Tu su nejake 3 cvaky ktore soms tym urobil. https://uloz.to/!izcqshWvEfgX/pana-100-400-rar
Na to navazuje odpoved na tu dalsiu cast tykajacu sa mojich narokov. Neviem presne k comu to bolo, no ak k tomu co som pisal o E-M1X, tak E-M1X nie je fotak ktory si chcem kupit. Proste je to diskusne forum, tak diskutujem

Pokial to bolo k niecomu inemu, napriklad k tomu, ze zvazujem zmenu, tak ... ja som nikdy nepisal, ze mi mFT z pohladu kvality vystupu nepostacuje. Samozrejme ma limity a nema ich uplne vysoko, ISO je ok tak do 1600 a do rozmaznutie pozadia je casto slabe, ale je to proste rozumny kompromis, pretoze vzhladom k tomu co vsetko som chcel donedavna so sebou nosit po cestach bol mFT jediny system ktory som zaroven dokazal pohodlne a komfortne zbalit (do prirucnej batoziny, pretoze do podpalubia to dat jednoducho odmietam). Pritom si to stale zachovalo nejaku kvalitu (podla mojich standardov, toto nikomu nevnucujem).
Dovod preco zvazujem zmenu systemu je v podstate ten, ze mFT ako taky povazujem za neperspektivny a drahy. Vid napriklad slusnejsie skla s dlhsim dosahom. Mas k dispozicii Olympus 300 f4 za strasne peniaze a Panasonic 100-400 za strasne, hoci menej desive peniaze, ktory ale fakt nemam rad (nie kvoli tomu ako foti). Mam pocit, ze take SONY je do buducna lepsia volba proste kvoli vacsiemu mnozstvu dostupnych skiel za lepsie peniaze (dnes to uplne neplati, zajtra by mohlo ).
Som proste "hobbik", nie umelec, kompromis dokazem akceptovat a fotak som si kupil v casoch ked som chcel nieco co ma vytiahne von. Bavi ma fotit zvierata, pretoze sa na podobne foto raz pozeram (zvycajne skor na foto od Bambouska, nez na svoje) a mFT mi vyhovovaloa stale vyhovuje v tom, ze sa to da robit uplne pohodlne. Ze z "prace" urobi prechadzku. Je uznavam ludi ktori sa niekde v lese zamaskuju, alebo zatvoria do fotostanu a bez pohnutia tam 12hodin s maskovanou 600 f4, alebo 400 f2.8 cakaju na vrabca. Tie vysledky za to casto stoja, ale to nebolo mojim cielom a aby som svoj ciel naplnil, tak skratka musim urobit kompromis. Ach ... kiezby som bol v bode, ked by vystup z mFT a 100-400 bol mojim jedinym limitom