Kdy nahradí bezzrcátka APS-C zrcadlovky?

Obecná diskuse aneb Co se jinam nevešlo

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Davidof 8. 1. 2019 12:22

chvd

Já jsem bohužel ten poslední, kdo by dokázal ospravedlnit 80 Mpx fotku :-)

Tak to beru jako doplněk - funkci, pro případ, že fotím na stativu a subjekty se nehýbají, popřípadě u tekoucí vody, kde mi to tak trochu nahrazuje ND filtr. Jako bonus beru to, že současně s HiRes se uloží jeden RAW z těch osmi snímků, takže když ty artefakty nastanou, tak se můžu vrátit ke klasice.

Subjektivně se mi ty snímky zdají takový ostřejší a prokreslenější, ale estetickou hodnotu to až tak moc nezvyšuje, aspoň v mých rukách.

Řekl bych, že pro makro a architekturu to může představovat přidanou hodnotu.

Berme to tak, že v tom souboji 35mm ILC se hodí každý argument. Pokud má Panasonic už nějaké know-how, tak by byl blázen, kdyby ho nevyužil a nerozvíjel.

-- 8. 1. 2019 12:24 --

FOE

No, je tu nebezpečí, že při extrapolaci jedoucího autíčka AI usoudí, že Opel je málo, že by fotce slušel Mercedes. A to už bude kyvadlo hodně na druhé straně :-)
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod chvd 8. 1. 2019 12:29

Davidof
Já to nechtěl hanět, jen jsem chtěl vyjádřit, že v tom moc přínos nevidím nicméně pokud je to prostě jen další fce navíc, tak ať tam či onde klidně je.
Co jsem se zde naucil:
Čím více MPX nebo větší datová velikost, tím více detailů.
Čím větší "dynamický rozsah snímače", tím vhodnější na focení pošmourna, zamračena.
Software neprodáváný v krabicové verzi zákonitě upadá ve vývoji.
chvd
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davidof 8. 1. 2019 12:38

Však jo, za mě to je nadstavba, která když tam je, tak zkouším, jestli mi to k něčemu bude. Nic víc :-)
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod Radek71 8. 1. 2019 15:26

"kde v místech, kde bude pohyb"

Ale pánové.... to je přece pořád to stejné - něco musí vyhodnotit, že je tam pohyb, ta oblast bude "nějaká" a bude tam rozhraní s oblastmi, která se vyhodnotí, že tam pohyb není.

A hlavně... existují features pro pomoc lidem, třeba zelený obdélníček. Nevím co dělat = dám volič na zelený obdélníček.
Toto ale vypadá, že je to pro někoho, kdo ví co dělá a z nějakého důvodu bude potřebovat. Tak asi se počítá s tím, že uděláš fotku normálně a pak hires. A pak si vyčleníš 20 minut a pořádně si to prohlídneš a když OK tak OK a když ne, tak použiješ tu normální. Chápu to dobře?
Radek71
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 8. 1. 2019 15:36

chvd píše:Moc tomu praktickému využiti hi-res nerozumim.
Pokud fotim kvalitni vyspělou technikou, tak IMO proto, že chci kvalitní výstup.
A jakýkoliv EVF či OVF mi stále nepřijde plně dostačující na posouzení dostatečnosti kvality výstupu.
Jinými slovy proč mi to má skládat foťák, když stejně nevím, jak to bude vypadat?
To mohu rovnou vše fotit do JPEGu a archichovat třeba na instáči, ať se s tím nemusím párat v počítači.
Praktické využitie je v tom, že už dnes dokáže odfotiť v kvalite, akú budú zvládať až budúce snímače:
=> keď budú mať 4x vyššie rozlíšenie alebo o 2 EV lepší DR

To, že OVF nepostačuje na posúdenie kvality výstupu je pochopiteľné:
- nielenže sa u neho nedá zväčšiť zobrazenie (pre posúdenie presnosti zaostrenia) a zobrazuje úplne iné farby / DR
- ale nedokáže ukázať ani HO menšiu ako F/2.8, výsledný výrez môže byť iný {aj u 100% pokrytia}
- a takisto neukáže ani ako bude výsledok vyzerať po korekcii optických vád

Ale v EVF sa náhľad toho výstupu už ukazuje:
=> teda je už len na konkrétnom jedincovi - na jeho skúsenostiach - nakoľko dokáže podľa náhľadu posúdiť výsledok
(samozrejme že čím vernejšie zobrazenie, tým lepšie; ale na "dostatočné" posúdenie náhľad nemusí byť dokonalý)

Ak si tým ale myslel, že "náhľad výstupu z high-res shotu sa v EVF nezobrazuje", tak to je celkom pochopiteľné:
=> veď sa jedná len o náhľad (v trošku menšom rozlíšení) .. teda na posúdenie výsledku (že bude o čosi lepší) to stačí

Alebo: ty by si vari potreboval vedieť, ako vyzerá náhľad high-res shotu?
Koľko by si bol ochotný doplatiť za to, aby si taký náhľad videl? :kuk:
(keďže po odfotení si ho môžeš pozrieť zadarmo)

-- 8. 1. 2019 15:36 --

Ale inak celkom dobrý nápad: názorne by sa tým so zväčšením dalo predviesť, o koľko by sa tá ostrosť zlepšila :tleskani
Naposledy upravil Ganec dne 8. 1. 2019 15:40, celkově upraveno 1
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Radek71 8. 1. 2019 15:39

Tak už máme vyřešeny dva body:

1) hledáček
2) je dobré mít 4x kvalitnější fotku

Teď už jenom vyřešit jak toho docílit.
Radek71
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 8. 1. 2019 15:44

Radek71 píše:Ale pánové.... to je přece pořád to stejné - něco musí vyhodnotit, že je tam pohyb, ta oblast bude "nějaká" a bude tam rozhraní s oblastmi, která se vyhodnotí, že tam pohyb není.

To už dnes dokáže každý foťák: "Motion vector" je už súčasťou MPEG kompresie (teda videa, ktoré dnes už majú všetci)
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Radek71 8. 1. 2019 15:50

Wau, tak paráda. Aby jsme se nedostali ale do pozice, jako kdyz nekdo radil a myslel, ze mrtvolka tipnuta z videa je vlastne fotka.
Zrovna nedavno mi nekdo rikal, ze video je az 10x tolerantnejsi na chybu ve smyslu zaostreni a chyb treba kompozice, roztreseni. Ve smyslu vizualni konzumace.
Aby nam do toho teda nekdo nehodil vidle, ze video neni fotka :-(
Radek71
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davidof 8. 1. 2019 15:50

Radek71

Takhle to mám u G9 - že můžu uložit HiRes a normální snímek současně. Na jedno zmáčknutí spouště.
Pak mám dva RAWy, jeden s normálním a jeden s 80Mpx rozlišením. Ten normální RAW je jeden z těch osmi, netuším ale který v pořadí to je.

Těch dvacet minut rozhodování je až u počítače doma :-)
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod Fidko 8. 1. 2019 16:18

Radek71 píše:Tak už máme vyřešeny dva body:

1) hledáček
2) je dobré mít 4x kvalitnější fotku

Teď už jenom vyřešit jak toho docílit.

Neviem co presne riesite, a co znamena 4x kvalitnejsia fotka znamena, ale ak to znamena vyssie rozlisenie, tak to urcite dobre nie je. Viac megapixelov je problem. Pise sa o tom na Gancovkach.
Fidko
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Davidof 8. 1. 2019 16:40

Mě to přijde stejný, jako řešit skutečnost, že na foťáku jde nastavit čas 1/5 s a delší. A rozčilovat se nad tím, že savana ve větru s tim nejde vyfotit.
Za mě je pro 45 Mpx 35mm foťák tahle avízovaná vlastnost celkem šikovná funkce pro dostatečně velkou množinu okolností. Teda pro lidi, kteří vědí, co s těma megapixelama. A když to okolnosti nedovolí, tak se holt uživatel bude muset spokojit se základním rozlišením. Život je pes.
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod Fidko 8. 1. 2019 16:49

Ono je samozrejme lepsie, ze to tam je, nez keby to tam nebolo, Ja by som len bol radsej keby tie fotaky najskor dospeli a potom sa vyrobcovia sustreili na "Google Play" featurky. Pretoze mne to tam naozaj nevadi, su okolnosti kedy to ide pouzit, ale neviem o nikom kto by si kvoli tomu ten fotak kupil.
Fidko
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Davidof 8. 1. 2019 17:07

Tam nahoře je těsno, know-how nějaké mají ... uvidíme.

Pokud si představíš G9 v 35mm formátu - to je přece dost dospělý stroj, nebo ne ? Pár drobných vylepšení - např. osmisměrný joystick, trochu omezit to pulsování (pro Tebe :-) ), ... a co dál ?

Ani nevím, jestli bude Panasonic mít Dual IS - tím by se taky odlišili.
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod chvd 8. 1. 2019 17:25

Ganec: chtěl jsem tím říci, že fotky chci vidět a dodělat stejně v počítači, tak nepotřebuji, aby mi je foťák skládal dokupy. Udělám si to sám v tom počítači a o nic nepřijdu.

Neboli vidím tu funkci podobně jako když třeba foťák umí západovku "přičervenit" či použije nějaký jiný cool umělecký filtr.

-- 8. 1. 2019 17:55 --

Ještě mě teď napadlo k tomu hi-res:
Předpokládám, že u pořizování toho snímku/kompozitu se celý foťák nehýbe. Je tak?
Vysvětlí mi tedy někdo, jak je možné, že ten objektiv je najednou schopen vykreslit třeba 80Mpx? Nebo těch 60 foťák prostě dopočítá? Nebo se pohybuje teda čip a celý obraz se přepočítává ze zdeformovaného obrazu? Nebo?
Co jsem se zde naucil:
Čím více MPX nebo větší datová velikost, tím více detailů.
Čím větší "dynamický rozsah snímače", tím vhodnější na focení pošmourna, zamračena.
Software neprodáváný v krabicové verzi zákonitě upadá ve vývoji.
chvd
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davidof 8. 1. 2019 18:11

Hýbe se čip, o půl pixelu doleva, doprava, nahoru, dolů. Tím se získá ta informace navíc.
Davidof
Expert

Předchozí stránkaDalší stránka