Kdy nahradí bezzrcátka APS-C zrcadlovky?

Obecná diskuse aneb Co se jinam nevešlo

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod standavfr 9. 3. 2017 14:53

Ganec přece vždy zdůvodní nezdůvodnitelné,obhájí neobhajitelné,překroutí nepřekroutilné.
standavfr
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Fidko 9. 3. 2017 15:01

Ono aj drzat pridavny Grip je uplne iny pocit ked vies aky bol drahy. S gripom, ktory je sucastou tela tento pocit nedosiahnes. Podobne je to aj s externym hladacikom.
Fidko
Pokročilý

Odeslat příspěvekod hoax 9. 3. 2017 15:07

Podle mě je dotykáč jednoznačné plus a když ho nechcete používat nemusíte. Hlavně u Liveview, to se nedá srovnat s klasikou, koukněte třeba na 5D IV. Ano, pořád se liveview občas hodí, práce na stativu např. interiér, podhled atd. atd. K tomu budou výrobci stejně "donuceni" u dalších DSLR modelů.
Na druhou stranu tu máme zase extrém, kdy podle někoho je prohlížení fotek na DSLR jako za trest.
hoax
Návštěvník

Odeslat příspěvekod landov 9. 3. 2017 15:33

Tak schvalne, autor tejto perly ? :D :
väčší grip -> pocit istého držania -> tendencia k ladabylému foteniu jednou rukou
menší/žiaden grip -> správne a bezpečné držanie dvomi rukami
^^

Mimochodom, začínam chápať tvrdeniam typu "Fotit s nataženýma rukama":
Proste niektorí čo majú foťák s väčším gripom nevedia ako by sa malo správne fotiť...
landov
Expert

Odeslat příspěvekod Fidko 9. 3. 2017 15:34

Ale tu nejde o to, ci je dobry, alebo zly, ale o to, ze na zrkadlovke sa udajne neda pouzivat, lebo Ti odpadne ruka, alebo take nieco.
Fidko
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Alešak 9. 3. 2017 16:09

Ganče najdi někde v tvém okolí lezeckou stěnu nebo bouldrovku a zajdi si tam otestovat to, co se týká gripu.
Postav se pod kolmou cestu s velmi malými, až skoro nicotnými chyty(gripy) a zkus lézt na horu. Řeknu ti už
dopředu co se stane,vylezeš lautrhovno, protože se na těch malých chytech(gripech) neudržíš. Pak se postav
pod převislou cestu s velkými chyty(gripy) a možná že i když budeš lempl, tak někam vylezeš. A víš proč?
No protože velký chyt(grip) se lépe drží. A nechci tu od tebe číst, že nejsi trénovaný sportovní lezec, kteří
to lezou v pohodě a že ty jsi trénovaný dlouholetý držič malé bezzrcadlovky se symbolickým náznakem gripu.
Tu jde o pochopení logické věci, jako je to, že větší fotoaparát s větším a dobře tvarovaným gripem se
prostě lépe a pohodlněji drží a tím pádem lépe ovládá, nic víc, nic míň. Ale chtít po tobě logiku a chápání
je asi nemožné...
Alešak
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 9. 3. 2017 16:54

Puntík píše:
Ganec píše:Vznikol vôbec nejaký profi objektív na APS-C zrkadlovky, odkedy vznikli bezzrkadlovky? ;-)

Ano, Pentax vyšel s celou kolekcí, tedy 16-50/2,8, 50-250/4, 55/1,4, 100/2,8, 200/4 a 300/4 mm a ještě něco. Kromě dalších (nových) levnějších typů, všechno pouze na APS-C.
Tak rekapitulácia:
- 16-50/2,8 => je z roku 2007 - to bezzrkadlovky ešte neboli.
- 55mm F1.4 + 60-250mm F4.0 => 22 spetember 2008 .. teda 10 dní po oznámení Panasonic G1. Tak teda OK, dostal si ma :-)
- 300mm F4.0 => január 2008 - to bezzrkadlovky tiež ešte neboli
- 100mm F2.8 Macro => 9. dec. 2009 .. to je profi sklo?

-- 9. 3. 2017 16:54 --

ForeignerOnEarth píše:tak například kromě jiného nedávno vznikl:
Nikkor AF-S DX 16-80mm f/2.8-4E VR
Sorry, ale nebol si to ty, kto tu písal, že to nie je taký profi objektív ako bol 17-55/2.8? Že je to len kompromis?
(tuším preto, lebo nemal deklarované ani utesnenie, ani ring USM ostrenie, ktoré je typické pre profi sklá na DSLR)

-- 9. 3. 2017 16:58 --

Alešak píše:Tu jde o pochopení logické věci, jako je to, že větší fotoaparát s větším a dobře tvarovaným gripem se
prostě lépe a pohodlněji drží a tím pádem lépe ovládá, nic víc, nic míň.
To vôbec nie je logické: držanie a ovládanie sú 2 nezávislé pojmy.
(a ak to tak je u DSLR, môže to byť aj zámerom výrobcov nalákať kupujúcich do nákupu drahších tiel, hehe ;-) )
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Alešak 9. 3. 2017 17:15

Já jsem to věděl, marnost nad marnost. To je jako hrách na stěnu házet... Ganec si tu mele stále svou
dokola, jako starý kafemlejnek. A nepřestane a nepřestane, dokud někdo ten kafemlejnek nehodí do
hajzlu...
Alešak
Návštěvník

Odeslat příspěvekod standavfr 9. 3. 2017 17:34

Na tohle mám,v případě že nešlo o smrtelnou chorobu,dost radikální názor.
Naposledy upravil standavfr dne 9. 3. 2017 18:27, celkově upraveno 1
standavfr
Návštěvník

Odeslat příspěvekod AwwA 9. 3. 2017 17:47

Ganec a pocita se Sigma 18-35 nebo SONY DT 16-50 f 2,8 SSM?
AwwA
Návštěvník

Odeslat příspěvekod bob222 9. 3. 2017 17:48

Jak sa pozná profi sklo? A ak profík použije 50/1,8, stáva sa to profi sklom alebo profík prechádza k amatérom?
Utesnené a odolné je aj olyho 12-50 a od profi skla ma sakra ďaleko.
bob222
Pokročilý

Odeslat příspěvekod standavfr 9. 3. 2017 18:30

Definici slova lepší už jsme od Gance četli,teď by nám mohl definovat profi sklo.
standavfr
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ForeignerOnEarth 9. 3. 2017 18:32

standavfr: definice profi skla je jednoduchá:
"Profi sklo má ve svém názvu označení Pro nebo alespoň m.Zuiko."
ForeignerOnEarth
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 9. 3. 2017 19:18

S tím držením a ovládáním jsme si také dlouho myslel, že velké tělo je spíše na škodu, neměl jsem to ničím podložené, byl to jen pocit.

Kolega, který má pár let zkušenost z produkčního focení pro agentury se nad tím jen usmíval a pozval mne k nim domů, ať zkusím kombinaci 200/2 a velké tělo. Hodně mne nahlodal směrem k většímu tělu a když jsem si pak osahal na předváděčce D5/D500, neváhal jsem ani vteřinu. U té D5 mi pořád ještě vadí hmotnost a cena (přesahuje můj celoroční budget na fototechniku), ale s velikostí těla jsem už neměl žádný problém (jen bych musel pořídit větší batoh nebo brašnu. Ta 200/2 je totéž v oblasti objektivů, opticky paráda, ale hmotnostně a cenově je pro mne také přes limit, zkusím to "ošvidlovat" přes 105/1.4, ale asi to nebude ono.
pemar
Expert

Předchozí stránkaDalší stránka