Kdy nahradí bezzrcátka APS-C zrcadlovky?

Obecná diskuse aneb Co se jinam nevešlo

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Davidof 8. 1. 2019 20:05

Jinak teda ty fotky z odkazu wikxzena moc nenadchnou. Není tam sice ISO, ale ta poslední, s Berehulakem, nemůže mít kdoví jak vysoké ISO. A jsou takový nějaký celý zrnitý, ne ?
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod Ganec 8. 1. 2019 23:49

pemar píše:Já jsem chtěl 44 Mpx kvůli výřezům, ale prakticky vůbec to nevyuživám, aspoň zatím.
keď už spomínaš megapixely .. kamoš nám akurát ukazoval rodinné fotky na (pomerne) novom noteboku.
Druhý sa ho pýtal: "Prečo ti to nahráva tak pomaly? .. Veď to je pomalšie ako môj starý počítač"
=> tak sme zistili, že to preto, nám ukazuje 42 megapixelové fotky .. kde každá z nich mala v JPG asi 24MB

Davidof píše:pokud bych někdy kupoval foťák a měl volbu mezi dvěma, kteří budou skoro stejní a hlavní rozdíl by bylo rozlišení, šel bych do toho s menším rozlišením. Myslím, že by mi to vyhovovalo víc.
S foťákom čo zvláda highres shot máš predsa oboje v jednom:
-> aj menej megapixelov (za normálnych okolností), aj viac (keby bolo treba, alebo keby sa oplatilo)

-- 8. 1. 2019 23:52 --

Davidof píše:Zrovna HiRes je pro naprostou většinu populace zbytečný, přinejmenším v té podobě, jak ji znám. Resp. jeho přínos je pro výsledné působení fotky skoro neznatelný. Jen mi přijde o trochu ostřejší a kontrastnější.
Je ešte aj menej zašumený.
Pre toho, kto si všíma šum aj na najnižšie ISO, ten rozdiel už stojí za to...
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod chvd 9. 1. 2019 01:56

Ganec: máčknul jsem ti zase srdíčko, tvá vysvětlení mi problematiku výhodnosti hi-res jasně osvětlila a konečně jsem prozřel. Udělal jsi mi den mnohem hezčí a notně mi prodloužil život. Díky.
Co jsem se zde naucil:
Čím více MPX nebo větší datová velikost, tím více detailů.
Čím větší "dynamický rozsah snímače", tím vhodnější na focení pošmourna, zamračena.
Software neprodáváný v krabicové verzi zákonitě upadá ve vývoji.
chvd
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Fidko 9. 1. 2019 06:58

Fidko
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Radek71 9. 1. 2019 10:31

Tak se generálně dohodněme, že když budou do Jaguara dávat do palubní skřínky kalkulačku, tak je to jenom plus, protože když ji potřebuješ, tak ji máš a když ne, tak ji můžeš vyhodit. Toto platí vždy a už se tomu nevěnujme.
Věnujme se možnosti prakticky využít hiRes (to nema s objektivem a přenosem čar na palec nic společného, skládá se to až za objektivem z více záběrů, tam úzké hrdlo není) - teoreticky věřím, že makro na stativu něčeho v ateliéru OK, ale klidně se podívám i na nějaké hodinky.
Co mě zajímá extra je použití v běžné krajinářské fotografii, třeba nějakou tolerantní fotku viz architektura a pak něco krajina s řekou, mraky.
Já jsem se tomu do včerejška nevěnoval pozornost, ale věřím, že když to někdo "koupil" tak už má URL kde je nějaké compare. Nějaké z produkce, ne že 298x něco zkusím a pak vyberu 1 a "to je vono".
Radek71
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 9. 1. 2019 12:25

Tu je moja "krajinka" s riekou a architektúrou:
Obrázek
(v odkaze je 24 megapixelová verzia)

Je to exponované na ISO low, 1/4 sekundy, F4 a -2EV.
Takže v podstate "odpovedá" aj na tvoj predchádzajúci príspevok
Radek71 píše:Hires ma zase jiny problem, krajina na stativu pri nejakem zacloneni a ISO 100 dava casy od 1/15 do 1/125, median bude u mne nekde okolo 1/30, mozna 1/15. Takze 8x 1/15.
To je tak netrivialni, ze vubec nevim jak to dokazi a podle mne to nedokazi. Jak asi bude vypadat detail SW vypocitany z foceni behem půl sekundy? Bude tam algoritmus na bezny pohyb vetve, tedy linearni, na trepani cikacak vetve... co ptaci na obloze, co mraky. Co prapory, co auto v dali. Bude to moc pekna fotka, a kdyz si to dam 1:1 (kvuli tomu to delam, ne?), tak tam bude na silnici auto slozene jak z lega? Nebude tam pekna smouha jako pro 1/15?
.. hoci .. toto je ešte z PEN-F, ktorý (pokiaľ viem) len skladá výsledné zábery
(teda asi nepoužíva ani žiadne algoritmy na odstránenie dôsledkov pohybu na scéne)
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Radek71 9. 1. 2019 12:51

No dobre, vecer se podivam na 4K monitoru 1:1, ale je to dost poddexponovane (nemyslim jakoze spatne zvolena expozice, ale proste skoronocni fotka, coz je dobre treba nas sum nebo na "hvezdicky" od zdroju svetla ale ne nna hyper fotku s maximalnimi detaily). A plnou verzi nemas? Jo a oblohou jsem nemyslel sedou plochu, ale mraky a trochu pohyb.
Radek71
Návštěvník

Odeslat příspěvekod bob222 9. 1. 2019 14:36

Radku, daj potom dojmy, ležím s vyhrezlou plotinkou a mam lrn tablet.
bob222
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Ganec 9. 1. 2019 14:37

Radek71 píše:plnou verzi nemas?
jj, mám u seba vo foťáku aj zdrojové súbory.
Tu sú: JPG (50Mpix) + RAWy (ORF + ORI) + pregeneroval som JPG cez Olympus viewer (z ORI je 20M a z ORF je 80M súbor):
https://drive.google.com/open?id=1zIYTT ... wysSpgYwzi

Na tých 50/80 megapixelových JPG tie "pílkové" artefakty pri pohybe vidno citeľne.
No už po zmenšení na tých 24M - čo je prakticky polovica z pôvodného JPG (*) - je to podľa mňa fpohode už teraz:
=> záber má viac detailov ako "single shot", lepšie farby, nevyzerá rozpatlane .. proste je výrazne kvalitnejší
(dokonca aj pohyb ľudí na scéne je rozmazaný tak, ako pohyb rozmazaný má byť)

(*) vlastne aj FOE tie svoje zábery zmenšoval na polovicu (teda v jeho prípade na 12M)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 9. 1. 2019 15:12

Já jsem s úspěchem používal focus stacking na šperky, ale šperk se nehýbal a fotoaparát byl na stativu. Bobovi222 přeji brzké uzdravení.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Davidof 9. 1. 2019 15:25

Radku, jediný, co pro to mohu udělat, je vyfotit nějakou rozumnou krajinku (až se vyčasí), která bude obsahovat viditelnou trávu, nebo větve a poslat ti ty dva RAWy, jak jsem psal.

Bude to ale foceno amatérským foťákem a amatérským způsobem a ty artefakty ten můj foťák neřeší způsobem, kterým je možná bude řešit ta S1 v dubnu.

Odpověď na otázku, jestli ten novej Panasonic nějak promyšleně odstraní pohyb ze scény tak, aby to nikdo nepoznal, to bohužel nedá, a přitom tohle je, pokud jsem to dobře pochopil ta hlavní pochybnost.

Odpověď na otázku, jestli větší rozlišení a snížení šumu zajímá profesionální fotografy krajiny mohu jen odhadovat ale troufám si říct, že ano.
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod Radek71 9. 1. 2019 17:46

No já ocenuji, že to sem Ganec dal, ale já z toho prostě nic, co bych jako řekl, "toto je výkon" nedostanu. Asi je to nocnim motivem, chce to neco ve dne s moc detailama. Tedy asi pripad, kdy se to hodi pouzit.
https://drive.google.com/drive/folders/ ... sp=sharing
Radek71
Návštěvník

Odeslat příspěvekod chvd 9. 1. 2019 18:46

Tak to by Ganec mohl zkusit třeba tenhle záběr, že by rovnou bylo srovnání a vidělo by se, jak jsou to megapixely využity..
https://www.fotoma.sk/images/content/ga ... 6efce0.jpg
Co jsem se zde naucil:
Čím více MPX nebo větší datová velikost, tím více detailů.
Čím větší "dynamický rozsah snímače", tím vhodnější na focení pošmourna, zamračena.
Software neprodáváný v krabicové verzi zákonitě upadá ve vývoji.
chvd
Návštěvník

Odeslat příspěvekod AwwA 9. 1. 2019 19:36

Chtělo to říznout..
AwwA
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 9. 1. 2019 19:44

Radek71 píše:No já ocenuji, že to sem Ganec dal, ale já z toho prostě nic, co bych jako řekl, "toto je výkon" nedostanu. Asi je to nocnim motivem, chce to neco ve dne s moc detailama.
Možno je to aj tým, že hodnotíš per-pixel ostrosť 80mpix záberu, teda takého čo má 10368 x 6120 pixelov:
Obrázek
.. to už je aj problém nájsť také sklo, ktoré toľké megapixely dokáže aj vykresliť O:-)

Keby som ten záber dal vo "FOE-ho rozlíšení" (aké tu on zdieľal, teda 4200 pixelov na šírku), zdal by sa ti dokonale ostrý.
Ale výrez toho istého motívu by už mal len 509 pixelov .. a už by na ňom nebolo rozoznať tie vrchné 3 drôty :oops:
Obrázek
(hoci .. ak to pozeráš v prehliadači na 4K monitore .. teda ak máš zväčšenie 150% .. tak sa ti ani to nemusí tak javiť)

Ber to proste tak, že v porovnaní s tým, čo som mal "pred highres-om", je ten výkon vyslovene brutálny.
Ganec
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka