Kdy nahradí bezzrcátka APS-C zrcadlovky?

Obecná diskuse aneb Co se jinam nevešlo

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod pemar 8. 3. 2019 21:43

V tom je právě ten vtip, že nevozím zbytečné věci.

Vozím tak maximálně ještě telekonvertor, to je 190 gramů a 15 tisíc korun navíc. Praktický význam je, že mi nic nechybí a přitom mám všechno ve vysoké kvalitě. Praktický význam je, že nejsem omezený, když se subjekt začne hýbat a nepotřebuji desetiosé stabilizace a hires a nevím co ještě, což by mne omezovalo, protože to k fungování potřebuje splnění nějakých omezujících podmínek.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Davidof 8. 3. 2019 21:47

Tak to je dobře, že máš všechno, co potřebuješ pro svojí tvorbu.
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod pemar 8. 3. 2019 22:11

Já toho mám bohužel plnou skříň, minimálně 3 zbytečné objektivy, 3 zbytečné stativy, 2 zbytečné fotobatohy a dva nebo tři blesky, deštníky a odrazné desky a další příslušenství nepočítám. To s sebou ale nikam neberu, na to se mi práší, to je cena za zkušenost.

To, co beru s sebou, to je zkušenost z mnoha cest, kdy teprve na místě člověk zjistí, že notebook překáží nebo že některý z objektivů jsem prakticky vůbec nepoužil nebo naopak postrádal. To se týká třeba 14-24mm, který se mi nepodařilo plně nahradit 20/1.8G. Naopak 85/1.8G mi nahrazuje opticky lepší portrétní objektivy, není lepší, ale stačí. 300/4 je ideální “šmírovací” objektiv na portréty, bez clony vůbec nevypadá jako teleobjektiv, skvělý i na Safari a zvířata. Zbytečný ale třeba do takových Benátek, tam udělá lepší službu 70-200mm.

Dělám i to, že se dívám na fotky z dané lokace, třeba Thajska nebo Barmy, které se mi líbí a udělám si statistiku, jakými ohnisky byly focené. Takových mám ve favoritech přes 3,000, z toho už se dá udělat poměrně přesná představa.

-- 8. 3. 2019 21:28 --

Trochu objektivnější srovnání, kolik stojí full pro fotoaparát u jednotlivých značek. Objektivní to ale také není, protože Olympus a spol jsou možná Pro, ale určitě ne full, alespoň z pohledu snímače:

https://petapixel.com/2019/03/08/how-mu ... ach-brand/
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod wikxzen 8. 3. 2019 22:55

Obrázek
Akorát bych místo X-T3 zařadil spíše X-H1 s bat. gripem v setu ($1,299) a čekal na X-H2 (2020). Pro tak velké objektivy je přeci jen lepší mít mohutnější tělo s lepším úchopem a IBIS jako bonus. A zrovna na většinu těch objektivů v seznamu se konají zajímavé cashbacky. V případě kompletního nákupu tak díky cashbacku zůstanou později peníze na nákup druhého třeba "záložního" těla a můžu si vybrat mezi X-T2-3/X-Pro2/X-H1 atd.. :-)
XF16mmF1.4 R WR - 5000 Kč
XF56mmF1.2 R - 3750Kč
XF80mmF2.8 R LM OIS WR Macro - 7500Kč
XF90mmF2 R LM WR - 5000Kč
XF16-55 F2.8 R LM WR - 5000Kč
XF50-140mmF2.8 R LM OIS WR - 7500Kč
XF8-16mmF2.8 R LM WR - 10000Kč
XF100-400mmF4.5-F5.6 R LM OIS WR - 8750Kč
Naposledy upravil wikxzen dne 8. 3. 2019 23:38, celkově upraveno 1
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod rodri 8. 3. 2019 23:25

Grimjaur píše:Nevím jak jiným, vajldlájf fotograf nejsem, ale u nás v Beskydech jsem tedy srnu nachytal povícerokrát, a dycky stála jak zařezaná. Kdysi jsem namrskal spoustu takových fotek na stařičký Omylpuls E300 s obyč telátkem 40-150/3,5-4,5 a než řekla pápá, tak jsem jsi myslel, že je vycpaná. A to se nestalo fakt jen jednou. Třeba jednu jsem nachytal kousek u chalupy, když jsem šli do s klukem do studánky pro vodu, mladém jsem řekl at počká, že skočím pro foták. Srnu to asi bavilo páč počkala a já v klidu fotil. Troufám si tvrdit, že bych to dal i na hájres. I když na druhou stranu jako proč?

Tu otázku, proč fotit zvěř s hi-res, jsem si položil taky. A přiznám se, že smysl v tom moc nevidím, těch 20 MPx co maj poslední Omdéčka stačí i pořádný plachty. Víceméně mě tedy šlo jen o technickou stránku věci, že u "nehybný" zvěře by to mohlo jít. Možná by ale mohl být ještě jeden důvod, proč použít hi-res a tím je šum. Na týhle ukázce - https://3.img-dpreview.com/files/p/E~fo ... b2774b5c98 - je vidět rozdíl mezi jednotlivým snímkem a hi-res na ISO 6400. Rozdíl je to celkem brutální, jestli by to ale v praxi fungovalo u zvěře,nevím, tyhle věci se musí vyzkoušet. Samozřejmě, jednalo by se jen o statický fotky za horší viditelnosti a na kočkující se pávy se tenhle režim nehodí, ale, a tady spekuluji, za horší viditelnosti by se v některých situacích, mohl teoreticky hi-res hodit.
rodri
Návštěvník

Odeslat příspěvekod AwwA 8. 3. 2019 23:44

chvd píše:Přesně tak a právě to potvrzuje, že bezrcátka a hlavně EVF jsou prostě přežitek, který neuspěl.

Takže jediná správná cesta je?
AwwA
Návštěvník

Odeslat příspěvekod KarelV. 9. 3. 2019 00:35

rodri píše:Tu otázku, proč fotit zvěř s hi-res, jsem si položil taky. A přiznám se, že smysl v tom moc nevidím, těch 20 MPx co maj poslední Omdéčka stačí i pořádný plachty. Víceméně mě tedy šlo jen o technickou stránku věci, že u "nehybný" zvěře by to mohlo jít. Možná by ale mohl být ještě jeden důvod, proč použít hi-res a tím je šum. Na týhle ukázce - https://3.img-dpreview.com/files/p/E~fo ... b2774b5c98 - je vidět rozdíl mezi jednotlivým snímkem a hi-res na ISO 6400. Rozdíl je to celkem brutální, jestli by to ale v praxi fungovalo u zvěře,nevím, tyhle věci se musí vyzkoušet. Samozřejmě, jednalo by se jen o statický fotky za horší viditelnosti a na kočkující se pávy se tenhle režim nehodí, ale, a tady spekuluji, za horší viditelnosti by se v některých situacích, mohl teoreticky hi-res hodit.

A není lepší na statický fotky použít místo ISO 6400 z ruky třeba stativ a ISO 100? Předpokládám, že ta "vytuhlá" zvěř bude také focena z ruky a dle mě to v praxi fungovat nebude. Viz třeba tento případ statického hi-res "z ruky"
https://img.ephoto.sk/images/content/ar ... e74890.jpg
vs. nativních 45 Mpx také "z ruky"
https://img.ephoto.sk/images/content/ga ... 848f94.jpg
KarelV.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 9. 3. 2019 01:00

Myslíš tým, že miesto 1/100 sekundy, s ktorou môžeš fotiť jelene s E-M1X+300/4 v hand-held high-res
- použiješ D850 + 300/4 na expozičnom čase 1/1.5s na statíve a potom to 4x zväčšíš aby si mal podobné zväčšenie
=> a vďaka tomu dostaneš približne to isté? :hm

Môžeš to skúsiť. Prajem ti veľa šťastia ;-)
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod KarelV. 9. 3. 2019 01:15

Tady už dal někdo hi-res fotku jelena z ruky? Ne. Tak drž klapačku hňupe...
KarelV.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 9. 3. 2019 02:08

Nedal. Zatiaľ. Ale to nie je problém. Podľa mňa je to len otázka času 8-)

Verím tomu, že:
- keď to tu dopodrobna rozobrali aj takí, ktorí zvieratá bežne fotievajú
+ ktorí po vyskúšaní handheld high-res (HHHR) v praxi, dospeli k záveru, že by to malo fungovať
(teda v tomto prípade sa už zaručene nejedná len o nepodloženú hypotézu, ako je tá tvoja, ale o serióznu dedukciu)
=> tak si to určite niekto vyskúša .. a podarí sa mu to

Alebo .. ty si vari - aj napriek tomu - stále myslíš, že HHHR je v týchto podmienkach z fyzikálneho hľadiska nemožný? :--
(lebo taký tu už minimálne jeden bol, čo si myslel, že sa niečo nedá .. a ukázalo sa, že nemal pravdu)

-- 9. 3. 2019 01:08 --

PS: Máš nejaký problém s tým, že záber o ktorom diskutujeme, tu zatiaľ ešte nikto nepriložil?
Že sa diskutuje aj o veciach, ktoré ešte nie sú nevyvrátiteľne potvrdené alebo dokázané?
=>
V tom prípade si uvedom, že ani jeleňa z D850 na 1/1.5 sekundy tu tiež nikto nepriložil.
A nikto ti tu za to nevyhuboval. Ani ti za to nik nenapísal "drž klapačku hňupe" :-l
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod KarelV. 9. 3. 2019 02:18

Když to není problém, tak proč to tady tedy není? A místo toho jen statický ciferník hodin... a k tomu žvásty jednoho hňupa.
A to, že těch odkazovaných 50 Mpx hi-res baráku z ruky je podstatně horší než nativních 45 Mpx, to je klasicky ponecháno bez komentáře....
KarelV.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod chvd 9. 3. 2019 02:48

AwwA píše:
chvd píše:Přesně tak a právě to potvrzuje, že bezrcátka a hlavně EVF jsou prostě přežitek, který neuspěl.

Takže jediná správná cesta je?

Zcela jednoznačně Olympus PEN, ten profesionální. To je přeci nad slnko jasnější.
Ten totiž patří do skupiny uberbezzrcátek.

-- 9. 3. 2019 01:54 --

Ganec píše:Nedal. Zatiaľ. Ale to nie je problém. Podľa mňa je to len otázka času

Problém to nebude, obzvlášť pro i-profíky, co budou fotit profi tělem profi značky, která dává do svého profi top těla za 3000 USD 12 uměleckých režimů.
Alebo .. ty si vari - aj napriek tomu - stále myslíš, že HHHR je v týchto podmienkach z fyzikálneho hľadiska nemožný?

Naopak. Možní to rozhodně je, to tu ale nikde nikdo nikdy tuším nepopíral.
Navíc si myslím, že je to i výborný způsob focení WL pro odborníky parametrology, funkcology a featurology z odborných diskuzních fotofór. Ostatně tady ta diskuze je toho jasným příkladem. Původně jsem to zmínil v mnohem širším kontextu a odborná praxofotografická veřejnost se v tématu během chvíle posune do roviny čistě teoretické na hranici tématu k otázce toho, jestli to je fyzikálně možné či nikoliv. Přičemž původní dotaz byl o tom, co jedna osoba říká na to, jak druhá osoba hovoří o tom, co se měla dozvědět od jiných osob o této funkci.
Ono z fyzikálního hlediska je možné hodně věcí, třeba při lovu takovýho jelena lze použít z fyzikálního hlediska klidně i 2A45 SprutA.
Naposledy upravil chvd dne 9. 3. 2019 06:09, celkově upraveno 6
Co jsem se zde naucil:
Čím více MPX nebo větší datová velikost, tím více detailů.
Čím větší "dynamický rozsah snímače", tím vhodnější na focení pošmourna, zamračena.
Software neprodáváný v krabicové verzi zákonitě upadá ve vývoji.
chvd
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 9. 3. 2019 02:58

Nerad vam vstupuju do hlubokomyslne diskuse, ale zahledl jsem jmeno Stach. Je to par let doazdu, kdy jsem se Rosti osobne ptal na AF-C a tenkrat mi bez vahani odpovedel, ze sve "proti" letovky foti s predostrenim, takze ani nevi, jak 5D (tenkrat myslim mark III, ale jisty si nejsem) dokaze kontinualne preostrovat a sledovat pohyb. Mno, snad nevadi, ze jsem to prokec :D
Petr Luňák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod chvd 9. 3. 2019 03:16

https://petapixel.com/2019/03/08/how-mu ... ach-brand/

Nechápu, o čem ten článek má vypovídat. Třeba tu sestavu "Nikon" by si nikdo rozumný takto nekoupil.

Ganec píše:A nikto ti tu za to nevyhuboval. Ani ti za to nik nenapísal "drž klapačku hňupe"

Neplač mimi. Si vzpomeň na své útoky o paranoi a léčení atd ze včerejška i jiných chvil, kdy ti došly gargumenty ------
Co jsem se zde naucil:
Čím více MPX nebo větší datová velikost, tím více detailů.
Čím větší "dynamický rozsah snímače", tím vhodnější na focení pošmourna, zamračena.
Software neprodáváný v krabicové verzi zákonitě upadá ve vývoji.
chvd
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pavel Breit 9. 3. 2019 07:52

KarelV. píše:Tady už dal někdo hi-res fotku jelena z ruky? Ne. Tak drž klapačku hňupe...

Dříve nebo později to někdo udělá a nejen jelena. Jen to nebude tady. Tady to o fotkách není. Tady se měří na centimetry.
Pavel Breit
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka