Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz
Mierne zväčšenie snímača tu už u mFT bolo dvakrát:pemar píše:nevěřím, že by se Olympusu najednou sám od sebe zvětšil snímač nebo zázračně zlepšil AF, to první je jasné a to druhé vysoce pravděpodobné
Kvalitný možno (*). Ale nebude taký rýchly. Ani odolný. Ani s takým AF (ten má lepší len A9, ktorý je drahší).pemar píše:Každopádně za ty peníze, co za něj chtějí, může mít člověk kvalitní fullframe, takže nevidím racionální důvod se na něj jít ani podívat.
Ganec píše:Mierne zväčšenie snímača tu už u mFT bolo dvakrát:
- GH5S má snímač o veľkosti 19.2 x 13 mm
- GH1 mal 18.89 x 14.48 mm
(pre porovnanie, ostatné mFT sú 17.4 x 13 mm a APS-C od Canonu je 22.3 x 14.9 mm)
FXE1 píše:Trochu viac ma ťahá k Z6 kvôli hľadáčiku s vyšším rozlíšením a Sony ma irituje umiestnením tlačítka na video. Ja veľmi jasne rozoznávam ten raster v hľadáčikoch.
Neoveroval som si informácie, lebo pemar sa pýtal len na veľkosť snímača. Len tú som si overoval. Len o nej som písal.kozakm píše: ta větší šířka snímače v GH5S se týká jen videa. Na fotky se používá plocha 17,3 x 13 mm. Takže ve skutečnosti jde o zmenšení. Že by sis neověřil informace, nebo nám snad záměrně lhal?
chvd píše:Ganec píše:Vysoké ISO sa hodí .. veď píšem že sa bude zlepšovať .. ale viac ako 25600?
Minule - na majstrovstvách kraja - som práveže skúšal fotiť stolný tenis na ISO 1250.
Síce mnohé zábery boli máznuté, ale zase tie kde sa väčšia časť hráča hýbala menej, boli zase o toľko ostrejšie
A to máznutí bylo způsobeno tím vyšším ISO?
Nebo jaká je pointa?
chvd: Tebe sa vari ISO 1250 na fotenie rýchleho športu indoor zdalo normálne? To ti vari dávalo zmysel?chvd píše:DUDISKO píše:K poslednému.. Nebavili sme sa o tom s G. ale prvé čo ma napadlo bolo nižšie iso rovnaká clona a dlhší čas.. Preto máznuté.. V kontexte predchádzajuceho textu pri pomalších pohyboch.. Ale nie som odborník.. Tak ma iba takéto kraviny napádajú..
Edit.. A vyššia ostrosť.. Asi to vyššie iso viac patle (ničí)
No OK, ale jeho vyjádření není o nižším nebo vyšším ISO. Původně jsem to vyjádření našel takhle samostatně a je tam zmínka jen o jednom konkrétním ISO, tak se ho už asi po sedmé ptám, jak to myslel, protože takhle mi to smysl nedává. Dík za snahu káždopádně.
Ganec píše:Mňa práveže zaujalo, že mnohé parametre nezvýšili!
Očividne im ide o to, sústrediť pozornosť na úplne iné vlastnosti.
(akoby naznačovali, že každé ďalšie vylepšovanie high-ISO a framerate už neboli podstatné)
Keď sa nad tým zamyslím, tak je to celkom chytrá taktika![]()
(na rozdiel od zbytočnej a nikdy nekončiacej súťaže v rýchlosti, ktorá je dlhodobo neudržateľná)
Ganec píše:Výkon sa zlepšovať môže .. aj bude...Davidof píše:No, nevím, jestli se dá říct, že u MFT není nutno zlepšovat výkon na vyšší ISO.
Ale potrebuje niekto viac ako ISO 25600?
Používa viac aspoň niekto na FF?
Ganec píše:Minule - na majstrovstvách kraja - som práveže skúšal fotiť stolný tenis na ISO 1250.
Síce mnohé zábery boli máznuté, ale zase tie kde sa väčšia časť hráča hýbala menej, boli zase o toľko ostrejšie
A to máznutí bylo způsobeno tím vyšším ISO?
Nebo jaká je pointa?
Ganec píše:chvd: Tebe sa vari ISO 1250 na fotenie rýchleho športu indoor zdalo normálne? To ti vari dávalo zmysel?
(v dnešnej dobe, keď majú všetky foťáky možnosť fotiť na ISO 25600 a mnohé aj viac)
DUDISKO: presne tak .. "prvé čo ma napadlo bolo nižšie iso rovnaká clona a dlhší čas.. Preto máznuté" .. som si myslel, že to bude jasné každému. Teda aspoň každému, kto niekedy fotil indoor + pozná základy (expozičný trojuholník), čo by tu mali byť všetci. No ako vidím, mýlil som sa...
Prosím? Jakože hodnota ISO je nějakou úměrou propojena s mírou patlaní a odšumování?2) nižšie ISO = menší šum => detaily pre zmenu zlepšuje (vďaka slabšiemu patlaniu/odšumovaniu)
No a pointa: má vôbec zmysel ďalšie navyšovanie citlivosti?
Keď ani na stolný tenis - čo je foto-disciplína, na ktorú som vysoké ISO potreboval najviac - to nie je nutnosť.
Dokonca to mnohým záberom pomohlo.
Na čo je komu viac ako ISO 25600 (alebo neustále zvyšovanie ISO), keď už na ISO 1250 sa dá fotiť prakticky všetko...
Ja som ale nepísal o expozičnom trojuholníkuchvd píše:Proč by tu všichni měli znát expoziční trojúhelník, když ty jsi zrovna o něm psal jakožto o objevu či minimálně poznatku, který stojí za to sdělit ostatním?
Takže s ňou súhlasíš?chvd píše:Tu pointu řešit nebudu
Melancholický Trol píše:To přece není žádný problém. Prakticky všechny divoké šelmy v jistý čas ustrnou, rekognoskují terén, odrazí se a hópnó. A nejenom šelmy. Právě v okamžiku ustrnutí je radno tato zvířata fotit.
Na m43rumors ještě doporučovali lenochody, ale kde člověk v Brdech sežene lenochoda, že.
Davidof píše:FXE1 píše:Trochu viac ma ťahá k Z6 kvôli hľadáčiku s vyšším rozlíšením a Sony ma irituje umiestnením tlačítka na video. Ja veľmi jasne rozoznávam ten raster v hľadáčikoch.
Z6 má spoustu plus, to je jasný. Navíc mi subjektivně přijde, že má nejmenší šum na vysoké ISO, předčí dokonce i A73. Teda pokud mi neřekneš, že jenom hrozně žehlí
Rastr v hledačku jsem už dlouho neviděl, resp. to už dlouho žádnej foťák neměl tak hrozný, že by mě to nějak iritovalo
Z6 mi teda taky přijde lepší do ruky a celkově i hezčí.
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků