Kdy nahradí bezzrcátka APS-C zrcadlovky?

Obecná diskuse aneb Co se jinam nevešlo

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod ltokar 8. 3. 2017 10:33

Ganec píše:Už som tu písal, že som si vyskúšal vyniesť PEN+75-300 na Kriváň (celý čas som ho mal v ruke) a nič z toho čo popisuješ sa neodohrávalo ani omylom.

Drzal si ho za objektiv , alebo za telo ? :)
Ganec píše:Sorry, ale neviem o žiadnom používateľovi bezzrkadloviek (teda toho, kto ich skutočne aj používa, nielen toho kto ich len chvíľkovo skúša), že by reportoval nejaký problém s držaním bezzrkadloviek.

Vazne nie ? A to, ze som bezzrkadlovkou nacvakal tisicky fotiek, zo mna nerobi uzivatela ? :-) Alebo si doteraz nepochopil, ze mam doma 2 bezzrkadlovky , ktore pouzivam ?

-- 8. 3. 2017 10:40 --

standavfr píše:Všimni si,že profi csc vypadají jako zrcadlovky.Proč asi?

To uz myslim Ganec raz vysvetlovat, ale nechci vediet dovod :D :D

-- 8. 3. 2017 10:42 --
mně přijde komická fotka těla řady GH bez objektivu - obrovská kráva s nepatřičně malým snímačem
-- 8. 3. 2017 10:18 --

doplním http://camerasize.com/compact/#525,380,da,f

http://camerasize.com/compact/#380,525,229,da,f :-)
A30, S45, Ixus, FZ18, K-x, E-PL1, Stylus 1, K-5iis, E-M10
ltokar
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Žvel 8. 3. 2017 10:49

Mě se pen pl3 drží dobře jen s s 20mm a 45mm skly, když vyrazím fotit ptáky k řece s 40-150, tak to není po delší době nic příjemného a to je to lehký plasťáček a ohnisko je na WL dost krátký. Nedovedu si představit jak bych to držel kdybych si k penu koupil třeba 100-300 od panasoniku.

-- 8. 3. 2017 10:55 --

75-300 bude asi lehčí, ale už teď bojuji se světelností na dlouhým konci a se světelností šest celých něco by to bylo ještě horší. Těším se až bude v prodeji nová 50-200 2,8-4, k ní si koupím nový tělo asi G80,nebo jen GX80 podle toho jak se to bude s tím delším sklem držet.
Žvel
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 8. 3. 2017 11:23

Ganec píše:
Ganec píše:Keď sa tu niekto negatívne vyjadruje o ergonómii bezzrkadloviek, tak nie k tej, ktorú naozaj vlastní
Názorný príklad:
bob222 píše:zostavu tvojho pena s 40-150/2,8 by som fakt nechcel. je to ergonomické šialenstvo.
názorný príklad číslo 2:
standavfr píše:http://www.focusmagazine.cz/clanky/proc ... fotoaparat
citujem:
Měl jsem v ruce z a posledních 12 měsíců 40 fotoaparátu a řeknu vám, proč bych si bezzrcadlovku zatím nevybral ..
Zdůrazňuji, že bezzrcadlovek už mi prošlo rukama asi 15 kousků, Nikon 1, Canon EOS M, OLYMPUS, PANASONIC, FUJIFILM X...a tento článek chápejte jako názor fotografa, který celý život fotí zrcadlovkou.

-- 8. 3. 2017 11:26 --

Fujifilm X-PRO ako zrkadlovka nevyzerá :D
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod bob222 8. 3. 2017 11:30

Ganec teraz Ti zjavím svätú pravdu!
Bezzrkadlovka a zrkadlovka sú foťáky!!! Nie je to niečo iné, čo sa nedá ergonomicky alebo akokoľvej porovnať!!!

Ja som fotil dvojokou zrkadlovkou, dliaľkomerom, zrkadlovkou, bezzrkadlovkou, plant strojom (a ešte dierkovou komorou)...
Všetko sú to foťáky na robenie fotografií. Už sto rokov. Buď sa s nimi fotí dobre alebo zle.

Z toho Tvojho chorého myslenia zrkadlovkár vs bezzrkadlovkár už Ti trošku prepína...
bob222
Pokročilý

Odeslat příspěvekod ltokar 8. 3. 2017 11:38

bob222: ty to stale nechapes :D .. ako stary zrkadlovkar proste mas zle navyky a nemozes seriozne hodnotit ergonomiu bezzrkadlovky, ktora ma ergonomiu v kazdom pripade lepsiu, pretoze nema zrkadlo :D .. a dokonca v pripade, ze by bezzrkadlovka mala zrkadlo, tak to bude platit tiez :) .. proste musis sa vymanit z toho, ze ide o fotak. Nie, ide predsa o zrkadlo :D a to je nemoderne, velke, tazke , zle, roztrasene a uplne nanic, aj keby v sebe obsahovala 4 bezzrkadlovky. Myslim, ze by dr. Chocholousek na Ganca zobral protitankovu past po 5 minutach :D
A30, S45, Ixus, FZ18, K-x, E-PL1, Stylus 1, K-5iis, E-M10
ltokar
Návštěvník

Odeslat příspěvekod antoninn 8. 3. 2017 11:40

Čistě logicky vzato bez ohledu na foťáky, člověk má ruku nějaké velikosti, takže nástroj, se kterým pracuje, by měl být této velikosti přizpůsoben. Pokud nástroj přizpůsoben není, musí se přizpůsobit ruka, která nástroj drží a to nemusí být vždy pohodlné.
Tady to zase zavání Ganovou "realitou" prezentovanou jako obecný recept, který musí vyhovovat všem. Je to podle mě stejná blbost, jako tvrdit, že pro všechny krejčí jsou nejlepší nůžky na manikúru, protože jsou přeci menší a lehčí.
Osobně se mi nejpohodlněji s ohledem na velikost mé ruky a těla fotoaparátu prostě drží zrcadlovky, tak co teď mám podle Gance dělat? Přesvědčovat se, že když tady vlastně trochu zkroutím prsty a tady zkřivím ruku, tak je to vlastně výhoda?
antoninn
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Fidko 8. 3. 2017 12:12

Nechapem o com je tato diskusia. CSC alebo maju grip, alebo sa k nim da grip kupit.

Napriklad tu pisu, ze je to kvoli lepsiemu drzaniu a stabilite: https://www.olympus.sk/site/cs/c/camera ... index.html

A ako tvrdi jeden tunajsi sportovy fotograf, vyrobca najlepsie vie co vyraba a klamat nemoze.
Z toho mi jednoznacne vyplyva, ze fotaky s gripom sa jednoducho drzia lepsie aj ked si dokazem predstavit, ze sa niekde najde aspon jeden blog nejakeho dementa, ktory tvrdi opak.
Fidko
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar 8. 3. 2017 12:16

Zastánci miniaturizace jsou napříč odvětvími, každou chvíli narazím na někoho, kdo mne přesvědčuje, že menší mobil, auto nebo být jsou lepší, že to má samé výhody. Většinou to ale tvrdí někdo, kdo to používá specifickým způsobem. Takže pokud někdo z telefonu jen telefonuje, může být pro něj iPhone 5 lepší, než iPhone 6 nebo 7. Pokud někdo jezdí sám pár kilometrů po rušném městě, může být pro něj lepší Smart, než Audi A8. A pokud někdo žije sám a v bytě jen přespává, bude se mu lépe uklízet 1+1, než byt s pěti pokoji.

Otázka pro mne ale je, jestli rychlý vývoj techniky nezmění preference uživatelů. Dovedu si představit, že kvalita fotek z mobilu půjde tak nahoru, že všechno, co bude menší než zrcadlovka a co nebude potřebovat teleobjektiv, bude masově nahrazeno mobilem. A jen pár staromilců bude fotit velikými bezzrcátky, které nahradí současné řady D5 a 1D. A APS-C zanikne.

To samozřejmě přeháním, ale vnímám, že těch, co fotí, je čím dál méně, stojí to moc času a úsilí a lidé leniví.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 8. 3. 2017 12:19

Ganec píše:Sorry, ale neviem o žiadnom používateľovi bezzrkadloviek...

WTF? :D

Mimochodem, krasne stredecni poledne preji 8-)
Přílohy
17098247_10154269791161269_9053683304958280785_n.jpg
Petr Luňák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lukas_highenergy.cz 8. 3. 2017 12:42

PL: Kompozice slušná, i když ten spodní dům ti nějak padá, ale to umístění textu se mi moc nelíbí... Každopádně díky za sdíleny fotky.
lukas_highenergy.cz
Moderátor

Odeslat příspěvekod Ganec 8. 3. 2017 12:48

No predsa aby nalákali zrkadlovkárov na to, na čo sú navyknutí ^^
(to sú práve tí, ktorí sú už ochotný kúpiť si aj drahší model)

antoninn píše:Osobně se mi nejpohodlněji s ohledem na velikost mé ruky a těla fotoaparátu prostě drží zrcadlovky, tak co teď mám podle Gance dělat? Přesvědčovat se, že když tady vlastně trochu zkroutím prsty a tady zkřivím ruku, tak je to vlastně výhoda?
Najprv si prečítaj nejaké články o správnom držaní foťáku (samozrejme zistíš aj, ako by sa nemali držať).
V nich sa dočítaš, že foťák sa má držať dvomi rukami a existuje množstvo polôh, ktoré sa pri tom dá využiť.
A potom experimentuj... :hmm:

pemar píše:Dovedu si představit, že kvalita fotek z mobilu půjde tak nahoru, že všechno, co bude menší než zrcadlovka a co nebude potřebovat teleobjektiv, bude masově nahrazeno mobilem.
Ja si myslím, že tak rýchlo nepôjde (aspoň kým sa výrazne nezmení technológia a budú vyrábať súčasným spôsobom).

Mobily už totižto narazili na difrakčný limit a aby ho aspoň trošku posunuli museli im byť zhotovené svetelné objektívy. Aby nastalo ďalšie zlepšenie, museli by tie sklá byť ešte svetelnejšie a spraviť svetelný mobil so svetelnosťou f/1.4 (aby to zlepšenie bolo aj vidno) by už bol problém spraviť tak, aby bol dokonale ostrý na plnú dieru. Citlivosť veľkých snímačov sa tiež už roky výrazne nezlepšuje (len algoritmy, ale tie najnovšie už v mobiloch sú a moc viac už nevytlačia).
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lukas_highenergy.cz 8. 3. 2017 12:50

pemar píše:Zastánci miniaturizace jsou napříč odvětvími, každou chvíli narazím na někoho, kdo mne přesvědčuje, že menší mobil, auto nebo být jsou lepší, že to má samé výhody. Většinou to ale tvrdí někdo, kdo to používá specifickým způsobem. Takže pokud někdo z telefonu jen telefonuje, může být pro něj iPhone 5 lepší, než iPhone 6 nebo 7.

Tak ono je to vžycky o tom, jak to používáš. Nejde říct, jestli je lepší menší nebo větší auto. Máme jedno auto větší, než máš ty a pochybuju, že by pro tebe bylo lepší... Já si třeba neumim představit, jak bych jezdil A8mičkou s dvěma dětma, 2 psy, kočárkem, 2+2 kolama dětskou postýlkou atd. nebo teda nějak by se to tam narvalo, ale bylo by to peklo. A stejně tak je to se zrcadlovkou/bezzrcátek - manželka by v tašce/báglu 1D netahala, ani kdyby to dělalo ty nejhezčí fotky.
lukas_highenergy.cz
Moderátor

Odeslat příspěvekod bob222 8. 3. 2017 13:02

Mňa len fascinuje ako dokáže niekto vo foťákoch čo rovnako fotia na svetlocitlivý čip niečo principiálne a doslova až filozoficky a fyzicky niečo úplne iného, čo treba inak držať, nosiť.
To jak keby som riešil, či je fošna so sukom alebo bez, lebo tú bez suku musím nosiť v ľavej ruke pokrčenej pod 35 stupňovým uhlom, so sukom to bude zlé, lebo tá fošna sa vlastne ani nosiť poriadne nedá...
bob222
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Ganec 8. 3. 2017 13:13

bob222 píše:Ale páči sa mi že argument veľkosťou už nie je taký podstatný, nie je to už teda o tom zmenšení. :D
Veď sú aj iné argumenty: jas, pokrytie a veľkosť hľadáčika; rýchlosť sériového snímania; možný pre-processing vďaka LiveView systému fotenia; kratšie svetelné sklá; detekcia tvárí a scény; pre-capture, 4K photo, focus stacking a podobné nové možnosti fotenia; asistencia manuálneho ostrenia .. kompatibilita objektívov a presnosť ostrenia ...

Napríklad akurát aj včera vznikla diskusia kvôli problémom s FF/BF (hoci bola založená kvôli správaniu sa pri reklamácii): https://www.facebook.com/groups/co.potr ... 964811950/

-- 8. 3. 2017 13:13 --

lukas_highenergy.cz píše:bob222: Já si myslim, že velikost systému je jednou z velkých výhod bezzrcátek. Ale chce to ten systém rozumě postavit. Pak to dává smysl třeba na cestování. Ale kombinaci bezzrcátka a dlouhého telete nebo nějaké obrovské světelné Sigmy už tuhle výhodu fakt ztrácí.
Stratením výhody skladnosti nestráca na ostaných výhodách ;-)
lukas_highenergy.cz píše:Tam už je fakt jedno, jestli na to nasadim 6D (s lepším AF) nebo A7...
Ja si nemyslím, že je jedno mať 6D+A7, keď môžeš mať samotnú A7 :-))

A ani s tým ostrením to nemusí byť pravda: skúšal si nejaké GM-kové objektívy a II-kové telá?
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod antoninn 8. 3. 2017 13:42

Ganec píše:
antoninn píše:Osobně se mi nejpohodlněji s ohledem na velikost mé ruky a těla fotoaparátu prostě drží zrcadlovky, tak co teď mám podle Gance dělat? Přesvědčovat se, že když tady vlastně trochu zkroutím prsty a tady zkřivím ruku, tak je to vlastně výhoda?

Najprv si prečítaj nejaké články o správnom držaní foťáku (samozrejme zistíš aj, ako by sa nemali držať).
V nich sa dočítaš, že foťák sa má držať dvomi rukami a existuje množstvo polôh, ktoré sa pri tom dá využiť.
A potom experimentuj... :hmm:

Jaké články třeba? Na to, abych zjistil, jak a jestli se mi pohodlně drží nějaký nástroj a jestli u toho křivím prsty nebo ne snad nepotřebuju číst články, ne? Stejně tak, když si kupuju podvlíkačky - hned je jasné, jestli tlačí nebo ne...
antoninn
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka