Kdy nahradí bezzrcátka APS-C zrcadlovky?

Obecná diskuse aneb Co se jinam nevešlo

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Daemonius 29. 3. 2013 18:56

Pety píše:
Daemonius píše:Žádná FF neexistuje (Leicu M240 nepočítám), takže tam taky žádné ohrožení.

Sony A99 je vosk?

dSLT moc neberu v úvahu. Technicky je to takový kočkopes. Pro mě jsou bezzrcadlovky hlavně CSC typu NEX, NX, m4/3 etc. Tedy povětšinou lehké, malé atd. Prakticky je to třeba i RX1, ale to má zase objektiv napevno, takže také z obliga.

A99 se od dSLR liší jen technologicky, z praktického hlediska je to blíž k dSLR než třeba k NEXu.

Sice díky A99 Sony asi získá pár nových zákazníků, ale nemyslim si, že tím někoho moc ohrozí. Sony je na poli profi foťáků pořád trošku outsider i když se to už zlepšuje.

A když vemu v úvahu, že přímou konkurencí je 5DMK3 a D800..
Daemonius
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 29. 3. 2013 21:28

Naucit se pracovat s korekci expozice povazuji za jeden z naprostych zakladu, bez ohledu na fotak. Prekvapive ji totiz pouzivam hojne i s X10, tedy na fotaku, kde rovnou vidim jak bude fotka vypadat (no, o tom by se dalo polemizovat, vzhledem k moznostem zvyseni DR, ale to ponecham pro ted stranou).
Byl jsem pozadan, abych seznamil jednoho cloveka se zaklady ovladani DSLR, jmenovite D90. Jde skutecne o naproste zaklady, tedy co je to iso, clona, jak se projevi expozicni cas na fotografii atp. A kdyz jsme dosli po nekolika hodinach k tematu mereni expozice, tak i presto, ze jsem dotycnemu teoreticky vysvetlil a prakticky nasledne ukazal, k cemu jsou ruzne rezimy dobre, tak stejne jsem mu nakonec doporucil zustat u jednoho, ten se naucit (=pochopit) a doplnovat jej prave korekci expozice. Ja osobne pouzivam totiz v 95% pouze celoplosne mereni expozice a usmernuju jej prave pouze korekci podle toho, jestli scene dominuji jasy nebo stiny. U takoveho volejbalu v hale, kde pri jednom zaberu foti clovek proti svetlu (okna), podruhe proti stinum (zed), je to naprosta nutnost pro zhruba vyvazenou expozici a koukatelnou fotku.
Petr Luňák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Radek71 29. 3. 2013 21:48

Takze nejdriv Ganec napsal, ze nekdo ma takove problemy s ovladanim fotoaparatu, ze nezvladne expozici diky optickymu hledacku a ze mu pomaha LV a ted najednou to vypada, ze ti uplne neschopni, sazeji korekce jak Kozak na Olympiade. To je mi trochu nekonzistentni..
Radek71
Návštěvník

Odeslat příspěvekod antoninn 29. 3. 2013 22:53

Petr Luňák: Nezapomeň, že Ganec je zastáncem toho, že fotoaparát má telepaticky odhadnout, co vlastně fotograf zamýšlí vyfotit a pak se podle toho nastavit a pořídit snímek tak, aby byl fotograf spokojený a pokud možno nemusel vyvinout žádné vlastní úsilí.
Pak aby jeden přemýšlel, co je vlastně realita - jestli to, co vidí vlastním okem případně optickým hledáčkem nebo to, co mu předžvýká EVF nebo LV..
antoninn
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Lotrandor 29. 3. 2013 23:50

Fungovalo by s nastavenou prioritou času (kvůli sportu) měření se zdůrazněním na střed? Když se otočím proti straně kde je okno a hrozí velký DR, foťák bude dávat větší důraz na objekt, který by měl být exponován správně. Na opačné straně by měla být situace vyrovnanější, rozdíly ve scéně menší.

Je s tím zkušenost?
Lotrandor
Moderátor

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 30. 3. 2013 04:50

Samozrejme, ze bude, ale korekci se tim nevyhnes, ne vzdy by totiz vypadal celkovy zaber dobre, kdyz by byl presne exponovany jeden hrac. Mrkni mi na FB. Uvidis sam, ze to svetlo je tam dost promnenlivy.
Petr Luňák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 30. 3. 2013 22:39

:-))
Obrázek
Petr Luňák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Grimjaur 30. 3. 2013 23:21

Dobrý záběr :)
Technika : Furt se to mění
http://fotomobil.blog.mobilmania.cz/
Grimjaur
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 1. 4. 2013 22:34

S novou Canon redukciou a upravenými objektívami bude možné fotiť na bezzrkadlovkách aj šport:
Canon EF-MFT redukcia a Canon MSC objektívy :-D
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod vendda 2. 4. 2013 06:36

No ono kdyby nebylo 1. apríla, tak by jeden byl ochotný tomu i věřit.
vendda
Návštěvník

Odeslat příspěvekod chlapcisko 6. 4. 2013 22:43

Nikon si patentoval hybridný hľadáčik:
http://www.petapixel.com/2013/04/05/nik ... iewfinder/
chlapcisko
Návštěvník

Odeslat příspěvekod reign 7. 4. 2013 09:08

Včera jsme s kámošem spáchali vesnickou výpravu do Praheee (v našem 40 tis. městě je to s foťákama bída) a konečně jsem si mohl osahat ty skvosty, co mají nahradit zrcadlovky. Jsem zvyklý na perfektní ovládání svého Sama NX200 a zarazilo mně, jaký ***** je po této stránce cokoliv od Olympusu, jediné co jakžtakž šlo (v rámci m4/3), byl Panasonic G5, minimálně úchop naprosto perfektní. Ten, kdo vymýšlel tlačítka křížového voliče na OM-D se chtěl firmě nějak pomstít za strašlivé křivdy, jinak si to neumím vysvětlit, držení strašlivé, argument "kup si grip" neberu - 6k je snad špatná legrace. Takže v této situaci se podle mého o nějakém nahrazování mluvit nedá - Sony, Samsung a Fuji mají pomalý AF, Olympus ovládání horší, než profi kompakty, Panasonic - vyjma GH3 - horší výstup. Jinak, zkoušeli jsme toho víc, včetně novinek od Fuji a Nikonu D7100 a smáli jsme se tomu, že pocitově nám oběma nejvíc seděl kompakt Fuji X-20, to je prostě pecka a kus železa se supr ovládáním.
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Flor.cz 7. 4. 2013 23:41

A přitom mezi nejprodávanější bezrccadlovky patří Olympus EPl-3 a Nikon 1 j1, který nemají vůbec žádný grip. Věřím tomu, že to není žádná nepromyšlenost a výrobci mají preference a nákupní chování zákazníků dobře zmapované. Dost lidí možná nakoupí v eshopu aniž by foťák měli v ruce, či dají přednost uhlazenému designu. Běžný spotřebitel fakt nevybírá foťák podle stejných měřítek, jako má uživatel poloprofi fototechniky.
✔️ Galerie pro fotografy zdarma:.. http://_Story_Show_Gallery_.flor.cz
Flor.cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod reign 8. 4. 2013 03:04

To je jistě celé pravda, jenomže v tomto stádiu to nenahradí ani lowend DSLR - nemluvim o výstupu, to co lezlo z E-PL5 bylo parádní, WB v umělým osvětlení perfektní. Mimochodem, v tom horším osvětlení byla radost vyměnit EVF za klasický optický hledáček, ani OM-D mně teda nenadchl, věřím ale, že za dobrého světla to bude supr.

...nemyslím, že udělat foťák se supr ovládáním je takový problém - proč to dokáží Fuji a Samsung? Samsung dokonce v cenovém lowendu...
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Flor.cz 8. 4. 2013 09:20

Ale o tom zda bezzrcadlovky nahradí lowend DSLR rozhodují právě ti běžní spotřebitelé, kteří neřeší rychost autofokusu ani nepitvají obrazovou kvalitu. Zato se snadno nechají ovlivnit módními trendy a reklamou.

Ostatně i tak velké rozšíření lowend DSLR není nic jiného než módní trend - velký foťák kolem krku. Většina lidí si zrcadlovku koupila jen díky tomu, že se prodávají jak housky na krámě a v letáku electroworldu jsou hned vedle ledniček.
✔️ Galerie pro fotografy zdarma:.. http://_Story_Show_Gallery_.flor.cz
Flor.cz
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka