Kdy nahradí bezzrcátka APS-C zrcadlovky?

Obecná diskuse aneb Co se jinam nevešlo

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod pemar 12. 3. 2019 20:41

To mi zní moc optimisticky.

Za prvé, proč by to mělo stát 95 tisíc? Není to Nikon, Canon ani Sony, nemá to profi podporu, objektivy, konektitivitu, prostě nic. V takovém případě je férová cena na půlce. Za druhé, 47 Mpx je lákadlo, ale bez objektivů je to úplně o ničem. Pro studiové focení je zapotřebí komunikace s blesky, ... prostě na FF u Panasonicu nevidím žádný vybudovány ekosystém. Na sport to podle mne moc není, na WL také ne, zůstávají krajina, architektura a portréty. U portrétu kraluje Hasselblad, u krajiny a architektury opět chybí objektivy.

Objektiv se světelností f/4 bych akceptoval maximálně u širokého objektivu (ale stejně mám aspoň f2.8 ) a u lehkého teleobjektivu. Mezi 24-100mm je i f2.8 málo, Canon dokonce nabízí 85mm f/1.2 a i u Nikonu byla hlavním důvodem změny bajonetu tendence k výrobě světelnějších objektivů, limit u Z-bajonetu je někde kolem f0.58.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Davidof 12. 3. 2019 21:02

Koukni na roadmapy, jak Panasonic, tak hlavně Sigma.

Do konce tohoto roku bude mít ten Lumix mnohem víc nativních objektivů, než Canon nebo Nikon MILC.

Moc s bleskem nefotím, takže nemohu moc oponovat, ale viděl jsem video, kde ta S1 byla zapojena do systému profi blesků, bylo to bez problémů. Ale podrobnosti nevím.

Ty Sigma objektivy jsou už vyzkoušené, kvalitní a cenově docela příznivé.

https://www.panasonicff.com/panasonic-l ... s-by-2020/

https://petapixel.com/2019/02/26/sigma- ... s-adapter/

Tady je to video, ten chlap je dost hroznej ale jde o ty blesky

https://youtu.be/AvVtFYEGLsA
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod pemar 12. 3. 2019 21:14

Jak budou fungovat Sigmy nevím, to je podle mne vždycky trochu sázka do loterie, jak to nemá originální firmware, je to poukázka na problém. A co se týče slibovaných objektivů, vlk taky sliboval, že? V tuhle chvíli není prakticky nic.

Takže za poloviční cenu OK, ta tuhle cenu raději něco jiného.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Davidof 12. 3. 2019 21:21

Uvidíme, ale Sigmy ART s nativním mountem budou IMO fungovat dobře.

Určitě bude lepší vyčkat do konce roku. Nicméně, pokud takové koncerny jako Panasonic nebo Sigma veřejně vydají roadmapu, tak já bych se vsadil, že to tak bude.

Čistě z hlediska parametrů je S1r většinou v pozici “lepší nebo rovno”, takže je tu velká šance, že tu cenu obháji. Navíc je to ta stará hra, nejspíš to stejně do půl roku klesne.
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod pemar 12. 3. 2019 22:15

Jo, jo. Hlavně to, že ostření je založené na kontrastu.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod chvd 12. 3. 2019 22:18

Koukám na tarzána se záblesky a beauty dishem a nevím, co tam mám vidět, prostě další marketingové video podle mne. Že někdo vyrobí řídící jednotky, která ty záblesky bude odpalovat, to je jasný. Jenže pro někoho jinýho, kdo už nějaké řešení má, to může znamenat, že by musel světla měnit nebo třeba čekat, až jeho značka bude mít řídící jednotku pro Panasonic nebo může nastat mylyjoun jiných situací.
Já to beru, že se tu snažíte vyburcovat k další akci Gance, protože jinak smysl debaty o tom, co bude, až ten foťák přijde na trh a co se ukáže za pár dalších měsíců, mi uniká.

Pemar: IMO ta cena ani nižší moc býti nemůže, jednak budou muset nejspíše slevňovat, protože jsou Panasonic a ten to tak nějak dělá a druhak podobně jako Olympus oni vědí, že s tím asi moc díru do světa neudělají (přeci jen bouřlivá odezva není ani teď a navíc se objevuje dost info rozpačitého obsahu, třeba***), že by se v prodejích nalepili na Sony ci Canikon a myslím stejně jako Olympusu se jim osvědčilo dát vyšší cenu u těch tzv špičkových modelů, protože ti lidi, co se jimi nechají zlákat, to zaplatí.

https://www.youtube.com/watch?time_cont ... EFUmjidWB8
Co jsem se zde naucil:
Čím více MPX nebo větší datová velikost, tím více detailů.
Čím větší "dynamický rozsah snímače", tím vhodnější na focení pošmourna, zamračena.
Software neprodáváný v krabicové verzi zákonitě upadá ve vývoji.
chvd
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 12. 3. 2019 22:41

Měly jsem ten Panasonic v ruce, takže mám názor. Schválně jsem to napsal jemně, ale nic ve mne nebudí více pesimismu, než naivita některých optimistů.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Ganec 13. 3. 2019 02:17

pemar píše:proč by to mělo stát 95 tisíc? Není to Nikon, Canon ani Sony, nemá to profi podporu, objektivy, konektitivitu, prostě nic. V takovém případě je férová cena na půlce.
Práve preto, že to nie je CaNikon, tak sa za to tie peniaze oplatí dať:
- CaNikon za také peniaze je kompromis, ktorý má vždy nejakú kulehu, kvôli ktorej je nutné priplatiť si za high-end
- high-end od CaNikon-u stojí omnoho viac
=> teda to, čo ponúka Panasonic, je nabúšený high-end, za skoro polovičnú cenu high-end-u od CaNikonu

Mimochodom, je celkom zábavné, že sa ohľadom ceny ozývaš práve ty; hoci vďaka otázkam ohľadom plánovania dovoleniek som nadobudol pocit, že cena pre teba nehrá žiadnu rolu. No možno len pred nami hráš divadielko.
Možno nie si až taký bohatý, ako sa tu snažíš pôsobiť.

pemar píše:Za druhé, 47 Mpx je lákadlo, ale bez objektivů je to úplně o ničem.
Objektívy sú. Od Leicy.
(možno práve preto tá cena .. keby bola príliš nízka, nalákala by "nezákazníkov" => teda tých, čo by si nekupovali sklá)
Kto ich nedokáže zaplatiť, musí sa uspokojiť s "maščkopsom" od CaNikonu .. alebo musí skúsiť Sony
Ten, kto chce fotiť šprintujúceho černocha v tuneli, potrebuje .. skôr dospieť .. ako foťák...

pemar píše:Objektiv se světelností f/4 bych akceptoval maximálně u širokého objektivu (ale stejně mám aspoň f2.8 ) a u lehkého teleobjektivu. Mezi 24-100mm je i f2.8 málo
To si ale potom nič nekúpiš:
- F4 sklá ti nestačia
- F/2.8 zoomy na FF už budú príliš veľké/ťažké
- F/2.8 pevné sklá - ktroré sú malé a ostré - okrem Samyangu na Sony - asi ani nikto nevyrába
(a nespomínam si ani na žiadnu roadmapu, kde by takéto sklá boli)

No a ak ešte stále veríš tomu, že MILC sú tu len na to, aby mohli byť foťáky/sklá menšie, tak si na veľkom omyle.
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod KarelV. 13. 3. 2019 02:45

Ganec píše:Mimochodom, je celkom zábavné, že sa ohľadom ceny ozývaš práve ty; hoci vďaka otázkam ohľadom plánovania dovoleniek som nadobudol pocit, že cena pre teba nehrá žiadnu rolu. No možno len pred nami hráš divadielko.

Né, že bych se chtěl Pemara nějak zastávat, ale tímto jsi ganče klesl ještě do větších sraček, než doposud... a v reálu bys za toto zasloužil dostat jednu pořádnou ťafku do rypáku hňupe...
KarelV.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod FXE1 13. 3. 2019 05:35

Ganec píše:
Mimochodom, je celkom zábavné, že sa ohľadom ceny ozývaš práve ty; hoci vďaka otázkam ohľadom plánovania dovoleniek som nadobudol pocit, že cena pre teba nehrá žiadnu rolu. No možno len pred nami hráš divadielko.

Nič neodhalilo viac jeho komplex menejcennosti a duševnei biedy ako to čo napísal. Pre to tie útoky na Pemara. Dlho tú nenávisť maskoval za Pemarov N D850.
Zakomplexovaný Gokot a chudák....jedna po hube a choď do ....
Naposledy upravil FXE1 dne 13. 3. 2019 05:40, celkově upraveno 2
FXE1
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Fidko 13. 3. 2019 05:38

Zase je fakt, ze tie nove Panasonic FF su dost nadupane a S1 za 2500eur vobec nie je tragicky deal. Mas tam mozno aktualne najlepsi EVF, IBIS, 2 karty, 4k 60 FPS a s nizsim FF s neobmedzenou dlzkou natacania. Profi ovladanie, profi konstrukcia, dokonca su tusim testovane na 400 000 cvakov. Proste ziadne take tie priznaky nizsej triedy akymi je znamy napriklad Canon. A aktualne na to vies nasadit aj Leica skla pre L-mount. Vlastne to moze brat ako lacny L-mount fotak :-D

Co je sklamanie je vydrz na bateriu. Tie fotaky su pomerne velke, nie su podla mna moc pekne a vzhladom k vahe by som cakal ze to bude fotit donekonecna. Takto si nie som celkom isty cim tu vahu vlastne ospravedlnit.

Co sa tyka ponuky skiel, je biedna a uprimne som dufal, ze as v Sigme hecnu a vydaju aspon tie skla s vrazenym adapterom, aj ked teda nejake original pre L-mount vydat mohli tiez. Aktualne su FF systemy stale pomerne v plienkach a pocet skiel je jedna z veci ktora moze zasadne rozhodnut.

Dalsia vec je, ze v tomto pripade uz Sigmy budu nativne skla (az prestanu s tymi blbostami s adaptermi), kedze Sigma je sucast L-mount aliancie, bol by nezmysel aby s nimi nefungovalo DFD a vsetko ostatne. Len zial ano, treba na to cakat.

Avsak samotne tela, az na tie rozmery na tom podla mna vobec nie su zle.
Fidko
Pokročilý

Odeslat příspěvekod FXE1 13. 3. 2019 05:46

Jo, treba tam vidieť aj ten tlak na video. Viem, že nie každý to potrebuje, ale zas mnohí to vysoko ocenia. Nie je to asi nasmerované priamo na CaNikon komunitu.
Mimochodom, neobmedzená dĺžka natáčania je to čo v niektorých krajinách z hľadiska daňových zákonov a možného vloženia do nákladov a odpočtu DPH stanovuje hranicu medzi fotoaparátom a kamerou.

-- 13. 3. 2019 05:37 --

Myslím, že už sa horlivo pripravujú Gncografy :)

https://www.ephoto.sk/komunita/clanky-u ... s-olympus/
FXE1
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Fidko 13. 3. 2019 06:38

Presne. Ja som ako pemar, alebo landov. Video vo fotaku skusim a dalej nepouzijem (snad sa to pod vplyvom Grimjaura raz zmeni :-D ), ale cenu nemozu nastavovat podla potrbied nas troch. A neobmedzena dlzka videa to predrazuje, pretoze presne ako si povedal, tie limity ostatnych fotakov su nastavene prave kvoli zakonom. Aj GH5 stoji kolko stoji aj kvoli tejto feature.

A znova, su to plnohodnotne vybavene stroje kde v podstate nevidim, ze by sa niekde setrilo. Ten AF je rozporuplny, to pripustam, ale stale bude lepsi nez v Z6. Cena pritom podstatne vyssia nie je.
Fidko
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar 13. 3. 2019 06:51

Nevím, jestli jsem to psal, ale to co jsem držel v ruce, byla verze S1R, ta s těmi 47 Mpx, té se také týkaly moje komentáře k ceně. Ale pokud si pamatuji, tak ani S1 nebylo nic laciného, bylo to tuším o cca o 20 tisíc korun dražší, než Z6 a pro mne jako pro někoho, komu jsou zatím současné bezzcadlovky ukradené, jsou Z6 a S1 buď v levelu “nevidím rozdíl” nebo v levelu “nechápu, proč bych měl řešit nějaký Panasonic bez nabídky skel, když Nikon umí vše stejně, nebo lépe”.

Mezi Z6 a S1R vnímám rozdíl, jak se to drží a jak se s tím fotí, v tomto ohledu vede Nikon o parník, je lehčí a vyvážený, naopak Panasonic působí těžším dojmem, dokonce než D850 a praváka “tlačí do ruky”, protože má pravou stranu těla výrazně těžší. Oba mají na poměry velmi dobrý hledáček, Panasonic výrazně jemnější. Panasonic má pomalé sériové snímání 6fps (s AF) a zaostřování nebudu komentovat, Nikon byl o parník lepší, ale údajně v Panasonicu nebyl produkční firmware. Panasonic má duální slot na XQD a SD karty s dvojkovým standardem (Nikonu druhý slot SD chybí). Buffer Panasonicu stačil na 38 snímků, tj. o kousek lepší než Nikon. Hodně rychle se vybíjela baterie, komentář prodejce byl o 10 bateriích s sebou, pokud chci mít výdrž jako s D850.

Co se nabídky skel týče, nechtěl bych mít všechny skla Sigma Art. I kdyby AF fungovalo na 100% (čemuž nevěřím), tak budeme mít sadu objektivů, která má do cestovního ideálu dost daleko, co objektiv, to kilogram hmotnosti (minimálně) a potřebujete velký fotobatoh. A u Leicy si moc nepomůžete, široká skla na FF nevidím vůbec a třeba 50/1.4 jim váží také přes 1 kg.

https://www.neocamera.com/list_lenses.php?mount=ll
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod FXE1 13. 3. 2019 06:55

Fidko:

Ukecal som kamoša, ktorý robil road trip po USA s Panosonicom G9 v Mustangu a Wrangleri, cez národné parky , aby len nefotografoval ale urobil aj 4 K video. Strihol so mu to vo finále na nejakých 45 min. Vieš aký je rád, že to má :)
FXE1
Pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka