Kdy nahradí bezzrcátka APS-C zrcadlovky?

Obecná diskuse aneb Co se jinam nevešlo

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Flor.cz 27. 3. 2013 10:06

Jenže většina kupujících ví jen to, že by rádi nějaký lepší foťák. Takže je tu velký prostor pro prodejce zákazníka usměrnit.

No a když se kouknu na titulku webu Megafoto, tak vidím že tlačí DSLR, zatímco Fotolab zase spíš bezzrcadlovky.

Na tom je vidět, jak málo stačí k tomu, aby se začalo prodávat víc bezzrcadlovek. Stejně tak DSLR se prosadili ne proto, že by je potřebovala čtvrtina národa, ale díky tomu, že je obchodníci dokázali zákazníkům prodat. No a teď začínají tlačit bezzrcadlovky, po nich přijde zase něco jiného.

Je to prostě obchod, fakt to není o hledáčku a AF-C.
✔️ Galerie pro fotografy zdarma:.. http://_Story_Show_Gallery_.flor.cz
Flor.cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod FotoABC 27. 3. 2013 11:12

Flor.cz: Ano, můžeme konstatovat, že velké množství zákazníků nemá jasno v tom, co chce a že je může obchodník usměrnit tam, kam potřebuje.
Ale nedělejme z toho žádoucí normu. Berme to jako nedostatek, ne jako správný cíl. Bylo by hodně smutné, abychom řekli, že na potřebách fotografa vůbec nezáleží, rozhodující jsou potřeby obchodníka a tak je to správně a tak to má byť. Pak taky zrušme demokracii, protože lidi stejně neví, co chtějí, a osvícený doktátor to usměrní podstatně lépe. Podporujme jak demokracii i přes její praktickou obtížnost a hledejme skutečné potřeby zákazníka i přesto, že u mnohých zákazníků je to házení hrachu na zeď.

Zákazník by měl vědět zda je pro něj důležitější doba, kdy foťák někam přenáší nebo doba, když s ním fotí. Tady se to krásně dělí na dva světy.
1. Někdo s sebou tahá foťák, tíží ho na zádech nebo v brašně na boku, často ho nese i zbytečně a někdy s tím po celodenním nošení na výletě pak cvakne pár fotek a úplně stačí, aby to nějak šlo. Důležité je ty fotky mít, tedy to podstatné se odehrává v tom, že přinese domů něco pěkně zdokumentovaného.
2. Jiný jde nebo jede fotit. Doba přenášení nebo převážení není táím, čím by se nějak zabýval, ale důležitá je ta doba, kdy má foťák v ruce a u oka. To byl cíl cesty, užít si to focení. Jako si člověk jede zalyžovat, projet se na motorce, zahrát si na kytaru, zaplavat si, tak si jde zafotit. V tuhle chvíli má důvod chtít pokročilou zrcadlovku a ten PEN nebo Nikon 1 v kapse jaksi není úplně to ono.

A to je jedna z věcí, které si každý neinformovaný či zmatený zákazník může uvědomit, to není tak složité.
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Flor.cz 27. 3. 2013 12:15

FotoABC: Většina lidí to ani nechce řešit, prostě přijdou do obchodu a nechají si něco poradit. A protože to neřeší, nezkoumají alternativy, tak jsou s foťákem spokojení a prostě fotí. Narozdíl od účastníků zdejšího fóra, co pitvají pixely a zkoumají MTF křivky :)
Překvapuje mě, že zrovna Ty se svými vyhraněnými názory, bys chtěl hledat skutečné potřeby zákazníka. Hned ve stejném příspěvku nejsi ochoten připustit, že i ve druhém bodě by mohla být správnou volbou bezzrcadlovka - třeba Sony NEX s APS-C snímačem. Předpokládám, že bez optického hledáčku není možné si focení užít :)
Flor.cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Lotrandor 27. 3. 2013 12:59

Tak většina obchodníků prodává to, co jim výrobce zvýhodní. Taky jsem přišel "ohmatat si" zrcadlovku a dostal jsem do ruky Samsung NX :p. Vyzkoušel jsem abych neurazil, ale nepřesvědčilo mě to. Udělali si se mnou fotku :p

K hledáčku - přijde mi přirozenější mít foťák u oka než před sebou. Je to možná subjektivní pocit, nemám však za sebou letitou praxi a zvyk, takže tím by to být nemělo. Udržení kratších časů "z ruky" je asi také snazší s hledáčkem/foťákem u oka. Čitelnost displejů na přímém slunci taky nic moc.
Lotrandor
Moderátor

Odeslat příspěvekod FotoABC 27. 3. 2013 13:15

Flor.cz: Lotrandor to vyjádřil naprosto jedoduše a srozumitelně. A to ho určitě nelze považovat za postiženého účastníka zdejšího fóra, co zkoumá MTF křivky. Prostě napsal, aby bylo jasno:

"K hledáčku - přijde mi přirozenější mít foťák u oka než před sebou. Je to možná subjektivní pocit, nemám však za sebou letitou praxi a zvyk, takže tím by to být nemělo. Udržení kratších časů "z ruky" je asi také snazší s hledáčkem/foťákem u oka. Čitelnost displejů na přímém slunci taky nic moc."

A těmto lidem chceš nutit bezzrcátka? Opravdu je zapotřebí vysvětlovat obyčejným lidem, že mít foťák u oka je špatně a že si mají zvykat na foťák před sebou? Proč? To je nějaký nový výzkum všeobecně uznávaný, že mít foťák před sebou je správnější, než u oka?
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Flor.cz 27. 3. 2013 13:40

FotoABC: Jo, hledáček je rozhodně plus, však ho také vyšší modely bezzrcadlovek mají. To snad víš.

Ovšem dost lidí hledáček evidentně nepotřebuje, jinak by se bezzrcadlovky bez hledáčku nevyráběli a nekupovali. Takže jak správně píše Lotrandor, je to subjektivní záležitost. Někteří nostalgicky vzpomínají na Flexarety, na kterých nemuseli koukat jedním okem "do tunelu".
Flor.cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Radek71 27. 3. 2013 16:58

Fotoaparat je spotrebka, stejne jako tycovy mixer. Lidi kteri resi jestli ma Tv hrebenovy filtr nebo mixer tepelnou pojistku neni ani procento. Respektive oni to na prvni pohled resi, ale jenom na prvni pohled, prijdou do obchodu a trvaji na nejakem parametru. Ale kdyz si je rozeberes, tak to nema hlavu/patu. Staci chvili postat v prodejne s cim tam lidi chodi. Kdyz jsem kupoval do firmy LCD k NTB, tedy ciste na kancelar, tak jsem vybiral mezi modelem za 3000 Kc a 4500 Kc a u toho za 4500 Kc jsem se dozvedel, ze je to spickovy model pro DTP studia a pro fotografy. Tak jsem se zeptal zdali je tam TN panel a odpoved byla, ze ne, ze je tam LCD panel. Ja bych zacal (kdyz uz to musi byt) u prodavacu. Ale principialne nechapu, proc tu edukaci delat a jaky je cil. Jestli neni lepsi posbirat podel silnice petky, kdyz uz je nutno sirit dobro.
Radek71
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 27. 3. 2013 17:40

Radek71 píše:Ale principialne nechapu, proc tu edukaci delat a jaky je cil.
Podporiť podceňované bezzrkadlovky, lebo vidíš aký je súčasný stav a čo to spôsobuje:
najviac ľudí si aj dnes kupuje Canon zrkadlovky => teda Canon nič netlačí k tomu aby niečo inovoval => a tak tu máme už po X-tý krát ten istý foťák ako pred pár rokmi, len s vyšším číslom

Keď Canon nevydáva nič nové => ani Nikon nie je nútený nič vylepšovať (a tak experimentuje so zbytočnými megapixelmi) => a celý fotopriemysel stagnuje

Teda zrkadlovkári: podporujte bezzrkadlovky, ak chcete aby sa niečo zlepšilo...
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod FotoABC 27. 3. 2013 18:55

Ganec:

Nikon experimentuje se zbytečnými megapixely? :-)
Kouzlo nechtěného: Nikon D7100 má nově zapnutelný crop 1,3x z DX formátu, který z něj udělá foťák se snímačem velikosti m4/3 a s plus mínus shodným počtem MPx jako má OM-D. Takže Nikon experimentuje se stejnou hustotou pixelů na snímači jako Olympus. Ovšem s poměrně razantně jinými výsledky.

Tohle:
http://img.photographyblog.com/reviews/ ... _m5_46.jpg
na základní ISO Nikon D7100 v režimu "m4/3" opravdu neprodukuje. Ty džíny opravdu na základní ISO v továrním nastavení nebudou mít rozpatlanou strukturu látky, vlasy nevypadají jako slepené lepidlem a kožená bunda nevypadá chvílema jako kožená a chvílema jako plastová.

"Teda zrkadlovkári: podporujte bezzrkadlovky, ak chcete aby sa niečo zlepšilo..."
Tohle zní jako kdyby se nic nezlepšilo. Po pár dnech s Nikonem D7100 nemám dojem, že by potřeboval moc zlepšovat. A to přecházím ze staršího modelu vyšší třídy na nižší třídu a nic mně v ní nechybí. Pouze je o 10 000 Kč levnější, než byla D300 při zahájení prodeje.

Naopak pokud budou zrcadlovkáři podporovat bezzrcadlovky, tak výrobci pochopí, že APS-C zrcadlovky nejsou třeba, že všichni zrcadlovkáři chtějí full frame.
Já si nepřeju zlepšování zrcadlovek, na D7100 už není moc co zlepšit. Já naopak si přeju, aby Olympus zásadně zlepšil bezzrcadlovky do té doby, než si budu nucen jeho výbavu koupit. Strašně moc se mně nebude chtít, ale budu si muset dříve či později koupit budoucí nejlepší foťák od Olympusu a nejdražší skla od Olympusu, protože mně nic jiného nezbyde. Nebudu mít absolutně na výběr - Olympus nebo nic.
Nikon nejprve v DX (APS-C) zaříznul nejvyšší třídu D2X. Pak zaříznul druhou nejvyšší třídu D300. Zbyla jediná pokročilá DX zrcadlovka, D7100. Pokud bude zařezávání odshora pokračovat a zdola bude náhrada bezzrcdlovkami, z DX zrcadlovek do pár let nic nezbude. Zařízli dvě nejvyší třídy, proč by neměli zaříznout i tu třetí? Všechny příznivce zrcadlovek kromě mě naženou do full frame. Mě nikdy. Takže logicky pokud chci kvalitní objektivy, pak nic jiného, než Olympus při velikosti menší, než full frame prostě nebude.
Takže bys měl Ganec naopak působit na to, aby reálný výstup z fotoaparátu typu OM-D ase lespoň trochu podobal tomu, co leze z D7100, když už to má stejně namačkané pixely.
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Radek71 27. 3. 2013 18:57

Podporiť podceňované bezzrkadlovky

To asi nepůjde, jsem společně s Kozákem ve sdružení "Fraudem" který má opačný cíl, tedy podpořit firmy Canon, Nikon a Pentax, kteréžto toto sdružení i financují. Teď s novou DSLR EOS 100D to snad půjde lépe.
Radek71
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 27. 3. 2013 19:34

FotoABC píše:Takže bys měl Ganec naopak působit na to, aby reálný výstup z fotoaparátu typu OM-D ase lespoň trochu podobal tomu, co leze z D7100, když už to má stejně namačkané pixely.
Veď stačí len znížiť odšumovanie/doostrovanie (mám to tak na E-P3) a je to (aspoň mne to tak stačí).

Mimochodom: sú aj taký ktorým sa defautné Nikon podanie nepáči
(viď diskusiu o D600 kde som bol jediný kto sa Nikonu zastal)

Radek71 píše:jsem společně s Kozákem ve sdružení "Fraudem" který má opačný cíl, tedy podpořit firmy Canon, Nikon a Pentax
Dosť zbytočná činnosť .. masa "oviec" to už robí za vás a ešte pár rokov bude...
V skutočnosti si len myslíte, že vám už "začíná téct do bot" (a "topiaci sa aj slamky chytá") :-)

Keď už tak podporujete zrkadlovky, tak prečo nie nové modely ale skôr tie staršie?
(aspoň ešte som si nevšimol že by niekto odporúčal radšej 650D ako 600D)
Týmto dokazujete že to čo sa na zrkadlovkách zlepšilo vlastne pre vás nemá význam...
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod FotoABC 27. 3. 2013 20:29

Ganec: pokud je tam na základní ISO tak razantní odšum, tak ho tam asi z nějakého důvodu dali. Rozhodně nikoliv úplně zbytečně. Asi tam na základní ISO bude takový šum, že se ho někdo rozhodl takovýmto nešťastným způsobem likvidovat.

Chce to být v názorech konzistentní. Na jedné straně tu propagátoři bezzrcadlovek píší, že uživatel je prakticky nesvéprávná ovce, která si koupí to, co mu hloupý prodavač vnutí, a na druhé straně někdo předpokládá, že si každý uživatel vypne tovární nastavení Olympusu a bude provádět výzkum jaká je optimální úroveň odšumu. Buď je uživatel pokročilý a samostatně myslící fotograf nebo není. Nemůžeš to měnit pokaždé jak se ti to hodí, Musíš zůstat v jedné poloze.
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Radek71 27. 3. 2013 20:51

V skutočnosti si len myslíte, že vám už "začíná téct do bot" (a "topiaci sa aj slamky chytá")

Tak právě proto se sdružujeme. Ještě dva roky a po bezzrcátkách neštěkne ani pes.
Radek71
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Flor.cz 27. 3. 2013 21:27

Radek71 píše:To asi nepůjde, jsem společně s Kozákem ve sdružení "Fraudem"

Už podle názvu to bude nějaká bouda :)
Flor.cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod FotoABC 28. 3. 2013 08:07

Radek71: Mohl bych k vám vstoupit? Založil bych ozbrojenou divizi na ochranu pětibokých hranolů!
FotoABC
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka