznaky toho prvniho stupne malarie s recidivou 65 let (nebo takove nejake cislo to je). Muj sef antimalarika vzal, "vykon" udrzel, ale slo mi to na sisku, delal takovy ty Donutilovky veci, ze se schoval za sutr a kdyz jsem sel okolo, tak vystoupil zpoza kamene, naklonil se na mne a rekl "jak se ti jde?" + dalsich 50 mimonskych veci.
Nicmene je to historka, kterou jsou negoogloval ve smyslu abych si precetl, jestli to ladi s beznou praxi (recidiva apod). Tady maji sanci papirovi certi.
Urcita rizika jsou vsude, klasicke prujmy bez horecky ma po asi 3 tydnech az mesici "kazdy", ovsem pokud ma nekdo problemy treti den, neji kvuli tomu z ulice a dela "opatreni", tak ma globalni imunitni problem a mel by s tim neco delat "vejlet/nevejlet". Skoro mam podezreni, ze ta idiotni skupina je furt stejna, koupi si Savo a vytiraji s tim kuchyn = nebudou bacily = budou zdravi a stastni.
Radek71
Návštěvník

Odeslat příspěvekod bob222 9. 5. 2018 09:17

Pchá, to buďte radi že nemáte doma osôbku so syndromom panickej hrôzy z bacilov. Stačí keď v TV hovoria o špine, ona už leští savom diaľkové.
Vyraziť niekam do indie, to by som bol predčasný vdovec bleskovo.
bob222
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar 9. 5. 2018 09:29

Pokud člověk jezdí do Indonésie jen do hotelů nebo resortů, tak asi stačí jen očkování proti žloutence, to se občas hodí i v ČR, následky nestojí za to žloutenku riskovat.

Břišní tyf / Salmonella se vyskytuje mimo USA a Kanady celosvětově, zejména se šíří v rozvojových zemích  Asie, střední a jižní Ameriky a Afriky, ale i ve Středomoří. U břišního tyfu je přenos zejména kontaminovanou vodou, syrovou zeleninou, zeleninovými saláty, stravou zakoupenou od pouličních prodavačů. Endiaron na to nezabírá, Imodium jen někdy, zkazí to dovolenou minimálně na 3 dny, vozím s sebou Ercefuryl, základ je prevence.

Malárie se vyskytuje především v tropické a subtropické Africe, dále Střední a Jižní Americe, některých částech Asie a Tichomoří. To, jestli budete mít smůlu a budete patřit mezi nakažené, to je otázka pravděpodobnosti, pokud se tak stane, budete bojovat o život a dovolená nebude mít ten žádoucí efekt zotavení, to je podle mne bez diskuse. Pokud není tropická malárie včas léčena, může postižený upadnout do kómatu a často dochází k úmrtí. Hrát si na hrdinu a odmítat používání moskytiér, účinných repelentů a insekticidů, léků proti malárii, které předepisuje lékař, to bych fakt nedoporučoval, každopádně stojí za to si ověřit rizika po příjezdu na místě.

U vztekliny bych také zbytečně neriskoval, nevyhledával bych kontakty s neznámými psy, liškami, mývaly nebo opicemi, i když jsou to třeba docela roztomilá zvířátka, protože i vzteklina patří mezi smrtelná onemocnění. Většina zemi aktivně likviduje ložiska nákazy a provádí očkování, ale i se mnou se v nějakém Monkey Forrest prala opice o batoh s fototechnikou, asi si myslela, že je tam něco k jídlu a nějaké to škrábnutí si člověk z toho odnese jedna dvě. A pak je to jen o náhodě (pravděpodobnosti).

Já jezdím převážně do nerizikových oblastí, ale pokud chcete pěknou fotku, musíte jí opustit. Hrát si pak na hrdinu a podceňovat rizika člověk může do doby, než se dostane do skutečného ohrožení (možná na rozdíl od vás zkušených) ten přechod dostatečně rychle nepoznám.
pemar
Expert

Předchozí stránkaDalší stránka