Kdy nahradí bezzrcátka APS-C zrcadlovky?

Obecná diskuse aneb Co se jinam nevešlo

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod rodri 11. 9. 2013 09:49

Ano, to můžeš mít pravdu. Třeba se i později dočkáme, že PDAF a CDAF budou k dispozici pro všechny režimy ostření.
rodri
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lukas_highenergy.cz 11. 9. 2013 09:49

Btw. kde jste našly nějaký test, ze kterýho by bylo znát, že má tenhle Olympus srovnatelnej C-AF s Canonem 7D/6D nebo Nikonem D7100/D600? Já se teda zatim dočetl jen, že C-AF už nějak funguje, ale to mi u těla za 35.000 jako zrovna dobrý nepřijde. A pokud jde o výstup tak s výjjimkou stařičkýho 7D mi taky nepřijde, že by se zrovna chytal. Btw. nevim kdo ste fotili s předchozí verzí, ale ten argument s velikostí mi taky přijde dost na hraně - jakmile k tomu dá člověk světelnej zoom, tak to sice zabere o něco málo míň místa než adekvátní APS-C/FF (cena tohohle je tak uprostřed), ale že by se to zrovna vešlo do kapsy... Nehledě na šílený ceny trochu lepších skel, který jsou u Olympusu docela úlet... Takže za sebe zatim vážně nevidim důvod proč přejít z kombinace zrcadlovka a kompakt...

-- 11. 9. 2013 09:53 --

Jinak proti bezzrcadlovkám nic nemam - až nepoznám rozdíl, nebo mi přijdou lepší, tak si jednu s radostí namísto zrcadlovky koupim :-)
lukas_highenergy.cz
Moderátor

Odeslat příspěvekod kozakm 11. 9. 2013 10:08

rodri píše:
S tou rychlostí už to nějaký čas neplatí.

Přece logicky, jeden rychlý pohyb o definovanou vzdálenost a konkrétním směrem musí být vždy rychlejší, jak mnoho kmitání oběma směry. Takže i pro AF-S by mělo PDAF přínos, jak to ostatně dokazuje Nikon 1.

-- 11. 9. 2013 10:09 --

lukas_highenergy.cz píše:Btw. kde jste našly nějaký test, ze kterýho by bylo znát, že má tenhle Olympus srovnatelnej C-AF s Canonem 7D/6D nebo Nikonem D7100/D600?

Je to Olympus a navíc bezzrcadlovka, prostě musí mít AF srovnatelnej ;)
kozakm
Návštěvník

Odeslat příspěvekod rodri 11. 9. 2013 10:14

kozakm, on to tu někdo píše, že E-M1 má srovnatelný C-AF jako D 7100 nebo 7D?
rodri
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 11. 9. 2013 10:15

lukas_highenergy.cz píše:jakmile k tomu dá člověk světelnej zoom
asi takto:
- Olympus M.Zuiko Digital ED 12-40mm F2.8 PRO - Weight 382 g
- Tamron SP AF 17-50mm F/2.8 XR Di II VC LD Aspherical (IF) - Weight 570 g

-- 11. 9. 2013 10:20 --

kozakm píše:Přece logicky, jeden rychlý pohyb o definovanou vzdálenost a konkrétním směrem musí být vždy rychlejší, jak mnoho kmitání oběma směry. Takže i pro AF-S by mělo PDAF přínos
logicky:
- keďže ho neimplementovali (hoci mohli) - tak to zjavne až taký prínos nemá
(iba že by bol problém niekde ide - napríklad zložitá implementácia)
((alebo si šetria "žolíka" pre ďalšiu generáciu))

kozakm píše:přece jen neustálé huntování nějaký ten čas zabere
Aké neustále huntovanie .. s AF-S?
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kentus 11. 9. 2013 10:23

Spíš je sranda, že D7100 váží 6475 g a E-M1 497g :-[ Těch 150 g rozdílu je nic, stejně jako u těch dvou objektivů. Prostě v hmotnosti a ani rozměrech bezzrcadlovky se světelnými zoomy prakticky žádnou výhodu vůči aps-c zrcadlovkám nemají.
kentus
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 11. 9. 2013 10:31

Až na to že E-M1 môžeš prenášať so 100 gramovými pancake objektívami s ktorými sa dá aj fotiť a stále si na tom (rozmerovo aj hmotnostne) lepšie ako samotné telo D7100.
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kozakm 11. 9. 2013 10:37

Jenže k D7100 si můžeš dokoupit krytku bajonetu s dírkou a používat ho jako pinhole!
kozakm
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ltokar 11. 9. 2013 10:44

Ganec: lahke pancake objektivy existuju aj vo svete DSLR :) napr. Pentax
Pentax DA 40mm F2.8 XS 52g
PENTAX DA 1,8/50mm 122g
PENTAX DA 2,4/35mm AL 124g
PENTAX DA 2,4/70mm AL Limited 130g
PENTAX DA 2,8/40mm Limited 90g
PENTAX DA 3,2/21mm AL Limited 140g
PENTAX DA 4/15mm ED AL Limited 212g
Pentax FA 43mm f/1.9 Limited 155g
K30/50 vazi s baterkami cca 650g

-- 11. 9. 2013 10:47 --

Ganec píše:
kozakm píše:přece jen neustálé huntování nějaký ten čas zabere
Aké neustále huntovanie .. s AF-S?

http://graphics.stanford.edu/courses/cs ... cusCD.html
kapitola Characteristics of contrast detection systems
Jeden by si myslel, ze to ovladas, ked uz si o tom pisal clanok na blogu :)

-- 11. 9. 2013 10:52 --

rodri píše:Ano, to můžeš mít pravdu. Třeba se i později dočkáme, že PDAF a CDAF budou k dispozici pro všechny režimy ostření.

Fazove senzory na cipe este nie su asi plnohodnotne k tym, co ma AF modul v DSLR, predpokladam teda, ze aj vzhladom na dostatocnu rychlost ostrenia v sucasnych objektivoch sa s tym nezaoberali, cas a namaha by bola asi neumerna vysledku /ci zaostri za 0.11sec alebo za 0.10sec je dost jedno /fazove ostrenie je vyrazne efektivnejsie prave pri tych velkych sklach, alebo neoptimalnych, kedy kazdy posun tazkej hmoty skla citelne spomali ostrenie/. Dost mozne, ze pri trackovani su fazove body ako pomocne a doostruje to kontrastom. Som zvedavy na testy.

edit: stale je ale vo fotaku mechanicka uzavierka s malym sync :-(
Naposledy upravil ltokar dne 11. 9. 2013 10:56, celkově upraveno 1
A30, S45, Ixus, FZ18, K-x, E-PL1, Stylus 1, K-5iis, E-M10
ltokar
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kozakm 11. 9. 2013 10:55

Jak už jsem psal v sobotu, na Prague Downtown byly celkem 4 Olympusy OM-D. Zatím jsem z nich našel jen jeden výstup. Samozřejmě nevím, jak moc byl fotograf schopný, podle EXIFu používal 45 F1,8 a pak asi nějaký seťák a rybí oko. Takže z toho nejdou vyvozovat kategorické závěry.

Každopádně prakticky ani na jedné fotce nevidím potřebu AF, neboť díky velké HO je ostré téměř všechno a to i při focení s 45/1.8. Mně se to teda nelíbí.

Odkaz: http://love2ridebike.com/magazine/?p=4810
kozakm
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Puntík 11. 9. 2013 11:12

Každopádně prakticky ani na jedné fotce nevidím potřebu AF, neboť díky velké HO je ostré téměř všechno a to i při focení s 45/1.8. Mně se to teda nelíbí.

Mně také moc ne, ale poněkud z jiného důvodu. Na fotkách je toho občas kromě hlavního motivu příliš mnoho, slušel by tomu ořez. Lhostejno zda zoomem v terénu, či editorem doma. Fotky, které vypadají jako když je hlavní objekt jakoby vkopírovaný do neurčitého, případně namalovaného prostředí/pozadí, se zase nelíbí mně. Snaží se tvářit jako umění, ale v podstatě jen zaměňují do značné míry akci/výjev za portrét.
A při tom existuje i portrét v prostředí.... :-)

Zdravím
Puntík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lukas_highenergy.cz 11. 9. 2013 11:34

Ganec píše:Až na to že E-M1 môžeš prenášať so 100 gramovými pancake objektívami s ktorými sa dá aj fotiť a stále si na tom (rozmerovo aj hmotnostne) lepšie ako samotné telo D7100.

Já se ale nebavim o focení s nějakym pancakem ale o focení s normálnim zoom objektivem... To pak může majitel dobrýho kompaktu argumentovat tim, že on může nosit kompakt a proti pancake mam výhodu, že má zoom, což na výletě ocení rozhodně víc a je to ještě nesrovnatelně menší... Sice to neni to samý, ale to EM1 s pancakem taky ne...
lukas_highenergy.cz
Moderátor

Odeslat příspěvekod Zafod Bíblbrox 11. 9. 2013 11:35

Itokar: To je právě ta největší sranda - takový Pentax K-5 je s nějakou "palačinkou" stejně velký jako třeba Panasonic GH-3...
Ale určitě nám tu někdo vysvětlí, že to jen tak vypadá a ten Panasonic je samozřejmě ve všem o moooc lepší... :D
Zafod Bíblbrox
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lukas_highenergy.cz 11. 9. 2013 11:38

rodri píše:kozakm, on to tu někdo píše, že E-M1 má srovnatelný C-AF jako D 7100 nebo 7D?

Píše se tady, že dle nějakejch testů přišly zrcadlovky díky C-AF Olympusu o poslední výhodu... Tak předpokládám, že se bavíme o tělech ve srovnatelný kategorii. Olympus 35.000 Kč a ten Canon a Nikon cca 28.000 Kč. A 6D/D600 lehce přes 40.000 Kč.

-- 11. 9. 2013 11:57 --

Ganec píše:
lukas_highenergy.cz píše:jakmile k tomu dá člověk světelnej zoom
asi takto:
- Olympus M.Zuiko Digital ED 12-40mm F2.8 PRO - Weight 382 g
- Tamron SP AF 17-50mm F/2.8 XR Di II VC LD Aspherical (IF) - Weight 570 g

Jojo to je vážně super

Tamron 582g a cena 9500 -11500 dle typu.
Olympus 379g a očekávaná cena v ČR někde kolem 25.000 Kč.

A levnější alterntiva na Olympus neni... To je přesně ono. U m43 mam pocit, že se u těch cen skel zbláznili a postavit na tom systém by mě vyšlo podobně jako na FF..

35-100/2.8 31.000
7-14/4 31.000
12-35/2.8 30.000
čimž končí nabídka zoomů s koncovou světelnosti aspoň 4 !!! A pevný skla taky žádná sláva nebo nesmyslný ceny...
lukas_highenergy.cz
Moderátor

Odeslat příspěvekod FotoABC 11. 9. 2013 12:23

Kdybych byl diplomat, který nechce jít do předem prohraných bojů, tak bych se zde vůbec neměl zapojovat. Zdejší komunita se totiž svým složením extrémně liší od složení náhodně vybrané skupiny majitelů zrcadlovek + bezzrcadlovek.
Mezi majiteli zrcadlovek a bezzrcadlovek v Evropě a USA je stále obrovská převaha majitelů zrcadlovek Canon a Nikon, kteří nikdy ani neviděli a nezajímá je nejen Olympus + Panasonic 4/3 a m4/3 systém, ale i ostatní bezzrcadlovky, maximálně zahlédli Sony NEX a Pentax zrcadlovky považují za cosi exotického.
Ve zdejší komunitě všechny tyto "menšiny" dávají dohromady asi tak 90% či víc. Tady je taková koncentrace bývalých majitelů Olympus 4/3, současných majitelů m4/3 a bývalých nebo současných majitelů Pentax zrcadlovek, že mezi ně nepatřím snad jen já a Petr Luňák ( nepočítaje MK, který jako redaktor musí být zdrženlivý, aby mu EM-1 půjčili :-) ) a uznáte sami, že
asi s PL nebudeme tvořit spolubojovníky proti přesile. :-D :-D :-D

Co by měli zastánci Canon + Nikon zrcadlovek hájit?
- detekce fáze na specializovaných senzorech má rozsah působnosti od -2EV a detekce fáze na snímači u Nikon 1 od tuším +7 EV. Už umí Olympus EM-1 používat detekci fáze za špatného světla, což Nikon 1 neumí????
- už umí EVF sledovat cíl bez zpoždění i při CAF a kulometu 6-10 fps?
- jaký je reportážní výkon bezzrcátek v extrému?
- co superteleobjektivy?
- co reportážní zoomy, které jsou evivalentem f/2.8 NA FULL FRAME?
- co f/1.4 pevná skla na FF?
- co optický hledáček a jeho vlastnosti - dynamický rozsah lidského oka, přirozené barvy, dlouhodobé koukání do něj, ....
- co výdrž baterie
- už Olympus přeskočil všechny zkušenosti Canonu a Nikonu z profi oblasti za desítky let, které se do jejich výrobků dostaly, byť nejsou zrovna napsané v papírových parametrech?
- atd.

A nechci vyvolávat flame, na to jsem tu fakt v děsivé defenzivě. Zdejší komunita je už úplně jinde ( napřed????? :-) ), než okolní svět v Evropě a USA. :-D
FotoABC
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka