Ganec:
Nikon experimentuje se zbytečnými megapixely?

Kouzlo nechtěného: Nikon D7100 má nově zapnutelný crop 1,3x z DX formátu, který z něj udělá foťák se snímačem velikosti m4/3 a s plus mínus shodným počtem MPx jako má OM-D. Takže Nikon experimentuje se stejnou hustotou pixelů na snímači jako Olympus. Ovšem s poměrně razantně jinými výsledky.
Tohle:
http://img.photographyblog.com/reviews/ ... _m5_46.jpgna základní ISO Nikon D7100 v režimu "m4/3" opravdu neprodukuje. Ty džíny opravdu na základní ISO v továrním nastavení nebudou mít rozpatlanou strukturu látky, vlasy nevypadají jako slepené lepidlem a kožená bunda nevypadá chvílema jako kožená a chvílema jako plastová.
"Teda zrkadlovkári: podporujte bezzrkadlovky, ak chcete aby sa niečo zlepšilo..."
Tohle zní jako kdyby se nic nezlepšilo. Po pár dnech s Nikonem D7100 nemám dojem, že by potřeboval moc zlepšovat. A to přecházím ze staršího modelu vyšší třídy na nižší třídu a nic mně v ní nechybí. Pouze je o 10 000 Kč levnější, než byla D300 při zahájení prodeje.
Naopak pokud budou zrcadlovkáři podporovat bezzrcadlovky, tak výrobci pochopí, že APS-C zrcadlovky nejsou třeba, že všichni zrcadlovkáři chtějí full frame.
Já si nepřeju zlepšování zrcadlovek, na D7100 už není moc co zlepšit. Já naopak si přeju, aby Olympus zásadně zlepšil bezzrcadlovky do té doby, než si budu nucen jeho výbavu koupit. Strašně moc se mně nebude chtít, ale budu si muset dříve či později koupit budoucí nejlepší foťák od Olympusu a nejdražší skla od Olympusu, protože mně nic jiného nezbyde. Nebudu mít absolutně na výběr - Olympus nebo nic.
Nikon nejprve v DX (APS-C) zaříznul nejvyšší třídu D2X. Pak zaříznul druhou nejvyšší třídu D300. Zbyla jediná pokročilá DX zrcadlovka, D7100. Pokud bude zařezávání odshora pokračovat a zdola bude náhrada bezzrcdlovkami, z DX zrcadlovek do pár let nic nezbude. Zařízli dvě nejvyší třídy, proč by neměli zaříznout i tu třetí? Všechny příznivce zrcadlovek kromě mě naženou do full frame. Mě nikdy. Takže logicky pokud chci kvalitní objektivy, pak nic jiného, než Olympus při velikosti menší, než full frame prostě nebude.
Takže bys měl Ganec naopak působit na to, aby reálný výstup z fotoaparátu typu OM-D ase lespoň trochu podobal tomu, co leze z D7100, když už to má stejně namačkané pixely.