Kdy nahradí bezzrcátka APS-C zrcadlovky?

Obecná diskuse aneb Co se jinam nevešlo

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod T-Lama 9. 7. 2013 11:40

kozakm: Na PEN může naroubovat třeba FL-50 a držet to za blesk.. :nenapadne
U takovýho GFka od Panáků bez sáněk, tam už moc možností neni.
T-Lama
Návštěvník

Odeslat příspěvekod FotoABC 9. 7. 2013 11:44

A bezzrcadlovka s externím bleskem by se už asi opravdu nevešla Gancovi do trenýrek. :-)
A co hůř: vyšel by článek: "Proč fotí PEN bez blesku líp, než zrcadlovka s bleskem." Byly by tam ukázky výsledků zrcadlovky s bleskem na clonu F16, ukázka toho, jak je blýskání o strop v kostele k ničemu, ošklivé přepaly od blesku na 30 cm vzdálené bílé košili, jejíž majitel se částečně ze strany dostal do záběru, ....
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Calven 9. 7. 2013 11:55

FotoABC: +1 :-)
Calven
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Radek71 9. 7. 2013 12:14

Takhle mame ale clanek ze blesk neni potreba, protoze moderne aparaty maju implementovane HDR.
Radek71
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 9. 7. 2013 12:24

kozakm píše:Jenže PEN by měl jen integrovaný blesk
Mýliš sa: k TLK kitu som dostal aj externý blesk:
Obrázek
FotoABC píše:A bezzrcadlovka s externím bleskem by se už asi opravdu nevešla Gancovi do trenýrek.
S týmto vošla :-)

Radek71 píše:Takhle mame ale clanek ze blesk neni potreba, protoze moderne aparaty maju implementovane HDR.
Napísal si ho?
Ja som len napísal že externý blesk je jeden z dôvodov (možno najväčší) prečo sú DSLR preferovanejšie.
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Radek71 9. 7. 2013 12:46

Hele a s tim Metzem se fakt da fotit na 48m?
Radek71
Návštěvník

Odeslat příspěvekod FotoABC 9. 7. 2013 12:47

Ano, v tom článku jsou skutečné perly:

Například argument proti Nikkoru AF-S DX 35/1.8G:
"pevná 35-ka je na dnešné pomery nepohodlná - na blízko sa bezzrkadlovkami cez displej fotí lepšie"
... to bych fakt nevymyslel. :-)

A pokud někdo neví, co je směrné číslo, tak tady mu to Ganec vysvětlí:
"Napríklad Metz-48: neznamená poradové číslo, ale maximálny dosah blesku v metroch pri určitej citlivosti. A 48 metrov je fakt veľa."
:-D :-D
A já blbec to dělil clonovým číslem. :-D

To je jeden objev za druhým:
"Ale aj tak si myslím, že veľké foťáky (teda aj ultrazoomy) robia v priemere ostrejšie fotky a sú také populárne práve kvôli blesku."

A už konečně vím, že externí blesk existuje proto, že jsou fotoaparáty stále nedostatečné:
"Externý blesk dokáže nahradiť "nedostatočný hardware":
dokáže "zmraziť moment" (blesk trvá možno 10tisícinu sekundy) tak ako to nedokáže ani najvyššie nastaviteľná ISO citlivosť
dokáže osvetliť scénu natoľko že potom stačí na spravenie záberu aj relatívne slabý senzor"
... až výrobci přestanou být neschopní patlalové a udělají krásně jasné, kontrastní a barevně věrné ISO milión na m4/3 snímači pro fotografování závodu černých psů ve vybíhání na hromadu uhlí v černém sklepě, pak konečně nebudeme potřebovat blesk, který je jen náhradou za neschopnost výrobců fotoaparátu. :-)
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Radek71 9. 7. 2013 12:58

Gancovych 48m mi pripomenulo prihodu z doby kdy me bylo asi 14let. Prijel jsem na vesnici a kluci tam meli Simsony, fechtle, nekdo dokonce jawu. Hodne jsem lezl do zadku majiteli Simsona, rikam mu moje zazitky z enduro jizd, jak to klopivam do zatacky, ze mi jednou dosel benzin kdyz jsem jel za babama a tak. Ve skutecnosti jsem jel do te doby jenom asi 100m na babete. Kluk me po tydnu dobrou naladu a tak mi to pucil. Sedl jsem na to a on mi rika, jednicka nahoru, dvojka trojka dolu, to vis ne? A ja na to.. Jaka jednicka, dvojka...? Rychle priskocil, rekl "slez debile" a vsichni se mi do konce prazdnin smali. A kdyz jsme tam pak jel v petatriceti s deckama ukazat kde travil fotr mladi, tak si to jeste pamatovali.
Radek71
Návštěvník

Odeslat příspěvekod T-Lama 9. 7. 2013 13:12

Tady v tom případě to bude něco podobného, tato legenda se bude na fórech předávat mezi uživateli. :-)
Těch 48metrů není nereálných, pochopitelně záleží na cloně a citlivosti, kterýžto poměr náš expert pochopitelně neuvádí. Co se mi víc líbí je "nerovnomerné osvetlenie vyzerá neprirodzene (vpredu môžu byť prepaly, vzadu tma)" .. tedy typická ukázka foto-tuneláře teoretika.
Jaký bude rozdíl mezi tím, když budu mít na blesku odpalovač a spouštět ho budu zrcadlovkou, bezzrcadlvkou a kompaktem se sáňkama?

Speciálně pro Gance doporučuju mrknou na tvorbu chlapíka jménem Damian McGillicuddy, který je shodou okolností bezzrcadloidní Olympusák a blýská jak o život. Asi má radši tu nepřirozenou atmosféru a nerovnoměrné osvětlení typu "vpředu přepaly, vzadu tma".
T-Lama
Návštěvník

Odeslat příspěvekod FotoABC 9. 7. 2013 13:14

Radek71: moje máma vždycky říkala: "Řemeslo, braň se! Musíš se holt ubránit samo, tady už nemáš žádného spojence."

-- 9. 7. 2013 13:19 --

Dokonce se přimlouvám za to, aby tento citát:
"Řemeslo, braň se! Musíš se holt ubránit samo, tady už nemáš žádného spojence."
se dal do záhlaví diskuze o fotografování. Máte někdo výstižnější motto? Těžko. Myslím, že na tomto citátu bychom se shodli i s Puntíkem, se kterým se obvykle neshodneme skoro v ničem. Sice ten citát budeme chápat každý maličko jinak, ale nadšeně s tím budeme souhlasit všichni. :-)
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 9. 7. 2013 13:21

FotoABC, fotenie nakrátko je ale fakt lepšie s bezzrkadlovkou:
- vďaka detekcii tvárí je to jednoduchšie a napriek tomu presné
- netreba prekomponovávať - vďaka čomu je menšia šanca že sa medzičasom fotený objekt pohne
(už som na to čítal veľa stažností .. len samozrejme nie od teba)

Ak dokážeš laikom lepšie vysvetliť dosah blesku, tak to prosím naformuluj a ja to tam prepíšem.

K nutnosti blesku - pozri na nadpis týkajúci sa nového senzoru z grafenu:
New Camera Sensor Eliminates Need for Flash
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Radek71 9. 7. 2013 13:22

To je pravda, s Noctiluxem by to slo. Kamarad pred par lety dosel s celovkou, co dosviti asi 1,5km. To bylo legrace.

-- 9. 7. 2013 13:23 --

Ten grafen bude pry vyrabet Katoda Olomouc, s.p. Pertinaxova vyroba bude v utlumu.
Radek71
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kozakm 9. 7. 2013 13:27

To je zásadní nepochopení, že vysoké citlivosti mohou nahradit blesk, ale nepřekvapuje mě to.

-- 9. 7. 2013 13:29 --

Ganec píše:Ak dokážeš laikom lepšie vysvetliť dosah blesku, tak to prosím naformuluj a ja to tam prepíšem.

Začal bych tím, že bych jim nelhal, protože ten blesk do 48 m v drtivé většině situací nedosáhne.
kozakm
Návštěvník

Odeslat příspěvekod nicomhk 9. 7. 2013 13:38

přesně tak, ale k tomu si musí každý dojít sám - mnoho účinlů blesku vyšší citlivost z principu nahradit nikdy nemůže.

Ganče máš novou přezdívku: tunelář teoretik ;o)
to už ti nikdo neodpáře...
nicomhk
Návštěvník

Odeslat příspěvekod FotoABC 9. 7. 2013 13:52

"FotoABC, fotenie nakrátko je ale fakt lepšie s bezzrkadlovkou:
- vďaka detekcii tvárí je to jednoduchšie a napriek tomu presné
- netreba prekomponovávať - vďaka čomu je menšia šanca že sa medzičasom fotený objekt pohne"

Já fakt nemám slov.
A jíst je lepší nohama, protože odpadá problém s vidličkou a nožem.

Rád bych Ti pomohl s Tvými články. Pokud bys je chtěl odstranit z Webu, případně je uvést jako humoristický časopis, tak rád nějak pomůžu, ale jinak opravdu ne. Napadá mně citát z Cimrmana:
"S pozdravem - nepište mi, a pokud možno nepište vůbec."
:-D
FotoABC
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka