Kdy nahradí bezzrcátka APS-C zrcadlovky?

Obecná diskuse aneb Co se jinam nevešlo

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod kozakm 16. 7. 2013 09:31

nicomhk píše:otázka kolikrát je "tvoje" většinou a "moje" mnohdy. Jen vím, že fotografie pořízené starým Canonem S45 dodnes předčí mnoho současných kompaktů - ligu jako Oly XZ nebo Nikon P7700 do toho nepočítám

Je taky třeba srovnávat stejné kategorie, že... A já dodal důkazy, ty jen dojmy. Přeber si to, jak chceš.
kozakm
Návštěvník

Odeslat příspěvekod PavelDS 16. 7. 2013 09:33

Míval jsem kdysi kompakt Nikon Coolpix 5000, 45/50 tis. Kč pořizovačka + 5 tis. grip (to už se dneska nevidí grip k kompaktu !). 5Mpx, hořčíkové tělo, nadšení bylo veliké. Před nějakými 2-3 roky jsem jej dal zadarmo do jedný méně movitý rodiny a udělal radost podruhé. Dnes bych s ním už nefotil ani kdyby mi platily. Malý kompakt (za 2-3-4 tisíce) dnes udělá neméně "dobrou" fotku (porovnával jsem).
PavelDS
Návštěvník

Odeslat příspěvekod nicomhk 16. 7. 2013 09:42

kozakm píše:
nicomhk píše:otázka kolikrát je "tvoje" většinou a "moje" mnohdy. Jen vím, že fotografie pořízené starým Canonem S45 dodnes předčí mnoho současných kompaktů - ligu jako Oly XZ nebo Nikon P7700 do toho nepočítám

Je taky třeba srovnávat stejné kategorie, že... A já dodal důkazy, ty jen dojmy. Přeber si to, jak chceš.

nechci rozdmýchavat flame, ale pro mě ona umělost převažuje nad "přínosy" a třeba srovnávaný 1100R bych opravdu nechtěl... raději méně detailů nežli přežehlenou fotku - přebráno.
nicomhk
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Radek71 16. 7. 2013 10:52

Ten efekt bude mit i nejake cislo v lekarskem katalogu. Vsechno co bylo je lepsi, to je jasna vec. Kdyz mi bylo 22, vysla nejlepsi hra vsech dob, Command Conquer. Loni jsem si koupil nejakou platinovou edici vsech verzi, pustil tu jednicku a na monitoru mi behalo 8pixelu a kdyz tank vystrelil tak se pridal jeden cervenobilej. Totalne stupidni nepritel, uplne z toho padal kod jak je to udelany. No a obecne - staci se podivat na fotky z toho Olympusu co mel Kozak, ja ho mel taky. Fotky vypadaji jako scan fotky, co vytahli z Titanicu. Nicmene ta vzpominka jak jsem ten CC hral na 14monitoru v mem prvnim najmu, to je samozrejme za 1000 bodu. Krome jineho jsem mohl mit vedle klavesnice spinavy talir, predtim to neslo kvuli matce, pozdeji kvuli manzelce.
Radek71
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Umbrella 16. 7. 2013 13:05

Radku, porad budou v kazdem stoleti sedet na lavicce starci s holi a budou vzpominat jak tenkrat bylo vsechno lepsi. :D.... takze me rovnou zastrelte az se jednou budu plizit s holi k lavicce :D :D
Umbrella
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 16. 7. 2013 14:00

Užívateľské recenzie sú (samozrejme) najčastejšie pozitívne, lebo:
- "Nová metla dobre metie, a stará necháva smetie."
- negatívne veci bývajú často ignorované
(znamenalo by to priznať si zlý/nekompetentný výber/prieskum pred nákupom)
- a aj tak sú ovplyvnené všeobecnou mienkou
(keď všade píšu že čosi je OK/NOOK, mnohí si to myslia tiež aj keď zažívajú opak)

Čosi podobné ako som tu vymyslel som si práve prečítal v diskusii na dpreview:
.. some reviews from non-professionals are solid, well-researched pieces. But some are driven by emotion, by someone who just bought a camera and is all excited to expound on it. Problem is, these reviews often ignore flaws, because the person doing it perceives admitting there are flaws indicates their own judgement is poor. Having said that, it is apparent, however, that major problems with camera equipment are most often discovered by users and NOT professional reviewers who (inexplicably) often miss them.
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod FXE1 16. 7. 2013 14:05

FotoABC píše:T-Lama: vším, co jsem dosud viděl a osobně zkoušel, a není toho opravdu málo. A kromě toho je to tak i z principu. 24MPx na APS-C bez AA filtru je pro 12MPx obrázek takový zdroj, že je i teoreticky nemožné tomu se snímačem m4/3 a menším s AA filtrem a se 16MPx a méně tomu konkurovat. Stejně jako žádný APS-C a menší nemůže konkurovat rozlišení třeba D800e i po zmenšení na 24MPx.

Bolo by dobre pozrieť si výstupy zo Sigmy Merill DP 3, a nejako sa s tým vyrovnať, že APSC môže produkovať lepší obraz ako FF :)
FXE1
Pokročilý

Odeslat příspěvekod FotoABC 16. 7. 2013 14:27

Jak říká klasik:
Dřív bylo všechno lepší, žiletky byly ostřejší, holky běhaly pomaleji, spodky se vyráběly voňavější a prezervativy se neohýbaly.
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kozakm 16. 7. 2013 16:37

FXE1 píše:Bolo by dobre pozrieť si výstupy zo Sigmy Merill DP 3, a nejako sa s tým vyrovnať, že APSC môže produkovať lepší obraz ako FF :)

Ovšem je třeba dodat, že je lepší než jen některé FF a jen na nízké ISO, což ji limituje jen na jisté typy fotek...
kozakm
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Daemonius 16. 7. 2013 17:47

kozakm píše:
FXE1 píše:Bolo by dobre pozrieť si výstupy zo Sigmy Merill DP 3, a nejako sa s tým vyrovnať, že APSC môže produkovať lepší obraz ako FF :)

Ovšem je třeba dodat, že je lepší než jen některé FF a jen na nízké ISO, což ji limituje jen na jisté typy fotek...

A dodám, že oproti některým FF jsou barvy z Foveonu dost mizerné. Naštěstí pro Foveon se barvy z aktuálních dSLR slušně horší, takže brzo bude nejspíš v tomhle ohledu lepší. :D

Nicméně šumí i na základním ISO. Teoreticky je ten systém dobrý, ale prakticky použitelná aplikace je otázkou budoucnosti, aspoň zatím. Doufám, že se to Sigmě povede.
Daemonius
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod FXE1 16. 7. 2013 18:58

Treba si stiahnúť RAW konvertor na Foveon, vyskúšať, a zistíte, že z farbami sa dá urobť čokoľvek, v rozsahu o akom sa sa CMOSu ani nesníva. Ono sa tieto nvinky asi ťažko príjmajú, ale vývoj sa zastaviť nedá.... chvála bohu :)
FXE1
Pokročilý

Odeslat příspěvekod nicomhk 16. 7. 2013 19:10

něco pro Kozáka a PAvlaDS...
Přílohy
IMG_6695.JPG
foto s Canon S45 bez úprav
nicomhk
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pety 16. 7. 2013 20:00

Obávám se, že omezení Foveonu jsou dána především fyzikou a vývoj příliš velké zlepšení nepřinese. Horní vrstvy prostě stíní spodním a pokud by se je povedlo udělat průhledné, zase by nezachycovaly světlo. Takže nějaké malé vylepšení snad ano, razantní posun s tímto principem ne.
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod kozakm 16. 7. 2013 20:08

Připojená fotka mi přijde jak z m4/3 bezzrcadlovky, co tu každou chvíli kritizuje FotoABC. To má být ona zmiňovaná bomba, která konkuruje FF? Ale věřím, že to je spíš fotografem a že Sigma opravdu umí lépe.
kozakm
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka