Kdy nahradí bezzrcátka APS-C zrcadlovky?

Obecná diskuse aneb Co se jinam nevešlo

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 4. 1. 2016 20:29

Mohl bych ted rozebrat dopodrobna, jaky vykon ma moje baterka, potazmo zablesk, ale bohate bude jako ultimatni argument stacit, ze ani na jednom z techto zarizeni, narozdil od laseroveho ukazovatka, neni vystrazny informacni stitek s upozornenim, ze se s nim nesmi svitit do oci.
Je smutne, ze existuje dospely clovek ktery nechape, ze je dramaticky rozdil mezi tim, kdyz je svetlo soustredene do maleho bodu a kdyz je rozptylene.
Mimochodem, ikdyby sviceni laserovym ukazovatkem ocim vubec nevadilo, tak je stejne pro mnou popsane ucely naprosto k nicemu, viz:

Petr Luňák píše:....na vetvich stromu, temer v uplne tme...

-- 4. 1. 2016 19:33 --

R.I.P píše:Petře a myslíš si, že to v té tmě pro kalouse bude s bleskem a komínkem o tolik jiné? Co třeba najít jiné shromaždiště, kam se kalousi uchylují ve dne, případně vyčkat na dobu, kdy bude více světla, které tvůj foťák zvládne a nepráskat jim to do očí... Mimochodem sice máš vyfocenýho kalouse, ale o pěkné fotce kalouse můžeš pořád jen dále snít...

Ano, je to dramaticky jine, viz. komentar vyse.
Co se tyce pekne fotky, tak u nas hnizdi v korune borovice, kam neni vubec videt. Samozrejme je tu moznost zajet za sokolnikem, ale uprimne receno fotit takoveto zvire stylem jako kdyz fotim psa... jeste s krouzkem na noze... nekde na louce... tak to me moc nelaka a kdyz uz, tak bych radeji orla ci supa. To mam vetsi radost z tehle fotky zvirete z volne prirody, nez sokolnicky vedeneho ochoceneho dravce, foceneho jak psa domaciho, byt z estetickeho hlediska ta fotka s belskem samozrejme uzasna neni.
Petr Luňák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 4. 1. 2016 20:57

Ved stoji aj tolko ako 2x6D a nejake veci navyse ako bonus... no druhym dychom dodam, ze v uplnej tme je vdaka AF prisvieteniu blesku jednoznacne lepsia akakolvek zrkadlovka.

Dalsia vec je, ze Sony A7rII stresuje pri sledovani pohybu + cvakani zaroven.
Nema problem odsledovat pohyb a spravit jeden dokonale zaostreny zaber, no tie dalsie su skor nahodne zaostrene...
Na sporte, kde ide o momenty, ktore casto treba mat zaostrene v pohybe, opat vyhrava najpomalsia zrkadlovka na trhu (aj napriek horsiemu AF pri sledovani a odfoteni jedinej fotky).
Taky D750, 5D3, 5Ds, D810 su uz uplne inde....a profi reportazne stroje ani netreba spominat.

Sony A7rII ma svoje pozitivne aj negativne vlastnosti... takze vyhradne pozitivne ten AF nemozem hodnotit - niekedy je lepsi a niekedy horsi ako u lacnej DSLR.
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 4. 1. 2016 21:07

Celkem me ve skupine Fuji fotografu zaujala tato fotka:

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1636894523237428&set=gm.1671543633105024&type=3&theater

Vlozil bych primo i obrazek, ale prej se to nesmi, ikdyz uvedete jmeno autora, rikal nejaky Puntik. Tak se holt musite spokojit s odkazem.
Dotycna tvrdi, ze ma s X-T1 + 56/1.2 asi polovinu fotek ostrych pri AF-C a foceni psa v behu. Da se tomu verit?
Petr Luňák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Lotrandor 4. 1. 2016 21:10

Ganec: ještě něco?

V zahraničí je A7II hodnocena jako stroj pro bohaté nadšence a úspěch má jen díky trestuhodné netečnosti Canonu.
Lotrandor
Moderátor

Odeslat příspěvekod R.I.P 4. 1. 2016 21:25

Petře, z pohledu rušení to DRAMATICKY jiné není, z pohledu ublížení - možného poškození zraku laserem máš samozřejmě pravdu.
Ono jde o to, z jakého konce to člověk bere. Někdo nerad ruší a tak nepřemýšlí ani o baterce, ani o blesku a natož pak o laseru. Prostě se tak daleko ani nedostane. Chápu, že mnohé prostě zláká vyfotit si wild sovu na stromě, vím jistě, že třeba i moje manželka by tam ty jeho vývržky rozšlapávala hned. A stejně jako Tobě snažil bych se jí vysvětlit, že by bylo dobré počkat na jiné světlo, třeba i jinou lokalitu, než mu dupat pod odpočivadlem a dělat bouřku ve tmě bleskem. Není to zkrátka nic proti Tobě, jen se snažím rozšiřovat povědomost o věci, o které něco vím. Mimochodem na hnízdění je i v této extrémně teplé zimě stále moc brzo.
Co se fotky sov s bleskem týče, stejně téměř vždy postrádá tu noční - soví - atmosféru.
R.I.P
Návštěvník

Odeslat příspěvekod marty64 4. 1. 2016 21:27

PL : zase čokl . . co s těma psama furt máš ? :)
marty64
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ltokar 4. 1. 2016 21:36

Petr Luňák píše:neni vystrazny informacni stitek s upozornenim, ze se s nim nesmi svitit do oci.

staci 200 lumenov do oci a mas po ptakach :) .. aj menej .. ani na mikrovlnke urcite nemas napisane "nesusis macku" .. argument hodny zakladnej skoly ;)
A30, S45, Ixus, FZ18, K-x, E-PL1, Stylus 1, K-5iis, E-M10
ltokar
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dolgor 4. 1. 2016 21:52

Tady jde ale o riziko poškození očí, které je s laserem velmi vysoké, zatímco s výkonnou ledsvítilnou dojde maximálně k oslnění. Jinak ale souhlasím s tím, co píše R.I.P., pro ptáky je to stres vždycky. ...Taky nepochybuju, že soutěživou povahu PL tohle nakopne, a v létě nám předvede supr fotky za dokonalého světla:-)

-- 4. 1. 2016 21:05 --

PL, moje Fujina X-E1 by neudělala ani jednu ostrou fotku, má velké potíže s čímkoli pohyblivým. Co jsem si tak hrál s kamarádovým X-T1, je kontinuální AF daleko lepší, zaostřené fotky jsou pravidlo, nevím, jak má kamoš foťák nastavený, ale řekl bych, že je tam silná priorita zaostření. Popsal bych to tak, že foťák neexponuje přesně v okamžiku stisku spouště, ale v okamžiku, kdy je objekt zaostřený. V seriovém snímání se ale děje, co popisuje Ondrej Bobek u Alfy. Nestíhá a čím méně je světla, tím je to horší.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 4. 1. 2016 22:10

R.I.P: neprestava me udivovat potreba nekterych lidi komentovat radoby zasvecene neco, o cem nemaji dostatecne informace. Zahrajeme si takovou hru. Napsal jsem, ze hnizdi na borovici. Jaky strom vidis na me fotce?
Petr Luňák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lukas_highenergy.cz 4. 1. 2016 22:20

Panove takze jsme se zase dostali dost mimo a nevypada to na brzky konec, takze pokud chcete resit etiku v ramci wildlife (treba to sviceni stalym svetlem je celkem zajimavy tema), tak klidne zalozte vlastni tema, at se to tady zbytecne nerozjede....

-- 4. 1. 2016 21:22 --

marty64 píše:PL : zase čokl . . co s těma psama furt máš ? :)

Marty kdybys misto trolleni sledoval, co se tady ma foru deje, tak by se se nemusel takhle hloupe ptat....

-- 4. 1. 2016 21:25 --

Ondrej Bobek píše:Dalsia vec je, ze Sony A7rII stresuje pri sledovani pohybu + cvakani zaroven.
Nema problem odsledovat pohyb a spravit jeden dokonale zaostreny zaber, no tie dalsie su skor nahodne zaostrene...
Na sporte, kde ide o momenty, ktore casto treba mat zaostrene v pohybe, opat vyhrava najpomalsia zrkadlovka na trhu (aj napriek horsiemu AF pri sledovani a odfoteni jedinej fotky).

Tak to je celkem.zasadni problem na sport a pohyb. Jedna ostra ze serie je celkem zasadni omezeni :-( Sice lepsi nez foxeni sportu ma MF, ale porad blby....

-- 4. 1. 2016 21:28 --

Dolgor píše:V seriovém snímání se ale děje, co popisuje Ondrej Bobek u Alfy. Nestíhá a čím méně je světla, tím je to horší.

No me se A7 a EM1 chovalo jeste hur - uz to ostreni bylo na urovni ma mol opilyho ruskyho vojaka :-( Vypada to, ze jediny bezzrcatko, co zvlada AF-C je gancuv PEN :-D
lukas_highenergy.cz
Moderátor

Odeslat příspěvekod Puntík 4. 1. 2016 22:37

Mne také nepřestává udivovat potřeba některých lidí komentovat rádoby zasvěcené něco, očem nemají dostatečné informace. Napsal jsem - lejzr, dětská hračka, který je se svým výstupním výkonem světelné diody pod 1 miliwatem (class 1) údajně pod úrovní jakési hygienické normy. Už to, že je to dětská hračka, by cosi mohlo napovědět.
A co se týká vkládání cizích fotek by nemělo být tehdy, pokud není uveden její autor. Tím uvádím na pravou míru nesprávné tvrzení Petra Luňáka o mně. Patrně špatně pochopil můj názor, že fotograf by se neměl prsit cizími fotkami, ale měl by používat svoje. :-)

Zdravím
Naposledy upravil Puntík dne 5. 1. 2016 17:05, celkově upraveno 1
Puntík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod qwerts 4. 1. 2016 22:47

Petr Luňák píše:Dotycna tvrdi, ze ma s X-T1 + 56/1.2 asi polovinu fotek ostrych pri AF-C a foceni psa v behu. Da se tomu verit?

No polovinu ostrych fotek nemam ani s D7100 a Sigmou 50/1,4 :D ale ta Fuji 56/1,2 ostri rychle a ta X-T1 v dobrem svetle s FW 4 by mela umet preostrovat, tusim ze ma i par fazovych bodu na snimaci. Ale kdo se chce venovat foceni psu nejak vazneji tak se stejnak bez DSLR a rychleho svetelneho telete neobejde, pokud teda chce at ta fotka nejak vypada, ne jak gancuv pes na f/8
qwerts
Návštěvník

Odeslat příspěvekod JSP070 4. 1. 2016 22:59

Radek71 píše:Chovani ptaku neznaje, ale pamatuji jak nekdo nastoupil na MK, jestli se nestydi strilet bleskem do aut, co jedou rally v lese, ze je to oslepi a oni to neperou v 180km/h do borovice. A ze je to zruda, co driv nebo pozdeji zpusobi smrtak. MK to rozhodilo, ale druhy den psal kdosi do fota, ze rally jezdi, ze ho foti bleskem v zatacce pokazde, ale ze to vi jenom proto, ze mu nekdo rekl, ze ten blesk vubec nevidi. Tak aby sem zitra nepsal nejakej kalous, ze je mu nejakej PL blesk u rite.

Tak blesk nema u riti ani vacsina ludi, nie to este nocny vtak. Mna ale prekvapilo, ze taku fotku sem dal Petr Lunak. Cakal by som, ako hovori MK, ze taku fotku by ani neodfotil. Ak to mala byt ukazka, ako si pomoct pri slabom osvetleni, tak OK. Len to mohol demonstrovat na niecom inom. Taku fotku by do ziadnej sutaze asi neposlal.
JSP070
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 4. 1. 2016 23:04

Ad "detsky" laser:

http://www.powerlaser.cz/cervene-lasery ... vatkem-23/

Powerlaser.cz - nepřihlášený/á | 28.06.2012
Dobrý večer. Jedná se o naprosto bezpečný laser, takže je vhodný i pro děti. Přesto vždy důrazně upozorňujeme, že laser není určen na svícení do očí a na živé tvory.

A podruhe podotykam, za na mnou uvedene ucely je nepouzitelny i bez ohledu na ne/bezpecnost.

-- 4. 1. 2016 22:17 --

Hezky uprimne popsany problem majitele CSC Fuji :)

Jak jsem byl z Fuji XT10 nadšený, tak mě teď pořádně nasírá!
Když fotím elektroniku nebo barevné žárovičky, a jiné světelné odrazy anebo efekty, tak ať dělám co dělám tak místo sytě červené LEDky je vyblitá růžová anebo bílá!
Místo sytě oranžové je citronová žlutá anebo bílá!
Místo temné tyrkysové je blankytně modrá anebo bílá!
Tmavě oranžové budíky jsou citronově žluté anebo bílé!
Temně oranžové odlesky na kovových knoflících jsou světle žluté nebo bílé! Fotím vánoční stromek, včechny barevné žárovičky jsou bílé! Krásně barevné jsou jen když to rozostřím! Okolní světo na to nemá vlyv.
Ale já nejsem nějaký podělaný frustrovaný umělec abych fotil rozmazané fotky. Frustrovaný jsem dočasně až teď :-)) Dobré to je až když to zacloním anebo urychlím tak, že vidět kvalitně jen ty světýlká, ale jinak čistá tma. A místo tyrkysové je i tak svetle modrá. Přitom na webu jsem viděl fotky stejných přístrojů a bylo to luxusní! Bůhvý čím foceno.
Ještě hodinu a rozšlapu ten krám!
MOBIL to dává s přehledem! Starý Nikon D300 to dával taky s přehledem!
A je to malé jak pro Bárbínu od Mattela. Od léta jsem si nezvykl. Chytnu to do ruky jakkoli opatrně, tak dlaní pomačkám knoflíky a když chci fotit, mám v hledáčku Q menu anebo podobnou pičovinu, nejlépe výběr ostřícího bodu a pod... Musím to brát do třech prstů jakoby to bylo od hoven. A je to furt dokola... Zbavte mě ho nebo půjde do ekodvoru!
Nadšení se změnilo ve zklamání.
Jinak, přes den to fotí docela obstojně.
Dělám někde fatální chybu? Neztratil jsem někde snímač? Poradí někdo?
Petr Luňák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 4. 1. 2016 23:25

lukas_highenergy.cz píše:No me se A7 a EM1 chovalo jeste hur - uz to ostreni bylo na urovni ma mol opilyho ruskyho vojaka :-( Vypada to, ze jediny bezzrcatko, co zvlada AF-C je gancuv PEN :-D
Ono to ide aj s inými, no najprv to treba trošku potrénovať O:-)

A navyše:
1) u modelov s dlhším EVF/LCD lagom (modely po Panasonic G5; po Fuji X-E2; po Olympus E-P5 a E-M1 so starým firmwarom, Sony) je nutné sa najprv naučiť sledovať objekt => tým, že je zobrazenie oneskorené, treba sa to naučiť kompenzovať, čo istý čas trvá aj starým harcovníkom
2) u modeloch s krátkym EVF lagom (Panasonic G6 a novšie, Fuji X-T1, Samsung NX1) by sa to už malo dať nacvičiť ľahšie
3) u modelov s nastaviteľným EVF na kvalitu/rýchlosť (E-M1 s novším firmwarom, E-M10, E-M5II, vraj aj A7IIR) si to pri takomto fotení treba najprv správne nastaviť :-P

Samozrejme závisí ešte aj od motívu (priamy protipohyb sa s MILC fotí jednoduchšie ako "bočný panning"), rýchlosti objektívov, ostrenia (AF-C alebo tracking) a veľkosti AF oblasti (väčšia býva lepšia).

-- 4. 1. 2016 22:28 --

Petr Luňák píše:Hezky uprimne popsany problem majitele CSC Fuji :)

Dělám někde fatální chybu? Neztratil jsem někde snímač? Poradí někdo?
Popisuje len preachobyčajné prepaly (na ktoré majú Fujiny špecifické nastavenia) .. tým som prešiel ešte pred tým ako MILC vôbec vznikli a riešil to v diskusii Odfotenie cervenej na LCD

Edit: PL, dúfam, že si mu poradil, čo robí zle a čo sa s tým dá robiť. Či?

-- 4. 1. 2016 22:35 --

.. a pred dvoma rokmi som napísal článok o tom, že Fujiny exponujú svetlejšie:
Porovnanie expozície Fuji-Sony-Olympus
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka