od pemar 11. 6. 2019 16:51
Hm, to byla rada místního fotoprůvodce, že mám přepnout z celoplošného měření na bodové, že u něho (na Sony A7r) to tak funguje lépe. Dnes vím, že jsem ho neměl poslechnout, u Nikonu D850/D500 je na celoplošné měření spolehnutí. Ono to mohlo souviset i stylem focení, jeho výsledná fotografie vypadá výrazně jinak, než jak vypadala realita, já mám raději přirozené podání fotografie.
Přesto je ale Moravské Toskánsko lepší fotit s průvodcem, je tam jako ve Slovinsku, pár nádherných míst, ale pokud je člověk nezná, bude je hledat dlouho. Další postřehy průvodce ale seděly: ráno to bylo na gumáky a fleesovou bundu (zima), krátké ohniska jsem mohl nechat doma (ideál by byl 100-400mm teleobjektiv), je třeba se podřídit přírodě a počasí, na ranní či večerní focení stativ. Průvodce ví, jak a kam zajet. To s čím nic neudělá, je světlo, první den bylo pěkné světlo až od 7 hodin večer a to už bylo pozdě, kvůli únavě a jinému programu. Přesto ani ten druhý den nesvítilo slunce tam, kam jsem potřeboval, ta krajinná fotografie je o trpělivosti a dostatku času, což mi zrovna oboje chybělo. Ani jedna fotka není podle mých představ, bohužel, ale chyba je z 99% na me straně, na druhou stranu, nikdy jsem nic podobného neabsolvoval, bylo to znát, že musím vstřebat hodně nových věcí.
Ohledně zrcadlovek a bezzcadlovek jsem si udělal závěr, že tohle se s bezzcadlovkou dá nafotit stejně dobře nebo lépe. Člověk neřeší zaostřování pohybujícího se objektu, neřeší barvy (protože je stejně potom brutálně předělá), neřeší ostrost na plnou díru. Neříkám, že D850 má nějaký handikep, ale minimálně z hlediska poměru ceny a výsledku se zdála být kombinace Sony + Canon 100-400mm lepší volbou.