Já toho mám bohužel plnou skříň, minimálně 3 zbytečné objektivy, 3 zbytečné stativy, 2 zbytečné fotobatohy a dva nebo tři blesky, deštníky a odrazné desky a další příslušenství nepočítám. To s sebou ale nikam neberu, na to se mi práší, to je cena za zkušenost.
To, co beru s sebou, to je zkušenost z mnoha cest, kdy teprve na místě člověk zjistí, že notebook překáží nebo že některý z objektivů jsem prakticky vůbec nepoužil nebo naopak postrádal. To se týká třeba 14-24mm, který se mi nepodařilo plně nahradit 20/1.8G. Naopak 85/1.8G mi nahrazuje opticky lepší portrétní objektivy, není lepší, ale stačí. 300/4 je ideální “šmírovací” objektiv na portréty, bez clony vůbec nevypadá jako teleobjektiv, skvělý i na Safari a zvířata. Zbytečný ale třeba do takových Benátek, tam udělá lepší službu 70-200mm.
Dělám i to, že se dívám na fotky z dané lokace, třeba Thajska nebo Barmy, které se mi líbí a udělám si statistiku, jakými ohnisky byly focené. Takových mám ve favoritech přes 3,000, z toho už se dá udělat poměrně přesná představa.
-- 8. 3. 2019 21:28 --Trochu objektivnější srovnání, kolik stojí full pro fotoaparát u jednotlivých značek. Objektivní to ale také není, protože Olympus a spol jsou možná Pro, ale určitě ne full, alespoň z pohledu snímače:
https://petapixel.com/2019/03/08/how-mu ... ach-brand/