Kdy nahradí bezzrcátka APS-C zrcadlovky?

Obecná diskuse aneb Co se jinam nevešlo

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Lotrandor 8. 4. 2013 10:38

Navíc si často v tom elektru koupí výběhový model. Například aktuálně Euronics Nikon D3000 + 18-55 + 55-200 za 9900,-. Někomu to asi splní sen mít "pořádný foťák+pořádný tele k tomu".

Konec APS-C, jak se věští v dnešním článku na portálu, bych taky neviděl tak rychle. Ono vyrobit Full-frame čip něco stojí a ta cena se za posledních pár desítek let pohybuje dolů jen velmi pomalu. A FF je velký čip i na dnešní poměry. Výhodou moderní elektroniky je miniaturizace. Ta stojí za snížením ceny. Což se u velkých snímačů neuplatní.

Problém současných bezzrcadlovek je podle mě v ceně. Zpravidla jakákoliv moderní low-end zdrcadlovka je levnější a lezou z toho lepší fotky. Za stylovku dám víc a umí to míň. Ale věřím, že si to cílovku najde, stejně jako se lidi dřív ověšovali zdrcadlovkami :p.

Kromě ceny, bych mohl namítat malou výdrž na baterku, kde displej (nebo malý displej v podobě EVF) sežere své a výsledkem je 1/3 fotek na jednu baterku. Kdo se nechce tahat se zrcadlovkou, ten si záložní baterku spíš nepřibalí. V zimě sehraje svou roli mráz. No nic, tohle bude jedna oblast, která se bude muset dořešit.

Se spotřebou energie souvisí také například schopnost mobilů produkovat "dobré" snímky, pokud pominu nekvalitní objektiv (nebo to co tam ve funkci objektivu výrobce dal). Mobily jsou optimalizovány na výdrž baterie, jenže dobrý algoritmus, který udělá z dat na ze snímače výsledný JPG může být poměrně náročný na výkon- a tím i energii. Logickým kompromisem je zjednodušení algoritmu i za cenu kvality výsledného souboru tak, aby se na to ještě dalo koukat (a pokud možno hlavně na displeji mobilu), ale aby to zároveň nevycucalo baterku ani když těch fotek udělám desítky. A to někde musí bolet. Nástup foto-mobil tak nevidím až moc růžově.

Trendy a móda jsou samozřejmě vlivy, které můžou rozdat karty jinak. Většina lidí skutečně fotí s tím co má zrovna po ruce, a protože je to napadne až na místě, bude to nejspíš mobil. Nicméně ty výsledky nepřežijí víc než první zobrazení na PC nebo notebooku. Čerstvá zkušenost kamaráda, který má poslední iPhone co má foťák, tak proč kupovat kompakt, no ne? Jenže teď řeší, že má všechno rozmazané a manželku naštvanou, protože nemají "slušnou fotku" dětí.
Lotrandor
Moderátor

Odeslat příspěvekod Flor.cz 8. 4. 2013 11:22

Lotrandor: Optimalizované na výdrž baterie jsou dneska jen ty nejlevnější mobily s monochromatickým displejem. Smartphony mají gigahertzové procesory, umožňující hrát i náročné 3D hry a kromě foťáku přebírají i funkci herní konzole, navigace, přehrávače a kdoví čeho ještě. Viděl jsi někdy fotky z iPhone? Díky BSI CMOS čipu fotí líp než levné kompakty. Do levných kompaktů se taky žádné kvalitní objektivy nedávají, za tři tisíce to ani nejde.

Díval jsi se vůbec na ceny bezzrcadlovek? Olympus E-PM1 (rok a půl starý model) se dá v Megapixelu koupit pod sedm tisíc i se setovým objektivem, za tuhle cenu DSLR nekoupíš. To že se dají bezzrcadlovky vyrábět levněji než DSLR je vcelku jasné, není potřeba do nich dávat zrcátko, jeho mechaniku, hranol ani optický hledáček.
✔️ Galerie pro fotografy zdarma:.. http://_Story_Show_Gallery_.flor.cz
Flor.cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod reign 8. 4. 2013 11:57

udělat všechny fotky s novým iPhonem blbě vyžaduje notnou dávku talentu
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Lotrandor 8. 4. 2013 12:11

Flor: a já snad psal že ten výkon nemají? Mají, ale stojí to energii. Většinu moderních mobilů musíš hodně krotit v tom, co na nich všechno běží a stejně ti vydrží baterka jeden den. Čest výjimkám, ale měl jsem v ruce různé značky a situace je vesměs stejná.

Olympus E-PM1 - ale lezou z toho horší fotky, někde se šetřit musí

reign: já ti nevim, ono když se ty děcka hejbou (jako že se hejbou stále), tak těch mázlejch fotek bude rapidně víc než ze slušnýho kompaktu (a tady bych asi ty za 3k vynechal)
Lotrandor
Moderátor

Odeslat příspěvekod martinsip 8. 4. 2013 12:18

Tak už jste se po tísících příspěvcích dohodli kdy a jestli vůbec nahradí bezzrcátka APS-C zrcadlovky? Mám zálusk na D3200, tak jestli mám počkat :D ;-]

99% lidí by si po přečtení tohodle http://digiarena.e15.cz/je-lepsi-bezzrc ... zrcadlovka do entry zrcadlovky ani nekopla. Takhle bejt zaujatej proti zrcadlům :oboze :-|

Podle dnešního článku http://digiarena.e15.cz/jsou-bezzrcadlo ... zrcadlovky by i člověk na běžný (rodiný) focení o bezzrcadlovce i uvažoval, ale ty ceny? :-!

Tak už to konečně rozsekněte. Nehodlám to tu celé pročítat. :lol:

-- 8. 4. 2013 13:21 --

Flor.cz píše:Olympus E-PM1 (rok a půl starý model) se dá v Megapixelu koupit pod sedm tisíc i se setovým objektivem, za tuhle cenu DSLR nekoupíš.
V electroworldu měli Nikon D3000 se dvouma seťákama 18-55 + 55-200 za 7.777,-. Holt je to taky už starší kousek
Peugeot 308SW 1,6HDi 2010, Fiat Marea Weekend 1,9JTD 2003
Honor magic5 Pro
martinsip
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Flor.cz 8. 4. 2013 12:24

Lotrandor: vzhledem k tomu, že zpracování JPEGu do finální fotky zabere maximálně pár sekund, tak tady by šetření výkonu zrovna velkou úsporu baterky nepřineslo.

E-PM1 mám menší čip než APS-C, takže i o něco víc šumu, ale tohle lidi, co si koupí foťák na focení dovolené a dětí, fakt neřeší.
Flor.cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod martinsip 8. 4. 2013 12:27

Flor.cz píše:Ale o tom zda bezzrcadlovky nahradí lowend DSLR rozhodují právě ti běžní spotřebitelé, kteří neřeší rychost autofokusu ani nepitvají obrazovou kvalitu. Zato se snadno nechají ovlivnit módními trendy a reklamou.
Ten kdo neřeší rychlost závěrky a kvalitu obrazu, tak si nebude kupovat bezzrcadlovku za 12.000,- a více :pozor
Honor magic5 Pro
martinsip
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Flor.cz 8. 4. 2013 12:33

martinsip: ty lidi to samozřejmě řeší, ale tím stylem, že se zeptají známého nebo jim foťák vychválí prodavač. Prodává se především to, co má dobrý marketing.
Flor.cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod martinsip 8. 4. 2013 12:39

No bohužel lidi co vydělávají peníze to neřeší a zajdou do krámu, kde prodavač tomu prd rozumí a vezmou co jim poradí. A ohledně toho pordavače, tak ho nechci nějak shazovat. On nemůže rozumět úplně všemu od PC, ledniček, praček, žehliček, vysavačů, kávovarů, mobilů až po foťáky. Navíc v těhle "Electroobchodech" se začínají prodávat už i pneumatiky a nábytek :oboze
Honor magic5 Pro
martinsip
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Lotrandor 8. 4. 2013 12:51

martinsip: už jsem to tu někde psal, ale v krátkosti, po delší úvaze a zkoušení jsem na podzim pořídil D3200 +18-55, klasika. Držel jsem v ruce bezzrcadlovýho Samsunga, ale nebylo to ono. Dnes vím, že mi to slouží dobře, po fotkách začíná být v rámci rodiny poptávka (t.j. jsou často lepší než co nafotí ostatní s profi kompakty okolo 10k+). Můžu na tom foťáku růst jako fotograf, zvykám si na ergonomi, zkouším běžné věci jako pseudomakro, vliv světla, možnosti systémového blesku. Vím, že budu potřebovat lepší objektivy, o čemž jsem se přesvědčil nákupem Nikkor 35 1.8G DX (po většině fotek s tímhle sklem je zájem největší), výborná volba. Další krok bude nejspíš 16-85 a 70-300. Někdy později lepší tělo. Jako nadšeného amatéra mě zatím D3200 tělo neomezuje, ale začínám tušit kde končí jeho možnosti. Moje chyby však zatím ovlivňují výsledek více než limity těla :)

Zkušenost v kostce? DSLR mi umožňuje bez zbytečných kompromisů využít letitých zkušeností profesionálních fotografů. Ne že by to s profikompatkem nebo bezrcadlovkou nešlo. Je tam ale o něco víc omezení a jako začátečník si nemusím všechny souvislosti uvědomit.

Flor: jistě, jak velký ten vliv bude asi nezjistíme. snad někdo se zkušeností v konstrukci elektroniky do mobilu.

Zajímavé zjištění imho je, že lidi sice neřeší úroveň šumu, perspektivu, nebo clonu, ale když vidí fotku která splňuje základní řemeslná pravidla, instinktivně po ní sáhnou. Nevím jestli je řešením, aby jsme všichni měli portréty focené širokým ohniskem z mobilu nebo tabletu. To by ten svět vypadal dost divně :p. Už APSC má v případě portrétní fotografie limity (výstup z FF líbivější), m4/3 to posouvá zas o krok dál.

Otázkou tedy není, zda je bezrcadlovka schopná nahradit DSLR (který nahradil film, ale stejně se na film pořád fotí). Otázka je jak rychle nás marketing Sony, Samsung, atd. přesvědčí, že nám stačí to méně. Nicméně rychleji, bez starostí, bez přemýšlení (úmyslně přeháním).
Naposledy upravil Lotrandor dne 8. 4. 2013 12:53, celkově upraveno 1
Lotrandor
Moderátor

Odeslat příspěvekod Flor.cz 8. 4. 2013 12:52

martinsip: Ale to není na prodavači, co doporučí. Doporučeje se zboží, jehož dodavatel nabízí nejvýhodnější podmínky (alespoň ve velkých řetězcích to tak funguje).

-- 8. 4. 2013 14:07 --

Lotrandor: to trochu pleteš kvality fototechniky a fotografa. Dneska i ta nezákladnější bezzrcadlovka nebo DSLR stačí k tomu, aby se s ní daly nafotit parádní fotky. Výsledná fotka je hlavně otázkou kvalit fotografa a ne toho jestli je čip foťáku o kousek menší nebo větší.

A zrovna Sony i Samsung mají bezzrcadlovky s APS-C snímačem :) Snímače Sony se montují i do zrcadlovek Nikonu. Pro Sony dělá některé objektivy Carl Zeiss, takže tvrdit, že se Sony snaží přesvědčit zákazníka, že stačí to méně, je poněkud mimo.
Flor.cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod T-Lama 8. 4. 2013 13:34

Lotrandor: Proboha to jsou zase úvahy.. E-PM1 má menší čip, tudíž ...bla bla bla...
Nedalo by moc práce najít stejně staré či novější APS-C foťáky s horším výstupem, protože velikost není všechno :nenapadne a největší rozdíly jsou na vysoké citlivosti a to ještě díky různému softwaru, který to následně odšumuje. Stačí se podívat, co leze z levnějších CaNikonů na ISO 1600+ do JPEGu...
T-Lama
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Lotrandor 8. 4. 2013 13:48

Flor: tak jistě, můžu některé věci míchat, ale velikost čipu, perspektiva, či hloubka ostrosti je u každého foťáku jiná a má na ní vliv velikost čipu, ohnisková vzdálenost, samozřejmě velikost clony. Určit budeš souhlasit, že konkrétního vzhledu s menším čipem budeš dosahovat těžko, i když by zkušený fotograf nejspíš napodobil. Ale to by bylo asi do jiného vlákna.

Objektivy Karl Zeiss měly i některé kamery Sony. Někdy se divím, že se pod to Němci podepíšou :p. Ale máš pravdu, zrovna ty dva jmenovaní výrobci používají APS-C čipy, nicméně v nových modelech už jsou čipy Sony jen a právě v D3200.

upraveno

T-lama: konkrétně proti D3100 má horší výstup. víc řečeno nebylo. btw, takže na tom algoritmu záleží?
Lotrandor
Moderátor

Odeslat příspěvekod FotoABC 8. 4. 2013 14:28

Větší snímač je něco jako:

větší objem motoru, větší tiskárna, větší chladič na procesor, větší hrneček, větší lopata, větší síla, větší okno, větší mozek, ....

Tedy efektnější technologie či lepší organizace řešení problému může ten handicap na nějakou dobu zastínit, ovšem jen do doby, než se stejná technologie použije i pro to větší zařízení. Pak opět zbyde čistý rozdíl větší - menší. To, jestli ten rozdíl je už tak vysoko, že je pro někoho či skoro pro všechny prakticky nepodstatný, to je jiná otázka.

Konkrétně při smysluplném (!) požadavku na technicky co nejlepší fotografii s 16 MPx a vyšším rozlišením nemůže nejlepší m4/3 výstup plně konkurovat nejlepšímu APS-C výstupu v případech, kdy buď je zapotřebí ISO zřetelně vyšší, než základní, nebo kdy je kontrast a dynamický rozsah snímku natolik obtížný, že snímek pořízený na základní ISO vyžaduje takové úpravy, aby lokálně došlo k ekvivalentu vysokých ISO hodnot.

Při všech ostatních situacích (nepočítaje v to požadavky na co nejmenší hloubku ostrosti), tedy méně, než 16MPx nebo základní ISO s nekomplikovanou expozicí, se neprojeví žádný handicap m4/3.
Pokud vezmeme běžné lidové požadavky na obrazovou kvalitu a běžné zpracování expozičně obtížných fdotografií, pak se tyto situace blíží 100%.

Pokud tedy kdokoliv upřednostňuje APS-C před m4/3 kvůli velikosti snímače, pak na to sice má obecně právo, ale současně by k tomu měl dodat: ".... a je to proto, že já jsem takovej pečlivka a hračička, že ty rozdíly na rozdíl od 99,999% populace opravdu vidím a baví mě, což je mé osobní svaté právo."
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod reign 8. 4. 2013 19:24

T-Lama píše:Nedalo by moc práce najít stejně staré či novější APS-C foťáky s horším výstupem

Asi jsem slabý hledač, nebo jsem si nedal moc práce - ale prosím tě, vážně jsem nic podobně špatného, natož horšího nenašel v plus minus stejném datu uvedení na trh... Ty o něčem víš?

tak jo, našel jsem, Nikon D70 z roku 2004, to je jistě to samé, co E-PM1 (2011) takže stačilo 7 let a je plichta? Fakt dobrý...
reign
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka