Davidof píše:Řekl bych, že většina vyrobců používá tu prvni variantu a EFCS je méně častá a neznám MILC, která by měla EFCS a neměla ESTHR.
Ja si myslím, že je to skôr naopak:
- Sony mali EFSC už v časoch NEX-ov
=> ale ESTHR (inak túto skratku som ešte nevidel

) mala až A7RII .. nedávno som kontroloval že A7II ju ešte nemá
(a dokonca pôvodná A7R nemala ani EFSC, pre to boli na ňu také )
- Olympus pridal EFSC firmwarom do E-M1/E-P5 niekedy okolo roku 2014 .. E-M5II to už asi mala natívne
=> no úplne tiché snímanie môj E-P5 ešte nemá .. F-ko už áno
Ale je pravda, že neviem ako je to u iných:
- viem že Panasonic mal najprv ESTHR a EFCS tuším pridali len nedávno
- ďalej ma prekvapilo, že aj FujiFilm nemal EFCS .. že s tým prišla až X-H1
- Nikon J1 mechanickú uzávierku vôbec nemal (teda ani EFSC) .. pokiaľ viem tak EFSC prišla až s D810
...
-- 7. 3. 2019 08:20 --Davidof píše:kozakm píše:Globalni zaverka je snad stale jen ve stadiu prototypu?
.. ohledně globální závěrky - tu současné foťáky nemají ale to neznamená, že nemají elektronickou závěrku. Globální závěrka pouze znamená, že zahájení a ukončení expozice je provedeno paralelně a ne seriově.
"Globálna uzávierka" je v digifoťákoch v podstate už odpradávna: CCD snímače tuším fungujú na tom princípe
To asi len s príchodom CMOS sa začali prejavovať "rolling shutter" problémy.
No a "globálna uzávierka" sa mimo foťákov už používa bežne.
Jej jediný problém (pokiaľ viem) je len v tom, že časť snímača musí byť vyhradená na "pamäť" do ktorej sa dočasne preklopí nasnímaný náboj a až ten sa potom načítava. No táto "pamäť" zaberá rovnaké miesto na snímači ako by zaberal pixel .. teda taký snímač by potom mal polovičnú citlivosť (plus mínus).
No myslím si, že vďaka BSI senzorom by sa to už malo nejak dať aj bez tohto
Vlastne čosi podobné má už A9 .. len to nejde do "snímačovej HW pamäti", ale do rýchlejšej DRAM.