Kdy nahradí bezzrcátka APS-C zrcadlovky?

Obecná diskuse aneb Co se jinam nevešlo

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod kozakm 2. 3. 2018 12:49

Přiznám se, že fotit něco klidnějšího, tak na Sony přecházím hned. Objektivy bych si nechal a používal je s adaptéry. Sice bych při každém focení sprostě nadával nad ergonomií, ale ta spolehlivost AF-S je prostě skvělá.
kozakm
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Fidko 2. 3. 2018 12:57

Davidof píše:Fidko

Jak to myslíš - omezená podpora DFD u G9 ?

Myslim to tak, ze DFD funguje len na Panasonic sklach. Ano, podla recenzii to stale ostri velmi dobre, az sa to blizi E-M1, ale tie nativne skla este stale za istych okolnosti zvladnu viac.

Ale inak z mojej skusenosti s G9 by som povedal, ze S-AF ma rychlejsie nez E-M1 a to aj so Zuikami. V predajni som skusal 40-150 a prislo mi to lepsie nez E-M1 MK II (ale zase MK II som mal v ruke davno).

Napriek tomu ale G9 zvazujem. Nechavam to na osud. Mam na bazosi 40-150 f2.8 a pokial to predam, tak sa Olympusu zbavim a vezmem zrejme Canon a pokial nie ... asi zoberiem tu G9. E-M1 asi este potrva kym pride dalsia vlna zlacnovania a 1900eur za ten fotak proste nedam. Ma hromadu featur, ale to co od neho chcem zvlada len priemerne a za to je proste taka suma privysoka.
Fidko
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Davidof 2. 3. 2018 13:06

kozakm píše:Přiznám se, že fotit něco klidnějšího, tak na Sony přecházím hned. Objektivy bych si nechal a používal je s adaptéry. Sice bych při každém focení sprostě nadával nad ergonomií, ale ta spolehlivost AF-S je prostě skvělá.

Vždyť to zamykání fotky Ti dodělali, ne ? ;-)

Fidko

U té kombinace 40-150/2,8 + GH5 mám ověřeno, že to zvládá ostřit zcela bezpečně kontinuálně cyklistku 20km/h :-) Skoro je podezřívám, že si ty charakteristiky Oly skel změřili sami, akorát to moc neprezentujou ...
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod hoax 2. 3. 2018 13:06

U Sony mě vůbec neláká nabídka objektivů a do adaptérů se mi taky moc nechce. Zase ten AF je super. D750 je pro mě zatím pořád velmi dobrý foťák. Takže to momentálně neřeším a budu zvědav s čím přijde Nikon.
hoax
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Fidko 2. 3. 2018 13:18

Davidof píše:
kozakm píše:Přiznám se, že fotit něco klidnějšího, tak na Sony přecházím hned. Objektivy bych si nechal a používal je s adaptéry. Sice bych při každém focení sprostě nadával nad ergonomií, ale ta spolehlivost AF-S je prostě skvělá.

Vždyť to zamykání fotky Ti dodělali, ne ? ;-)

Fidko

U té kombinace 40-150/2,8 + GH5 mám ověřeno, že to zvládá ostřit zcela bezpečně kontinuálně cyklistku 20km/h :-) Skoro je podezřívám, že si ty charakteristiky Oly skel změřili sami, akorát to moc neprezentujou ...

Cyklista je snad ok, ale ja by som to chcel na BIF :-D Na druhej strane, 300 f4 stoji strasne peniaze a ked som sa nad tym zamyslel, aj tak by som skoncil maximalne s Leicou 100-400, pravdepodobnejsie s Panasonicom 100-300, takze pre tento case by som mal DfD stale k dipozicii. A ta G9 je naozaj univerzalny fotacik :)
Fidko
Pokročilý

Odeslat příspěvekod kozakm 2. 3. 2018 13:29

Davidof píše:Vždyť to zamykání fotky Ti dodělali, ne ? ;-)

A na tlačítka si můžu dolepit gumové kloboučky, aby se líp mačkala, že?
kozakm
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Radek71 2. 3. 2018 13:44

To s tou Palavou jsem nevedel. Vzdycky jsem myslel, ze je to lamino. https://finmag.penize.cz/kaleidoskop/33 ... nou-podvod
Radek71
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Devil007cz 2. 3. 2018 13:56

Ganec píše:
Dolgor píše:včera jsem dostal zprávu od Marka (z Shotkit.com), že je ve Vegas a prodává svoje Nikony a přechází na A7 III. Prý je to game-changer a hřebíček do rakvičky atd.
Veď A7III bude dostupná až v apríli .. tak ako na ňu môže prechádzať už teraz? :--

V evrope uz od 16. brezna. V US od 10. dubna.
Devil007cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kozakm 2. 3. 2018 13:58

Radek71 píše:To s tou Palavou jsem nevedel. Vzdycky jsem myslel, ze je to lamino. https://finmag.penize.cz/kaleidoskop/33 ... nou-podvod

:)
Vypil jsem tři flašky a teď píšu blogy o víně, no.
kozakm
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davidof 2. 3. 2018 14:03

kozakm píše:
Davidof píše:Vždyť to zamykání fotky Ti dodělali, ne ? ;-)

A na tlačítka si můžu dolepit gumové kloboučky, aby se líp mačkala, že?

Přesně. Plus pár jemných zámečnicko-soustružnických zásahů, a bude to ono :-)
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod Ganec 2. 3. 2018 15:18

Dolgor píše:přechází na A7 III. Prý je to game-changer a hřebíček do rakvičky atd.
A čo konkrétne o tom píše?
(prečo je práve tento model "game-changer"? Predchádzajúcej A7RIII niečo chýbalo, alebo mala až príliš veľa megaixelov?)

-- 2. 3. 2018 15:18 --

Dolgor píše:...Podle mne A7 III nemůže moc uškodit ani m4/3 ani APSC, po prvotním oblbení si většina lidí uvědomí jejich výhody - především, že mají daleko skladnější a praktičtější sestavu.
APS-C by uškodiť mohla:
keďže dokáže fungovať aj v CROP móde => môže využívať aj APS-C sklá, čím sa samotné APS-C stáva dosť nadbytočné
(hoci .. u A7III by tých scropovaných megapixelov bolo len 10 .. u A7RII a III by to už malo väčší zmysel)

Problém u FF (v porovnaní s mFT a APS-C) je skôr ten, že:
1) cenovo dostupným FF vždy chýba niečo dôležité
(buď rýchle fps, aktuálny AF systém, dotykové ovládanie, stabilizácia, high-res, 4K, .. )
2) cenovo odpovedajúce sklá sú len kompromisom
(buď v mechanickom prevedení, rozsahu zoomu, alebo ich slabšia svetelnosť zhoršuje ostrenie v horších podmienkach)
3) "nekompromisné" sklá sú zase pre zmenu už príliš veľké alebo nezaplatiteľne drahé

A čo za to ponúkajú navyše?
Sú to maximálne 2EV v použiteľnom ISO v porovnaní s mFT (a ešte menej v porovnaní s APS-C)

No a tie sa nielenže dajú nejako dohnať (stabilizáciou, high-res shotom, ...)
Ale v dnešnej dobe už ani nie sú také potrebné ako boli predtým:
- keď už je na mFT použiteľné aj ISO 6400, tak je to už len "o možnosti navyše využívať aj ISO 25600"
(čo už si fakt neviem predstaviť, k čomu by sa to vôbec hodilo)
=> teda už to nie je taký dôležitý rozdiel, ako v časoch keď sa jednalo o rozdiel medzi ISO 400 a ISO 1600
(čo pri fotení ľudí indoor znamenalo rozdiel medzi použiteľným a nepoužiteľným)
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ForeignerOnEarth 2. 3. 2018 15:38

Měl bych k tomu šumu a použitelnosti takovou drobnost. Upgradovali jsme před pár dny televizi.
Sony Bravia KD-49XE9005. 123 cm úhlopříčka, tedy nic moc extra velkého. Je to 4K a dá se moc hezky vyštelovat na prohlížení fotografií.
Má tedy rozlišení 3840 * 2160 (píšu to zpaměti, možná jsem se malinko seknul, jsem líný to googlit).
No, trošku jsem myšlenkově o nějaké to EV couvnul s tou použitelností.
Hlavně je hóódně vidět jakákoliv kudrlinka třeba na tmavěmodré noční obloze.
Prostě jsou vidět věci, které jsem při vyvolávání RAWů na 20-palcovém 1600 * 1200 EIZO monitoru neviděl. Nicméně jsem hodně rád, že jsem se vždycky s RAWy hodně patlal.
Věci, které byly zdánlivě zbytečné, se mně teď na 4K hodně vrací a jsem za to rád.
No, JPEGy z foťáků, které šumí nebo odšumují jsou na tom samozřejmě ještě horší.
Doporučuji Gancovi si pořidit něco podobného nebo ještě lépe třeba 55 až 75-palcovou 4K nebo 8K televizi a koukat se na fotky z m4/3. Pak Tě milý Ganče ty představy o tom, jak m4/3 stačí, hodně rychle přejdou. Teda pokud koukáš reálnýma očima a nekoukáš se přes růžovou mlhu.
Ale jinak je to zážitek..... ;-)
A počítám s tím, že časem budu chtít 4K video. :-)
ForeignerOnEarth
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Fidko 2. 3. 2018 16:15

No to ma podrz. FF chybaju tak strasne dolezite veci ako high ress ktorym Ganec za pol roka nafotil len pokusne snimky a aj tie musel clonit kalendarom :D
Fidko
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Dolgor 2. 3. 2018 16:18

Ganec, proti A7rIII to má mít lepší Eye-AF, plus rozumnější rozlišení pro svatební foto a výrazně nižší cena, což se počítá, když potřebuje 2 těla nejmíň. Otázka je, co bude říkat za rok, protože jeho reviews techniky jsou vždycky v extrémně nadšeneckým duchu a po čase trochu prohlídne. Např kvůli D750kám prodal svoje Canony 5DIII, důvod - výrazně spolehlivější AF a pružnější rawy. Pak přišel 5D IV a koupil si ho, důvod - AF jako D750 + výrazně vyšší kvalita konstrukce. D750ky se mu začaly rozbíjet, není divu při nájezdu, jaký má fotograf s 50ti svatbami ročně, D750 není konstruovaný jako D850 nebo 5D. Tohle je imho důležitý moment, A7 je malinký tělo za 2000 USD a určitě má konstrukční kompromisy, které se u heavy-usera projeví.
Dolgor
Pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka