Kdy nahradí bezzrcátka APS-C zrcadlovky?

Obecná diskuse aneb Co se jinam nevešlo

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Ganec 8. 3. 2017 00:42

Grimjaur píše:Ganče, ta monáž je odfláklá.
Ja viem (*). Preto som sa pýtal, či to aj vidno.
(ovšem nie nám .. pixel peeprom .. ale či si takéto niečo už dokáže všimnúť "človek nezainteresovaný")
Na mobile sme to pred chvíľou (**) pozerali a kým som nepovedal, že je to koláž, kamoš na tej fotke nevidel nič divného
(len zväčšil tú krajšiu babu a povedal mi, že by ako samostatný záber stačila aj ona sama :-) )

(*) skúšal som to asi len pol hodinky pred cestu do práce s windows paint (a obdĺžnikovými copy-paste výsekmi), no nemalo to význam. V práci som ďalších pár minút venoval časti 3-minútového videa s oboznámením sa s layermi v paint.net a možno 20 minút ďalšími pokusmi, kým mi komp spracovával čosi pracovné.

No a napadlo ma spýtať sa, či by to už mohlo byť pre niekoho "good enough".
(fotografi by si tak mohli spraviť cenník: takáto koláž za toľko, lepšia 5x viac .. 8-) )

(**) teda asi pred hodinou a pol .. kým som dočítal vaše príspevky a podobné ... ^^

-- 8. 3. 2017 00:44 --

Petr Luňák píše:
bob222 píše:Len nechápem, prečo tam sú na všetkých hranách zuby jak kanadská motorová pila.
.. zobrazit fotku z vlakna v novem okne? Zuby tam zadne nejsou, ..
Jaj tieto "zuby" .. mne sa v Chrome (v ktorom zvyčajne pozerám diskusie) ani vo Firefoxe nezobrazujú .. len v Internet exploreri.

Vďaka. Nenapadlo ma hneď, o čom to píše...
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Grimjaur 8. 3. 2017 01:25

Pokud chceš dělat práce ve vrstvách, pak je tu relativně dost nástrojů, ale stejně je na špici Photoshop. Nebudu nosit dříví do lesa, a vysvětlovat proč, prostě je to tak. Smutnou skutečností je, že drtivá většina lidí ho používá jeho možnosti v hodně malém zlomku. Přitom základy práce jsou všude stejné. Na tvé fotce to bylo vidět hned, nejen na ostrých spojích. Máš tu ještě barvu, texturu a další věci.
Technika : Furt se to mění
http://fotomobil.blog.mobilmania.cz/
Grimjaur
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lukas_highenergy.cz 8. 3. 2017 07:32

bob222: Jojo, vzal sem nakonec bagl. Ale teda manzelka me tim trochu prekvapila - jeste mi ani nestihla dorazit objednana brasna a uz shanim bagl. I kdyz teda ten bagl je klasika, nic foto....
lukas_highenergy.cz
Moderátor

Odeslat příspěvekod DoNsTEr 8. 3. 2017 08:21

K tomu, kam smeruje skolstvi, mam taky jednu poznamku. Ja maturoval pred 11 lety na "prestizni" roznovske vakuovce. Jako maturitni vyrobek jsem delal www stranky (pozadovano bylo: graficky navrh, html, css, php, mysql - musel jsem tam vytvorit redakcni system pro administraci aktualit). Uz tehda byly www stranky povazovany za neco podradneho, protoze 90% lidi delalo zesilovace, reprosoustavy, roboty apod. To jsem ja nemohl, protoze Federmann (kdo chce, necht si vygoogli - takovy Ganec v oborech elektro, politiky, vcelarstvi, hardware atd.).

Ovsem to, co z te skoly leze dnes, je naprosta katastrofa. Otevreli tam obor "grafika" a jako maturitni vyrobek decka delaji napriklad nastenny kalendar nebo A4 letak (tedy prace na max 5 hod.). Pruser je, ze to ale nedokazou ani spravne nachystat, takze misto tiskoveho PDF donesou 13x PSD soubor o velikosti 500 MB (samozrejme bez orezovych znacek, bez spadavky, RGB). Pritom chodi za ucitelema na konzultace, jenze ucitel tomu sam nerozumi, takze je ani nemuze upozornit, ze to delaji blbe.
DoNsTEr
Návštěvník

Odeslat příspěvekod bob222 8. 3. 2017 08:36

Skúsim trochu k téme zas.

Včera som mal možnosť osahať si M1-II s 12-100 objektívom. Krásny kus železa a elektroniky. Len to zmenšenie už akosi nehrá rolu. Je prakticky nepodstatné. Myslím teda v reále, nie v porovnávacích softoch. centimeter sem, centimeter tam, na to sa fakt moc nehrá.
Ono ak je niekto chabrus na pľúca alebo srdce, tak chápem potrebu šetriť gramy, alebo ak dáva osemtisícovky, tam sa tiež ráta s každou váhou, dieťa, mamina...
Len tam má potom často logiku len malé telo a malé sklá, seťáky, prime sklá v základných ohniskách.
Ak už by chcel človek niečo "viac profi", teda kvalitné a sofistikované (za čo teda napríklad vyššie uvedenú zostavu označujú), tam ten rozmer skrátka bude. Stačí pozrieť na top modely, Panasonic je ešte väčší. o sklách ani nehovoriac. A to ani neriešim ergonómiu, kedy väčšie sklo a pen je na zápal karpálneho nervu...
bob222
Pokročilý

Odeslat příspěvekod ltokar 8. 3. 2017 08:50

bob222: no ale to je prave ten vtip, ze najprv rozsekas nepriatela (zrkadlovku) argumentom o tom, aky je system maly, lahky, skladny (predavas pri tom PENy a skladacie somariny) a ked je obecenstvo dostatocne zmasirovane a ma vytvorene asociacie (m4/3=male,lahke), tak potom prides s telom a sklom, ktore nie je ani male, ani skladne, ale to uz nevadi :) Gancovia to uz nevnimaju.
A30, S45, Ixus, FZ18, K-x, E-PL1, Stylus 1, K-5iis, E-M10
ltokar
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 8. 3. 2017 09:15

bob222 píše:to zmenšenie už akosi nehrá rolu. Je prakticky nepodstatné
Tu už to nie je len o zmenšení (to je len prvý impulz, aby sa zarytý dogmatici o niečo nové vôbec začali zaujímať), ale o ponúknutie niečoho, čo konkurencia vôbec nemá.

bob222 píše:A to ani neriešim ergonómiu, kedy väčšie sklo a pen je na zápal karpálneho nervu...
Niekedy si to skúšal?
Lebo ja hej a vôbec to nie je problém.
Už som tu písal, že som si vyskúšal vyniesť PEN+75-300 na Kriváň (celý čas som ho mal v ruke) a nič z toho čo popisuješ sa neodohrávalo ani omylom.

Sorry, ale neviem o žiadnom používateľovi bezzrkadloviek (teda toho, kto ich skutočne aj používa, nielen toho kto ich len chvíľkovo skúša), že by reportoval nejaký problém s držaním bezzrkadloviek.
Keď sa tu niekto negatívne vyjadruje o ergonómii bezzrkadloviek, tak nikdy nie k tej, ktorú naozaj vlastní :/
O ergonomických problémoch so zrkadlovkami som ale od ich majiteľov čítal až príliš často... :hm
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod standavfr 8. 3. 2017 09:25

Sorry,neznám žádného majitele zrcadlovky,co by si stěžoval na ergonomii(myslím skutečného majitele,ne někoho,kdo si jí na půl dne půjčí).
Když se k ergonomii zrcadlovak někdo negativně vyjadřuje tak je to majitel bezzrcátka.
standavfr
Návštěvník

Odeslat příspěvekod bob222 8. 3. 2017 09:34

Ganec, ja mám beznosorožce olympus od EPL1 dodnes po M-5, predtým som mal roky 4/3 systém. a áno, vyhovujú mi s 20/1,7 s 45/1,8 a podobne.
Ale nie, zostavu tvojho pena s 40-150/2,8 by som fakt nechcel. je to ergonomické šialenstvo.
A áno, vytrepeš to aj na Gerlach držiac to za objektív, je to akoby si mal v ruke fľašu s vodou, ale nesnaž sa ma presvedčiť že je to fasa, všetci to vnímajú ako nepohodlné a jedine Ty si nadšený. To potom skončíš u toho že všetci sú blázni, len Ty si lietadlo...
bob222
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Ganec 8. 3. 2017 09:35

standavfr píše:Sorry,neznám žádného majitele zrcadlovky,co by si stěžoval na ergonomii(myslím skutečného majitele,ne někoho,kdo si jí na půl dne půjčí). Když se k ergonomii zrcadlovak někdo negativně vyjadřuje tak je to majitel bezzrcátka.
napríklad:
stáva sa vám po dlhšom fotení že máte presílenú ruku až do opuchu a vyskakuje Vám malíček z chrupavky? help čo mam robiť :( Ako sa dá tomu zabrániť keď je fotoaparát tak ťažký?

your turn ;-)

(sorry, ale obrátenú psycholóogiu na mňa neskúšaj: keď niečo tvrdím, tak svoje slová viem aj podporiť dôkazom a viem, že to čo tvrdím sa mňa netýka v takom zmysle, v akom to tvrdím)

-- 8. 3. 2017 09:40 --

Ganec píše:Keď sa tu niekto negatívne vyjadruje o ergonómii bezzrkadloviek, tak nie k tej, ktorú naozaj vlastní
Názorný príklad:
bob222 píše:zostavu tvojho pena s 40-150/2,8 by som fakt nechcel. je to ergonomické šialenstvo.
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lukas_highenergy.cz 8. 3. 2017 09:47

bob222: Já si myslim, že velikost systému je jednou z velkých výhod bezzrcátek. Ale chce to ten systém rozumě postavit. Pak to dává smysl třeba na cestování. Ale kombinaci bezzrcátka a dlouhého telete nebo nějaké obrovské světelné Sigmy už tuhle výhodu fakt ztrácí. Proto mam třeba na Aý 28/2, 55/1.8 a čekám na 135/2.8 a o sklech jako 70-200/2.8 nebo 135/1.8 Art vůbec neuvažuju. Tam už je fakt jedno, jestli na to nasadim 6D (s lepším AF) nebo A7...

Jinak EPL1 mam taky a tahám ho na focení syna. Už sem i zvažoval, že bych k němu kromě 14-42 + telete koupil i nějaké světelnější široké pevné sklo (řekněme něco jako 14/1.4, abych se dostal na úroveň 28/2.8 ), ale rozumné ceně/velikosti nic neni...
lukas_highenergy.cz
Moderátor

Odeslat příspěvekod standavfr 8. 3. 2017 09:53

To je styl tvojí argumentace,buď sestřenice,nebo jedna bába povídala.Psal jsi v množném čísle a vytáhneš jeden příspěvek.
http://www.focusmagazine.cz/clanky/proc ... fotoaparat
Všimni si,že profi csc vypadají jako zrcadlovky.Proč asi?
standavfr
Návštěvník

Odeslat příspěvekod bob222 8. 3. 2017 09:59

Tak to obrátim teda aj ja. A mal si tú zostavu pena s 40-150/2,8 v ruke? podľa Teba je OK? Fakt je to fajn držať za rúru? Tak potom si iný ako 90% fotografov a nemožno Tvoje skúsenosti brať ako bernú mincu. To je akoby sa 200 kilový chlap zamiloval do škody citigo a tvrdil, že čokoľvek iné je vlastne horšie.

Ale páči sa mi že argument veľkosťou už nie je taký podstatný, nie je to už teda o tom zmenšení. :D
bob222
Pokročilý

Odeslat příspěvekod reign 8. 3. 2017 10:09

bob222 píše:Stačí pozrieť na top modely, Panasonic je ešte väčší

mně přijde komická fotka těla řady GH bez objektivu - obrovská kráva s nepatřičně malým snímačem

-- 8. 3. 2017 10:18 --

doplním http://camerasize.com/compact/#525,380,da,f
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lukas_highenergy.cz 8. 3. 2017 10:31

Jo tak tohle je ta kategorie, kde to uz smysl nedava. Teda za predpokladu, ze by clovek nemel jedno "profi" a velke m43 telo na sport a druhe miniaturni na cestovani. Ale to by to profi telo muselo nabizet taky profi parametry a otazka je, jestli dava smysl stavet neco podobneho na m43 platforme... Kazdopadne maly a velky model (s profi ergonomii, vetsi baterkou, odolnosti atd.) by u takoveho Sony A7 daval do budoucna urcite smysl.
lukas_highenergy.cz
Moderátor

Předchozí stránkaDalší stránka