od kozakm 9. 3. 2013 16:10
Dnes jsem se náhodou přichomýtl k extraligovému hokejbalu s OM-D s objektivem Olympus 75-300 F3,5-6,7 II. Venku je zataženo, mlha, tma a k tomu ta strašná světelnost na dlouhém konci (a opačný směr zoomu, grrr). Kdo by nevěděl, tak hokejbal má téměř stejná pravidla jako hokej, ale rychlý je spíš jako fotbal.
AF-C kupodivu stíhalo nadočekávání dobře a procentem zaostřených fotek jsem byl příjemně překvapený. Vadilo mi pár věcí:
1. Odezva spouště je divná, možná za to může i to zpožděné zobrazení v hledáčku, kdy jsem nikdy nedokázal říct, zda jsem ji zmáčkl včas nebo ne (až z pořízených fotek)
2. Nejde natrvalo zapnout hledáček, po oddálení od oka se vždy vypne (možná jen nejsem schopen v zmateném olympusím menu přijít na to, jak to změnit). Vzdálenost, při které reaguje, je dost krátká, stačí dát kousek foťák dál a už se vypnul. A jeho zapnutí trvá odhadem přes půl sekundy. Nakonec jsem měl foťák pořád u oka, abych nic nepropásl.
3. Kontrastní AF během AF-C pořád přeostřuje. I když byla výsledná fotka nakonec ostrá, v okamžiku stisku spouště byl obraz v hledáčku často nezaostřený. To je dost matoucí a nepříjemné
4. Během sekvence vidíte vždycky předchozí fotku, úprava kompozice s tím, jak se hráči pohybují, je složitější
5. Chybí jakékoli nastavení chování AF-C, třeba něco jako citlivost. Pokud mezi mnou a fotografovanými hokejbalisty proběhl jiný hráč, okamžitě to přeostřilo na něj (ačkoli v hledáčku jsem viděl zaostření třeba ještě správné, viz bod 3)
6. Jsem zvyklý ostřit palcem tlačítkem AF-ON, které u OM-D chybí
7. Pokud při sledování s namáčknutou spouští zazoomujete, AF jde totálně do háje
8. Jsem zvyklý si předostřovat do místa budoucí akce, aby měl potom AF co nejmenší práci. To tady ale moc nefungovalo, přineslo to jen malou výhodu.
9. Nedovedu si moc představit chytání neočekávaných momentů, než AF rozostří a zaostří, ztratí dost času. Nepříjemné je, že v té fázi rozostření ztratíte pohled na to, co se vlastně před foťákem děje.
Zkoušel jsem také AF tracking, ale vůbec se neosvědčil - pokud totiž nestíhá trackovat (což nestíhal téměř pořád) nebo někam ulítne, nedovolí domáčknout spoušť. Poté, co jsem tak přišel o dva akční momenty, jsem přepnul zpět na obyčejné AF-C.
Celkové hodnocení: ano, s OM-D se dá fotit i hokejbal (fotbal), ale není to ani trochu pohodlné a pořád jsem měl pocit, že se škrábu levou rukou za pravým uchem.
Kvůli bufferu jsem fotil do jpg, fotky dodám později během dne.