Kdy nahradí bezzrcátka APS-C zrcadlovky?

Obecná diskuse aneb Co se jinam nevešlo

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod PavelDS 17. 11. 2013 17:07

A v čem, že to bylo tak zábavné, koukal jsem na fotku OMD s gripem na netu, a nic, legrace mi nepřišla veškerá žádná.
PavelDS
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Lotrandor 17. 11. 2013 21:15

Dej na to ještě teleobjektiv a koukni naživo. Dokonale se tím popře smysl toho foťáku - velký výkon v kompaktním těle. btw, to není o foťáku, to je o tom troubovi, co z toho musí udělat "zrcadlovku", aby to vypadalo profi.
Lotrandor
Moderátor

Odeslat příspěvekod kozakm 17. 11. 2013 21:26

To asi nebude kvůli vzhledu, ale bez gripu se OM-D drží pěkně blbě...
kozakm
Návštěvník

Odeslat příspěvekod PavelDS 18. 11. 2013 07:29

To Lo. Aha, a něco nového by nebylo ?
Dost tu prokluzuje řemen (posledních pár týdnů). To asi těmi novinkami.
PavelDS
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Radek71 18. 11. 2013 09:33

Tak OMD se drží stejně blbě jako FM2 a všechny SLR této konstrukce. Což mě třeba úplně nevadí, hlavně že je to cool a prďácký a líbím se holkám.
Mimochodem blbě se mě drží i velký FF když sundám grip. FF s gripem je extrémně neskladná (za to focení je komfort 100+) a pokud fakt nebudu fotit 5 hodin v kuse, tak to sundávám a pak při mých rukách je už skoro jedno jak je to velký.
Asi by mě ale hodně vadilo tělo, za který nemůžu chytnout a musím to držet za objektiv. Což u mýho foťáku držím za tělo i s 400mm objektivem i když velmi opatrně, všechno menší a lehčí pak už bez omezení... Některé sestavy ala NEX bych se bál držet i s základákem.
Radek71
Návštěvník

Odeslat příspěvekod janfoltyn 18. 11. 2013 12:06

Radek71 píše:Asi by mě ale hodně vadilo tělo, za který nemůžu chytnout a musím to držet za objektiv. Což u mýho foťáku držím za tělo i s 400mm objektivem i když velmi opatrně, všechno menší a lehčí pak už bez omezení... Některé sestavy ala NEX bych se bál držet i s základákem.

Z jakého důvodu není možné držet NEXe s objektivem za tělo? Krom 3N - což je past na zákazníky - jsou všechny ostatní kovové. Používám 5N s redukcí a Minoltou 100-200/4,5 a nic se neláme ani nekroutí.
janfoltyn
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod bob222 18. 11. 2013 12:39

Je to halt stále tak - nekdo macatý, nekto hubený. Pre mna je ten nový mikropanasonic vysnený ideál.... :-)
bob222
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Radek71 18. 11. 2013 13:39

Ja ani tak nemyslim vylomeni bajonetu, ale celkovou bezpecnost a komfortnost noseni v ruce podel tela. Tedy napriklad kolika prsty a za co to nesu, kontra vaha.
Radek71
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Mikeczcz 18. 11. 2013 14:56

Lotrandor píše:Dej na to ještě teleobjektiv a koukni naživo. Dokonale se tím popře smysl toho foťáku - velký výkon v kompaktním těle. btw, to není o foťáku, to je o tom troubovi, co z toho musí udělat "zrcadlovku", aby to vypadalo profi.

Když jsem teď fotil na MIG21, tak tam jedna postižená paní měla NEX-3(pravděpodobně) s teletem. Ze začátku mi to přišlo celkem vtipné. Skoro jako tele na mobilu. Paní měla i problém s jemnou motorikou a dotykový displej zvládala překvapivě dobře. O proti mojí D7000+BG s 70-300 VR, to bylo totální tintítko, přestože rozsah byl asi podobný. Ostření žádná sláva, mě by asi štvalo, že nechytnu na obličeji grimasu, která by se mi v tu chvíli líbila, ale jinak asi dobré.

Já bych to na práci asi nechtěl, ale i s tím teletem to úplně neztrácí význam. Už to sice není úplně mini, ale pořád je to rozhodně menší než DSLR. A vzít si to takhle na koncík, ještě vzhledem k tomu, že paní byla pojízdná, tak proč ne?
Mikeczcz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Puntík 18. 11. 2013 15:46

Radek71píše : ... Ja ani tak nemyslim vylomeni bajonetu, ale celkovou bezpecnost a komfortnost noseni v ruce podel tela. Tedy napriklad kolika prsty a za co to nesu, kontra vaha.

Nesu to za to, co je větší. Už APS-C s dlouhým objektivem je při úchopu za grip v ruce nevyvážená. A dalekohledy ani žádná těla nemají... :-)

Zdravím
Puntík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Lotrandor 18. 11. 2013 16:28

Mikeczcz: ten foťák už nesplňuje žádnou z marketingových premis, se kterými ho uvedli. Není to DSLR, ale my to jako DSLR budeme ukazovat, protože DSLR je profi, tak tím ospravedlníme tu cenu. A to je na tom legrační. Jestli má paní hendikep, tak to určitě smysl má. Ať si každý utrácí peníze za cokoliv uzná za vhodné.

Na druhou stranu, držel jsem teď konkrétně v megapixelu většinu zmiňovaných přístrojů v ruce a moc dobrý pocit z toho nemám. Je to všechno nějaký hubený, elektronický hledáčky spíš horší dojem než lepší. Mě se nejvíc líbil D610, kvůli hledáčku, ve kterým bylo vidět všechno.

Na cesty by mi to smysl dávalo, ale hlavně kvůli ceně bych asi vybíral profi-kompakt.

-- 18. 11. 2013 15:30 --

Puntík: 70-300 v pohodě, ale drží se to i za objektiv :)
Lotrandor
Moderátor

Odeslat příspěvekod Mirus1 18. 11. 2013 16:39

Radek71 :: O kterým OMD se bavíme, pokud o M1, tak s gripem to nemá chybu, můj poznatek z předváděčky nedávno v Ostravě a s klídkem můžu říct, že se mě ta M1 držela (s gripem) ještě líp, jak kdejaká macatá a těžká zrcadlovka.
No a pokud si nasadím tele, třeba M.Zuiko Digital ED 40-150 mm 1:4.0-5.6 R vážící 190 gramů, tak nechápu co je na tom k popukání, jo hold doba se mění a ne všichni jsou pořád ochotni se tahat z těžkým vercajkem, zvlášť, když ho máš více.....
Olympus OMD-M1X,Olympus M.Zuiko Digital ED 12-100 mm 1:4.0 IS PRO + Olympus M.ZUIKO ED 60mm f/2,8 macro+Olympus M.ZUIKO 75-300mm ED II f/4,8-6,7+Pentacon 29/2,8+Tair-11A 2,8/135,stativ Rollei C5i II+další potřebnosti.
Mirus1
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Puntík 18. 11. 2013 17:26

od Mirus1 píše : ..... jo hold doba se mění a ne všichni jsou pořád ochotni se tahat z těžkým vercajkem, zvlášť, když ho máš více.....

... a člověk za to není placenej........ :-D

Zdravím
Puntík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Radek71 18. 11. 2013 17:59

Nevím jestli se mi to podařilo správně vysvětlit, asi vás mate ta světlá budoucnost současných CSC, aby vás to nemátlo tak říkám, že Nikon FM2 a třeba i 5D Mark III bez gripu (ale spíš ten FM2) se mi velmi špatně drží při tom režimu "krátkých chvil" mezi focením. Tedy fotím, přestanu, dám pravou ruku podél těla, levou se prodírám davem nebo otevírám dveře, přidržuji brašnu apod a za 30s začnu fotit znovu tak, že pravou rukou se dostanu s foťákem rámcově před obličej a levá ruka ho chytá a stabilizuje před obličejem.
Navíc levou rukou často gestiguluju apod. prostě 80% doby na place se nefotí, ale mám foťák ready. A na to potřebuju možnost mít to pevně v dlani a to může zajistit jenom grip.
Radek71
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Mirus1 18. 11. 2013 18:05

Puntík píše:
od Mirus1 píše : ..... jo hold doba se mění a ne všichni jsou pořád ochotni se tahat z těžkým vercajkem, zvlášť, když ho máš více.....

... a člověk za to není placenej........ :-D

Zdravím

Tak, nějak :-D
Olympus OMD-M1X,Olympus M.Zuiko Digital ED 12-100 mm 1:4.0 IS PRO + Olympus M.ZUIKO ED 60mm f/2,8 macro+Olympus M.ZUIKO 75-300mm ED II f/4,8-6,7+Pentacon 29/2,8+Tair-11A 2,8/135,stativ Rollei C5i II+další potřebnosti.
Mirus1
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka