Kdy nahradí bezzrcátka APS-C zrcadlovky?

Obecná diskuse aneb Co se jinam nevešlo

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod FXE1 28. 1. 2019 15:53

Trochu viac ma ťahá k Z6 kvôli hľadáčiku s vyšším rozlíšením a Sony ma irituje umiestnením tlačítka na video. Ja veľmi jasne rozoznávam ten raster v hľadáčikoch.
FXE1
Pokročilý

Odeslat příspěvekod wikxzen 28. 1. 2019 16:08

Anebo taky nic nepořizovat a peníze si uložit na horší či lepší časy. Dle úhlu pohledu. :-)
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Davidof 28. 1. 2019 17:12

Nebo tak ;-)
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod Ganec 28. 1. 2019 20:54

pemar píše:nevěřím, že by se Olympusu najednou sám od sebe zvětšil snímač nebo zázračně zlepšil AF, to první je jasné a to druhé vysoce pravděpodobné
Mierne zväčšenie snímača tu už u mFT bolo dvakrát:
- GH5S má snímač o veľkosti 19.2 x 13 mm
- GH1 mal 18.89 x 14.48 mm
(pre porovnanie, ostatné mFT sú 17.4 x 13 mm a APS-C od Canonu je 22.3 x 14.9 mm)

Čo sa týka toho AF .. čo hovoríš na toto?

(FYI: s f/1.2 sklom sa zlepšila citlivosť ostrenia z -4.5EV na -6 EV)

pemar píše:Každopádně za ty peníze, co za něj chtějí, může mít člověk kvalitní fullframe, takže nevidím racionální důvod se na něj jít ani podívat.
Kvalitný možno (*). Ale nebude taký rýchly. Ani odolný. Ani s takým AF (ten má lepší len A9, ktorý je drahší).
Ani s možnosťou spraviť toľko záberov (ak požadujeme MILC). Ani s takým výberom skiel.
Prípadne nemusí mať dve karty ;-]

Skrátka všetky alternatívy majú nejaké zásadné "ale".
(všeobecne u FF sú to napríklad ceny/veľkosť profi skiel, ktoré je nutné dokúpiť, ak chce človek niečo viac)
No u E-M1X také zásadné "ale" neexistuje (*)

(*) aj s tou kvalitou sa dá polemizovať:
- na statické zábery kvalitu dokáže nahradiť stabilizácia, high-res shot alebo HDR
- u pohyblivých "nakrátko" tu zanedlho bude Panasonic 10-25/1.7 ktorý výkon f/2.8 zoomu čiastočne doženie
- na pohyb v strednej vzdialenosti sa dá ako alternatíva profi zoomu použiť 75/1.8 + 45/1.8
(sú rýchle, spoľahlivé a zaostrujú aj v horšom osvetlení .. mne k dostatočnej spokojnosti nahradzovali profi zoom)
- no a u pohybu vo veľkej vzdialenosti má zase mFT výhodu dlhšieho dosahu
(+ u "prerušovaného" pohybu .. typický wildlajf, kedy zvieratá vždy na okamih strnú .. sa dá využiť i ten high-res z ruky)
:hmm:
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kozakm 28. 1. 2019 21:18

Ganec píše:Mierne zväčšenie snímača tu už u mFT bolo dvakrát:
- GH5S má snímač o veľkosti 19.2 x 13 mm
- GH1 mal 18.89 x 14.48 mm
(pre porovnanie, ostatné mFT sú 17.4 x 13 mm a APS-C od Canonu je 22.3 x 14.9 mm)

:pozor :pozor Zapomněl jsi ale dodat, že ta větší šířka snímače v GH5S se týká jen videa. Na fotky se používá plocha 17,3 x 13 mm. Takže ve skutečnosti jde o zmenšení. Že by sis neověřil informace, nebo nám snad záměrně lhal? :pozor :pozor
kozakm
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davidof 28. 1. 2019 21:40

FXE1 píše:Trochu viac ma ťahá k Z6 kvôli hľadáčiku s vyšším rozlíšením a Sony ma irituje umiestnením tlačítka na video. Ja veľmi jasne rozoznávam ten raster v hľadáčikoch.

Z6 má spoustu plus, to je jasný. Navíc mi subjektivně přijde, že má nejmenší šum na vysoké ISO, předčí dokonce i A73. Teda pokud mi neřekneš, že jenom hrozně žehlí ;-)

Rastr v hledačku jsem už dlouho neviděl, resp. to už dlouho žádnej foťák neměl tak hrozný, že by mě to nějak iritovalo :-)

Z6 mi teda taky přijde lepší do ruky a celkově i hezčí.
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod Ganec 28. 1. 2019 22:45

kozakm píše: ta větší šířka snímače v GH5S se týká jen videa. Na fotky se používá plocha 17,3 x 13 mm. Takže ve skutečnosti jde o zmenšení. Že by sis neověřil informace, nebo nám snad záměrně lhal?
Neoveroval som si informácie, lebo pemar sa pýtal len na veľkosť snímača. Len tú som si overoval. Len o nej som písal.

Teraz som si ale preveril, či sa dá fotiť aj vo formáte 16:9, ako má video. No a dá sa.
Okrem 4:3 pomeru strán (3680 x 2760), má aj ďalšie možnosti: 3:2 (3840 x 2560), 16:9 (4016 x 2256), 1:1 (2752 x 2752)

PS: ale je zaujímavá informácia, že pri 4/3 pomere sa využíva menšia plocha ako u iných mFT snímačov.
To som fakt doteraz nevedel (hoci je to z tých 13mm logické) :oops:

PS2: teraz pozerám, že aj pomer 1:1 je nelogický (keďže mohol byť 2760x2760 ako výrez zo 4:3)
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 29. 1. 2019 00:08

chvd píše:
Ganec píše:Vysoké ISO sa hodí .. veď píšem že sa bude zlepšovať .. ale viac ako 25600?

Minule - na majstrovstvách kraja - som práveže skúšal fotiť stolný tenis na ISO 1250.
Síce mnohé zábery boli máznuté, ale zase tie kde sa väčšia časť hráča hýbala menej, boli zase o toľko ostrejšie

A to máznutí bylo způsobeno tím vyšším ISO?
Nebo jaká je pointa?

chvd píše:
DUDISKO píše:K poslednému.. Nebavili sme sa o tom s G. ale prvé čo ma napadlo bolo nižšie iso rovnaká clona a dlhší čas.. Preto máznuté.. V kontexte predchádzajuceho textu pri pomalších pohyboch.. Ale nie som odborník.. Tak ma iba takéto kraviny napádajú..
Edit.. A vyššia ostrosť.. Asi to vyššie iso viac patle (ničí)

No OK, ale jeho vyjádření není o nižším nebo vyšším ISO. Původně jsem to vyjádření našel takhle samostatně a je tam zmínka jen o jednom konkrétním ISO, tak se ho už asi po sedmé ptám, jak to myslel, protože takhle mi to smysl nedává. Dík za snahu káždopádně.
chvd: Tebe sa vari ISO 1250 na fotenie rýchleho športu indoor zdalo normálne? To ti vari dávalo zmysel? :shock:
(v dnešnej dobe, keď majú všetky foťáky možnosť fotiť na ISO 25600 a mnohé aj viac)

DUDISKO: presne tak .. "prvé čo ma napadlo bolo nižšie iso rovnaká clona a dlhší čas.. Preto máznuté" .. som si myslel, že to bude jasné každému. Teda aspoň každému, kto niekedy fotil indoor + pozná základy (expozičný trojuholník), čo by tu mali byť všetci. No ako vidím, mýlil som sa... :oops:

Na kvalite sa totižto ISO prejavuje dvomi vplyvmi:
1) nižšie ISO = dlhší čas => detaily zhoršuje (kvôli častejšiemu/väčšiemu máznutiu)
2) nižšie ISO = menší šum => detaily pre zmenu zlepšuje (vďaka slabšiemu patlaniu/odšumovaniu)

No a pointa: má vôbec zmysel ďalšie navyšovanie citlivosti?
Keď ani na stolný tenis - čo je foto-disciplína, na ktorú som vysoké ISO potreboval najviac - to nie je nutnosť.
Dokonca to mnohým záberom pomohlo.

Na čo je komu viac ako ISO 25600 (alebo neustále zvyšovanie ISO), keď už na ISO 1250 sa dá fotiť prakticky všetko... :hm

-- 29. 1. 2019 00:27 --

Kvôli kontextu pripomínam môj postreh k tomu, že do E-M1 nedali nový snímač:
Ganec píše:Mňa práveže zaujalo, že mnohé parametre nezvýšili!
Očividne im ide o to, sústrediť pozornosť na úplne iné vlastnosti.
(akoby naznačovali, že každé ďalšie vylepšovanie high-ISO a framerate už neboli podstatné)
Keď sa nad tým zamyslím, tak je to celkom chytrá taktika :idea:
(na rozdiel od zbytočnej a nikdy nekončiacej súťaže v rýchlosti, ktorá je dlhodobo neudržateľná)

+ otázky, na ktoré mi nikto neodpovedal (čím ste mi to "zamyslenie" nepriamo podporili):
Ganec píše:
Davidof píše:No, nevím, jestli se dá říct, že u MFT není nutno zlepšovat výkon na vyšší ISO.
Výkon sa zlepšovať môže .. aj bude...
Ale potrebuje niekto viac ako ISO 25600?
Používa viac aspoň niekto na FF?
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod chvd 29. 1. 2019 04:28

Ganec píše:Minule - na majstrovstvách kraja - som práveže skúšal fotiť stolný tenis na ISO 1250.
Síce mnohé zábery boli máznuté, ale zase tie kde sa väčšia časť hráča hýbala menej, boli zase o toľko ostrejšie

A to máznutí bylo způsobeno tím vyšším ISO?
Nebo jaká je pointa?

Ganec píše:chvd: Tebe sa vari ISO 1250 na fotenie rýchleho športu indoor zdalo normálne? To ti vari dávalo zmysel? :shock:
(v dnešnej dobe, keď majú všetky foťáky možnosť fotiť na ISO 25600 a mnohé aj viac)

DUDISKO: presne tak .. "prvé čo ma napadlo bolo nižšie iso rovnaká clona a dlhší čas.. Preto máznuté" .. som si myslel, že to bude jasné každému. Teda aspoň každému, kto niekedy fotil indoor + pozná základy (expozičný trojuholník), čo by tu mali byť všetci. No ako vidím, mýlil som sa...

Aha, takže tys tím původním výrokem chtěl sdělit, že jsi objevil, jak funguje expoziční trojúhelník.
Tak to mě mrzí, že mě fakt nenapadlo, že jsi nám chtěl prostě sdělit takovýto velkoobjev.
Proč by tu všichni měli znát expoziční trojúhelník, když ty jsi zrovna o něm psal jakožto o objevu či minimálně poznatku, který stojí za to sdělit ostatním?

2) nižšie ISO = menší šum => detaily pre zmenu zlepšuje (vďaka slabšiemu patlaniu/odšumovaniu)
Prosím? Jakože hodnota ISO je nějakou úměrou propojena s mírou patlaní a odšumování?

No a pointa: má vôbec zmysel ďalšie navyšovanie citlivosti?
Keď ani na stolný tenis - čo je foto-disciplína, na ktorú som vysoké ISO potreboval najviac - to nie je nutnosť.
Dokonca to mnohým záberom pomohlo.
Na čo je komu viac ako ISO 25600 (alebo neustále zvyšovanie ISO), keď už na ISO 1250 sa dá fotiť prakticky všetko...

Tak pokud tohle je pointa, tak to tam vůbec z tvé reakce pod příspěvkem Monikash vůbec nevyplynulo.
Tu pointu řešit nebudu, nějak mi tak finální úvaha přijde celá zmazená, tak ať se zase zbytečně nezaplantáme :)
Co jsem se zde naucil:
Čím více MPX nebo větší datová velikost, tím více detailů.
Čím větší "dynamický rozsah snímače", tím vhodnější na focení pošmourna, zamračena.
Software neprodáváný v krabicové verzi zákonitě upadá ve vývoji.
chvd
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ltokar 29. 1. 2019 07:09

Typický wildlajf je, ked zviera na chvilku ustrnie v pohybe ? Hmm, to som sa zase nieco nove dozvedel :D
A30, S45, Ixus, FZ18, K-x, E-PL1, Stylus 1, K-5iis, E-M10
ltokar
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Melancholický Trol 29. 1. 2019 07:23

To přece není žádný problém. Prakticky všechny divoké šelmy v jistý čas ustrnou, rekognoskují terén, odrazí se a hópnó. A nejenom šelmy. Právě v okamžiku ustrnutí je radno tato zvířata fotit.
Na m43rumors ještě doporučovali lenochody, ale kde člověk v Brdech sežene lenochoda, že.
Melancholický Trol
Návštěvník

Odeslat příspěvekod landov 29. 1. 2019 07:26

Najlepsie je fotit ustrnute motyle. Casto sa oplati ich ustrnutie podciarknut spendlikom - to sa potom da fotit krasne dlhymi casmi na nizke ISO...a nie, ze nie ! :D
landov
Expert

Odeslat příspěvekod Ganec 29. 1. 2019 09:14

chvd píše:Proč by tu všichni měli znát expoziční trojúhelník, když ty jsi zrovna o něm psal jakožto o objevu či minimálně poznatku, který stojí za to sdělit ostatním?
Ja som ale nepísal o expozičnom trojuholníku :pozor

O ňom ti musel napísať až Dudisko, lebo si písal, že tomu čo som napísal nechápeš a dožadoval si sa vysvetlenia.
(on ti napísal princíp, ja som ti po ňom pre istotu ešte napísal, že to na čo si sa pýtal rieši "expozičký trojuholník"; aby si si to mohol vygoogliť a naštudovať sám .. o čom vlastne píšeme; aby si nabudúce zbytočne nezdržoval diskusiu začiatočníckymi otázkami)

Ja som písal o tom, že dokonca aj šport v slabom osvetlení, sa dá úspešne fotiť aj na citeľne nižšie ISO, ako v dostatočnej kvalite zvláda E-M1X. Že na to vôbec netreba FF .. samozrejme keď to fotograf vie.

chvd píše:Tu pointu řešit nebudu
Takže s ňou súhlasíš?
(keď sa ju neodvažuješ rozporovať)

Tiež máš pocit, že zvyšovať ISO už nie je až také potrebné?
Že riešiť výkon na extrémne ISO - ktoré aj tak nikto nepoužíva - je vlastne len strata času?
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod FXE1 29. 1. 2019 11:13

Melancholický Trol píše:To přece není žádný problém. Prakticky všechny divoké šelmy v jistý čas ustrnou, rekognoskují terén, odrazí se a hópnó. A nejenom šelmy. Právě v okamžiku ustrnutí je radno tato zvířata fotit.
Na m43rumors ještě doporučovali lenochody, ale kde člověk v Brdech sežene lenochoda, že.

Samozrejme, tiež som sa na Megapixel videu videl , že jeleň na chvíľu ustrnie, zapneš Olyho HiRes za 3000€ , exponuješ a zázrak je na svete. Pred tým ale nezaškodí predniesť modlitbu za ustrnutie vetra, ten by totiž mohol ten zázrak na tráve a listí dosť obmedziť :)
Za mňa si toľko:

"šerifův pomocník sejmul z hlavy odsouzenci kápi
a dav zašuměl překvapením
i já jsem zašuměl překvapením

ten odsouzenec jsem byl já
a šerif četl neúprosným hlasem rozsudek"

-- 29. 1. 2019 11:48 --

Davidof píše:
FXE1 píše:Trochu viac ma ťahá k Z6 kvôli hľadáčiku s vyšším rozlíšením a Sony ma irituje umiestnením tlačítka na video. Ja veľmi jasne rozoznávam ten raster v hľadáčikoch.

Z6 má spoustu plus, to je jasný. Navíc mi subjektivně přijde, že má nejmenší šum na vysoké ISO, předčí dokonce i A73. Teda pokud mi neřekneš, že jenom hrozně žehlí ;-)

Rastr v hledačku jsem už dlouho neviděl, resp. to už dlouho žádnej foťák neměl tak hrozný, že by mě to nějak iritovalo :-)

Z6 mi teda taky přijde lepší do ruky a celkově i hezčí.

Pre mňa je tam to podstatné, z hľadiska foto aj video. A tiež nie som zberaťeľ objektívov. Vystačím si s niečím od 24 do 200, (v 2 kusoch) prípadne 1 x makro. A ten RAW FF Sony, a Nikon je boží. Uvidíme čo urobí Panansonic, U FF 24 Mpx verzii sa šušká o cene cca 2000 €.
FXE1
Pokročilý

Odeslat příspěvekod lukas_highenergy.cz 29. 1. 2019 12:00

Jsem dostal starou Yashicu Electro, co chtěl kolega z Německa vyhodit a vzpoměl si, že sem říkal, že fotím... Vypadá ok, ale chtěla by asi nějak zkontrolovat. Uměl by někdo doporučit někoho šikovného/rozumný servis v Praze? Jsem nikdy neřešil a třeba bych aspoň dofotil tu zásobu Kodaku Tri-Y, co mi blokuje už x let mrazák :-D
lukas_highenergy.cz
Moderátor

Předchozí stránkaDalší stránka