Kdy nahradí bezzrcátka APS-C zrcadlovky?

Obecná diskuse aneb Co se jinam nevešlo

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Flor.cz 16. 4. 2013 23:19

nicomhk píše:Jinak je to celé o tom, že někomu se lépe jezdí autem a jinému na motorce :P

Áá, opět tvé oblíbené přirovnání :) Je to nepochybně pravda, ale o to v této zábavné diskuzi nejde. Jde tu o budoucí vývoj fototechniky a ten rozhodnou běžní spotřebitelé ovlivnění marketingem. Což je asi tak jediné, na čem jsme su to po několika tisících příspěvcích shodli :)
✔️ Galerie pro fotografy zdarma:.. http://_Story_Show_Gallery_.flor.cz
Flor.cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Daemonius 17. 4. 2013 02:12

DPreview publikoval recanc na GH3. Normální čtení, ale RAW samply jsou docela zaujímavé.. No a na rozdíl od recenze zde to je i celkem vypovídající (ale ty RAWy mě zajímaly víc :D).

Po trošce průzkumu bych to shrnul takhle.

Naprosto šílené skutečné rozlišení. Buď to AA nemá vůbec, nebo hodně slabý. Fakt jak CSI Miami.. zoom, zoom.. a furt je to dobré. :D

Co není dobré je pochopitelně šum, tzn. na základním ISO 200 to není nic moc (jako všechny m4/3 ostatně). Ještě to má pod-základní ISO 125, které prý šumí méně (žádné samply, tak netušim) za cenu omezení DR.

Dynamický rozsah, DxOmark tvrdí 12. Já tvrdim tak něco přes 10 max. :D Expoziční křivka je hnaná nadoraz, takže co je přeexponované je prostě v čudu (ala CCD).

Barvy, fajn s dobrým profilem. Lepší než většina Panasoniců asi s vyjímkou GX1.

Jediné skutečné mínus z hlediska focení je, že ten sensor je takovej "vyždímanej" a snaží se z něj pomocí SW dostat něco co tam neni. U GX1 měli trošku normálnější přístup a taky má ten foťák docela příjemnej výstup (na poměry m4/3 hodně dobrej).

Jinak co se té 7-14 týká, tak sice existuje, je hodně drahá, ale prakticky není nic moc. Hodně software, málo skla.. Jeden z nejlepších širokáčů má pravděpodobně Nikon 1 systém (jo kapku trapné, ale je to tak). Jen není až tak širokoúhlý (jen 18mm ekviv).

Malý dodatek ke GH3. Má to tendenci ukázat jak nemohoucí je občas softwarová korekce objektivů (z hlediska CA, fringingu). A zřejmě ten kus co má DPreview obsahuje nějaké chcíplé body (našel sem docela dost černých bodů, kde by rozhodně neměly být). LR to automaticky přemapuje, ale jiné RAW developery ne.. Mírně znepokojující.
Daemonius
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod T-Lama 17. 4. 2013 03:30

Daemonius: Panák 7-14 je "nic moc" ? Zkus si otevřít některej z těch RAWů, co jsou focený na plnou díru a řekni mi, co víc bys od toho objektivu chtěl? Na f/8 už to trochu rozmlžuje difrakce, ale pořád je to vysoce nadprůměrnej výsledek v oblasti ultraširokáčů. ;-]
T-Lama
Návštěvník

Odeslat příspěvekod PavelDS 17. 4. 2013 06:57

7-14mm je vzhledem k velikosti (ca 300g) velmi dobrý širokáč. Má např. velmi slušný rohy. Fakt je, že m4/3 je zatím spíše pro amatéry a ti ca 25tis za široké sklo moc nedávaj. Mají ale lacinější 9-18mm (150g). Na druhou stranu amateři s výstupem do velikosti A3 si myslím mají k dispozici vše co potřebují (pokud nefotí sport). A pokud kvalita čipů půjde postupně nahoru, je za 2-4 roky z m4/3 poměrně kvalitní systém i pro část profesionálů (podle mne např. do časopisu A4 víc nebude třeba). Bude to, nebo už je, takový digitální kinofilm...A FF převezme postupně roli středoformátu.
PavelDS
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Lotrandor 17. 4. 2013 10:00

Ten Nikon si to nenechá vysvětlit a staví novou fabriku :) (zprávaje z března,)

Nikon Corporation (Makoto Kimura, President) is pleased to announce the establishment of a new factory in the Lao People's Democratic Republic (Laos) to reinforce its digital SLR camera manufacturing organization and reduce costs.

Operations are scheduled to commence in October 2013.

Entry-level and mid-class digital SLR cameras, and some interchangeable lenses are manufactured by Nikon (Thailand) Co., Ltd. in the Ayutthaya province of Thailand. With the establishment of this new factory in Laos, a part of the production for digital SLR cameras which are completed as final products at Nikon (Thailand) will be done in Laos.

Read more on NikonRumors.com: http://nikonrumors.com/2013/03/21/your- ... z2Qi2s5VeC
Lotrandor
Moderátor

Odeslat příspěvekod PavelDS 17. 4. 2013 12:07

Píší tam snižování nákladů.......nikoliv zvýšení kapacity.
PavelDS
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Lotrandor 17. 4. 2013 13:13

selektivní slepota nebo přání otcem myšlenky?

"to reinforce its digital SLR camera manufacturing organization and reduce costs"
Lotrandor
Moderátor

Odeslat příspěvekod PavelDS 17. 4. 2013 13:25

hm, reinforce, tj. tedy jako že jsou oslabeni a tedy potřebují to zlepšit nebo-li posílit ?
PavelDS
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Lotrandor 17. 4. 2013 14:14

Mám za to že posilují. Je to oficiální tisková zpráva, takové věci akcionáři slyší rádi. Asi čekají, že těch entry-level a mid-class zrcadlovek prodají víc. Nic víc to asi neříká. Byla to jen poznámka. Taky to může znamenat, že si to před 3 roky, když to připravovali, někdo špatně spočítal a ještě si toho nikdo nevšiml :). Ale zas tak bych je nepodceňoval.
Lotrandor
Moderátor

Odeslat příspěvekod PavelDS 17. 4. 2013 14:54

Možná ještě číňani nemají každý jeden nějaký ten digiťák. Evropa a Amerika už budou asi nasycený trh. Okolo mne má něco slušnýho každý. Např. já teď mám teď aktuálně 3 (kompakt, SLR, bezrcadlo) a to jsem měl loni 5. Takže jdu dolů. To bych výrobcům radost neudělal. Ale ruce mám jen dvě. Takže redukce bude v dohledné době na 2. Je jasné že kvůli mě neposilují :), ale oslabují (myslím tím všechny výrobce).
PavelDS
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Daemonius 17. 4. 2013 15:37

Staví to, protože u dSLR občas nestíhají vyrábět. Plus asi chtějí dělat víc věcí pohromadě, na logistice jde taky ušetřit.

T-Lama píše:Daemonius: Panák 7-14 je "nic moc" ? Zkus si otevřít některej z těch RAWů, co jsou focený na plnou díru a řekni mi, co víc bys od toho objektivu chtěl? Na f/8 už to trochu rozmlžuje difrakce, ale pořád je to vysoce nadprůměrnej výsledek v oblasti ultraširokáčů. ;-]

Jo, ale bez softwarový pomoci to není moc slavné. Zkreslení jak prase, solidní CA na okraji. Zatímco širokáč pro Nikon v podobné cenové relaci nepotřebuje žádnou softwarovou úpravu. Plus ten Panasonic má moc hezkou flare za skoro jakýchkoliv okolností. A vinětuje, hodně..

Olympus vinětuje taky, ale značně méně, distorze je menší (ale pochopitelně 9mm není 7mm). Nu a neb Olympus nemá korekci CA, tak jí museli udělat přímo v designu. Takže Olympus má bez softwarové korekce CA stejnou CA jako Panasonic po zásahu software (což není ani vtipné).

Většina Panasonic objektivů je 50:50 sklo vs. software. Což většinu času je relativně ok, ale když jsou podmínky náročnější, tak to může pěkně zrubat fotku. Ona totiž třeba CA a fringing nejsou lineární, ale závisí na světlných/kontrastních podmínkách. A když máš tu smůlu, že narazíš na podmínky, které software zkorigovat nezvládne, tak pak pravděpodobně zjistíš, že ani po aplikaci víc software už to nesrovnáš, zatímco s objektivem, který funguje prostě jen jako sklo jednou ťukneš v LR a problém je pryč.

Tohle byl jeden z důvodů, proč moje stará G1+14-45mm putovala k novému majiteli po roce. Ona totiž korekce CA/fringingu na 14-18mm byla pěkná dokud byly podmínky pěkné, ale jakmile si vyfotil strom proti modré obloze, tak si získal modrofialové větve a pěkně absurdní množství CA i po automatické korekci. A to už srovnat nešlo, protože prostě nebylo z čeho.

Mimochodem, že Panasonic nadužívá softwarové korekce by mě nějako netrápilo, kdyby ty objektivy aspoň stály adekvátně, jenže jsou zatraceně drahé na to co za to dostaneš. Olympus možná není svatej, ale jejich konzervativnější přístup je rozhodně lepší.

No a navzdory tomu, že Nikon 1 systém nemusim, tak jejich Nikkor 6.7-13mm je fakt obdivuhodný, protože udělat takový objektiv bez jakékoliv softwarové korekce a v opravdu vysoké kvalitě za tu cenu jakou to prodávaj, je fakt něco.
Daemonius
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod PavelDS 17. 4. 2013 17:32

OK, to mi koresponduje s názorem že m43 je amatérská záležitost. 9-18mm mám a celkem spokojenost. Ovšem ale také sleduji Fuji, kam se posouvají atd.. Jejich systémek se mi zdá koncipovaný pro náročnějšího uživatele. Jen mi připadá že by měli dělat alespon část systému(nějaké body a skla) proti dešti. Občas se stane že prší a fotí se..
PavelDS
Návštěvník

Odeslat příspěvekod T-Lama 17. 4. 2013 18:45

Směr vývoje GH3 dává tušit, že Panasonic míří výš, než jen na amatéry..
T-Lama
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kozakm 17. 4. 2013 21:51

T-Lama píše:Směr vývoje GH3 dává tušit, že Panasonic míří výš, než jen na amatéry..

To rozhodně, ale zatím se mu to moc nedaří. Ttřeba takový Nikon D7100, za stejnou cenu, je výkonem o dva parníky před GH3.
kozakm
Návštěvník

Odeslat příspěvekod rodri 17. 4. 2013 21:59

Minule jsi říkal že jen o parník :-D .
rodri
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka